Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Problemy, pytania dotyczące naszych Stilonów
mamel
Nowy Klubowicz
Posty: 130
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: JTD 115
Kolor: Ciemny Fiolet
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14380
Lokalizacja: Wrocław

Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: mamel » 31 sty 2019, 14:08

Cześć, ostatnio mojego stilaka dopadła taka doległość:

Auto stało tydzień nieodpalane, jak chciałem odpalić to padł aku.. wymieniłem na nowy i po zamontowaniu auto odpaliło jak dzik (po tygodniu!), ale OKROPNIE trzęsło budą. Następnego dnia musiałem już kręcić pare razy żeby autko odpaliło.

Teraz, a konkretnei dzisiaj, przy temp -5 stopni musiałem odpalać auto 2 minuty (ok. 10 prób rozruchowych).

Świece wszystkie niedawno robione, akumulator sprawny bo nowiutki, nieszczelności w wężykach do wtrysków i ogólnie nie zauważyłem, dość mocno spocona klapa gasząca (chociaż ona od dawna taka jest), egr zaślepiony, filtry i olej niedawno wymieniane (olej 5W40).

Moje podejrzenie padło na pompę wysokiego ciśnienia.. w teorii wszystko by na to wskazywało, bo pod MESEM na rozruchu oczekiwane ciśnienie paliwa wynosiło 528 mBar, natomiast zmierzona jest jakieś 110-130... W momencie kiedy auto już odpali to ciśnienia pokrywają się (około 300mBar). Przy N-tej próbie rozruchu oczekiwane ciśnienie paliwa malało np do 430mBar (zmierzona nadal 130) i wtedy miałem wrażenie że auto powoli zaczyna coś kręcić, tak jakby się dusiło jeszcze. Po 2-3 razach od tego już odpaliło bez żadnych błędów ani nic takiego.

Coś obstawiacie, podejrzewacie?

sir.mikolai
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Mikołaj
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Czarny

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: sir.mikolai » 31 sty 2019, 15:46

Mam podobnie post nizej, już chyba wszystko sprawdzałem w następnym tygodniu zmienię pompę na używkę od kumpla Stilo i dam znać.

mamel
Nowy Klubowicz
Posty: 130
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: JTD 115
Kolor: Ciemny Fiolet
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14380
Lokalizacja: Wrocław

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: mamel » 31 sty 2019, 15:58

Daj znać jak wyjdzie bo mi ręce opadają

Added in 45 seconds:
Znajomy mechanik mówi że jak z pompy się nie leje to może być zawór ciśnienia. Można w mesie to sprawdzić

sir.mikolai
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Mikołaj
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Czarny

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: sir.mikolai » 31 sty 2019, 16:21

Zawór czyli regulator na pompie?

mamel
Nowy Klubowicz
Posty: 130
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: JTD 115
Kolor: Ciemny Fiolet
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14380
Lokalizacja: Wrocław

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: mamel » 01 lut 2019, 08:04

Właśnie nie wiem dokładnie czy o to mu chodziło, ale niestety dziś rano przy ciężkim zapaleniu sprawdziłem czy coś jest pod spodem. Ropy było od uja..
A no i auto końcowo nie odpalilo mając zmierzone ciśnienie paliwa na pompie do 100mbarow, więc gorzej zdecydowanie niż wczoraj, wczoraj było Chociaż 130.

Dzis pompa chyba wyzionela ducha

sir.mikolai
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Mikołaj
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Czarny

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: sir.mikolai » 01 lut 2019, 15:37

Mi też lała właśnie ma regulatorze oring poszedl, wymienione miałem a problem jak był tak jest

mamel
Nowy Klubowicz
Posty: 130
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: JTD 115
Kolor: Ciemny Fiolet
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14380
Lokalizacja: Wrocław

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: mamel » 02 lut 2019, 20:22

Jakby z regulatora leciało to byś wiedział od razu. Mi mechanik powiedział że może być rura która dostarcza paliwo do pompy uwalona co tlumaczyloby wyciek i niskie ciśnienie pompy. Jeśli nie to to trzeba uczelnic pompę a każdy inaczej sobie to już liczy ;) w przyszłym tygodniu będę wiedział co i jak

Awatar użytkownika
RafalskiJ
Nowy Klubowicz
Posty: 211
Imie: Rafał
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1,9 Multijet 140KM
Kolor: Czarny
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=13363
Lokalizacja: Wrocław

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: RafalskiJ » 04 lut 2019, 10:16

Jak ktoś ma czas i chęci to przekladke pompy ogarnie sam. Mi za pierwszym razem zajęło to z 5h za drugim przełożyłem w 3h. Dodam że nie trzeba zrzucać rozrządu i nie są potrzebne żadne blokady.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Obrazek

mamel
Nowy Klubowicz
Posty: 130
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: JTD 115
Kolor: Ciemny Fiolet
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14380
Lokalizacja: Wrocław

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: mamel » 05 lut 2019, 15:06

Czy ktoś ma pomysł jak odpalić auto? Stanąłem w dość niefortunnym miejscu 8 niestety kaputt nie mogę odpalić..

sir.mikolai
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Mikołaj
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Czarny

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: sir.mikolai » 05 lut 2019, 20:36

awaryjnie to plak albo samostart, ale tylko awaryjnie i w umiarkowanych ilosciach

Manieck
Nowy Klubowicz
Posty: 7
Imie: ...
Auto: Stilo
Silnik: 1.8

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: Manieck » 08 lut 2019, 07:21

I jak problemem okazała się ta pompa? Tutaj http://www.wtryskiwacz.com/aktualnosci/ ... kterystyka kilka info na temat pompy niskiego ciśnienia i tym podobne :)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2019, 08:17 przez Manieck, łącznie zmieniany 1 raz.

mamel
Nowy Klubowicz
Posty: 130
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: JTD 115
Kolor: Ciemny Fiolet
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14380
Lokalizacja: Wrocław

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: mamel » 08 lut 2019, 17:04

Auto odpaliło na plaka bez problemu.

Problem leży na pewno po stronie pompy/uszczelkach/rurach doprowadzających paliwo.
Auto oddane do mechanika, ale raczej cudów nie bedzie i będzie regeneracja pompy.

sir.mikolai
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Mikołaj
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Czarny

Re: Stilo 1.9 JTD prawie nie pali na zimnym

Postautor: sir.mikolai » 11 lut 2019, 07:54

Moje Stilo dopiero teraz poszło na warsztat, jutro się dowiem czy wymiana pompy wtryskowej była przyczyną niskiego ciśnienia podczas rozruchu.



Wróć do „Problemy, Pytania”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości