Obrazek

Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2710
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 21 lut 2016, 11:01

same przyciski bez problemu przełożysz, ale czy zadziałają to nie wiem, jak znajdę chwilę to przełożę na moment przyciski od navi do zwykłego radia bo gdzies mi się poniewierają i zobacze czy działa :)

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 21 lut 2016, 11:41

zadziałają
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 506
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 21 lut 2016, 12:29

Dzieki za info, chodzi mi o przełączanie stacji radiowych bo na kierownicy tylko można szukac stacji, na kierze z navi są jakies strzałki może tym można przełączać stacje ?
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: siwy1296 » 21 lut 2016, 12:31

Można szukać stacji z kiery tak samo przełączać utwory z płyty :) Na.navi oczywiście nie wiem jak zadziała z radiem.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2710
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 21 lut 2016, 12:32

koledze chodzi o zmienianie kanałów. Też mi tego brakuje. Te strzałki są do czegoś w navi - ale czego to nie wiem bo nie posiadam :)

JackSparrow
Nowy Klubowicz
Posty: 92
Imie: Jake
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 ->145 KM
Kolor: Steel Grey
Prezentacja auta: stilo-1-9-jtd-sparrowa-t10894.html
Lokalizacja: Kraków

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: JackSparrow » 21 lut 2016, 12:33

Co potrzeba do załozenia multifunkcyjnej kiery ? Wystarcza same przyciski i taśma airbag do tego przystosowana ? Czy musi byc specjalna kiera na przyciski ? Trzeba aktywować to fesem ? Ryan masz te ekstra przyciski na sell ? :)

Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 506
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 21 lut 2016, 12:49

Dokladnie o to chodzi rayan :) Jack musisz miec specjalna kierownice do zwyklej nie założysz przycisków :)
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 597
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Patryk » 21 lut 2016, 17:38

Moduł jest ten sam, można. Polecam poszukać kiery z Cromy, taniej i łatwiej dostępna w wersji do navi.

JackSparrow
Nowy Klubowicz
Posty: 92
Imie: Jake
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 ->145 KM
Kolor: Steel Grey
Prezentacja auta: stilo-1-9-jtd-sparrowa-t10894.html
Lokalizacja: Kraków

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: JackSparrow » 21 lut 2016, 17:40

Z Cromy to ta co z Bravo? Podejdzie p&p ?

Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 21 lut 2016, 17:44

z bravo II nie podejdzie P&P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 597
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Patryk » 21 lut 2016, 20:15

Bardziej chodziło mi o przełożenie samych przzycisków do kiery ze Stilo. Ale kierownicę z Cromy można wrzucić do Stilo. Mam taką u siebie, tylko dochodzi do tego poduszka.

Awatar użytkownika
dawid
Nowy Klubowicz
Posty: 196
Imie: Dawid
Auto: Fiat Bravo 1.9 Mjet+virus
Silnik: 1.9 mjet 160 KM
Kolor: szary epic
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=11823
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: dawid » 24 maja 2016, 20:09

Moi drodzy podpinałem dziś kiere.Mam założony zwijak taki jak należy.Po podpięciu wszystkich pinów jak pisze w manualu na początku tematu,przyciski na kierownicy się zaświecają na ok 3-4 sek po czym gasną i kiera nie działa.Oczywiście instalację kładę pod navi.Osiowanie nic ni pomaga.W czym problem???

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 506
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 24 maja 2016, 20:21

Zamień miejscami kable od can :) mialem tak samo
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
dawid
Nowy Klubowicz
Posty: 196
Imie: Dawid
Auto: Fiat Bravo 1.9 Mjet+virus
Silnik: 1.9 mjet 160 KM
Kolor: szary epic
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=11823
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: dawid » 24 maja 2016, 20:53

A widzisz-myślałem o tym ale tego nie zrobiłem.Jutro też jest dzień :)Wielkie dzięki za podpowiedź.

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 506
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 24 maja 2016, 20:58

Daj znać czy pomoglo bo chyba jest blad w instrukcji, tez się zalamalem jak mi gasly caly czas he ale odwróciłem kable i śmiga do dziś:)
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
dawid
Nowy Klubowicz
Posty: 196
Imie: Dawid
Auto: Fiat Bravo 1.9 Mjet+virus
Silnik: 1.9 mjet 160 KM
Kolor: szary epic
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=11823
Lokalizacja: Głuchołazy

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: dawid » 25 maja 2016, 13:34

No i pewnie.zamieniłem pod kierownicą piny 3 z 4 i działa i świeci.Osiowanie zrobione więc nic innego jak tylko cieszyć się z multikiery:)

MAX1000
Nowy Klubowicz
Posty: 20
Imie: Grzegorz
Auto: stilo
Silnik: 1.9

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: MAX1000 » 19 lis 2016, 11:49

Witam Panowie wymieniłem kierownice zwykłą na multifunkcyjną tą rozszerzoną do navi. Oczywiście zwijak z czarna kostka zamontowany. I.teraz mam radio cd z mp3 oryginalne fiatowskie. Kierownica z tym radiem współpracuje wyśmienicie. Ale jak wsadze nawigacje cn+ to już nie chce. Czy w moim przypadku też trzeba ciągnąć te trzy przewody. I jeszcze jedno jak podłącze nawigacje to na wyświetlaczu zegarów brak jest wyświetlanych stacji radiowych. Co muszę podłączyć żeby to zgrać z licznikiem. Fiat stilo 1.9 jtd 2003 dynamice 5d
To jest zdjęcie wtyczki pod kierownica
Obrazek
Obrazek

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 19 lis 2016, 16:06

z tego co pamiętam to trzba kabel pod A4 przy navi podciągnąć od bezpiecznika np 49 :P

ale to doczytaj sobie bo już stary jestem i mogłem cos poprzekręcać :P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

MAX1000
Nowy Klubowicz
Posty: 20
Imie: Grzegorz
Auto: stilo
Silnik: 1.9

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: MAX1000 » 19 lis 2016, 16:16

Stig pisze:z tego co pamiętam to trzba kabel pod A4 przy navi podciągnąć od bezpiecznika np 49

ale to doczytaj sobie bo już stary jestem i mogłem cos poprzekręcać :P

Dzięki Stig za szybką odpowiedź. Rozumiem ten kabel to po to żeby ruszyły przyciski z navi. A czy to się dotyczy tez wyświetlania informacji z navi na wyświetlaczu licznika I odwrotnie. Bo gdzieś ktoś coś pisał że, trzeba pociągnąć kabelek od licznika do navi. Tylko nie było napisane jak to zrobić.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2710
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 25 lut 2017, 17:35

z tego co wiem musisz chyba zamienić miejscami kable CAN we wtyczce ISO w radiu.
Dzisiaj podłączałem u siebie sterowanie. Zasilanie wziąłem ze stacyjki, wystarczyło dosłownie 10 cm kabla. No i 2 przewody ciągnąłem do CN+. Oczywiście pomogłem sobie nieco załączonym tu manualem. Zwijak założyłem już wcześniej przy okazji wymiany kierownicy więc dzisiaj nie musiałem jej demontować. Razem ze schowaniem kabli i rozłożeniem/złożeniem wszystkiego do kupy zajęło to niecałe 40 minut.

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: grzesik_w » 25 mar 2017, 21:56

Czołem. Ja mam inny problem. Może ktoś z Was też się spotkał.
U mnie przyciski działają jak należy, ale nie ma podświetlenia. Wszystko podłączone jak z instrukcji z pierwszego posta (zresztą gdyby było źle podłączone, to by nie działały przyciski). Oczywiście przeprowadzone zostało osiowanie. Sprawdziłem, czy jest podane 12V na 5 pin - jest jak należy (napięcie podane z pinu A4 radia). Zastanawiałem się, czy może nie powinno być 12V podane na inny pin - ale po odłączeniu pinu 5 przyciski przestały działać - więc jest musi być podane dobrze. Zastanawiałem się, czy nie ma gdzieś przetarcia na taśmie, uszkodzenia "podkowy" itp.. Zacząłem macać wszystkie kable i taśmy. Nic. W końcu wyciągnąłem kostkę od kabla idącego ze zwijaka, która wchodzi do gniazda w "podkowie". Wkładam ją z powrotem - podświetlenie ożyło, ale tylko na ok. 3 sekundy. Potem trup (ale klawisze działają). Za każdym razem jak wkładam kostkę, podświetlenie ożywa. Samo podświetlenie działa więc dobrze - problem musi być gdzie indziej. Po przekręceniu kluczyka nic się nie zapala - tylko jeśli wyciągnę wtyczkę ze zwijaka i z powrotem włożę ją do gniazda w "podkowie". Na wszelki wypadek zamieniłem miejscami piny od CAN - oczywiście skutkiem jest brak podświetlenia + brak działania klawiszy.
Macie jakieś pomysły? Przy jeździe po ciemku jednak podświetlenie się przydaje :(

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: grzesik_w » 05 kwie 2017, 18:11

Walki ciąg dalszy. Podłączyłem 12V pod stacyjkę zamiast pod radio (przy podłączeniu pod 12V radia rozładował mi się akumulator - pewnie moduł pobiera jakiś prąd na postoju).
Niestety - zmiana podłączenie nie wpłynęła na podświetlenie. Jedyne co, to teraz po przekręceniu kluczyka podświetlenie świeci się przez 3 sekundy i gaśnie.
W czym może być problem? Zastanawiam się nad modułem w kierownicy - ale gdyby był uszkodzony, to pewnie nie byłoby podświetlenia w ogóle.
Nie mam już pomysłów,

Ruto
Nowy Klubowicz
Posty: 13
Imie: Robert
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: czarny

Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Ruto » 06 maja 2017, 19:22

Zakupiłem już kierownicę i chcę ją oddać do założenia elektrykowi samochodowemu. Moje pytanie dotyczy tego czy trzeba zakładać specjalny pasek pod kierownicę czy nie? Elektryk twierdzi, że nie chociaż w wielu postach czytałem, że jest on wymagany, aby przyciski dobrze działały.

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: grzesik_w » 06 maja 2017, 21:39

Pasek pod kierownicę, czyli co? Potrzeba taśmy przełączika zespolonego z wersj oryginalnie wyposażonej w kierę multimedialną. Przed liftem można wymienić samą taśmę, po lifcie trzeba wynienić cały przełącznik zespolony. Do tego potrzeba modułu przełaczników montowanego w kierownicy (w kształcie podkowy) i jeszcze trzeba pociągnąć trzy kable z kostki w przełączniku zespolonym do radia i pod 12V. Wszystko dokładnie jest opisane w manualu w pierwszym poście.

arekb
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: Arek
Auto: Stilo 3D 2004r
Silnik: 1.4
Kolor: granatowy
Lokalizacja: Katowice

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: arekb » 22 paź 2017, 22:49

Obrazek

Wie ktoś może jakiego typu są te konektory (blaszki pinów) ze zdjęcia? I gdzie można je kupić?



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość