Fiat Croma by PepeR

W tym dziale opisujemy jakie auto zastąpiło Stilo
Awatar użytkownika
Szofer
Nowy Klubowicz
Imie: Kacper
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: Grigio Tecno VR
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=12719

Fiat Croma by PepeR

Postautor: Szofer » 01 kwie 2022, 22:15

FIAT CROMA

SILNIK: 1.9 Multijet 8V 88kW 120KM
ROK PRODUKCJI: 2010
KOLOR LAKIERU: NERO MICALIZZATO
PRZEBIEG: 245 000 km
KRAJ POCHODZENIA: AUSTRIA

Z ciekawszych rzeczy w ekwipunku:
- 4 szyby elektryczne
- climatronic
- fabrycznie przyciemnione szyby
- fabryczne xenony
- doświetlanie zakrętów
- tempomat
- schowek klimatyzowany (w podłokietniku)
- ASR
- relingi
- elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka
- podgrzewana tylna szyba
- automatyczne domykanie okien

itp itd

Z najważniejszych rzeczy wykonano w ostatnim czasie:
- pełna geometria kół przód i tył (2018)
- rozrząd i pompa wody (2018)
- regeneracja alternatora (2020)
- wahacze i tuleje tylnego zawieszenia (2021)
- tarcze i klocki hamulcowe przód ATE (2021)
- tarcz i klocki hamulcowe tył BREMBO (2021)
- kompletne sprzęgło i koło dwumasowe (2021)

To co podoba mi się w tym egzemplarzu
- mapa silnika na 170KM i 390 Nm momentu obrotowego
- wycięty DPF
- amortyzatory SACHS
- komplet sprężyn obniżających EIBACH PRO KIT -30
- opony wielosezonowe VREDESTEIN
- felgi FIAT 18'
- chromowane elementy wykończenia nadwozia
- ledowe, bardzo mocne żarówki w reflektorach doświetlania zakrętów
- niefabryczne radio z ekranem dotykowym KENWOOD
(6,8 cala ekran, funkcja USB, bluetooth, AV, Android Auto i inne bajery)

To czego brakuje mi w tym egzemplarzu
- drewnopodobne elementy wykończenia kokpitu
- fabryczne radio z nawigacją
- dodatkowe siatki w oknach z tyłu
- normalne koło zapasowe (jest dojazdowe)
- chromowane relingi (są czarne)
- brak elektrycznie składanych lusterek

z dodatkową półką we wnęce, powstawiane sporo ledowych żarówek, czysta i pachnąca tapicerka.

Na oponach spokojnie jeszcze rok pojeżdżę. Felg bardzo się bałem ale po tygodniu jazdy po lokalnych drogach wcale
nie są tragiczne. Opony szerokachne + dystanse = dobrze się to prowadzi przy obniżonym zawieszeniu.
Wszystko co było trzeba było zrobione w zakresie eksploatacji, napraw serwisowych.

Przyjechałem do siebie. Sprawdziłem ciśnienie w oponach. Wymieniłem wszystkie filtry i olej na LIQUI MOLY 5W40.
Zdjeliśmy osłonę silnika od spodu, suchutka, od góry też się nic nie poci. Jedynie troszkie w okolicach EGR i gdzieś przy dolocie
ale to jak w większości silników diesla....

Added in 18 minutes 10 seconds:
WNĘTRZE

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

KAROSERIA

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

DETALE
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

WARIACJE
Obrazek
Obrazek
Obrazek
" Życie kierowcy liczy się w kilometrach a nie w latach... "

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz
Imie: MARCIN
Auto: FIAT CROMA EMOTION
Silnik: 1.9 JTD 150 KM AUTOMAT

Re: Fiat Croma by PepeR

Postautor: Zawaś » 12 kwie 2022, 00:27

No i widzisz trafiłeś i to bardzo ładną i pomodyfikowaną sztukę!!! Gratulacje.
Nie wiem ile dałeś ale z tego co piszesz to w kwestiach zawieszeniowych i mocowych masz zrobine to do czego będę z czasem dążył :)
Przy czym ciekawe czy te 8V masz zrobione jedynie na samym programie 50 KM :o Coś za duży ten przyrost bo tyle to się już chyba robi przy modach w mechanice.
Te 18" ki są zayebiste!!! Mam takie dwa komplety, jedne z Continentalami letnimi a drugie bez gumek. A aktualnie jeszcze zimowy zestaw na 17".
Dystanse na obu osiach? Ile mm?
Fabryczne nawigacje mają już to do siebie że zgrywać zawsze będą się o wiele lepiej z kokpitem niż nowsze i lepsze technicznie nie dedykowane. To co masz faktycznie się nie zgrywa z całością tak zgrabnie jak ori.
Myślałem że siatki w tylnych drzwiach były w każdej Cromie. Tak jak składany fotel pasażera którego ja nie mam. A ty masz?
Akcenty wnętrza w czarnym połysku też bdb wyglądają.
Jest: FIAT CROMA EMOTION 1.9 JTD 150 KM AUTOMAT
Był: Fiat Stilo DYNAMIC MW 1.9 JTD 140 KM
Był: Fiat Marea Weekend HLX 1.9 TD 100 KM

Awatar użytkownika
Szofer
Nowy Klubowicz

Postautor: Szofer » 23 kwie 2022, 20:14

Tak jest, w końcu kupiona.
Mechanicznie, zawieszeniowo jest w porządku, na razie nie dłubę, nie szukam dziury w całym.
No też mi się wydawało dużo to 170...z tej operacji mam wykres jedynie. Właściciel się zarzekał, że samochód był testowany pod tym kątem i firma, która tuningowała silnik określiła ten wynik jako jeszcze bezpieczny. Chociaż na wykresie jest przyrost ze 150 na 170 więc może pierwsze 30KM
było robione w Austrii ? Nie wiem.

Co do dystansów to 100% nie jestem pewien bo nie mam na nie faktury, mierzyć, nie mierzyłem,a przy zakupie powiedział tylko słownie.
Jeśli dobrze zapamiętałem to z przodu 20mm, a z tyłu 25mm.
No ja tak myślę, czy już kupować 17'tki + zimówki czy poczekać, aż te kapcie do końca dojeżdżę. Ale i tak docelowo raczej wolę mieć 2 komplety,
w tym jedne 17 no i oczywiście te 18'tki zostaną na lato.

Co do radia to zdecydowanie się zgadzam. Ori to ori. Tutaj już przywykłem i mi się podoba. Natomiast mankament jest tego taki, że nie mogie słuchać radia na postoju - tylko z przekręconym kluczykiem w pierwszą pozycję. Drugi mankament to nie są kompatybilne klawisze na kierownicy...działa jedynie podgłaszanie, resztę muszę robić z radia. Myślę, że docelowo trafi tutaj duże fabryczne radio z nawigacją, a tego Kenwooda się sprzeda.

Dzisiaj zacząłem pierwsze dłubanie. Chciałem wymienić żarówki oświetlenia rejestracji na ledowe...nie moge. Wyciągnałem oprawki i miejsce, gniazdo gdzie wchodzą przewody jest zaklejone, zalakowane. Wydaje mi się, że komuś się często przepalały z racji wilgoci i zasmarowałem je i zgrzał siuwaksem jakims...klapa. Chciałem wymienić bezpiecznik od gniazd zapalniczek -> przeszukałem instrukcje i nie widzę takiego oznaczenia :( więc nie wiem czemu to nie działa. Chciałem wymienić żaróweczki podświetlenia gniazd zapalniczek, też mi się nie udało dostać ani do przedniego gniazda, ani do tego tylnego....
Chciałem wymienić żarówkę na ledową w oświetleniu schowka, nie mogłem jej podważyć, aż w końcu poszło, ale pęknął jakiś bolczyk i teraz oprawka wylata....co za dzień. Dałem se spokój, powiesiłem na haczyku nowy woreczek zapachowy i na tym się dzień dla Fiata zakończył :)

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz

Postautor: Zawaś » 24 kwie 2022, 21:44

Szofer pisze:Tak jest, w końcu kupiona.
Mechanicznie, zawieszeniowo jest w porządku, na razie nie dłubę, nie szukam dziury w całym.
No też mi się wydawało dużo to 170...z tej operacji mam wykres jedynie. Właściciel się zarzekał, że samochód był testowany pod tym kątem i firma, która tuningowała silnik określiła ten wynik jako jeszcze bezpieczny. Chociaż na wykresie jest przyrost ze 150 na 170 więc może pierwsze 30KM
było robione w Austrii ? Nie wiem.

Co do dystansów to 100% nie jestem pewien bo nie mam na nie faktury, mierzyć, nie mierzyłem,a przy zakupie powiedział tylko słownie.
Jeśli dobrze zapamiętałem to z przodu 20mm, a z tyłu 25mm.
No ja tak myślę, czy już kupować 17'tki + zimówki czy poczekać, aż te kapcie do końca dojeżdżę. Ale i tak docelowo raczej wolę mieć 2 komplety,
w tym jedne 17 no i oczywiście te 18'tki zostaną na lato.

Co do radia to zdecydowanie się zgadzam. Ori to ori. Tutaj już przywykłem i mi się podoba. Natomiast mankament jest tego taki, że nie mogie słuchać radia na postoju - tylko z przekręconym kluczykiem w pierwszą pozycję. Drugi mankament to nie są kompatybilne klawisze na kierownicy...działa jedynie podgłaszanie, resztę muszę robić z radia. Myślę, że docelowo trafi tutaj duże fabryczne radio z nawigacją, a tego Kenwooda się sprzeda.

Dzisiaj zacząłem pierwsze dłubanie. Chciałem wymienić żarówki oświetlenia rejestracji na ledowe...nie moge. Wyciągnałem oprawki i miejsce, gniazdo gdzie wchodzą przewody jest zaklejone, zalakowane. Wydaje mi się, że komuś się często przepalały z racji wilgoci i zasmarowałem je i zgrzał siuwaksem jakims...klapa. Chciałem wymienić bezpiecznik od gniazd zapalniczek -> przeszukałem instrukcje i nie widzę takiego oznaczenia :( więc nie wiem czemu to nie działa. Chciałem wymienić żaróweczki podświetlenia gniazd zapalniczek, też mi się nie udało dostać ani do przedniego gniazda, ani do tego tylnego....
Chciałem wymienić żarówkę na ledową w oświetleniu schowka, nie mogłem jej podważyć, aż w końcu poszło, ale pęknął jakiś bolczyk i teraz oprawka wylata....co za dzień. Dałem se spokój, powiesiłem na haczyku nowy woreczek zapachowy i na tym się dzień dla Fiata zakończył :)

Może silnik był przełożony wcześniej na ten 150 KM? Tylko wtedy powinno być 180 KM.
Mi powiedzieli jak się dowiadywałem w sprawie chipsa do mojej 150 KM że bezpiecznie to tak do 185 KM w zależności czy wszystko zdrowe.
Dystanse może faktycznie na tył dać szersze trochę. Wstępnie myślałem nad jednakowymi.
Z fajnych bajerków myślę nad kierunkowskazami dynamicznymi. Może wpadną z czasem https://www.amazon.pl/gp/product/B09GLH ... 387W&psc=1
Co do kół jak najbardziej lepiej zmieniać sobie sezonowo kompletami. Też mam zimowe 17 teraz z nowymi Kormoranami i się zastanawiam co zrobić. Czy je zostawić czy mieć dwa komplety 18 i pomalować sobie każdy komplet inaczej co by nie było nudno :)
Najgorzej jak są chęci ale nie idzie po myśli albo się coś zepsuje samemu. Na YT filmików nie ma za wiele z Croma ale jest jeden gość CICHY525 ma on sporo dobrze zrobionych poradników, sprawdź sobie.
Co do zapalniczek to planuje tam wsadzić ładowarkę pod usb z Voltomierzem. https://allegro.pl/oferta/gniazdo-ladow ... 0494603052 - oczywiście w kolor pomarańczowy aby się zgrywało
Uważaj na te chromowane dolne elementy przy szybie bagażnika. Lubią się odklejać i większość Crom je gubi.

Awatar użytkownika
Szofer
Nowy Klubowicz

Postautor: Szofer » 29 maja 2022, 13:46

1) Fajne te kierunkowskazy dynamiczne, tylko widzę, że chyba kostka się różni i chyba trzeba by coś przerabiać co nie ?
Ja mam czarną Cromę więc jakby były z jasnym kloszem to bym kupił z ciekawości bo moje ledy w kierunkowskazach bocznych nie robią jakiegoś WOW
2) Widziałem kilka filmików na youtube tego gościa, dobrze, zawsze to jakaś pomoc, kilka ciekawych rzeczy można z nich się nauczyć
3) No właśnie uważałem i stojąc na parkingu pod marketem zauważyłem, że chromowana listwa pod okienkiem bagażnika zaczęła odpadać, więc
na szczęście nie zgubiłem tylko schowałem, będzie chwila to zdrapię troszkie starego kleju i przykleje jak trzeba, uszkodzona nie jest ale
nie wiele brakowało i już bym płakał

Na tej samej dziurze (tak mniemam) wypadła mi żarówka przeciwmgielna z oprawki i zorientowałem się w nocy, jak przestał świecić doświetlanie
zakrętów na lewą stronę. Dostępu tak kurcze żadnego, dopiero przy okazji do mechanika, auto na podnośniki od spodu już łatwy dostęp.
Niestety na żarówce ukruszyły się takie mini bolczyki i już żarówka nie będzie się tam trzymać, na razie jeżdżę bez i czekam na paczkę z nowymi żarówkami LED H11

Powymieniałem sobie żarówki na ledowe. Przednie kierunkowskazy świecą super mega aż dają po oczach. Boczne kierunkowskazy w led bez rewelacji, może z racji zmatowiałych kloszy. Tylne kierunkowsazy led wyglądają trochę śmisznie z uwagi na specyfikę tego klosza i takich 'krateczek' ale świecą fajnie. Z ciekawostek - wszystkie 6 żarówek posiada szynę canbus. U mnie wyświetlają komunikat spalonej żarówkie lecz świecą z normalną częstotliwością, bez problemu....świecą normalnie ale brzęczyk sygnalizuje mrygnięcie 2 razy szybciej niż fizycznie się świeci. Na początku nie mogłem się przyzwyczaić do tego szybkiego 'cykania' w kabinie.

Wstawiłem też ledowe światła pozycyjne z przodu. Ładnie się komponują z xenonami.

Szukałem jakieś alternatywy do środka....z przodu odkąd go kupiłem mam dwie mocne ledowe żarówki w podsufitce, zimny biały. Świecą tak, że jedna oświetla cały samochód właściwie, a w bagazniku też led zimny biały. Więc zostały mi 3 punkty oświetlenia gdzie była fabryczna żółta zwykła żarówka (podsufitka przód środkowa i 2 z tyłu nad kanapą)...więc szukałem czegoś innego niż zimna biel no bo po co mi tego tyle....
Wymyśliłem ciemny pomarańcz żeby pasował do podświetlenia fabrycznego FIAT - i co ? Zakochałem się :D :D :D

Zamontowałem też CB nawet ładnie ukryty bez kabli na wierzchu, jedynie kabel od anteny wyprowdzonej na dach przez drzwi jest widoczny przy podsufitce kiedy antena magnetyczna na dachu.

Aktualny przebieg 249500km także sprawnie zrobione 4,5tys km

https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-W5W-T10-15x-SMD-3014-12V-DC-Bialy-Zimny-6000K-OPTICON-PREMIUM/12
https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-Ry10W-Bau15s-13x-SMD5050-12V-24V-DC-Pomaranczowy-OPTICON-PREMIUM/3340
https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-Py24W-PGU204-24W-24x-SMD3030-12V-Pomaranczowy-OPTICON-PREMIUM/2474

Added in 15 minutes 37 seconds:
LEDY + CB AKTUALIZACJA

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz

Postautor: Zawaś » 01 cze 2022, 14:46

Szofer pisze:1) Fajne te kierunkowskazy dynamiczne, tylko widzę, że chyba kostka się różni i chyba trzeba by coś przerabiać co nie ?
Ja mam czarną Cromę więc jakby były z jasnym kloszem to bym kupił z ciekawości bo moje ledy w kierunkowskazach bocznych nie robią jakiegoś WOW
2) Widziałem kilka filmików na youtube tego gościa, dobrze, zawsze to jakaś pomoc, kilka ciekawych rzeczy można z nich się nauczyć
3) No właśnie uważałem i stojąc na parkingu pod marketem zauważyłem, że chromowana listwa pod okienkiem bagażnika zaczęła odpadać, więc
na szczęście nie zgubiłem tylko schowałem, będzie chwila to zdrapię troszkie starego kleju i przykleje jak trzeba, uszkodzona nie jest ale
nie wiele brakowało i już bym płakał

Na tej samej dziurze (tak mniemam) wypadła mi żarówka przeciwmgielna z oprawki i zorientowałem się w nocy, jak przestał świecić doświetlanie
zakrętów na lewą stronę. Dostępu tak kurcze żadnego, dopiero przy okazji do mechanika, auto na podnośniki od spodu już łatwy dostęp.
Niestety na żarówce ukruszyły się takie mini bolczyki i już żarówka nie będzie się tam trzymać, na razie jeżdżę bez i czekam na paczkę z nowymi żarówkami LED H11

Powymieniałem sobie żarówki na ledowe. Przednie kierunkowskazy świecą super mega aż dają po oczach. Boczne kierunkowskazy w led bez rewelacji, może z racji zmatowiałych kloszy. Tylne kierunkowsazy led wyglądają trochę śmisznie z uwagi na specyfikę tego klosza i takich 'krateczek' ale świecą fajnie. Z ciekawostek - wszystkie 6 żarówek posiada szynę canbus. U mnie wyświetlają komunikat spalonej żarówkie lecz świecą z normalną częstotliwością, bez problemu....świecą normalnie ale brzęczyk sygnalizuje mrygnięcie 2 razy szybciej niż fizycznie się świeci. Na początku nie mogłem się przyzwyczaić do tego szybkiego 'cykania' w kabinie.

Wstawiłem też ledowe światła pozycyjne z przodu. Ładnie się komponują z xenonami.

Szukałem jakieś alternatywy do środka....z przodu odkąd go kupiłem mam dwie mocne ledowe żarówki w podsufitce, zimny biały. Świecą tak, że jedna oświetla cały samochód właściwie, a w bagazniku też led zimny biały. Więc zostały mi 3 punkty oświetlenia gdzie była fabryczna żółta zwykła żarówka (podsufitka przód środkowa i 2 z tyłu nad kanapą)...więc szukałem czegoś innego niż zimna biel no bo po co mi tego tyle....
Wymyśliłem ciemny pomarańcz żeby pasował do podświetlenia fabrycznego FIAT - i co ? Zakochałem się :D :D :D

Zamontowałem też CB nawet ładnie ukryty bez kabli na wierzchu, jedynie kabel od anteny wyprowdzonej na dach przez drzwi jest widoczny przy podsufitce kiedy antena magnetyczna na dachu.

Aktualny przebieg 249500km także sprawnie zrobione 4,5tys km

https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-W5W-T10-15x-SMD-3014-12V-DC-Bialy-Zimny-6000K-OPTICON-PREMIUM/12
https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-Ry10W-Bau15s-13x-SMD5050-12V-24V-DC-Pomaranczowy-OPTICON-PREMIUM/3340
https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-Py24W-PGU204-24W-24x-SMD3030-12V-Pomaranczowy-OPTICON-PREMIUM/2474

Added in 15 minutes 37 seconds:
LEDY + CB AKTUALIZACJA

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Kostka kierunków wchodzi w miejsce żarówki moim zdaniem i nic nie trzeba przerabiać :) Mam teraz jasne te fabryczne kierunki ale chyba sobię te sprawię :D
Listwy dokładnie wczoraj sobie zamontowałem ponownie na czarny sylikonowy klej. Rano trzymało już mocno. Przejeździły w bagażniku 2 miesiące :P Jadąc w małą trasę autostradą zapobiegawczo wolałem je zdemontować niż zgubić po drodze.
Ledy z Canbus i i tak wywala błąd spalonej żarówki? Irytujące.
Podświetlenie bagażnika u mnie nie działa coś. A te lampki kruszeją w palcach :/
CB mam i leży. zastanawiam się czy zakładać. Są tam jeszcze wogóle ludzie na CB, informują czy to umarło bo wszyscy na Yanosiku jeżdzą?

Awatar użytkownika
Szofer
Nowy Klubowicz

Postautor: Szofer » 18 wrz 2022, 20:49

W ostatnim czasie wymienione żarówki H11 (przeciwmgielne/doświetlanie) na nowe LED świecą super.
Wstawiłem kierunkowskazy boczne pływające, na które pomysł podrzucił kolega Zawaś - mała rzecz, a cieszy, efekt super.
Z uwagi na cięższe odpalanie w końcu oddałem Fiata na warsztat - wymiana świec żarowych.
Nie było łatwo jednak powymieniać dlatego samochód stał na warsztacie 5 dni - zalewali kwasami żeby nie ukręcić świecy.
Teraz już jest wszystko w porządku chociaż zastanawiam się czy nie zajrzeć do akumulatora jeszcze przed zimą....

Aktualny przebieg 256500km

PS a z takich ciekawostek to widziałem swoje Stilo ostatnio na leśnym parkingu, wygląda cacy, jeździ i daje rade :)
wielce ucieszył mnie ten widok, aż łezka się zakręciła

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz

Postautor: Zawaś » 20 wrz 2022, 20:01

Szofer pisze:W ostatnim czasie wymienione żarówki H11 (przeciwmgielne/doświetlanie) na nowe LED świecą super.
Wstawiłem kierunkowskazy boczne pływające, na które pomysł podrzucił kolega Zawaś - mała rzecz, a cieszy, efekt super.
Z uwagi na cięższe odpalanie w końcu oddałem Fiata na warsztat - wymiana świec żarowych.
Nie było łatwo jednak powymieniać dlatego samochód stał na warsztacie 5 dni - zalewali kwasami żeby nie ukręcić świecy.
Teraz już jest wszystko w porządku chociaż zastanawiam się czy nie zajrzeć do akumulatora jeszcze przed zimą....

Aktualny przebieg 256500km

PS a z takich ciekawostek to widziałem swoje Stilo ostatnio na leśnym parkingu, wygląda cacy, jeździ i daje rade :)
wielce ucieszył mnie ten widok, aż łezka się zakręciła

Jakie dałeś te LEDY H1? Też ci się zwykłe żarówki często paliły?
Gdzie zamawiałeś te kierunki pływające? Wrzuć jakiś filmik :) A i powiedz mi czy w fabrycznych miałeś wilgoć w samych migaczach oraz zauważyłeś może mokro też we wnęce?
Heh co do Stilo mam podobnie jak ty bo moje ex ożywia Tomi i po naprawie silnika zdjęcie wysłał ;)

Awatar użytkownika
Szofer
Nowy Klubowicz

Postautor: Szofer » 09 paź 2022, 20:23

H11 LED miałem takie założone przez poprzedniego właściciela, ale ukruszył się plastikowy element trzymający żarówkę w oprawce więc wpadła do środka klosza, dlatego wymieniłem na dwie nowe H1
- stare mniej więcej takie
https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-h1-h3-h4-h7-h8-h11-hb3-hb4-hb5-16000lm-8809197909
- nowe H1
https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-h11-gt-cob-300-super-mocna-zarowka-10186077603?fromVariant=7577695022

Kierunki pływające zamówiłem z amazona, z tego linku, który kiedyś im podrzuciłeś
Tak, stare klosze były nieco naruszone, przez wyidocznie wyjmowanie i wilgoć się dostawała, kiedy wymieniałem żarówkie na ledy w bocznych, ucierpiały też te plastiki imitujące sprężynkę, która trzyma całą lampkę w karoserii, pokleiłem super glue i jakoś złożyłem, ale przy kolejnym wyjmowaniu znowu się ułamała. Teraz leżą tam ledy pływające i mam nadzieję, że nie będę musiał tego ruszać przez lata

Czaje się teraz, żeby kupić wygłuszenie maski silnika do tego autka ale w internetach pustki jak ostatnio szperałem,
Do sprawdzenia zostaje mi ostatni słabo dostępny zbiorniczek - płynu od wspomagania...trochę słabo i głęboko go umieścili przyznam.
Na oko poziomu nie odczytam, jest zabrudzony, trzeba jakoś tam zajrzeć....

https://drive.google.com/file/d/134ABhLjTt1_y8sWDtmSRXXX2Y6PU9FLT/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1IIZS7JIOXbB7QVzC8T3UUL5bsiNhadoo/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1KxzOEvd6syU5eDeKlS1njkxil-aAM-ov/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/11rMXuKIBiUwoQzWKF9GfTzbhhbHD132R/view?usp=sharing

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz

Postautor: Zawaś » 10 paź 2022, 11:30

Szofer pisze:H11 LED miałem takie założone przez poprzedniego właściciela, ale ukruszył się plastikowy element trzymający żarówkę w oprawce więc wpadła do środka klosza, dlatego wymieniłem na dwie nowe H1
- stare mniej więcej takie
https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-h1-h3-h4-h7-h8-h11-hb3-hb4-hb5-16000lm-8809197909
- nowe H1
https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-h11-gt-cob-300-super-mocna-zarowka-10186077603?fromVariant=7577695022

Kierunki pływające zamówiłem z amazona, z tego linku, który kiedyś im podrzuciłeś
Tak, stare klosze były nieco naruszone, przez wyidocznie wyjmowanie i wilgoć się dostawała, kiedy wymieniałem żarówkie na ledy w bocznych, ucierpiały też te plastiki imitujące sprężynkę, która trzyma całą lampkę w karoserii, pokleiłem super glue i jakoś złożyłem, ale przy kolejnym wyjmowaniu znowu się ułamała. Teraz leżą tam ledy pływające i mam nadzieję, że nie będę musiał tego ruszać przez lata

Czaje się teraz, żeby kupić wygłuszenie maski silnika do tego autka ale w internetach pustki jak ostatnio szperałem,
Do sprawdzenia zostaje mi ostatni słabo dostępny zbiorniczek - płynu od wspomagania...trochę słabo i głęboko go umieścili przyznam.
Na oko poziomu nie odczytam, jest zabrudzony, trzeba jakoś tam zajrzeć....

Co do H1 to na zimne miesiące i krótkie dni warto w takie żarówki zainwestować jak z linka dałeś. Przerabiać wtyczek nic nie musimy?
Przy czym komplet zwykłych h1 dobrze mieć na wymianę jak policja zatrzyma bo legalne to one nie są z tego co wiem. Gorzej jak dojdzie do jakiegoś zderzenia i się wtedy poszkodowany może powołać na to że go oślepiliśmy i jest problem...

Co do kierunkowskazów zastanawia mnie czy jest taka możliwość aby dostawała się tam woda i ciekło po dywanik pasażera. U mnie ma kierunkowskaz skroploną parę wodną. Te z amazona ładnie na ziemi znaczek wyświetlają, nie jest jakiś krzywy?

Wygłuszenie maski u mnie zwisa bokami bo to mocowanie jest na wsuwkę tylko i zawsze wypada. Stan też jest średni. Szukałem kiedyż używek ale też zawsze były zajechane. Do tego są różne chyba do różnych wersji FL i PB/ON.

Co do zbiorniczka płynu to jest on razem z pompą. Miarkę masz na korku jest w formie bagnecika który ma dwie grubości. Dolna cześć z tego co pamiętam powinna być do połowy zanurzona w płynie jako odpowiedni stan. Ostatnio tam zaglądałem bo u mnie niestety słychać pompę jak pracuje przy skręcaniu kołami i to pewnie będzie początek jej końca a nowe jak patrzyłem to od 800 zł :|

Awatar użytkownika
Szofer
Nowy Klubowicz

Postautor: Szofer » 23 paź 2022, 20:37

Nie przerabiałem wtyczek. Wsadziłem takie jak były, ale moje stare akurat też były jakimiś chinolami.
U mnie w fabrycznych była wilgoć, ta niby uszczelka coś tam puszczała i od wyjmowania i wkładania kilkukrotnego była naderwana, a klosz delikatnie wykruszony. Stare oryginalne klosze są w zasadzie do śmieci...Kierunki z amazona pięknie równo świeca..póki co :)

Dzięki za podpowiedź co do zbiorniczka płynu od wspomagania. Właśnie dzisiaj sobie uświadomiłem, że czas na wymianę rozrządu. I jeszcze do tego znowu wszystkie filtry, olej, przejechane od kwietnia 15tys......zaś się szykuje wydatek.

A jeśli chodzi o aktualną eksploatację to dokleiłem na klei do szyb tą aluminiową listwę spod okna bagażnika, która mi prawie odpadła. Niech się teraz trzyma sto lat.
Druga rzecz to akumulator. Po wymianie świec nadal czasami podejrzanie odpalał. W zeszłym tygodniu wyciągnąłem akumulator i podłączyłem pod ładowarkę. Chwilę pochodził i pokazało "full". Jakaś tam poprawa jest no ok, ale nie idealnie. Wczoraj podjechałem do speców od akumulatorów. Sprawdził napięcie - było ok, sprawdził ładowanie - wszystko w porządku. Ostatni parametr, który sprawdził wskazał, że akumulator jest trochę zasiarczony.

Instrukcja postępowania - uzupełnić elektrolit wodą destylowaną przynajmniej w skrajnych celach. Podłączyć akumulator pod prostownik na niskim prądzie 3 razy po 5h. Tym sposobem aku ma wytrzymać najbliższą zimą. Zrobię to i jak na razie oszczędzę jakieś 400zł na zakup nowego.

Zostaje mi do zrobienia w takim razie rozbieranie plastików i wymiana żarówki w gnieździe zapalniczki (tylna na środkowym tunelu)

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz

Postautor: Zawaś » 24 paź 2022, 00:56

Szofer pisze:Nie przerabiałem wtyczek. Wsadziłem takie jak były, ale moje stare akurat też były jakimiś chinolami.
U mnie w fabrycznych była wilgoć, ta niby uszczelka coś tam puszczała i od wyjmowania i wkładania kilkukrotnego była naderwana, a klosz delikatnie wykruszony. Stare oryginalne klosze są w zasadzie do śmieci...Kierunki z amazona pięknie równo świeca..póki co :)

Dzięki za podpowiedź co do zbiorniczka płynu od wspomagania. Właśnie dzisiaj sobie uświadomiłem, że czas na wymianę rozrządu. I jeszcze do tego znowu wszystkie filtry, olej, przejechane od kwietnia 15tys......zaś się szykuje wydatek.

A jeśli chodzi o aktualną eksploatację to dokleiłem na klei do szyb tą aluminiową listwę spod okna bagażnika, która mi prawie odpadła. Niech się teraz trzyma sto lat.
Druga rzecz to akumulator. Po wymianie świec nadal czasami podejrzanie odpalał. W zeszłym tygodniu wyciągnąłem akumulator i podłączyłem pod ładowarkę. Chwilę pochodził i pokazało "full". Jakaś tam poprawa jest no ok, ale nie idealnie. Wczoraj podjechałem do speców od akumulatorów. Sprawdził napięcie - było ok, sprawdził ładowanie - wszystko w porządku. Ostatni parametr, który sprawdził wskazał, że akumulator jest trochę zasiarczony.

Instrukcja postępowania - uzupełnić elektrolit wodą destylowaną przynajmniej w skrajnych celach. Podłączyć akumulator pod prostownik na niskim prądzie 3 razy po 5h. Tym sposobem aku ma wytrzymać najbliższą zimą. Zrobię to i jak na razie oszczędzę jakieś 400zł na zakup nowego.

Zostaje mi do zrobienia w takim razie rozbieranie plastików i wymiana żarówki w gnieździe zapalniczki (tylna na środkowym tunelu)

Kierunki muszę wreszcie zamówić. Ile czekałeś na dostawę?

Listwę dobrze że dokleiłeś bo jak by odpadał to nie do dostania, a jak już to ostatnio widziałem za 150 zł. Ja kleiłem na czarny klej sylikonowy obie strony. Jedna już ledwo co się trzymała a druga niby lepiej ale zrobiłem obie strony.

Tylny tunel a dokładnie panel z nawiewami jest jedynie wciskany. Może warto zainwestować i unowocześnić https://allegro.pl/oferta/ladowarka-sam ... 2161186755
Kolejna rzecz na mojej długiej liście :D

Awatar użytkownika
Szofer
Nowy Klubowicz

Postautor: Szofer » 29 sty 2023, 18:11

Na dostawę czekałem chyba niecałe 2 tygodnie, już nie pamiętam dokładnie ale jakoś się o to nie martwiłem.
Żarówka w tylnym gnieździe wymieniona, teraz świeci - dziękuję za podpowiedź, przydała się
Akumulator udało się dosyć ładnie uratować - ładowany kilka razy po kilka godzin na zwykłym prostowniku, stałym niskim prądem, chodzi teraz jak złoto

W ostatnim czasie zrobiony rozrząd z pompą wody i wymiana płynu chłodniczego - przy przebiegu 261000km
Zjeżdżałem z miasta na trasę S8 i włączając się do ruchu dostałem kamyczkiem w szybę, pęknięcie od razu było na dł. około 12cm więc spore i widoczne, szyba przednia wymieniona na chińską BENSON i oczywiście od razu nowe wycieraczki na przód BOSCH - przy przebiegu 264000km

W tym tygodniu zamontowałem hak holowniczy (demontowalny, nie chowany tylko skręcany na dwie śruby na klucz płasko-oczkowy, gniazdo elektryczne 7 PIN na stałe, nie składane). Niestety jeszcze nie testowałem sprzęgu.

Ogólnie w najbliższym czasie nie planuję już wydatków na to auto. Jest super cacy luksus fura :D więc tylko badanie techniczne, olej, filtry, dolewka płynu do wspomagania i dolewka oleju w skrzyni biegów.

Aktualny przebieg to 265000km
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz

Postautor: Zawaś » 29 sty 2023, 21:41

Kierunki dynamiczne od jakiś 2 tygodni tez już u mnie działają :)
Szyby szkoda, czujnik deszczu/zmierzchu przekleiłeś ze starej szyby?
Hak się na pewno przyda. Też o tym myślę, lecz innego nie chcę jak VESTFALIA. Miałem w Stilo i wygoda plus estetyka była mega fajnie pomyślana. Wpinany w gniazdo na zamek z kluczykiem, miejsca montażu nie widać gdy hak jest zdjęty, wtyczkę jak się da odpowiednio to też nie widać. Niestety koszt dwa razy taki jak inne standardy.

Awatar użytkownika
Szofer
Nowy Klubowicz

Postautor: Szofer » 29 sty 2023, 23:26

Szyby szkoda, czujnik deszczu/zmierzchu przekleiłeś ze starej szyby?

Wszystko przeklejone z wyjątkiem naklejki kontrolnej z nr rej

To mój pierwszy zamontowany hak i jakoś specjalnie się to nie zagłębiałem. Znajoma poleciła warsztat, który jest najlepszy i najdłużej działający w tej branży w okolicy i tam też zadzwoniłem i umówiłem montaż. Może za mało detali dogadałem przez telefon, ale jest jak jest. Na moje oko na razie samochodu jako tako nie oszpecił ten hak. Docelowo ma służyć do małej jednoosiowej przyczepki i jakiegoś zgrabnego bagażnika na 2 rowery

Wróć do „Następca Stilo”