Obrazek

Obrazek

Box do jtd 115

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
fiter19
Nowy Klubowicz
Posty: 271
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: JTD 1.9 115km
Kolor: Granatowy

Box do jtd 115

Postautor: fiter19 » 01 lis 2018, 20:15

Jak rok temu kupiłem pierwsze Stilo to oprócz przygotowania samochodu do eksploatacji zamontowałem Box-a. Nie żaden wyrafinowany temat. Dałem za niego ok170 zł. Ile to ja się nasłuchałem, co ja zrobiłem, co mi się od tego zniszczy, że samochód będzie kopcił bo w internetach specjaliści zrobili test na zdychającej marei takiego boxa i zaczęła dymić i kontrolki się odpaliły. Otóż stilon zrobił ok 60kkm z boxem. Kompletnie nic złego się nie dzieje, auto idzie jak wściekłe. Lekko nie ma. Już zamontowałem w 3 egzemplarzach taki sam Box. dwa mają 115hp a jeden 80hp. Jeden z forumowiczów pisał (w dobrej wierze i dziękuję mu za to bo ktoś się moim losem przejął) żeby to wyciągać bo jemu takie cudo spaliło komputer. Musiało dojść do jakiegoś zwarcia. Może nawet wewnętrznego w boxie. Powiem tak. Fiat prawie zamyka budzik. Nie polecam sprawdzać. To jest rzeźnia. obroty wchodzą na czerwone pole a Stilo lata po autostradzie od lewej do prawej. (kombi). Ja to zrobiłem tylko RAZ i nigdy więcej :sarkazm: Stan silnika turbiny pompy wtryskiwaczy i wszystkiego innego jest wzorowy. Ale jest jedno ale. Do jednego fiata 115 z przebiegiem 200kkm podłączyłem boxa i :( Układ wtryskowy nie nadąża z paliwem. W tym przypadku temat jest rozwojowy i będę nad tym pracował. AJMsory. 1000zł za mapę a 200cybulionów to do mnie przemawia. Jak będę miał wolny grosz to w jednym stilo zrobię mapę i porównam dwa takie same egzemplarze. Oscyloskop wyraźnie wskazuje że nawet tani box nie ma liniowego oporu. Sygnał do komputera jest przetwarzany. Więc opinie internetowych znafcuf że kupujemy rezystor za kupę kasy jest z d......y. Układ jest niezbyt skomplikowany ale za to bystry. Wiem że są Boxy cyfrowe ale nie mam w tej dziedzinie żadnego doświadczenia. przyjdzie czas że i za to się wezmę. Proszę wszystkich forumowiczów którzy mieli z takimi urządzeniami do czynienia o opisanie swoich spostrzeżeń i doświadczeń. Z autopsji a nie z internetów. W planach mam 1.9 8V multijet 120hp. Ciekawe co tam się wydarzy. Spodziewam się że będzie grubo. Tam jest lambda, większe turbo, i lepsze wtryskiwacze. jest pole do działania. Oczywiście może być klapa ale jestem optymistą.

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 893
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Box do jtd 115

Postautor: Zawaś » 01 lis 2018, 20:48

Ciekaw jestem eksperymentu :)
Doświadczenia osobiście nie mam z tym wcale. Zdanie jedynie laika że to ściema na zasadzie magnetyzerów itd. Jak by to miała być bezpieczna opcja alternatywna dla wgrania nowego softa to sporo grosza zostaje w portfelu.
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
fiter19
Nowy Klubowicz
Posty: 271
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: JTD 1.9 115km
Kolor: Granatowy

Re: Box do jtd 115

Postautor: fiter19 » 01 lis 2018, 20:54

Zawaś pisze:Ciekaw jestem eksperymentu :)
Doświadczenia osobiście nie mam z tym wcale. Zdanie jedynie laika że to ściema na zasadzie magnetyzerów itd. Jak by to miała być bezpieczna opcja alternatywna dla wgrania nowego softa to sporo grosza zostaje w portfelu.

No były takie wiatraczki (Łągiewki czy jakos tak) magnetyzery, magiczna woda na zbiorniku paliwa. No takie mechaniczne placebo. Box paca i to czuć.

Awatar użytkownika
toka93
Nowy Klubowicz
*
Posty: 191
Imie: Tomasz
Auto: Fiat Croma
Silnik: 1,9 jtd 120KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14265
Lokalizacja: Radzionków

Re: Box do jtd 115

Postautor: toka93 » 02 lis 2018, 19:00

Bez sprawdzenia na hamowni to sobie można wmawiać, że idzie jak burza...
Dać wykres wpierw bez boxa a potem z boxem.

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 893
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Box do jtd 115

Postautor: Zawaś » 02 lis 2018, 22:34

toka93 pisze:Bez sprawdzenia na hamowni to sobie można wmawiać, że idzie jak burza...
Dać wykres wpierw bez boxa a potem z boxem.


To już by dało odniesienie do rzeczywistości :)
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
explicit77
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2297
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: 1.9 JTD 154KM/307Nm
Kolor: Biały a raczej czarny;)
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9037
Lokalizacja: Marki

Re: Box do jtd 115

Postautor: explicit77 » 03 lis 2018, 16:47

Ja też te Box-y słabo widzę. Nie, nie z powodu iż wywaliłem ileś tam złotych na program (mega zadowolony).
Swoją drogą faktycznie było by fajnie zschamować takie auto przed Boxem i po.
Rap wciąż jest ten sam, to tylko ja jestem starszy.

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5033
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Box do jtd 115

Postautor: Mazi » 03 lis 2018, 18:33

Dobry box daje rade. Kolega miał w bmw seria 165KM. Z boxem 208km i nie dymił ani nic, ale widać było, że ktoś w niemcowni dobrze to zamontował. Aczkolwiek jak dla mnie też nie ma to jak mapa pod dany silnik.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2138
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Box do jtd 115

Postautor: pio075 » 03 lis 2018, 19:57

Mazi pisze:Dobry box daje rade. Kolega miał w bmw seria 165KM. Z boxem 208km i nie dymił ani nic, ale widać było, że ktoś w niemcowni dobrze to zamontował. Aczkolwiek jak dla mnie też nie ma to jak mapa pod dany silnik.

Dobry box to mały komputer z wgraną "mapą" czyli jakimś zdefiniowanym ofsetem zależnym od aktualnej dawki, to jest coś totalnie innego od chamskiego rezystora który podkręca dawkę do oporu.
Ale niech każdy rzeźbi co tam lubi :D

Awatar użytkownika
fiter19
Nowy Klubowicz
Posty: 271
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: JTD 1.9 115km
Kolor: Granatowy

Re: Box do jtd 115

Postautor: fiter19 » 03 lis 2018, 20:15

pio075 pisze:
Mazi pisze:Dobry box daje rade. Kolega miał w bmw seria 165KM. Z boxem 208km i nie dymił ani nic, ale widać było, że ktoś w niemcowni dobrze to zamontował. Aczkolwiek jak dla mnie też nie ma to jak mapa pod dany silnik.

Dobry box to mały komputer z wgraną "mapą" czyli jakimś zdefiniowanym ofsetem zależnym od aktualnej dawki, to jest coś totalnie innego od chamskiego rezystora który podkręca dawkę do oporu.
Ale niech każdy rzeźbi co tam lubi :D

No chyba coś tam w boxach poszło na przód. Dwukanałowy oscyloskop ewidentnie pokazuje przetwarzanie sygnału. sygnał wejścia jest innego kształtu niż sygnał wyjściowy. I tu proszę pana taka informacja. Pasywne elementy ( a rezystory są pasywne) nie wpływają na kształt przebiegu prądu. Rezystor tylko wywołuje spadki napięć i co za tym idzie spadek prądu.

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 605
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Box do jtd 115

Postautor: Patryk » 04 lis 2018, 11:06

Ja jeszcze dodam, że mjet 120km ma takie samo turbo jak 115 ;)

Awatar użytkownika
fiter19
Nowy Klubowicz
Posty: 271
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: JTD 1.9 115km
Kolor: Granatowy

Re: Box do jtd 115

Postautor: fiter19 » 04 lis 2018, 17:22

Sprawdzałem w Sedici u brata. Turbo jest ewidentnie większe. I teraz o co chodzi? Nie było dłubane przy tym silniku. Muszę to rozgryźć.

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 605
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Box do jtd 115

Postautor: Patryk » 04 lis 2018, 21:43

No to może sedici ma coś innego.
W Stilo były 3 turbiny z tego co widziałem
-80km - bez zmiennej geo
-wszystko inne - GT V
-150km - GT VB

Nie wiem tylko jak z 100km

EDIT!

Zwracam honor! W 120km jest zintegrowana z kolektorem, taka jak w Sedici. Nie wiem co to za turbo, ale faktycznie jest inne

Awatar użytkownika
fiter19
Nowy Klubowicz
Posty: 271
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: JTD 1.9 115km
Kolor: Granatowy

Re: Box do jtd 115

Postautor: fiter19 » 05 lis 2018, 06:25

Nie przyglądałem się czy jest zintegrowana ale widziałem że jest większa i to mi wystarczy. Gdzieś mi się obiło o ucho albo oko już nie pamiętam (zapamiętałem informację i resztę z głowy wyrzuciłem) że ktoś wyciągnął z 1.9 8V mjtd coś około 180hp i 400 NM. Na seryjnych wtryskach i turbinie. Więc jest z czego korzystać. Ale Nie podniecam się, zobaczymy co się wydarzy. Wczoraj okazało się że pacjent do testu kopci na czarno. Zanim cokolwiek podniosę muszę usunąć przyczynę kopcenia. Może wtryski, może EGR nie wiem muszę zbadać.



Wróć do „Tuning mechaniczny”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości