Obrazek

Obrazek

Montaż czujników cofania

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
omenbb
Nowy Klubowicz
Posty: 26
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postautor: omenbb » 31 sty 2012, 17:34

Dlaczego nie widać zdjęć?

Awatar użytkownika
Grześko
Klubowicz
***
Posty: 747
Imie: Grzegorz
Auto: Stilo Dynamic 3D 2003
Silnik: 1,6 16V 103 KM
Kolor: Blue Navy
Lokalizacja: Warszawa (WF)

Postautor: Grześko » 31 sty 2012, 22:12

Gury pisze:Razem : 3.228,67 PLN

Krystian, nadal chciałbyś montować fabryczne czujniki cofania?
Obrazek

Przed Stilo był VW Passat B3 2.0 16V automat, przed nim Fiat Tempra 1.6 SX, a jeszcze wcześniej piętnaście innych autek.
Ostatnio była jeszcze jedna piękność - Alfa Romeo GT 2.0 JTS z 2004 - sprzedana :(
http://www.tempra.org
http://www.vw-passat.pl

Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Postautor: FumFelos » 31 sty 2012, 22:18

Co nie zmienia faktu, ze ta komiczna cena konkretnych podzespolow zostala narzucona przez dystrubutora (jako niby oryginalny zestaw sprzedawany przez FIATA). Jakoscia wykonania i działania zapewne nie odbiega od produktow mnożących się na allegro w cenach kilkadziesiąt razy mniejszych ;)

Awatar użytkownika
Grześko
Klubowicz
***
Posty: 747
Imie: Grzegorz
Auto: Stilo Dynamic 3D 2003
Silnik: 1,6 16V 103 KM
Kolor: Blue Navy
Lokalizacja: Warszawa (WF)

Postautor: Grześko » 01 lut 2012, 10:23

FumFelos pisze:...ta komiczna cena konkretnych podzespolow zostala narzucona przez dystrubutora (jako niby oryginalny zestaw sprzedawany przez FIATA)

Takie niestety są zwyczaje sprzedających tzw. "oryginalne części fabryczne".
Obrazek

Przed Stilo był VW Passat B3 2.0 16V automat, przed nim Fiat Tempra 1.6 SX, a jeszcze wcześniej piętnaście innych autek.
Ostatnio była jeszcze jedna piękność - Alfa Romeo GT 2.0 JTS z 2004 - sprzedana :(
http://www.tempra.org
http://www.vw-passat.pl

Awatar użytkownika
krystiano
Nowy Klubowicz
Posty: 159
Imie: Krystian
Auto: FIAT Stilo
Silnik: 1.4
Kolor: Czarna perła
Lokalizacja: Mława
Kontaktowanie:

Postautor: krystiano » 01 lut 2012, 13:15

Dzisiaj dałem autko do ASO i czujniki zamontowane. Na parkingu sprawdzałem z dobrą godzinę no i zarzutów nie mam - działa jak trzeba. Z portfela zniknęło 450 zł (montaż + czujniki z wyświetlaczem diodowym). Wszystko brałem z ASO i kilkanaście minut się targowałem ale w końcu się jakoś dogadałem. W sumie z 600 zł zeszli do 450 (robota 2h);)
Jedna rzecz mnie zastanawia - myślałem, że czujniki zamontują na tej plastikowej listwie ale co się okazało zamontowane są w zderzaku nad nią z 5 cm. Na szczęście równo ;) Stojąc 3m od samochodu w ogóle ich nie widać :)

Przyznam, że parkuje się zupełnie inaczej. Pierw myślałem, że coś nie tak bo nie chciały się załączyć a się okazało, że stałem ponad 1.2m od przeszkody. Normalnie pomyślałbym, że mam ze 30 cm do słupka :P
Żyj własnym życiem, miej Swoje STILO :)

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3355
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 01 lut 2012, 13:45

450zl wzięli i jeszcze dziury w zderzaku zrobili ? Ja bym się wku....ił :P

Pluszak
Nowy Klubowicz
Posty: 70
Imie: Paweł
Auto: VW
Silnik: TDI
Lokalizacja: Grójec
Kontaktowanie:

Postautor: Pluszak » 01 lut 2012, 15:46

jedno pytanie w kwestii sprecyzowania...

jak to jest z tymi miejscami do montażu??
Czy przy demontażu samej listwy, na niej będą widoczne miejsca do "odwiertu"??
Bo już się pogubiłem, fotek nie ma a wiosna się zbliża... :D

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5170
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Postautor: Tito_Zam » 01 lut 2012, 16:59

W oryginale jest w listwie a nie nad listwą .
450 zł - kosmos :]

Awatar użytkownika
Grześko
Klubowicz
***
Posty: 747
Imie: Grzegorz
Auto: Stilo Dynamic 3D 2003
Silnik: 1,6 16V 103 KM
Kolor: Blue Navy
Lokalizacja: Warszawa (WF)

Postautor: Grześko » 01 lut 2012, 17:43

Pluszak pisze:Czy przy demontażu samej listwy, na niej będą widoczne miejsca do "odwiertu"??

Na tyle na ile udało mi się dojrzeć , oglądając zderzak z pod samochodu, to według mnie na czarnej listwie od spodu są ślady, gdzie w oryginale są wykonane otwory. Ale nie oglądałem listwy zdjętej ze zderzaka więc mogę się mylić :roll: .
Obrazek

Przed Stilo był VW Passat B3 2.0 16V automat, przed nim Fiat Tempra 1.6 SX, a jeszcze wcześniej piętnaście innych autek.
Ostatnio była jeszcze jedna piękność - Alfa Romeo GT 2.0 JTS z 2004 - sprzedana :(
http://www.tempra.org
http://www.vw-passat.pl

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3355
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 03 lut 2012, 07:25

Dziury są w zderzaku, na listwie nie ma zaznaczonych miejsc do "odwiertu".

Awatar użytkownika
Kazek
Nowy Klubowicz
Posty: 82
Lokalizacja: Strzegocice

Postautor: Kazek » 01 mar 2012, 17:15

Szkoda że nie ma zdjęć, czyżby ACTA?
Fiat Stilo 1.9 JTD 115KM

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 07 kwie 2012, 10:54

Wrzuciłem foty.
Fabbrica Italiana Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
Kazek
Nowy Klubowicz
Posty: 82
Lokalizacja: Strzegocice

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: Kazek » 20 kwie 2012, 19:09

Dzięki za fotki :piwko:
Fiat Stilo 1.9 JTD 115KM

dragonex
Nowy Klubowicz
Posty: 70
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9
Kolor: Niebieski

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: dragonex » 16 sie 2012, 14:06

U mnie na listwie nie ma śladów pod czujniki, są tylko dziury w zderzaku i to sporo większe niż moje wiertło pod czujniki nie bardzo wiem jak wycentrować te otwory aby były tak jak trzeba.

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5170
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: Tito_Zam » 17 sie 2012, 08:03

dragonex pisze:U mnie na listwie nie ma śladów pod czujniki, są tylko dziury w zderzaku i to sporo większe niż moje wiertło pod czujniki nie bardzo wiem jak wycentrować te otwory aby były tak jak trzeba.

Od linijki i zaznaczyć, albo na oko :P

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: Mati » 03 lip 2013, 12:02

hejka :) interesuje się montażem czujników cofania do mojego stilacza ;p moze mi ktos podeslac link do sprawdzonych czujników ???
Obrazek

kszyrztof
Nowy Klubowicz
Posty: 74
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.6 103KM
Kolor: czarny
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: kszyrztof » 03 lip 2013, 12:36

a moze ktos poleci kamerke cofania? Mam radio z wyswietlaczem 6.2" wiec cos by bylo widac

bzykol
Starszy Klubowicz
Posty: 2137
Imie: Pieter
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.6 103 KM
Kolor: Grigio Tecno VR
Prezentacja auta: http://wdm.zmudaweb.pl/p,bzykol,19
Lokalizacja: Kraków, Limanowa
Kontaktowanie:

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: bzykol » 03 lip 2013, 12:56

Ponoć pod fabryczne się nie da podpiąć kamery. Ktoś z forum próbował, ale chyba projekt mu upadł.
Obrazek

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: Mati » 03 lip 2013, 13:55

mi chodzi o czujniki nie kamerę a wiem że czujniki ktos montował i moze doradzic co do modelu
Obrazek

kszyrztof
Nowy Klubowicz
Posty: 74
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.6 103KM
Kolor: czarny
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: kszyrztof » 03 lip 2013, 15:24

ja nie mam fabrycznego, mam peiyinga z wyjsciem na kamere

Awatar użytkownika
Irqus
Zasłużony Klubowicz
***
Posty: 2317
Imie: Ireneusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,9 JTD 115
Kolor: 258
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=5993
Lokalizacja: Cikowice/Bochnia/Kraków/Dąbrowa Tarnowska

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: Irqus » 01 gru 2013, 02:13

Witam. Dzisiaj mi ześwirowały czujniki cofania non stop wywalało błąd czujników do tego mrugał licznik ale to inna kwestia. Pojawiły mi się błędy o U1602 o kierunkowskazie i pozycyjnym świetle wszystko w zakładce can info czy jakoś tak. zrobiłęm osiowanie uruchomiła się ikona tempomatu kierunki ponownie zostały włączone bo się wyłaczyły ale czujniki dalej nic nie dają znaki życia. Ma ktoś jakis pomysł?
Jakby ktoś się chciał sztachnąć ozonem to zapraszam :)

Awatar użytkownika
narlop
Klubowicz
***
Posty: 386
Imie: Mirek
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6258
Lokalizacja: Chrzanów,Nieporaz,Małopolska

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: narlop » 01 gru 2013, 09:00

Czy ktoś używa takich czujników z alletargu?Czy warto zakładać .Zdały by mi się jak żonka cofa do garażu :D mam oponę jako odbojnik ;D

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: Mati » 02 gru 2013, 07:25

Według mnie padła ci centralka albo któryś z czujników... ale to tylko przypuszczenia
Obrazek

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: Ucho » 31 sty 2014, 15:28

pytanie z cyklu "durne" ale być może, czy ktoś z Was montował w taki sposób że ich nie widać czyli w samym zderzaku i zakryte listwą?
when nothing goes right ..... go left :)

speedy_doc
Nowy Klubowicz
Posty: 166
Imie: Jarek
Auto: 2002 5D
Silnik: 1.6 + LPG
Kolor: srebrny -647 grigio steel

Re: Montaż czujników cofania

Postautor: speedy_doc » 31 sty 2014, 16:17

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, chciałbyś je przykryć listwą ?
One mogą być wwiercone na równi z powierzchnią ale nie może ich nic zakrywać bo nie będą działać-czujnik działa poprzez emisje fali i odległość oblicza na zasadzie czasu powrotu fali odbitej
Posiadam interfejs :)



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości