master code conect nav +

Nawigacje satelitarne GPS.
Awatar użytkownika
Niuniek874
Nowy Klubowicz
Posty: 70
Imie: Piotrek
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2,4 170 KM
Lokalizacja: Lublin

master code conect nav +

Postautor: Niuniek874 » 28 paź 2012, 10:16

witam zmienilem navi na inna i teraz musze podac master code. szukalem w papierach nic nie ma. skad wziasc ten kod ?? jest on gdzies na radiu?? czy mozna to jakos obejsc??
ABARTH JEST NA SPRZADARZ

JEST STILO ABARTH[
BYLA RENAULT LAGUNA 1.9 DCI
BYLA MAZDA 323F GT BG
BYLA MAZDA 323F 1.6 BG

Awatar użytkownika
Poluś
Starszy Klubowicz
***
Posty: 1117
Imie: Paweł
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 MJTD
Kolor: Czerwony
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=6176
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: master code conect nav +

Postautor: Poluś » 28 paź 2012, 10:25

Pisz na PW.

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: master code conect nav +

Postautor: grzesik_w » 28 lut 2018, 09:04

Cześć.
Też mam problem z mastecode, ale dodatkowo też problem z czytaniem płyt. Problem w tym, że próbując cokolwiek zobaczyć, bo wszystko zasłania ramka wołająca o kod. Obecne oprogramowanie: 9.9.

Sprawa wygląda tak: Radia nie miałem wcześniej u siebie zamontowanego, nie znam jego historii. Urządzenie oczywiście po włączeniu woła o kod, ale w tle słychać radio. Kiedy próbuję przeprowadzić aktualizację, wyskakuje CD Error. Widać go przez chwilę tylko przy wyłączaniu radia, bo normalnie zasłania go ramka wołania o kod. Kupiłem płyty Verbatim, nagrywałem wolno itp. Co więcej – jak włożę jakąkolwiek inną płytę (oryginalną CD nową), to też wyskakuje ten CD Error. Po włożeniu płyty nie słychać jak radio pracuje – generalnie jest cisza i po jakimś czasie wyskakuje CD Error. Także użycie płyty czyszczącej nic nie daje. Co więcej – w instrukcji zmiany softu przeczytałem, że jak wyskakuje błąd CD Error, to trzeba go skasować przyciskiem Escape. U mnie przycisk Escape nie usuwa tego komunikatu. Co więcej – nie jest on też podświetlony. Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić przy ramce kodu, czy ten przycisk działa?

Czy jest jakaś możliwość odblokowania kodu w takiej sytuacji? Napęd CD w codziennym użytkowaniu nie będzie mi potrzebny, bo nie będę używać nawigacji, a do muzyki będę mieć zmieniarkę. Wystarczy mi więc tylko samo odblokowanie radia.

pepo
Klubowicz
Posty: 992
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: master code conect nav +

Postautor: pepo » 28 lut 2018, 09:32

Mam namiar na firne ale to majątek. Lepiej kup zwykle radio i przeloz laser

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: master code conect nav +

Postautor: grzesik_w » 28 lut 2018, 09:54

Zwykłe radio to akurat mam - tylko czy laser będzie pasować?CN+ robiło Magnetti Marelli - natomiast zwykłe radio Visteon. Raczej mała szansa, żeby lasery były te same. Poza tym nie wiem, czy to sam laser, czy może jego napęd (nie słychać w środku, jakby coś się kręciło po włożeniu płyty) - ale to pewnie będę mógł zdiagnozować dopiero jak rozbebeszę urządzenie.

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4853
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: master code conect nav +

Postautor: Mazi » 28 lut 2018, 11:02

Mazter code ponoć można usunąć przez właśnie aktualizację softu. No, ale u ciebie laser uwalony jest. Jakby coś to mam navi na sprzedaż idealną.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: master code conect nav +

Postautor: grzesik_w » 28 lut 2018, 12:11

W sumie kupiłem to urządzenie za grosze i spróbuję je zreanimować. Generalnie jestem bardzo zadowolony ze standardowego radia z MP3 i chciałem tylko z ciekawości sprawdzić to nawigacyjne ustrojstwo (ze względów czysto wizualnych) - więc jak się nie uda reanimacja, to raczej nie będę już się bawić dalej w CN+. Tak czy inaczej - dzięki za propozycję.

Znalazłem coś takiego na forum Alfy - może się komuś przyda. Ja będę walczyć zgodnie z opisem - choć obawiam się, że to raczej kwestia napędu niż samego lasera:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_bre ... ost1524064

I jeszcze mi przyszła na myśl jedna rzecz - choć sam nie wierzę, czy to się może udać. Da się zrobić aktualizację za pomocą zmieniarki CD?

Awatar użytkownika
Lewczan
Nowy Klubowicz
***
Posty: 136
Imie: Piotr
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 647
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=13634
Lokalizacja: Wrocław

Re: master code conect nav +

Postautor: Lewczan » 28 lut 2018, 20:47

Kolego miałem dokładnie taką samą sytuację co Ty. Charakterystyczne było to, że nie było słychać, żeby w ogóle napęd "mielił" płytę. Po rozebraniu napędu okazało się, że jakaś blaszka (chgw skąd się tam wzięła) zablokowała wózek lasera. Po wyciągnięciu blaszki i złożeniu w całość navi gra jak nowa :)

Laser w Navi a radiu Visten jest inny, ale części mechaniczne, takie jak koła zębate, prowadnice wózka i inne elementu jego napędu są takie same.

Odnośnie odblokowania navi jest jeszcze jeden domowy sposób: kwestia odłączenia i podłączenia napięcia w momencie startu systemu. Mi się przez przypadek udało tak odblokować, na forum znajdziesz info jak to zrobić. Pisał o tym jeśli się nie mylę kolega BS.

Powodzenia

pepo
Klubowicz
Posty: 992
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: master code conect nav +

Postautor: pepo » 28 lut 2018, 21:01

Przełóż laser ze zwykłego radia i wgraj soft 11 i wolanie o kod zniknie

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: master code conect nav +

Postautor: grzesik_w » 28 lut 2018, 22:21

Lewczan pisze:Odnośnie odblokowania navi jest jeszcze jeden domowy sposób: kwestia odłączenia i podłączenia napięcia w momencie startu systemu. Mi się przez przypadek udało tak odblokować, na forum znajdziesz info jak to zrobić. Pisał o tym jeśli się nie mylę kolega BS.

Powodzenia


Super. Dzięki wielkie za informację. Faktycznie poszukałem po necie o tym odłączaniu przy starcie i zadziałało. Radio nie woła już kodu :)
Żeby było śmieszniej - z którymś razem wkładania na próbę kolejnej płyty napęd zaskoczył i zaczął pięknie odtwarzać audiobooka z MP3. Niestety tylko raz, bo potem znów "NO CD". Tak więc wygląda na to, że laser jest ok, tylko faktycznie coś z mechaniką jest nie tak. Jak się zrobi cieplej, to rozbebeszę dziada. Tym bardziej, że po tym zabiegu radio nie łączy się chyba z CAN, bo nie pokazuje danych z body kompa oraz nie działają przyciski na kierownicy.

Na razie dzięki za pomoc :)

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: master code conect nav +

Postautor: grzesik_w » 04 mar 2018, 20:34

Doszły dwie sprawy. Pierwsza dla mnie najważniejsza. Po zastosowaniu sposobu z wyciąganiem wtyczki co prawda radio faktycznie nie woła o kod, ale:
- nie działa sterowanie radia z kierownicy;
- nie można zmienić żadnych ustawień radia (przy próbie zatwierdzenia zmiany ustawień wyskakuje błąd - nawet daty nie można ustawić)
- o wyświetlaniu dystansu, spalania itp. można zapomnieć.
generalnie stało się w dużej mierze bezwartościowe. To z minusów.

Plus jest taki, ze naprawiłem laser. Poniżej zamieszczam dokumentację zdjęciową. Soczewka była normalnie czarna. Wyczyściłem ją specjalnym płynem do laserów. Rozbieranie napędu i dostęp do laseru nie jest wcale trudne. Wystarczą torxy i trochę cierpliwości. Napęd działa jak szalony.

No i teraz problem. Zmieniłem firmware na 11 z nadzieją, że znikną problemy z brakiem komunikacji między autem a radiem. Nic z tego. Zrobiłem test proxy - jest błąd "odłączono urządzenie CN". Osiowanie nic nie daje. Próbowałem się połączyć bezpośrednio z CN+ - błąd połączenia. Jest też błąd sieci CAN - oczywiście radio CN+. Nie mam już koncepcji. Co z tym można zrobić? Jakiś reset radia?

Poniżej zdjęcia z rozbierania napędu. Na czerwono śrubki, które trzeba odkręcić. Oczywiście przy okazji nasmarowałem wszystkie koła zębate i prowadnice.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2018, 22:56 przez grzesik_w, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lewczan
Nowy Klubowicz
***
Posty: 136
Imie: Piotr
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 647
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=13634
Lokalizacja: Wrocław

Re: master code conect nav +

Postautor: Lewczan » 04 mar 2018, 21:26

A masz dodane zasilanie na wzbudzeniu Navi (odpala się przy przekręconym zapłonie samoczynnie)?. Nie wiem czy do osiowania proxy to jest wymagane, ale z tego co mi się kojarzy to w fiatowskich radiach na canie, potrzebne są dwa plusy (stały i po zapłonie).

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2663
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: master code conect nav +

Postautor: ryan_cooper5 » 04 mar 2018, 22:01

a miałeś wcześniej zwykłe radio czy też cn+? jak miałeś zwykłe to do navi musisz zamienić kable can miejscami aby działało sterowanie z kierownicy.
A navi narozbierałem się ostatnimi czasy bo walczyłem z dorobieniem wejścia wideo. Ale koniec końców się udało :)

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: master code conect nav +

Postautor: grzesik_w » 04 mar 2018, 22:45

Lewczan pisze:A masz dodane zasilanie na wzbudzeniu Navi (odpala się przy przekręconym zapłonie samoczynnie)?. Nie wiem czy do osiowania proxy to jest wymagane, ale z tego co mi się kojarzy to w fiatowskich radiach na canie, potrzebne są dwa plusy (stały i po zapłonie).

Strzał w dziesiątkę :) Po podłączeniu odpowiedniego pinu do zapłonu wszystko hula jak należy :)
Dzięki za pomoc - wszystko się udało. Teraz tylko kupić kieszeń pod navi (nie kupowałem póki nie byłem pewien, że wszystko będzie ok - może ktoś ma w rozsądnej cenie?) i można jeździć.
Mam nadzieję, że moje zdjęcia też się komuś przydadzą.

ryan_cooper5 pisze:a miałeś wcześniej zwykłe radio czy też cn+? jak miałeś zwykłe to do navi musisz zamienić kable can miejscami aby działało sterowanie z kierownicy.
A navi narozbierałem się ostatnimi czasy bo walczyłem z dorobieniem wejścia wideo. Ale koniec końców się udało :)


Wcześniej miałem zwykłe radio. Co ciekawe - u mnie przyciski na kierownicy działają pomimo, że nie zamieniłem kabli miejscami. Mam ostatni model Stilo ze zmienioną atrapą - więc może w tych ostatnich tak to działało?

Awatar użytkownika
Lewczan
Nowy Klubowicz
***
Posty: 136
Imie: Piotr
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 647
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=13634
Lokalizacja: Wrocław

Re: master code conect nav +

Postautor: Lewczan » 05 mar 2018, 08:27

Ja na starej wiazce tez nie musialem zmieniac pinow od canu, dzialalo mi sterowanie z kiery. Auto z 2003

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: master code conect nav +

Postautor: grzesik_w » 05 mar 2018, 11:00

Mam jeszcze jedno pytanie - czy CN+ zwiększa głośność przy zwiększaniu prędkości? W standardowym radiu jest taka opcja. Tutaj nigdzie nie mogę tego znaleźć.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2663
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: master code conect nav +

Postautor: ryan_cooper5 » 05 mar 2018, 19:02

zwiększa.

Awatar użytkownika
Lewczan
Nowy Klubowicz
***
Posty: 136
Imie: Piotr
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 647
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=13634
Lokalizacja: Wrocław

Re: master code conect nav +

Postautor: Lewczan » 05 mar 2018, 20:22

Zakładka Audio Setup/ Reg. Autom. Vol. (strona 181 w instrukcji do Navi+)

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: master code conect nav +

Postautor: grzesik_w » 05 mar 2018, 21:41

Super. Dzięki.

andrzej645
Nowy Klubowicz
***
Posty: 166
Imie: Andrzej
Auto: Fiat Stilo Kombi
Silnik: 1,9 JTD /115KM
Kolor: Zielony Kryształ
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: master code conect nav +

Postautor: andrzej645 » 10 mar 2018, 19:23

Zwiększa ,ale można se zmienić dużo funkcji jest w Navi



Wróć do „GPS”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość