Obrazek

Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
zima211
Nowy Klubowicz
Posty: 96
Imie: Piotr
Auto: FIAT STILO
Silnik: 1.9 JTD 80 HP => 90 HP
Kolor: Rosso Tiziano
Lokalizacja: Włodawa

Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: zima211 » 05 lip 2014, 22:59

Mile widziane uwagi do poradnika :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2015, 17:01 przez zima211, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 08 sie 2014, 22:31

jest źle

ma być
Can A: pin 4 - pin A3 przy navi
Can B: pin 3 - pin A1 przy navi
12 V zasilanie podpinasz pod pin 5, mozesz wydlubac gdzieś pod kiera, albo od pinu A4 przy navi
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
zima211
Nowy Klubowicz
Posty: 96
Imie: Piotr
Auto: FIAT STILO
Silnik: 1.9 JTD 80 HP => 90 HP
Kolor: Rosso Tiziano
Lokalizacja: Włodawa

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: zima211 » 09 sie 2014, 23:12

Hmm....... z tego co pamiętam zrobiłem tak jak piszesz "Can A: pin 4 - pin A3 przy navi" ale nie działało i zamieniłem na "Can A: pin 3 - pin A3 przy navi". Ale mogę się mylić. Byłem "bardzo podjarany" jak kierownica zaczęła działać. Wiem, że zamieniałem kabelki.

Awatar użytkownika
DamBag
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1153
Imie: Damian
Auto: Stilo
Silnik: JTD

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: DamBag » 09 sie 2014, 23:15

Potwierdzam. Przy zwyklym radiu trzeba zmienic piny tak jak pisze Stig :)

wysłane z mojego s4 active

Awatar użytkownika
eXplode
Nowy Klubowicz
Posty: 28
Imie: Przemek
Auto: Fiat Stilo Schumacher
Silnik: 1.9 JTDm 16v
Kolor: Rosso Corsa
Lokalizacja: Swidnica

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: eXplode » 22 paź 2014, 17:55

witam, kupiłem kierownicę multimedialną do stilo z 6 przyciskami, poprzednią miałem zwykla. Moje pytanie brzmi czy można ją podpiąć pod stary zwijak, żeby działały przyciski, czy muszę znaleźć taśmę od wersji z multifunkcją?

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 22 paź 2014, 18:24

musisz zmienić
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
venit
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Imie: Maciek
Auto: Stilo 3d NOVITEC
Silnik: 1.9 jtd /125kW
Kolor: Navy Blue
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=8211&view=unread#unread
Lokalizacja: Podhale

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: venit » 05 lis 2014, 18:19

Na niektórych forach mówią ze w starszych Stilonach jest instalacja i nie trzeba ciągnąć tych dodatkowych kabli. Ile w tym prawdy?
Życie jest jak gówno na kole ......................raz na górze, raz na dole...

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 05 lis 2014, 18:30

trzeba by obadac kostke

ale ilość okablowania w stilo na pewno nie zależy od rocznika :]
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2710
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 05 lis 2014, 18:35

Koledzy ja mam radio nieoryginalne, jest możliwość podłączenia pod kiere, tylko to wyjście z radia jest pod sterowanie rezystancyjne. Wychodzą z niego 3 kable, sw1, sw2 i sw3 (masa). Może ktoś podłączał radio z takim przyłączeniem i się orientuje co jest jeszcze do tego potrzebne żeby to zadziałało?

Awatar użytkownika
venit
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Imie: Maciek
Auto: Stilo 3d NOVITEC
Silnik: 1.9 jtd /125kW
Kolor: Navy Blue
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=8211&view=unread#unread
Lokalizacja: Podhale

Re: Odp: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: venit » 05 lis 2014, 18:38

Stig pisze:trzeba by obadac kostke

ale ilość okablowania w stilo na pewno nie zależy od rocznika :]

Taaak tylko ciekawi mnie ze jedni piszą ze wymieniają tasme zakładają nową kiere i im śmiga.
Życie jest jak gówno na kole ......................raz na górze, raz na dole...

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2710
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 05 lis 2014, 19:11

i jeszcze jedno pytanko. szukałem na necie taśmy do kiery MM. Jedne mają taką białą kosteczkę, inne zamiast białej mają czarną na (chyba) 8 pinów. Czy te z czarną kostką pasują do multimedialnej? Czy różnią się czymś innym?

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 05 lis 2014, 19:13

tak, do multi musi być ta czarna

po prostu ma więcej pinów, bo musi obsłużyć sterowanie, a standardowa tylko klakson :P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2710
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 05 lis 2014, 19:28

rozumiem, dzięki serdeczne :) żebym jeszcze wiedział jak podpiąć to sterowanie rezystancyjne to by było super, bo na necie za bardzo nie ma opisane jak do stilo podpiąć :/

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 05 lis 2014, 19:30

było o tym na forum, jakiś adapter chyba trzeba

poszukaj sobie :P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

cezaryspeedway
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Cezary
Auto: fiat stilo
Silnik: 1,6
Kolor: czerwony

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: cezaryspeedway » 08 lis 2014, 11:46

Stig po co wyjmowałeś licznik.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 08 lis 2014, 12:17

Żeby kable poprowadzić

Wyslane z Samsunga S3 LTE (GT-9305)
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

cezarywlosek
Nowy Klubowicz
Posty: 1
Imie: Cezary
Auto: fiat stilo
Silnik: 1.6
Lokalizacja: Nałeczow, Lublin, Poland
Kontaktowanie:

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: cezarywlosek » 08 lis 2014, 15:21

A nie možna inaczej poprowadzić bo u mnie ciéżko wyjąć licznik

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 08 lis 2014, 15:25

Można

Wyslane z Samsunga S3 LTE (GT-9305)
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

pecherz
Nowy Klubowicz
***
Posty: 89
Imie: WITOLD
Auto: FIAT STILO
Silnik: 1,4 16V 95KM
Kolor: Piaskowy 731
Lokalizacja: śląsk

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: pecherz » 10 lis 2014, 19:36

Skorzystałem z twojego manuala bo zachciało mi się obszyć kierownicę w 1.4 3d ale przez nieuwagę połamałem sobie końcówki kabelków do zielonej kostki na poduszce. Mam inne końcówki niż twoje i posłałem posta na Giełdzie, może ktoś to będzie miał. W każdym bądź razie manual mi pomógł więc dziękuję.

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Mati » 12 lis 2014, 19:39

Jak mają być piny podpięte z wtyczki pod kierownicą do wtyczek przy CN+ bo nie wiem a będe brał się za montaż multikiery?
Obrazek

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 12 lis 2014, 19:41

:facepalm2:
kopnij sie na początek wątku leniu :P wyraźnie jest napisane
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Mati » 12 lis 2014, 19:51

Właśnie nie ! Jakby było nie zadawałbym głupich pytań. Stwierdzasz że są źle piny opisane - ok a Dambag pisze
DamBag pisze:Potwierdzam. Przy zwyklym radiu trzeba zmienic piny tak jak pisze Stig :)
więc sie pytam jak mają być w CN+ a nie w zwykłym radiju
Obrazek

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 12 lis 2014, 19:57

Stig pisze:ma być
Can A: pin 4 - pin A3 przy navi
Can B: pin 3 - pin A1 przy navi
12 V zasilanie podpinasz pod pin 5, mozesz wydlubac gdzieś pod kiera, albo od pinu A4 przy navi


chyba wyraźnie pisze przy navi
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2710
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 19 lut 2015, 19:42

Chłopaki ma ktoś może schemat tej kostki czarnej do multikiery? Chciałbym spróbować pod przyciski na kierownicy tempomat podłączyć bo radia mi się nie opłaca bo jest potrzebny adapter a szkoda mi kasy :P

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 19 lut 2015, 19:54

"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości