Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

W tym dziale polecamy sprawdzone części oraz pytamy o konkretne nr poszukiwanych podzespołów lub zamienniki.
ipman1
Posty: 974
Imie: 123
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 16V 103KM LPG

Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: ipman1 » 25 paź 2014, 20:12

Siema,

Jak widzę na allegro są dwa modele kostki do stacyjki do stilo tj. różnią się pinami
http://allegro.pl/oes-kostka-stacyjki-z ... 76850.html

Wie ktoś która jest do Stilo?

Awatar użytkownika
Krashan
Klubowicz
Posty: 455
Imie: Marcin
Auto: FIAT STILO MW
Silnik: 1.9 MJTD (150)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: Krashan » 25 paź 2014, 22:24

ipman1 pisze:Siema,

Jak widzę na allegro są dwa modele kostki do stacyjki do stilo tj. różnią się pinami
http://allegro.pl/oes-kostka-stacyjki-z ... 76850.html

Wie ktoś która jest do Stilo?


Są dwie wersje, ale kostka "1 x pin szeroki , 6 x pin wąski " zastępuje tą "1 x pin szeroki , 4 x pin wąski", więc śmiało możesz ją kupić, bo jeżeli oryginalnie będziesz miał kostkę z mniejszą ilością pinów, to zakupując kostkę z większą ilością pinów będziesz miał je po prostu wolne (niewykorzystane).

ipman1
Posty: 974
Imie: 123
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 16V 103KM LPG

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: ipman1 » 25 paź 2014, 23:27

A to podpina się jakies kabelki do tego albo coś? czy tylko wyciąga starą i wpina nową?

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5170
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Re: Odp: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: Tito_Zam » 26 paź 2014, 10:44

Wypinasz wtyczke kostki, następnie odpinasz kostkę od stacyjki podważając zatrzaski, ciagniesz w dół i wymieniasz.

ipman1
Posty: 974
Imie: 123
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 16V 103KM LPG

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: ipman1 » 26 paź 2014, 11:19

A orientujesz się czy do może pomóc na gaśniecie auta i problemy z odpalaniem? ECU to nie to bo był naprawiany. A wywala mi błędy cewek i wtrysków, tak jakbyś odciął paliwo, czy to na pb czy na lpg.

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5170
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Re: Odp: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: Tito_Zam » 26 paź 2014, 14:45

Spotkałem takie przypadki w fiatach, że kostka była winna za różne przypadłości z prądem.
Prawie wszystkie fiaty mają takie same stacyjki i kostki i to się dzieje w różnych modelach fiata. Po rozebraniu kostki widać poprzypalane styki.

ipman1
Posty: 974
Imie: 123
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 16V 103KM LPG

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: ipman1 » 26 paź 2014, 15:45

Mi sie tak porobilo, jak wyprałem kluczyk i zacząlem na nim jeździć. Potem jeździłem już tylko na zapasowym

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1184
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: Stiłonisław » 06 sty 2019, 09:16

Odkopię temat. Czy kostka z aukcji poniżej nada się do Stilo z 2006 roku?

https://allegro.pl/kostka-stacyjki-fiat ... 85255.html
Bez Stila nie ma kołaczy.

pablos_206
Klubowicz
Posty: 301
Imie: Paweł
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1.4 95KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=11438&hilit=wishniowe
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: pablos_206 » 06 sty 2019, 15:43

Piny powinny sie zgadzac. Sam o takim rozkladzie pinow kupowalem tylko na autobox.net.pl za 90 pln. Kostka przyszla w opakowaniu Originali Ricambi Magneti Marelli. Nie wiem jak sprawuja sie te tansze jak z twojej aukcji na allegro.

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1184
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: Stiłonisław » 06 sty 2019, 15:48

Dzięki za info. Tą ze sklepu Autobox widziałem ale od razu zacząłem szukać zamienników, bo wiem że Chińczycy nie próżnują ;) Powiedz, dużo jest zabawy z wymianą? Możesz opisać krok po kroku, z pominięciem demontażu osłon? Osłony już przerabiałem ;)
Bez Stila nie ma kołaczy.

pablos_206
Klubowicz
Posty: 301
Imie: Paweł
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1.4 95KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=11438&hilit=wishniowe
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: pablos_206 » 06 sty 2019, 18:00

Wymiana jest banalna ale w dwie osoby to niecałe 30 sekund:) Dwoma śrubokrętami (najlepiej zegarmistrzowskie) naraz dociskasz łapki od kostki stacyjki do wewnątrz żeby się schowały (w plastikowej tulei od "kolumny stacyjki") a druga osoba wysuwa kostkę stacyjki z tej tulei. Zwróć uwagę w jakim położeniu była wyciągana aby tak samo nową wsadzić. Nie polecam próby odginania plastikowej tulei grozi ukruszeniem.

W pojedynkę nie polecam... mi osobiście sie nie udało - w 2 osoby to 30 sekund (3 ręka się przydaje:)

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1184
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: Stiłonisław » 06 sty 2019, 18:02

Czyli nie ma potrzeby demontażu całego zespołu stacyjki z kolumny?
Bez Stila nie ma kołaczy.

pablos_206
Klubowicz
Posty: 301
Imie: Paweł
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1.4 95KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=11438&hilit=wishniowe
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: pablos_206 » 06 sty 2019, 18:20

Nie ma konieczności chociaż EPER ma wpisane że sie to demontuje w całości i koszt w ASO to około 500 pln + robocizna (zrywanie śrub itp).

Kostka stacyjki grosze kosztuje i robota do wykonania to tylko wysunięcie (plug & play) - polecam robić w garażu nie na mrozie (plastik wtedy jest mniej podatny na uszkodzenia) oraz 2 osoby - pomoc kolegi / żony do wyciągnięcia tego elementu (łatwo wychodzi pod warunkiem jednoczesnego dociśnięcia zapadek na kostce stacyjki. Dostęp trochę lipny bo na leżąco się to robi (dociskający zapadki) i stojący w rozkroku druga osoba żeby pociągnąć za końcówkę kostki stacyjki.

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1184
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: Stiłonisław » 06 sty 2019, 18:23

Dzięki za info. Nie wiem czy nie poczekam z tym do wiosny. Nie cierpię grzebać zimą przy aucie
Bez Stila nie ma kołaczy.

pablos_206
Klubowicz
Posty: 301
Imie: Paweł
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1.4 95KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=11438&hilit=wishniowe
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: Kostka stacyjki, dwa modele ktory do stilo

Postautor: pablos_206 » 06 sty 2019, 19:31

Mnie problem dopadl zima bo zaczal samoczynnie gasnac. Po wymianie stacyjki problem ustal. Powodzenia



Wróć do „Polecam części / Poszukuje numeru części”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość