Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1474
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: siwy1296 » 24 wrz 2015, 20:20

Z tego co czytalem kiedys tasmy do polifta sa inne tzn. Pod innym katem sie ukladaja i jest problem ale glowy sobie nie dam uciac.

Wysłane z telefonu za pomocą TapaTalka.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 24 wrz 2015, 21:07

ja mam tasme od polifta i pasuje pięknie. może zależy czy tasma od samochodu z esp bo te podobno się różnią i trzeba rzeźbić, także siwy już byś głowy nie miał:D

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 24 wrz 2015, 21:57

proste, do przełącznika-taśmy poliftowej (białej) nie da się założyć czujnika kąta skrętu niezbędnego do poprawnego działania systemu ESP

a siwy jak zwykle bzdury gada :]
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1474
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: siwy1296 » 24 wrz 2015, 22:23

Ale blisko bylem ze cos z poliftem jest na rzeczy ;d

Wysłane z telefonu za pomocą TapaTalka.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 04 paź 2015, 20:17

Panowie a nie jest tak że niektóre Stilo mają całą instalację do sterowania z kierownicy? u dziewczyny założyłem taśmę multi i kierownicę i sterowanie i podświetlenie działa bez żadnego dodawania dodatkowych kabli :)

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 569
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Patryk » 04 paź 2015, 20:38

Ja miałem ;)

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 04 paź 2015, 20:55

o proszę :D ja sam byłem w szoku, kiedyś w niedziele na szybko podmieniłem jej taśmę i kierownicę. Dzisiaj do niej mówię że wezmę jej auto i podłącze kierownicę, a ona że po co skoro działa i się świeci :lol:

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 458
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 11 paź 2015, 16:49

koledzy wczoraj podłączyłem w końcu multikiere i po podaniu +12 zaświecały się i gasły przyciski, ale zmieniłem miejscami CAN i działa:D, problem w tym że powinno być +12 po zapłonie pin A4 lecz u mnie w radiu znaczy instalacji do radia jest brak tego pinu.. I wpiąłem się pod pin C15 chyba tam jest sygnał dla wzmacniacza tylko prąd max to 0,3 A wystarczy czy za mało.
Druga sprawa to to, że przyciski dostają prąd jak włączę radio, a co jeżeli włączę zapłon bez radia nie będzie błędów?
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 11 paź 2015, 16:54

powinieneś przecież mieć pin z napięciem po włączeniu zapłonu... błędu nie powinno być.

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 458
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 11 paź 2015, 18:04

No właśnie też się zdziwiłem ale nie mam mam zwykle radio na cd, może przy navi tam jest ten pin?
To dziwne ze radio włącza się i wyłącza z zapłonem chyba, że sygnał po CAN dostaje ?
Ale chyba i tak zrobię po zapłonie może z zapalniczki bo zaswiecaja się tylko jak radio włączę tak to nie świeci a reszta świeci czyli szyby itp.
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 11 paź 2015, 18:17

ryan_cooper5 pisze:powinieneś przecież mieć


nie, często nie było

podepnij + po zapłonie pod ten pin (np od bezpiecznika F49)
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: ryan_cooper5 » 11 paź 2015, 20:54

kurcze zawsze myślałem że w stilo każde fabryczne radio da się ustawić żeby włączało się z zapłonem, przynajmniej wszystkie Stilo z którymi miałem do czynienia tak miały, ale nie sprzeczam się bo być może tak jest. Ja sobie dorobiłem przewód pod tunelem od zapalniczki w razie jakbym chciał coś kiedyś podłączyć żeby włączało się z zapłonem :)

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 458
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 11 paź 2015, 23:30

Ok dzięki Stig;).
Ale przecież radio włącza i wyłącza się jak włączasz i wyłączasz zapłon tylko trzeba ustawić w ustawieniach radia.
Tak tylko jeszcze dodam z mojej przygody z instalacją multikiery, że te piny w taśmie to można dorobić wyjmująć z wtyczki kabelki których pełno w komputerze PC ;p te przy płycie głównej np. Od włącznika power hehe idealnie pasują.
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Stipo79
Nowy Klubowicz
Posty: 205
Imie: Tomo
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 16V
Lokalizacja: Oświęcim / Dublin

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stipo79 » 14 paź 2015, 11:09

siwy1296 pisze:Z tego co czytalem kiedys tasmy do polifta sa inne tzn. Pod innym katem sie ukladaja i jest problem ale glowy sobie nie dam uciac.

Wysłane z telefonu za pomocą TapaTalka.


Nie znam się więc się wypowiem....
Kierowca Fiata ma brata, lecz brat kierowcy Fiata nie ma brata. Kim kierowca Fiata jest dla brata?

oley92
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: JohnCena
Auto: Stilo, 3d
Silnik: 1.6
Kolor: maroon
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: oley92 » 08 gru 2015, 01:14

Panowie, krótka piłka z mojej strony. Mam Stilo z 2005 roku, zwykłe radio. Chcę założyć przełączniki z tempomatem oraz kiere multi. Czy takie coś się nada?
http://allegro.pl/fiat-stilo-przelaczni ... l#imglayer
(czarna wtyczka)
Oczywiście do tego kiera multi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Stig » 10 gru 2015, 21:15

nada
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

oley92
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: JohnCena
Auto: Stilo, 3d
Silnik: 1.6
Kolor: maroon
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: oley92 » 19 gru 2015, 22:13

Druga sprawa, to czym różnią się te dwie kierownice? Tzn dla mnie środek jest delikatnie inny oraz ten czerwony kabelek? Od czego jest?
http://allegro.pl/fiat-stilo-kierownica ... 61252.html

http://allegro.pl/fiat-stilo-2004r-kier ... 61431.html


Aha, i czy jak zmienię przełączniki i zwijak na te z aukcji wyżej, to czy narazie będę mógł założyć kiere normalną?
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 569
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Patryk » 19 gru 2015, 22:32

Różnią się tym, że ta droższa ma moduł do przycisków. Bez niego nie uruchomisz sterowania, ba. nawet klaksonu.

Jeśli założysz zwijak pod multi, a kiera będzie bez multi to nie podłączysz klaksonu, kostka jest inna.

Awatar użytkownika
Krashan
Klubowicz
Posty: 455
Imie: Marcin
Auto: FIAT STILO MW
Silnik: 1.9 MJTD (150)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Krashan » 17 lut 2016, 16:40

Patryk pisze:Różnią się tym, że ta droższa ma moduł do przycisków. Bez niego nie uruchomisz sterowania, ba. nawet klaksonu.

Jeśli założysz zwijak pod multi, a kiera będzie bez multi to nie podłączysz klaksonu, kostka jest inna.


Ja zapytam tak, mam zwykła kierownicę (samochód po lifcie), mogę bez przeszkód zmienić ją na multimedialna (z 6 przyciskami) z zastrzeżeniem, że na razie chciałbym ją tylko przełożyć fizycznie, czyli bez podłączania sterowania radiem czy nawet podświetlania przycisków.

U mnie zwijak (prawdopodobnie) jest zintegrowany z przełącznikiem zespolonym. Czy wobec tego powyższa zamiana jest możliwa..żeby nie było potem, że np. nie podłącze klaksonu..bo czegoś tam brak (a na sterowaniu radiem na razie mi nie zależy).

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 569
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Patryk » 20 lut 2016, 11:06

No to właśnie w jest tak jak piszę w drugiej linijce. To jest wymienne, z taśmą do zwykłej kierownicy nie podepniesz klaksonu z multi, bo kostka jest inna.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1947
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: pio075 » 20 lut 2016, 17:41

A czy czasem kostka która idzie od modułu CAN do klaksonu nie jest taka sama jak ta wychodząca ze zwykłej taśmy ze zwijakiem w standardowej kierownicy?
Wtedy można by odpiąć kostkę wychodzącą z modułu CAN i wpiąć tą ze zwijaka tymczasowo ;-)

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 569
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: Patryk » 21 lut 2016, 05:53

Odświeżyłem sobie jak to wygląda. Można podpiąć taśmę 2-pin bezpośrednio do kierownicy, pomijając moduł Can, wtedy klaskon będzie chodził.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1947
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: pio075 » 21 lut 2016, 08:49

Czyli dobrze myślałem ;-)
W sumie to dziwne by było gdyby robili dwie całkiem różne kierownice.

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 458
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: matek2892 » 21 lut 2016, 10:34

koledzy ja tak sie wtrącę mam pytanko bo są jak by dwie multikiery 6 przycisków ( ja mam taką ) i są też bogatsze wersje chyba do Navi ? więcej przycisków, czy można same przyciski z bogatszej kiery do tej 6-cio przyciskowej przełożyć?
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1947
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Wymiana kierownicy zwykłej na multimedialną

Postautor: pio075 » 21 lut 2016, 10:57

Jeśli gdzieś znajdziesz same przyciski to bez problemu.
Nie wiem jak z modułem CAN.



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość