Aktywny tempomat w stilo

Dział w którym rozmawiamy na temat codziennej eksploatacji Stilo.
patrollo2
Nowy Klubowicz
Posty: 17
Imie: Patryk
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103KM
Kolor: 841/A (Nero Moire' VR.)
Lokalizacja: Łódź

Aktywny tempomat w stilo

Postautor: patrollo2 » 03 paź 2017, 08:32

Na wikipedi można przeczytać, że w stilo były montowane aktywne tempomaty. Spotkał się kiedyś ktoś z was z takim tempomatem w stilo i jak jest z jego działaniem. jeździłem w tym roku Audi a3 8v z takim tempomatem i średnio mu ufałem a co dopiero było by w stilo.

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz
Posty: 1301
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Zawaś » 03 paź 2017, 09:40

Z tego co ktoś już pisał na forum wynalazek w teorii dobry lecz w praktyce się psuł i dość szybko został wycofany z oferty.
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: ryan_cooper5 » 03 paź 2017, 10:13

Dokładnie tak, w początkowym okresie produkcji bylo to montowane ale nie sprawdzalo sie.
Z drugiej strony fajny bajer jak na Stilo :)

sedici
Nowy Klubowicz
Posty: 124
Imie: Maniek
Auto: Stilo uproad 06
Silnik: 120CV

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: sedici » 08 paź 2017, 08:23

ryan_cooper5 pisze:Dokładnie tak, w początkowym okresie produkcji bylo to montowane ale nie sprawdzalo sie.
Z drugiej strony fajny bajer jak na Stilo :)


czyli auto musiało mieć radar , niezły bajer jak na 2001r

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz
Posty: 1301
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Zawaś » 08 paź 2017, 08:42

Niezły choć w sumie zły skoro miał defekty.
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2357
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pio075 » 08 paź 2017, 11:04

Tak, pierwszy wypust miał możliwość dokupienia takiej opcji - w pierwszych wersjach instrukcji obsługi są opisane zasady działania całego urządzenia.
W zderzaku zamontowana była głowica radaru który miał za zadanie rozpoznawać obiekty przed autem i dopasowywać do nich prędkość, stwarzał trochę problemów nie był jakoś przesadnie dokładny więc pewnie przez to wyleciał z oferty (druga sprawa że Fiat zaczął ciąć wyposażenie żeby "uatrakcyjnić cenę" i zacząć w końcu zarabiać na tym aucie więc pewnie nie opłacało im się rozwijać i modernizować tego elementu).

pepo
Moderator
Posty: 1180
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pepo » 06 cze 2018, 21:55

Niezgodzie się z tym co tu piszecie, nie chodzi ze radar się psuł czy złe spisywał itp skąd macie te info????
takie same typy radaru były stosowane tez w audi vw itp produkcji bosch ale inny softwewre i skoro tam działał to czemu w stilo miał nie działać??
Problemem była cena Uwaga sam radar kosztował 16000tys zl w starszym eperze... wiec pewnie trzeba było dopłacić dodatkowo 20 tys zl za radar w i tak już drogim abarth`cie bo tylko w 2.4 on występował

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz
Posty: 1301
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Zawaś » 06 cze 2018, 22:43

pepo pisze:Niezgodzie się z tym co tu piszecie, nie chodzi ze radar się psuł czy złe spisywał itp skąd macie te info????
takie same typy radaru były stosowane tez w audi vw itp produkcji bosch ale inny softwewre i skoro tam działał to czemu w stilo miał nie działać??
Problemem była cena Uwaga sam radar kosztował 16000tys zl w starszym eperze... wiec pewnie trzeba było dopłacić dodatkowo 20 tys zl za radar w i tak już drogim abarth`cie bo tylko w 2.4 on występował


Jak już zamontujesz u siebie to nam powiesz czy działa w pełni sprawnie :)
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2357
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pio075 » 06 cze 2018, 23:20

pepo pisze:Niezgodzie się z tym co tu piszecie, nie chodzi ze radar się psuł czy złe spisywał itp skąd macie te info????

Nie był usterkowy, problemy które trapiły ACC trapią ten system również w innych autach (problemy w działaniu przez zabrudzoną głowicę).
Opcja zapewne była mało popularna więc Fiat bez żalu z niej zrezygnował.

pepo
Moderator
Posty: 1180
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pepo » 07 cze 2018, 06:17

pio075 pisze:
pepo pisze:Niezgodzie się z tym co tu piszecie, nie chodzi ze radar się psuł czy złe spisywał itp skąd macie te info????

Nie był usterkowy, problemy które trapiły ACC trapią ten system również w innych autach (problemy w działaniu przez zabrudzoną głowicę).
Opcja zapewne była mało popularna więc Fiat bez żalu z niej zrezygnował.


Tu sie w pełni zgadzam. Jedynie trzeba sie przyzwyczaić do tego systemu, mam taki w tesli (auto służbowe) i tan głupi auto pilot... Choc w korkach jest naprawdę super to podczas jazdy pozostawia wiele do życzenia.
Wracając do acc to jest dziwne uczucie gdy jedziesz a auto nagle hamulce i przyspiesza bez ingerencji kierowcy jest to dziwne uczucie po prostu trzeba sie przywyknąć

Trzymajcie kciuki żeby polus sprzedał manetkę to zdam relacje juz niedługo. Inaczej nie wiem kiedy ja zdobędę. Obecnie kończę przeczesywać Italie i następny krok będzie Francja

Awatar użytkownika
mateusz.franczuk
Nowy Klubowicz
Posty: 1

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: mateusz.franczuk » 10 sty 2020, 13:17

Mam taki bajer u siebie w 2.4.. Kompletnie nie można mu zaufać i często widział samochody jakby wyskoczyły przed maskę - czasami powodował też mruganie licznika kilometrów do następnego odpalenia.. Czyli typowa elektryka w Stilo, poprzedni właściciel nawet nie wiedział że ma tempomat.

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5310
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Mazi » 10 sty 2020, 13:20

Jeśli masz taki tempomat to pokaż foto przedniego zderzaka.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED / DUALOGIC viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

pepo
Moderator
Posty: 1180
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pepo » 11 sty 2020, 15:57

mateusz.franczuk pisze:Mam taki bajer u siebie w 2.4.. Kompletnie nie można mu zaufać i często widział samochody jakby wyskoczyły przed maskę - czasami powodował też mruganie licznika kilometrów do następnego odpalenia.. Czyli typowa elektryka w Stilo, poprzedni właściciel nawet nie wiedział że ma tempomat.

jeśli mówisz prawdę to skontaktuj się ze mną, możesz zarobić :D

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz
Posty: 1301
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Zawaś » 12 sty 2020, 22:43

pepo pisze:
mateusz.franczuk pisze:Mam taki bajer u siebie w 2.4.. Kompletnie nie można mu zaufać i często widział samochody jakby wyskoczyły przed maskę - czasami powodował też mruganie licznika kilometrów do następnego odpalenia.. Czyli typowa elektryka w Stilo, poprzedni właściciel nawet nie wiedział że ma tempomat.

jeśli mówisz prawdę to skontaktuj się ze mną, możesz zarobić :D


Łooo trafiła się 6 w totka chyba ;) I nie chodzi o pln-y ;)
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

gienkollo
Nowy Klubowicz
Posty: 171
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V/2.4 20V
Kolor: 246/841A
Lokalizacja: Chorzów

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: gienkollo » 13 sty 2020, 05:28

Nie chce być sceptyczny, ale jeden post, zarejestrowany niedawno i od razu badum tss wjeżdża 2.4 z aktywnym tempomatem.
Temat tak rzadki ze pepo przeczesuje całą Europę w poszukiwaniu kolejnych elementów układanki, a tu proszę na własnym podwórku mu jeździ pod samym nosem taki.
Ja jestem sceptyczny ale życzę żeby jednak się okazało ze nie mam racji.
Pepo włożył w to juz tyle pracy i forsy ze działający egzemplarz w zasięgu ręki należy się mu jak psu buda.



Wysłane z mojego X5pro przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz
Posty: 1301
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Zawaś » 17 sty 2020, 01:35

gienkollo pisze:Nie chce być sceptyczny, ale jeden post, zarejestrowany niedawno i od razu badum tss wjeżdża 2.4 z aktywnym tempomatem.
Temat tak rzadki ze pepo przeczesuje całą Europę w poszukiwaniu kolejnych elementów układanki, a tu proszę na własnym podwórku mu jeździ pod samym nosem taki.
Ja jestem sceptyczny ale życzę żeby jednak się okazało ze nie mam racji.
Pepo włożył w to juz tyle pracy i forsy ze działający egzemplarz w zasięgu ręki należy się mu jak psu buda.


Zwłaszcza ostatnie zdanie jak najbardziej prawdziwe :clap2:
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 805
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=215072#p215072
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: AdamuS91 » 17 sty 2020, 20:45

I co wynikło coś z tego? Czy tylko jeden post aby narobić zamieszania...

pepo
Moderator
Posty: 1180
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pepo » 20 sty 2020, 06:57

AdamuS91 pisze:I co wynikło coś z tego? Czy tylko jeden post aby narobić zamieszania...

To tylko były nocne fantazje i sny na jawie tego uzytkownika

Awatar użytkownika
Zawaś
Starszy Klubowicz
Posty: 1301
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Zawaś » 23 sty 2020, 00:02

pepo pisze:
AdamuS91 pisze:I co wynikło coś z tego? Czy tylko jeden post aby narobić zamieszania...

To tylko były nocne fantazje i sny na jawie tego uzytkownika



;/ :killer:
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

arturpier
Nowy Klubowicz
Posty: 5
Imie: Artur
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2400
Lokalizacja: Katowice

Re: RE: Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: arturpier » 28 sty 2020, 21:24

Zawaś pisze:
pepo pisze:Niezgodzie się z tym co tu piszecie, nie chodzi ze radar się psuł czy złe spisywał itp skąd macie te info????
takie same typy radaru były stosowane tez w audi vw itp produkcji bosch ale inny softwewre i skoro tam działał to czemu w stilo miał nie działać??
Problemem była cena Uwaga sam radar kosztował 16000tys zl w starszym eperze... wiec pewnie trzeba było dopłacić dodatkowo 20 tys zl za radar w i tak już drogim abarth`cie bo tylko w 2.4 on występował


Jak już zamontujesz u siebie to nam powiesz czy działa w pełni sprawnie :)
Dopłata za ACC była tylko 2k pln. Jak brałem nówkę z salonu to wiem co tam było napisane, wierzyć nie musisz. Nie mogłem zamówić a chciałem bo brałem auto już wyprodukowane z 17% rabatem.


Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

pepo
Moderator
Posty: 1180
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pepo » 29 sty 2020, 11:23

Ty mówisz o kupnie gdy kupowałeś auto, ja mówię o cenę części zamiennej z serwisu. W momencie gdy to pisałem nie e miałem tylu danych ile mam teraz. Mam każde cenniki i wiem doskonale ile to kosztowało podczas zakupu

Added in 3 minutes 5 seconds:
Ale weź pod uwagę ile ludzie zarabiali miesięcznie w 2001r więc i tak to wychodziło dość zdrogo

Added in 3 minutes 45 seconds:
I radar kosztował 3600 a nie 2000...

Screenshot_20200129-122949.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
PiQ
Klubowicz
***
Posty: 708
Imie: Piotr
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 mjet 16v
Kolor: corsa rosso
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9569#p122743
Lokalizacja: Gliwice

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: PiQ » 30 sty 2020, 16:29

ooo wow fajne ceny..... :o

pokaż pełen cennik opcji bo ten co wkleiłeś jest po bokach ucięty a jestem ciekawy cen innych dodatków
Passions make the world go round - only sky is the limit

pepo
Moderator
Posty: 1180
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: pepo » 30 sty 2020, 21:41

PiQ pisze:ooo wow fajne ceny..... :o

pokaż pełen cennik opcji bo ten co wkleiłeś jest po bokach ucięty a jestem ciekawy cen innych dodatków


mówisz i masz :D

tn_ceny 2.jpg

tn_ceny 1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
PiQ
Klubowicz
***
Posty: 708
Imie: Piotr
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 mjet 16v
Kolor: corsa rosso
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9569#p122743
Lokalizacja: Gliwice

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: PiQ » 31 sty 2020, 08:37

:piwo: dzięki
Passions make the world go round - only sky is the limit

Blaviken
Nowy Klubowicz
Posty: 102
Imie: Marek
Auto: Focus mk2 ST
Silnik: 2.5 225HP
Kolor: niebieski
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Aktywny tempomat w stilo

Postautor: Blaviken » 01 lut 2020, 19:39

Ale dalej jest dziwnie, dopłata tylko 1000 więcej niż do felg, felg na tony a radaru nikt na oczy nie widział;p
Wyrzuciłem SS i wstawiłem manuala, jak coś to śmiało pytać ;D



Wróć do „O Stilo”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości