Gdzie schować CB ?

CB Radia, pomoc w wyborze, problemy z użytkowaniem.
Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Postautor: FumFelos » 10 cze 2011, 08:54

Jest to chyba najwygodniejsze miejsce do ewentualnej regulacji itp - pomijajac fakt, ze korci złodziei :D
Niestety moje radyjno pewnie nie weszłoby w ogóle w taką ramkę - za duże :D

porcik
Nowy Klubowicz
Posty: 47
Lokalizacja: Świnoujście

Postautor: porcik » 10 cze 2011, 09:59

Jedynym problemem jest ograniczony rozmiar radia, ale wydaję mi się że można znaleźć dobre radio które wejdzie w to miejsce.Na pewno korci ale póki co od roku jak je zamontowałem nic się nie dzieje...Jedna szybę straciłem ale to niestety spowodowała antena która się oderwała od dachu przy 120km/h i wpadła do środka...

kleopatra
Nowy Klubowicz
Posty: 2
Lokalizacja: Bochnia

Postautor: kleopatra » 19 gru 2011, 14:04

Mam takie pytanie. Mój szwagier używa radia CB President Walker ASC i bardzo chwalił to urządzenie. Tylko on jeździ VW Passantem, a ja chciałbym zainstalować takie urządzenie do mojego Punciaka. Sądzicie, że nie będzie problemu z instalacją?

Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Postautor: FumFelos » 19 gru 2011, 14:37

Ale w jakim sensie problem z instalacją? Chodzi o znalezienie miejsca w samochodzie? ;)

Awatar użytkownika
mateusz2312
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Lokalizacja: wlkp / kuj-pom / Damsławek / Żnin

Postautor: mateusz2312 » 19 gru 2011, 14:49

Radio na pewno będzie grac :) a miejsce też się znajdzie :)
Wypoczynek nad morzem? Czemu nie! http://www.zurawisko.za.pl :)

kleopatra
Nowy Klubowicz
Posty: 2
Lokalizacja: Bochnia

Postautor: kleopatra » 22 gru 2011, 13:50

FumFelos pisze:Ale w jakim sensie problem z instalacją? Chodzi o znalezienie miejsca w samochodzie? ;)


Dokładnie tak, Stilo mimo wszystko jest nieco mniejszym samochodem niż Passat, a chciałbym uniknąć sytuacji w której wożę mojego Presidenta w schowku :)

mkoniu

Postautor: mkoniu » 22 gru 2011, 14:03

ja swoje umocowałem na wyokości mieszka skrzyni biegów, z boku tunelu. mam to na rzepach bo zależało mi na bezproblemowej możliwości zabierania radia z samochodu.

Awatar użytkownika
Domino0
Nowy Klubowicz
Posty: 99
Lokalizacja: Częstochowa

Postautor: Domino0 » 22 gru 2011, 16:37

Ja mam pod schowkiem pasażera nikt mi go nie kopie,prawie nie widać i dobrze słychać :)

Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Postautor: FumFelos » 22 gru 2011, 19:43

Domino0 pisze:Ja mam pod schowkiem pasażera nikt mi go nie kopie,prawie nie widać i dobrze słychać :)


Tez tak mialem, miejsce prawie idealne, bo praktycznie nie widoczne dla niewtajemniczonych. Jedyny minus to ciezkie dojscie prz probie regulacji czegokolwiek - trzeba sie zatrzymac jak cos tam chce sie podlubac przy radiu ;)
Do radia mialem glosnik zewnetrzny, bo odsluch z tamtego miejsca (szczegolnie przy dieslu) nie byl najlepszy. No ale teraz to i tak czas przeszly bo wszystko sprzedane :D

Awatar użytkownika
Domino0
Nowy Klubowicz
Posty: 99
Lokalizacja: Częstochowa

Postautor: Domino0 » 22 gru 2011, 20:59

Ja tam słyszę bardzo dobrze nie mam z tym problemów.Jeżeli chodzi o dojście do pokręteł to owszem jest problem ale zatrzymywać się nie zatrzymuje bo 10 sekund i radio ustawione.Zazwyczaj jest tak ze jak raz radio ustawisz to juz nie ruszasz a zmianę kanałów mam w mikrofonie :) więc do radia nie muszę się fatygować :)

Awatar użytkownika
mateusz2312
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Lokalizacja: wlkp / kuj-pom / Damsławek / Żnin

Postautor: mateusz2312 » 22 gru 2011, 23:08

Ja też mam pod podłokietnikiem. Jak dla mnie miejscówka super. Nie przeszkadza ani mnie, ani pasażerowi. Słychać ok :) no i jest mało widoczne. Co do pokrętełek to uważam, że gałkologii można się jakoś wyuczyć i z biegiem czasu machinalnie będzie można ustawić radyjko :)
Wypoczynek nad morzem? Czemu nie! http://www.zurawisko.za.pl :)

Awatar użytkownika
czarny
Nowy Klubowicz
Posty: 228
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 3D / Stilo MW
Silnik: 1.6 103KM / 1.6 103KM
Kolor: 408/b / 632
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=17387&p=205911#p205911
Lokalizacja: KWA
Kontaktowanie:

Postautor: czarny » 23 gru 2011, 16:24

Ja na jakiś czas miałem przymocowane pod fotelem kierowcy- wyciągnąłem szufladę i tam przykręciłem go do góry nogami. Zasilanie podłączyłem do gniazda zapalniczki w bagażniku. Zasilanie i kabel antenowy puściłem pod dywanikiem lewego, tylnego pasażera i pod kanapą do bagażnika. Regulowanie radia było bezproblemowe (kwestia nauczenia się gdzie jakie pokrętło/przycisk leży), . Radio można było też szybko wymontować.
Gruszkę przypinałem do wieszaka przykręconego po boku radia. Jedynym problemem był walający pod nogami kabel od gruszki. Ale może udałoby się puścić go inaczej z jakąś przedłużką.

Awatar użytkownika
Adam3206
Nowy Klubowicz
Posty: 144
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo 2001 r
Silnik: 1,9 JTD 115 KM
Kolor: żóltek :-D
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski / Poznań

Postautor: Adam3206 » 23 lut 2012, 10:56

Nie będę zakładał nowego wątku więc kieruje moje pytanie tutaj :)

Powiedzcie, czy można sobie samemu przedłużyć kabel od zasilania CB?? Jeśli tak to jest do tego jakiś specjalny kabel?? obecnie mam podłączone radio do gniazda zapalniczki. Chciałbym jednak przenieś zasilanie na tylne gniazdko w bagażniku. Nie wiem jednak czy samemu mogę zabrać się za przedłużenie kabla...no i przede wszystkim nie wiem czy radio po tym całym zabiegu będzie działało tak jak do tej pory...

Proszę o jakąś sugestie... ;) pozdrawiam

Awatar użytkownika
czarny
Nowy Klubowicz
Posty: 228
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 3D / Stilo MW
Silnik: 1.6 103KM / 1.6 103KM
Kolor: 408/b / 632
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=17387&p=205911#p205911
Lokalizacja: KWA
Kontaktowanie:

Postautor: czarny » 23 lut 2012, 11:23

możesz przedłużyć :) Ja przedłużyłem pierwszym kablem jaki mi się nawinął pod rękę i nie zauważyłem żadnych różnic :)

Giorgie
Nowy Klubowicz
Posty: 39
Imie: Łukasz
Auto: Stilo 3D '04
Silnik: 1.6 103

Re: Odp: Gdzie schować CB ?

Postautor: Giorgie » 05 lip 2013, 11:35

Ja się podepnę pod temat. Skąd macie zasilanie? Pomijam gniazdo zapalniczki. Jeżeli od aku bezpośrednio to którędy idzie kabel?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Cruis04
Nowy Klubowicz
Posty: 67
Imie: Konrad
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.8 LPG
Kolor: BLU JET VR.
Lokalizacja: Sieradz

Re: Odp: Gdzie schować CB ?

Postautor: Cruis04 » 05 lip 2013, 11:45

Zasilanie wziąłem z bezpiecznikow obok kierownicy

Wysłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 2

Giorgie
Nowy Klubowicz
Posty: 39
Imie: Łukasz
Auto: Stilo 3D '04
Silnik: 1.6 103

Re: Odp: Gdzie schować CB ?

Postautor: Giorgie » 05 lip 2013, 12:01

A do którego konkretnie się wpiąles?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Cruis04
Nowy Klubowicz
Posty: 67
Imie: Konrad
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.8 LPG
Kolor: BLU JET VR.
Lokalizacja: Sieradz

Re: Odp: Gdzie schować CB ?

Postautor: Cruis04 » 05 lip 2013, 14:14

Taki duży czerwony przewód i duża wtyczka. Widać od razu jak otworzysz schowek. Jest tam stale napięcie z aku, do tego na ksbelku do radia dałem bezpiecznik

Wysłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 2

Awatar użytkownika
kkrzyysztoff
Nowy Klubowicz
Posty: 26
Imie: Krzysztof
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.9 JTD 140 KM
Lokalizacja: Bielawa

Re: Gdzie schować CB ?

Postautor: kkrzyysztoff » 15 sie 2013, 10:46

Jako że się już przywitałem wiec czas zamieścić pierwszego posta.
Ja też się pochwale. Długo szukałem miejsca aby zmieścić swoje radyjko nie niszcząc autka, mieć dostęp do niego jak i jako kierowca i jako pasażer (odkąd żona ma prawko), żeby było schowane (przed wzrokiem złodzieja). I znalazłem!

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Link do całego albumu
http://imageshack.us/g/1/10277963/

Awatar użytkownika
olo_mistrzu
Nowy Klubowicz
Posty: 192
Imie: Paweł
Auto: Było Stilo jest Bravo II
Silnik: 1.4 + LPG - jest 1.9 MJTD
Kolor: Jest Blue Notturno 487J
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=6315
Lokalizacja: Olsztyn, warmińsko-mazurskie

Re: Gdzie schować CB ?

Postautor: olo_mistrzu » 15 sie 2013, 21:04

Hm, a podłączenie do zasilania ? Tzn. pod zapalniczkę czy bezpośrednio, na stałe pod aku? Bo nie bardzo tam podejść z wtyczką jakąkolwiek do gniazda zapalniczki :)....
Stilo to Mercedes, niezależnie czy kupisz diesla, benzynę czy benzynę z gazem :)....

Awatar użytkownika
kkrzyysztoff
Nowy Klubowicz
Posty: 26
Imie: Krzysztof
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.9 JTD 140 KM
Lokalizacja: Bielawa

Re: Gdzie schować CB ?

Postautor: kkrzyysztoff » 16 sie 2013, 06:15

Podejście do zapalniczki utrudnione, uchwyt miał wyglądać trochę inaczej ale wyszło jak wyszło, zasilanie bezpośrednio z zapalniczki,grucha będzie wisieć z boku radia. Jeżeli będzie potrzeba skorzystania z gniazda zapalniczki to tylko 3 śruby do odkręcenia ;)

Awatar użytkownika
Pepsi
Klubowicz
Posty: 356
Imie: Pepsi
Auto: Stilo MW DYNAMIC 2003r
Silnik: 1.6 103km
Kolor: srebrny
Lokalizacja: Koszalin

Re: Gdzie schować CB ?

Postautor: Pepsi » 18 sie 2013, 16:23

olo_mistrzu pisze:Hm, a podłączenie do zasilania ? Tzn. pod zapalniczkę czy bezpośrednio, na stałe pod aku? Bo nie bardzo tam podejść z wtyczką jakąkolwiek do gniazda zapalniczki :)....


Ja mam zasilanie spod radia (cd). Plusy takiego rozwiązania to:
1. Radio CB działa nawet przy wyłączonym zapłonie
2. Mam wolne gniazdo zapalniczki co przydaje się np. gdy trzeba naładować telefon.
Kabel zasilania schowany w tunelu środkowym, wychodzi przy dźwigni ręcznego.
Moim zdaniem to najlepsze rowiązanie. Nie widzę potrzeby przeciągania kabla zasilającego do komory silnika do aku lub jak niektórzy robią do bagażnika.
Montaż to ok 1h. Trzeba wyjąć radio cd. Koszt montażu 80zł.


Radio umiejscowiłem tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/27/zlg3.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/4/4cqr.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/11/0g6g.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/835/pccd.jpg/

Niektórzy koledzy montuja CB do podłokietnika za pomocą rzepów. Ja przymocowałem radio na orginalnym uchwycie ale przewierciłem w nim nowe otwory tak żeby radio znalazło się w nim "głębiej" tzn. dystans pomiędzy radiem a uchwytem pomieścił tylko łby wkrętów za pomocą których przymocowałem uchwyt do podłokietnika. Ten zabieg pozwolił na zamocowanie radia maksymalnie blisko podłokietnika. Taki sposób montażu porównując do montażu na rzepy wydaje się być znacznie stabilniejszy.

Awatar użytkownika
Irqus
Zasłużony Klubowicz
***
Posty: 2317
Imie: Ireneusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,9 JTD 115
Kolor: 258
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=5993
Lokalizacja: Cikowice/Bochnia/Kraków/Dąbrowa Tarnowska

Re: Gdzie schować CB ?

Postautor: Irqus » 18 sie 2013, 16:38

A wierciłeś w podłokietniku dziury? Ja robiłem bez wiercenia w mojej galeri na forum jest chyba motyw umiejscowienia tylko dodałem głośnik za kierownice i teraz jest gitara.
Jakby ktoś się chciał sztachnąć ozonem to zapraszam :)

Awatar użytkownika
Pepsi
Klubowicz
Posty: 356
Imie: Pepsi
Auto: Stilo MW DYNAMIC 2003r
Silnik: 1.6 103km
Kolor: srebrny
Lokalizacja: Koszalin

Re: Gdzie schować CB ?

Postautor: Pepsi » 18 sie 2013, 18:11

irqus pisze:A wierciłeś w podłokietniku dziury? Ja robiłem bez wiercenia w mojej galeri na forum jest chyba motyw umiejscowienia tylko dodałem głośnik za kierownice i teraz jest gitara.


Tak, wywierciłem w podłokietniku 2 dziury (w spodzie). Takie mocowanie jest bardzo stabilne i trwałe. Po odkreceniu radia dziury będą niewidoczne bo praktycznie zawsze jeździ się z opuszczonym podlokietnikiem. Sądzę że Twoje mocowanie jest niestabilne (radio trochę się rusza) i myślę, że zostawi trochę ślady na bokach podłokietnika. Do tego wykonanie jest czasochłonne bo trzeba kupić blachę, odpowiednio ją pozaginać i przewiercić. Moje mocowanie wymagało tylko przewiercenia dwóch nowych otworów w istniejącej już ramce. I jeszcze kwestia estetyki - dla mnie moje mocowanie jest 'ładniejsze' bo nie 'oblepia' boków podłokietnika, przez co nie rzuca się w oczy.
W prezentacji Twojego auta zauważyłem, że zewnętrzny glośnik cb umieściłeś obok zegarów. Ja umieściłbym go w miejscu mniej widocznym. Ale co kto lubi.

Awatar użytkownika
Irqus
Zasłużony Klubowicz
***
Posty: 2317
Imie: Ireneusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,9 JTD 115
Kolor: 258
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=5993
Lokalizacja: Cikowice/Bochnia/Kraków/Dąbrowa Tarnowska

Re: Gdzie schować CB ?

Postautor: Irqus » 18 sie 2013, 19:03

Nie tak do końca bo siedzi nawet stabilnie a co do blachy to są takie jak sie łaczy płyty osb akurat dziury pasują łądnie i owinięte taśmą izolacyjną aż zobacze z ciekawości czy są ślady jakieś ale sądzę że nie. Każdy robi jak chce. :D
Jakby ktoś się chciał sztachnąć ozonem to zapraszam :)



Wróć do „CB Radia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości