Aktywny tempomat w stilo

Dział w którym rozmawiamy na temat codziennej eksploatacji Stilo.
patrollo2
Nowy Klubowicz
Posty: 17
Imie: Patryk
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103KM
Kolor: 841/A (Nero Moire' VR.)
Lokalizacja: Łódź

Aktywny tempomat w stilo

Postautor: patrollo2 » 03 paź 2017, 08:32

Na wikipedi można przeczytać, że w stilo były montowane aktywne tempomaty. Spotkał się kiedyś ktoś z was z takim tempomatem w stilo i jak jest z jego działaniem. jeździłem w tym roku Audi a3 8v z takim tempomatem i średnio mu ufałem a co dopiero było by w stilo.

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 648
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Zawaś » 03 paź 2017, 09:40

Z tego co ktoś już pisał na forum wynalazek w teorii dobry lecz w praktyce się psuł i dość szybko został wycofany z oferty.
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2682
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: ryan_cooper5 » 03 paź 2017, 10:13

Dokładnie tak, w początkowym okresie produkcji bylo to montowane ale nie sprawdzalo sie.
Z drugiej strony fajny bajer jak na Stilo :)

sedici
Nowy Klubowicz
Posty: 110
Imie: Maniek
Auto: Stilo uproad 06
Silnik: 120CV

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: sedici » 08 paź 2017, 08:23

ryan_cooper5 pisze:Dokładnie tak, w początkowym okresie produkcji bylo to montowane ale nie sprawdzalo sie.
Z drugiej strony fajny bajer jak na Stilo :)


czyli auto musiało mieć radar , niezły bajer jak na 2001r

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 648
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Zawaś » 08 paź 2017, 08:42

Niezły choć w sumie zły skoro miał defekty.
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2057
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pio075 » 08 paź 2017, 11:04

Tak, pierwszy wypust miał możliwość dokupienia takiej opcji - w pierwszych wersjach instrukcji obsługi są opisane zasady działania całego urządzenia.
W zderzaku zamontowana była głowica radaru który miał za zadanie rozpoznawać obiekty przed autem i dopasowywać do nich prędkość, stwarzał trochę problemów nie był jakoś przesadnie dokładny więc pewnie przez to wyleciał z oferty (druga sprawa że Fiat zaczął ciąć wyposażenie żeby "uatrakcyjnić cenę" i zacząć w końcu zarabiać na tym aucie więc pewnie nie opłacało im się rozwijać i modernizować tego elementu).

pepo
Starszy Klubowicz
Posty: 1001
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pepo » 06 cze 2018, 21:55

Niezgodzie się z tym co tu piszecie, nie chodzi ze radar się psuł czy złe spisywał itp skąd macie te info????
takie same typy radaru były stosowane tez w audi vw itp produkcji bosch ale inny softwewre i skoro tam działał to czemu w stilo miał nie działać??
Problemem była cena Uwaga sam radar kosztował 16000tys zl w starszym eperze... wiec pewnie trzeba było dopłacić dodatkowo 20 tys zl za radar w i tak już drogim abarth`cie bo tylko w 2.4 on występował

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 648
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Zawaś » 06 cze 2018, 22:43

pepo pisze:Niezgodzie się z tym co tu piszecie, nie chodzi ze radar się psuł czy złe spisywał itp skąd macie te info????
takie same typy radaru były stosowane tez w audi vw itp produkcji bosch ale inny softwewre i skoro tam działał to czemu w stilo miał nie działać??
Problemem była cena Uwaga sam radar kosztował 16000tys zl w starszym eperze... wiec pewnie trzeba było dopłacić dodatkowo 20 tys zl za radar w i tak już drogim abarth`cie bo tylko w 2.4 on występował


Jak już zamontujesz u siebie to nam powiesz czy działa w pełni sprawnie :)
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2057
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pio075 » 06 cze 2018, 23:20

pepo pisze:Niezgodzie się z tym co tu piszecie, nie chodzi ze radar się psuł czy złe spisywał itp skąd macie te info????

Nie był usterkowy, problemy które trapiły ACC trapią ten system również w innych autach (problemy w działaniu przez zabrudzoną głowicę).
Opcja zapewne była mało popularna więc Fiat bez żalu z niej zrezygnował.

pepo
Starszy Klubowicz
Posty: 1001
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pepo » 07 cze 2018, 06:17

pio075 pisze:
pepo pisze:Niezgodzie się z tym co tu piszecie, nie chodzi ze radar się psuł czy złe spisywał itp skąd macie te info????

Nie był usterkowy, problemy które trapiły ACC trapią ten system również w innych autach (problemy w działaniu przez zabrudzoną głowicę).
Opcja zapewne była mało popularna więc Fiat bez żalu z niej zrezygnował.


Tu sie w pełni zgadzam. Jedynie trzeba sie przyzwyczaić do tego systemu, mam taki w tesli (auto służbowe) i tan głupi auto pilot... Choc w korkach jest naprawdę super to podczas jazdy pozostawia wiele do życzenia.
Wracając do acc to jest dziwne uczucie gdy jedziesz a auto nagle hamulce i przyspiesza bez ingerencji kierowcy jest to dziwne uczucie po prostu trzeba sie przywyknąć

Trzymajcie kciuki żeby polus sprzedał manetkę to zdam relacje juz niedługo. Inaczej nie wiem kiedy ja zdobędę. Obecnie kończę przeczesywać Italie i następny krok będzie Francja



Wróć do „O Stilo”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości