System Start/Stop w Stilo

Rozmowy nie tylko o samochodach. Wrzućmy na luz.
Ciastek19
Nowy Klubowicz
Posty: 46
Imie: Damian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 601 Nero
Lokalizacja: Bielsko-biała

System Start/Stop w Stilo

Postautor: Ciastek19 » 12 paź 2015, 18:57

Witam Serdecznie
Mam do was pytanie.Czy istniał system start/stop w Fiacie Stilo ? Na internecie przeczytałem,że był tutaj dwa filmiki z yt
https://www.youtube.com/watch?v=KIbz0Hj21eo
https://www.youtube.com/watch?v=CQUWeQErpKY
Czy ten system tak samo działa jak w nowych autach.Czyli,że dajemy luz,bierzemy nogę ze sprzęgła,naciskamy hamulec i wyłącza się silnik ? Czy tak to w stilo wygląda :) ? W jakich wersjach taki bajer był montowany ?
Dziękuje za odpowiedzi

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Stig » 12 paź 2015, 19:07

był taki system, nazywał się easy go

te z filmików to domowe dokładanie, bo fabrycznie gdy występował ten system, nie było stacyjki :P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2645
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: ryan_cooper5 » 12 paź 2015, 19:13

nawet na początku PODOBNO był montowany aktywny tempomat, ale bardzo krótko bo szwankował :P

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Stig » 12 paź 2015, 19:33

nie podobno bo był, ale co on ma wspólnego z systemem start/stop o który pyta kolega :niewiem:
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
mich_616
Klubowicz
Posty: 385
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Grigio Sassi 823
Lokalizacja: Warszawa/Mińsk Mazowiecki

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: mich_616 » 12 paź 2015, 20:04

Stig pisze:był taki system, nazywał się easy go

te z filmików to domowe dokładanie, bo fabrycznie gdy występował ten system, nie było stacyjki :P


Dokładnie, był za to taki chip który kładło się w miejscu obok drążka hamulca ręcznego, każde Stilo ma nawet tam taki znaczek jakby od wifi. Oczywiście mogę się mylić ale tak słyszałem :P

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Stig » 12 paź 2015, 20:09

nie było konieczności kładzenia w tamtym miejscu,
ponoć, kładąc tam ładowało się baterie w pilocie który wyglądał tak

Obrazek
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
józek
Klubowicz
Posty: 552
Imie: Daniel
Auto: Stilon Wagon
Silnik: 1.6 16V
Lokalizacja: Bartodzieje/Zwoleń

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: józek » 12 paź 2015, 20:17

A gdzie ten przycisk z filmików ma coś wspólnego z systemem START/STOP, toż to zwykły przycisk do odpalania który steruje zapewne przekaźnikiem od rozrusznika, takie coś to każdy może podłączyć.

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5165
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Re: Odp: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Tito_Zam » 12 paź 2015, 23:00

Jest tu mowa o dwóch różnych rzeczach. W stilo nie było nigdy start stop silnika. Jedynie przycisk start przy odpaleniu o czym Sting pisze.
Po prostu zamiast stacyjki mechanicznej jest elektroniczna. A autor wątku mowi o gaszeniu i uruchamianiu się silnika na postoju, a pokazuje filmik tylko o zapalaniu - zresztą też odłożony tylko sam przycisk do zwykłej stacyjki.
A miejsce pod lewarkiem jest nie do ladowania, a do podpalenia takiego systemu w przypadku jak padnie bateria w tym okrągłym pilocie.

Awatar użytkownika
mich_616
Klubowicz
Posty: 385
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Grigio Sassi 823
Lokalizacja: Warszawa/Mińsk Mazowiecki

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: mich_616 » 15 paź 2015, 19:37

Czyli że trzeba było zmieniać w tym baterię co jakiś czas? No bo jak to naładować?

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5165
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Re: Odp: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Tito_Zam » 15 paź 2015, 21:08

mich_616 pisze:Czyli że trzeba było zmieniać w tym baterię co jakiś czas? No bo jak to naładować?

Tak. Tak samo jak w pilocie scyzoryku. A gdy padnie bateria wyciągasz z tego okrągłego pilota grot kluczyka i otwierasz nim samochód, a tego pilota kładziesz we wspomniane miejsce pod rączka ręcznego i odpalasz auto przyciskiem.
Jak jest bateria w pilocie ok to otwierasz auto pilotem i wystarczy mieć tego okrągłego pilota w kieszeni i odpalasz auto przyciskiem.

Ciastek19
Nowy Klubowicz
Posty: 46
Imie: Damian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 601 Nero
Lokalizacja: Bielsko-biała

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Ciastek19 » 15 paź 2015, 22:02

Do czego tak ogółem służy ten schowek koło stacyjki ? Chodzi mi o to co jest w zamian za ten przycisk start/stop.U mnie znajduje się tam jakiś przełącznik,ale nic tam nie jest podłączone.Do czego to służyło fabrycznie ?

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5165
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Tito_Zam » 16 paź 2015, 16:41

Ciastek19 pisze:Do czego tak ogółem służy ten schowek koło stacyjki ? Chodzi mi o to co jest w zamian za ten przycisk start/stop.U mnie znajduje się tam jakiś przełącznik,ale nic tam nie jest podłączone.Do czego to służyło fabrycznie ?

Do tego o czym jest mowa , czyli :
do odpalania samochodu:

x18082007470.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ciastek19
Nowy Klubowicz
Posty: 46
Imie: Damian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 601 Nero
Lokalizacja: Bielsko-biała

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Ciastek19 » 16 paź 2015, 17:03

Chodzi mi o to,jak ktoś tego przycisku nie ma :) To u mnie jest tam jakiś przełącznik.Co tam fabrycznie jest ulokowane.Jakiś schowek na coś ?

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Stig » 16 paź 2015, 19:11

taaa, taki nikomu nie potrzebny pi***olnik ;D
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
lamel1
Nowy Klubowicz
Posty: 165
Imie: Kamil
Auto: Fiat Stilo Abarth 5d
Silnik: 2.4 170HP
Kolor: Srebrny/Niebieski
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16461&p=196849#p196849
Lokalizacja: Kraków

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: lamel1 » 16 paź 2015, 19:50

To bylo ori :) zobaczcie sobie prospekty Fiata Stilo

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Samochód jest tak dobry, jak jego najgorsza część.

jarsonik
Nowy Klubowicz
Posty: 9
Imie: Jarek
Auto: stilo
Silnik: 1.6 105
Kolor: Srebrny metalik
Lokalizacja: Białystok

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: jarsonik » 16 paź 2015, 20:04

fabrycznie nic tam nie ma..nawet zapalniczka za 2 zł nie pasuje

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4822
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: System Start/Stop w Stilo

Postautor: Mazi » 16 paź 2015, 20:08

Można zaadoptować :P

Obrazek
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 466
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

System Start/Stop w Stilo

Postautor: Zawaś » 12 cze 2017, 10:40

Panowie czy ktoś może ma możliwość załatwienia nowej obudowy do tego klucza start stop?
Mój jest strasznie styrany :(
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 466
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

System Start/Stop w Stilo

Postautor: Zawaś » 15 cze 2017, 18:23

Patrząc na ten kluczyk wpadłem na pomysł zadrapania trzech warstw farby aby dotrzeć do czarnego pierwotnie plastiku. Może jakiś rozpuszczalniki aby nie porysowac powierzchni.
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 559
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

System Start/Stop w Stilo

Postautor: piotrek194 » 15 cze 2017, 20:55

Skoro koniecznie tak chcesz to odratować to wystarczy papier o wysokiej gradacji 2000 np zeszlifować odtłuścić i spray-em pomalować ja zrobiłem tak ramkę od CN+ i piknie się prezentuje

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 466
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

System Start/Stop w Stilo

Postautor: Zawaś » 15 cze 2017, 21:14

piotrek194 pisze:Qr Bbpost Skoro koniecznie tak chcesz to odratować to wystarczy papier o wysokiej gradacji 2000 np zeszlifować odtłuścić i spray-em pomalować ja zrobiłem tak ramkę od CN+ i piknie się prezentuje



Kluczyk jest zwyczajnie wytarty i wygląda to obleśnie... Kolejne malowanie sprayem i tak po czasie da taki sam efekt. Czarny plastik już by tak się nie zniszczył.
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 466
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

System Start/Stop w Stilo

Postautor: Zawaś » 19 cze 2017, 10:52

Odpowiedź odnośnie kluczyka jaką otrzymałem z Torital Toruń ASO :

Cena pozycji 6 to 1787,- brutto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX



Wróć do „Na luzie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości