Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 447
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 23 paź 2017, 06:41

Nie wiem jakie dokładnie tam są, ale ja ja zrobiłem ze złącza komputerowego takie jak masz np. Podłączone frontowe USB do płyty głównej

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 43
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: grzesik_w » 29 paź 2017, 18:02

arekb pisze:(...)

Wie ktoś może jakiego typu są te konektory (blaszki pinów) ze zdjęcia? I gdzie można je kupić?


Ja powinienem mieć jeszcze ze dwa jakbyś jeszcze potrzebował. Po prostu na szrocie udało mi się dostać całą kostkę z tymi konektorami.

Skoro już tu piszę, to odświeżę kotleta, bo nadal nie udało mi się rozwiązań problemu z podświetleniem. Tak jak pisałem wcześniej - po radach z pierwszych wątków przyciski działają jak należy, ale nie ma podświetlenia. Podświetlenie pojawia się tylko na 3 sekundy po włączeniu zapłonu. Nie wyskakuje przy tym zasadniczo żaden błąd szyny CAN (migający przebieg). W FESie też żadnych błędów. Tylko średnio raz w miesiącu zaczyna mi migać przebieg, ale po zgaszeniu i odpaleniu silnika wszystko wraca do normy. Może od ostatniego mojego posta ktoś się z tym spotkał? Może to jest kwestia tego, że mam auto po ostatnim lifcie i bodykomp z czymśtam nie chce gadać?

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 43
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: grzesik_w » 08 lis 2017, 23:04

Walki ciąg dalszy. Zacząłem się zastanawiać, czy to body komputer z auta poliftowego nie chce gadać z kierownicą i podkową przedliftową. Kupiłem więc kierownicę z podkową po pierwszym lifcie, tj. z roku 2005 r. Niestety - to samo, podświetlenie włącza się na 3 sekundy i potem się wyłącza. Przełącznik zespolony od początku miałem z 2005 r. Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to zakup kierownicy i przełącznika zespolonego z 2006 r - czyli po ostatnim, moim lifcie. Zastanawiam się tylko, czy to coś da? Do tego znaleźć te elementy od samochodu po ostatnim lifcie wcale nie będzie łatwo. Może ktoś z Was ma na sprzedaż, albo chociaż do sprawdzenia? Wydaje mi się, że to raczej kwestia samej podkowy, bo przecież taśma to same kable, a przyciski to same włączniki.

Swoją drogą - może ktoś chce kupić kierownicę skórzaną multifunkcyjną z 2005 r. za 50zł? Mi się już nie przyda :) Trochę wytarta skóra (do odratowania), ale moduł i przyciski działają bezbłędnie. Przyciski bez schodzącej, klejącej mazi w super stanie.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2522
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 09 lis 2017, 06:39

jak na chwile Ci się zapalają przełączniki to powinieneś przy radiu zamienić kabelki CAN miejscami.

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 447
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 09 lis 2017, 06:40

Potwierdzam ;) miałem tak samo zaswiecalo się i gaslo po chwili zamień kabelki od kiery przy radiu (can) mi pomogło

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2522
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 09 lis 2017, 06:41

Sorki, nie doczytałem że przyciski działają.
Ja odkupię kierownicę

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 43
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: grzesik_w » 09 lis 2017, 19:06

No niestety - jak zamienię kable, to przyciski w ogóle nie działają, choć samo podświetlenie zachowuje się dokładnie tak samo - czyli świeci trzy sekundy. Jak zdejmę w ogóle kable do CAN i zostawię "+" to jest to samo. To mi dało do myślenia, że chyba musi być podłączony jeszcze jakiś kabel, albo te co już podłączone muszą być podłączone do jakiegoś innego pinu w radiu. Skąd ten wniosek? Skoro przyciski świecą i gasną niezależnie, czy kable są podłączone do radia czy nie, to podtrzymanie podświetlenia musi wywoływać jakiś dodatkowy impuls. Tylko skąd i na który pin go podać? Myślicie, że jak na krótko połączę dla sprawdzenia piny w kostce to może się coś w radiu spitolić (oczywiście bez "+":)

grzesik_w
Nowy Klubowicz
Posty: 43
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo, Fiat 126p
Silnik: 1.4 16v, 650 bez E
Prezentacja auta: https://goo.gl/en9gxR
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: grzesik_w » 06 gru 2017, 20:32

Problem rozwiązany. Może jeszcze się komuś przyda. Zlokalizowałem, którymi pinami do podkowy podawany jest prąd i którymi podawany jest dalej do przycisków. Zmostkowałem wejście do podkowy z wyjściem do przycisków i podświetlenie działa. Wystarczy zmostkować piny tylko jednej strony przycisków - podświetlenie działa wtedy z dwóch stron. Pierwotnie zmostkowałem "+" i "-" wejścia z "+" i "-" wyjścia, ale wtedy przyciski nie działały - było tylko podświetlenie. Kiedy zmostkowałem tylko sam "-" to wszystko zadziałało. Nie pytajcie dlaczego - skoro działa, to ja nie wnikam jak to się dzieje :)
Poniżej zdjęcie jak to wszystko u mnie wygląda. Samo dobranie się do płytki podkowy jest banalnie proste - wystarczy podważyć zatrzaski. Tak czy inaczej - druga kierownica którą kupiłem z podkową i przyciskami jest nadal na sprzedaż :)
Obrazek



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość