Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Mati » 21 lut 2015, 16:47

Panowie podłączyłem wszystko wedle instrukcji, sprawdzałem dwa razy podłączenie, przyciski się świecą, niestety po włączeniu się Navi, wyskakuje komunikat o jakimś nagrywaniu, po 4 nagraniach pisze iż Voice Memo is Full, nagrania zapisują się w zakładce tel w pozycji voice memo 4/4. Powiedzcie mi podłączyłem coś źle? czy w czym jest problem? bo juz nie wiem sam co moglem zle podpiąć :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 21 lut 2015, 19:53

Problem będzie raczej w przyciskach na kierownicy, a dokładniej z tym najniżej po lewej

weź wyciąg airbaga i odepnij od tego czarnego rozdzielacza w kształcie U kostkę od lewych przycisków - i wtedy sprawdź
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
Krashan
Klubowicz
Posty: 455
Imie: Marcin
Auto: FIAT STILO MW
Silnik: 1.9 MJTD (150)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Krashan » 28 maja 2015, 14:37

Mam możliwość nabycia kierownicy multifunkcyjnej, ale na razie nie mam potrzeby zestawiania jej ze sterowaniem radiem (mam nieoryginalne radio). Chciałbym, żeby po prostu działało na razie tylko samo podświetlenie przycisków przy kierownicy.

Co muszę kupić oprócz kiery - zwijak, tak?
Rozumiem, że poduszkę mogę przełożyć ze swojej zwykłej kiery?

Czy trzeba ciągnąć jakieś dodatkowe przewody, czy gdzieś w okolicach kiery jest ten PLUS, który zasili podświetlanie przycisków?
Rozumiem, że trzeba go podłączyć pod PIN 5?

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 28 maja 2015, 16:03

Krashan pisze:Co muszę kupić oprócz kiery - zwijak, tak?

tak
Krashan pisze:Rozumiem, że poduszkę mogę przełożyć ze swojej zwykłej kiery?

tak
Krashan pisze:Rozumiem, że trzeba go podłączyć pod PIN 5?

wszystko masz opisane w manualu dostępnym na forum
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
Krashan
Klubowicz
Posty: 455
Imie: Marcin
Auto: FIAT STILO MW
Silnik: 1.9 MJTD (150)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Krashan » 28 maja 2015, 17:23

Chciałem po prostu mieć na razie same podświetlenie przycisków, bez podłączania wszystkiego pod CAN, ale chyba to nie takie proste.
Z dyskusji pod poniższym linkiem wynika, że mogą być z tym problemy.
http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0& ... t=all&vc=1

Jeden z użytkowników pisze, że miał przypadek, że podświetlanie zapalało mu się na chwilę i potem gasło, po kilku próbach doszedł do wniosku, że - cytuję: "..bez magistrali CAN układ nie działa.. ale juz po tym jak sie skomunikuje z CAN mozna odłaczyc i podswietlanie nie zniknie... prawdopodobnie korzysta tylko z jednej linii.."

Z tego by wynikało, że pomimo, że zależy mi tylko na podświetleniu przycisków (a nie sterowaniu radiem), to i tak chyba muszę postępować tak, jakbym chciał w pełni sterować radiem z kierownicy. Liczyłem, że te przyciski da się podświetlić doprowadzając do nich +12V (poprzez odpowiedni zwijak), ale wygląda na to, że mogą być podświetlane w inny sposób (jak również innym napięciem).

Mało tego, mam rocznik 2006, a ponoć od około 2005 roku zwijak nie występuje już samodzielnie, a jest zintegrowany z przełącznikiem (kierunkowskazów, wycieraczek itd) co dodatkowo utrudnia sprawę.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 28 maja 2015, 19:04

ale można założyć przełącznik + tasme z wersji przedliftowej :P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
narlop
Klubowicz
***
Posty: 386
Imie: Mirek
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6258
Lokalizacja: Chrzanów,Nieporaz,Małopolska

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: narlop » 29 maja 2015, 09:14

Oczywiście żeby założyć taśmę z wersji przedliftowej musisz wymienić od razu przełączniki no chyba że będziesz żezbić.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 29 maja 2015, 11:12

na ale koszy przełącznika to 10-20 zł + taśma
a dorwać tasme poliftową pod multi w normalnej cenie ciężko
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
Krashan
Klubowicz
Posty: 455
Imie: Marcin
Auto: FIAT STILO MW
Silnik: 1.9 MJTD (150)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Krashan » 04 cze 2015, 06:47

Stig pisze: dorwać tasme poliftową pod multi w normalnej cenie ciężko


Tak się zastanawiam, może w multijetach od 2006 roku zrezygnowano już z dwóch wersji przełączników zespolonych (pod kierownicę multi i bez niej), wie ktoś coś na ten temat? Wtedy wystarczyłoby żebym zmienił tylko samą kierownicę...

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 04 cze 2015, 08:17

nie ma takiej opcji :P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 564
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Patryk » 04 cze 2015, 08:36

Nie podepniesz kierownicy wymiennie, bo kiera z multi ma 8, albo 9 pinów, a zwykła tylko dwa ;)

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 447
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 02 wrz 2015, 20:57

Witam koledzy, chcę zmienić kierownice ze zwykłej na multifunkcyjną taką mniej zaawansowaną, czy kostki są te same w taśmie bez i z multifunkcją? Tylko mają puste gniazda na piny?
Moje stilo to '03
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 02 wrz 2015, 21:01

matek2892 pisze:czy kostki są te same w taśmie bez i z multifunkcją?


nie
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 447
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 02 wrz 2015, 21:50

to do całej operacji trzeba jeszcze zdobyć kostki z instalacji z multifunkcją?
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 02 wrz 2015, 21:56

masz na 1 stronie w manualu co trzeba wymienić

mam na sprzedaż taśme z przełącznikiem pod kiere multi ;)
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
DamBag
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1153
Imie: Damian
Auto: Stilo
Silnik: JTD

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: DamBag » 02 wrz 2015, 21:57

Musisz wymienić zwijak spod kierownicy na wersję od multikiery

wysłane z mojego s4 active

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 447
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 02 wrz 2015, 22:05

w tytku jest własnie już wtyczka czarna i ma chyba 8 pinów to nie wiem jak jest z tymi kostkami, mam możliwoć kupna w niskiej cenie:D kierownicy z poduchą i własnie taśmą czyli zwijakiem tak?

chodzi mi o tą kostkę czy jest taka sama przy multi i bez
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2015, 22:22 przez matek2892, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 02 wrz 2015, 22:14

taa
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 447
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 02 wrz 2015, 22:43

ty masz na sprzedaż taśmę po lifcie i tam już jest zespolone razem z manetkami tak? a ja ze mam '03 to jest przed liftem i mam taśmę przykręcaną do przełącznika zespolonego jak w tutorialu? dodam ze kiera którą chcę kupić jest z '02 wie powinno podejść dobrze myślę?
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 03 wrz 2015, 08:19

matek2892 pisze:chodzi mi o tą kostkę czy jest taka sama przy multi i bez


nie, przecież masz napisane w manualu że tam brakuje pinów i trzeba je dołożyć
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 447
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 03 wrz 2015, 11:20

No to wiem, że pinow brakuje ale czy wielkość i kształt wtyczki jest ten sam...
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 03 wrz 2015, 11:25

tak
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 447
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 03 wrz 2015, 14:17

No w końcu się zrozumieliśmy heh dzięki za info.
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Ciastek19
Nowy Klubowicz
Posty: 46
Imie: Damian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 601 Nero
Lokalizacja: Bielsko-biała

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Ciastek19 » 24 wrz 2015, 18:34

Witam
Przy połączeniu do radia ma to wyglądać tak ?
ma być
Can A: pin 4 - pin A3 przy navi
Can B: pin 3 - pin A1 przy navi
12 V zasilanie podpinasz pod pin 5, mozesz wydlubac gdzieś pod kiera, albo od pinu A4 przy navi

Czy taśma po liftingowa podejdzie ? Do Przed liftingowego stilo ?
Za odpowiedzi dziękuje

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2521
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 24 wrz 2015, 18:34

noo tak jak napisane. W manualu masz wszystkie kostki i piny opisane, tylko zależy czy masz radio czy navi. i musisz mieć zwijak do multikiery. A kable obojętnie, jakie masz. mogą być zwykłe głośnikowe, nie muszą być grube



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości