Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2645
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 04 maja 2016, 09:39

Ja sam zakładałem cały tempomat od zera, cala instalacje, ale do mnie niestety masz kawalek. Jesli kiedyś lutowales przewody to dasz sobie radę, ewentualnie napisz na pw :)

Tommy80
Nowy Klubowicz
Posty: 18
Imie: Tomasz
Auto: Stilo
Silnik: MW 1,9 JTD 140 KM
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Podlesie

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Tommy80 » 04 maja 2016, 14:20

Jesli masz czas i checi to moge po djechac do Ciebie w ramach wycieczki ....
Napisz tylko co musialbym kupić zebyto ogarnąć. ...samą manetkę czy caly zestaw przelączników.

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 558
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: AdamuS91 » 04 maja 2016, 14:25

Tommy80 pisze:Jesli masz czas i checi to moge po djechac do Ciebie w ramach wycieczki ....
Napisz tylko co musialbym kupić zebyto ogarnąć. ...samą manetkę czy caly zestaw przelączników.


Samą manetkę oraz przewód z 5 żyłami około 2-3 metra,
opcjonalnie taśma izolacyjna, koszulki termokurczliwe.
Obrazek
---
Posiadam Stilo 3D 1.6 16v do sprzedania na części:
Jesteś zainteresowany? Kliknij!

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2645
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 04 maja 2016, 16:29

Tommy80 pisze:Jesli masz czas i checi to moge po djechac do Ciebie w ramach wycieczki ....
Napisz tylko co musialbym kupić zebyto ogarnąć. ...samą manetkę czy caly zestaw przelączników.

sama manetka, bądź jakieś przyciski jeśli chcesz tempomat wkomponować np w osłonę kolumny :) kable się znajdą :) Jeśli tak chcesz to spoko, z tym że długo pracuję bo mam sezon teraz :/

Tommy80
Nowy Klubowicz
Posty: 18
Imie: Tomasz
Auto: Stilo
Silnik: MW 1,9 JTD 140 KM
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Podlesie

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Tommy80 » 15 cze 2016, 16:27

Kupilm caly oryginalny przełącznik zespolony ze Stilo , elektryk samochodowy stwierdził, ze nie da się tego założyć. Po pierwsze komputer w moim aucie jest Magneti Marelli ,po drugie część pinow jest fabrycznie zalanych tworzywem, po trzecie wszedzie schematy sa dostepne do Boscha....nasz forumowy tez.Tak wiec musze cgyba zamieścić ogloszenie sprzedam przełącznik zestpolony do Stilo :viva:

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 72
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Arko » 12 mar 2017, 05:13

Pytanie do osob, ktore ciagnely cala instalacje pod tempomat - czy przewod 5x0,5mm wystarczy ? Akurat taki mam pod reka i zastanawiam sie czy nie jest za cienki ?

+czy przewody w manetce od alfy 147 maja wszystkie kolory takie same jak stilonowa ?

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 471
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: matek2892 » 12 mar 2017, 08:08

Ja ciągnąłem skrętką 8- żył taka do internetu np. Tam tylko sygnały idą żaden jakiś duży prad :) co do kolorów to nie wiem ale mam tez mam od alfy i nie miałem problemów z podpięciem ale wydaje mi sie ze kolorowy te same
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 311
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: piotrekx1994 » 12 mar 2017, 08:37

Tommy80 pisze:Qr Bbpost Kupilm caly oryginalny przełącznik zespolony ze Stilo , elektryk samochodowy stwierdził, ze nie da się tego założyć. Po pierwsze komputer w moim aucie jest Magneti Marelli ,po drugie część pinow jest fabrycznie zalanych tworzywem, po trzecie wszedzie schematy sa dostepne do Boscha....nasz forumowy tez.Tak wiec musze cgyba zamieścić ogloszenie sprzedam przełącznik zestpolony do Stilo :viva:


Nadal aktualne?

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 72
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Arko » 13 mar 2017, 20:13

matek2892 pisze:Qr Bbpost Ja ciągnąłem skrętką 8- żył taka do internetu np. Tam tylko sygnały idą żaden jakiś duży prad :) co do kolorów to nie wiem ale mam tez mam od alfy i nie miałem problemów z podpięciem ale wydaje mi sie ze kolorowy te same


Dzieku za szybka odpowiedz :piwo:

A przewod do komory silnika przeciagales tak jak w manualu, czy polecasz jakis inny otwor ?

I jak mozesz cos doradzic w sprawie dociecia plastikowej oslony pod kierownica to tez chetnie poczytam :D

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 471
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: matek2892 » 15 mar 2017, 10:21

kabel przez otwór kolo słupka jak manualu, ja wycinałem dremelkiem (mini szlifierka), wyszło spoko.
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 72
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Arko » 15 mar 2017, 14:45

Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem tempomatu - śmiga az miło :hurra: Przeciagnalem kabel jak w manualu, tyle ze zdejmowalem podszybie, zeby dostac sie do tej zaslepki. Tylko wlasnie nie zakladalem jeszcze dolnej oslony kierownicy. Musze od kogos pozyczyc taka miniszlifierke i bedzie epic :clap:

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Klubowicz
Posty: 984
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: MJTD 120 KM

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 15 mar 2017, 15:25

Bez Stila nie ma kołaczy.

Awatar użytkownika
czarny
Nowy Klubowicz
Posty: 221
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 3D / Stilo MW
Silnik: 1.6 103KM / 1.6 103KM
Kolor: 408/b / 632
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=17387&p=205911#p205911
Lokalizacja: KWA
Kontaktowanie:

Re: RE: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: czarny » 15 mar 2017, 16:10

Arko pisze:Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem tempomatu - śmiga az miło :hurra: Przeciagnalem kabel jak w manualu, tyle ze zdejmowalem podszybie, zeby dostac sie do tej zaslepki. Tylko wlasnie nie zakladalem jeszcze dolnej oslony kierownicy. Musze od kogos pozyczyc taka miniszlifierke i bedzie epic :clap:

Podgrzej obudowę suszarką czy opalarką i wytniesz wszystko ładnie nożem do tapet czy nawet zwykłym kuchennym. To jest cięki, giętki plastik, nie trzeba na niego wymyślnych narzędzi. Nawet jak przedobrzysz z dziurą to tempomat Ci to wybaczy bo sam dużo zasłania.
No chyba że masz z Alfy to już inna sprawa.

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 72
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Arko » 16 mar 2017, 20:28

Manetke mam z alfy..

Wycialem zwykla szlifierka katowa - calkiem ładnie wyszlo ;) Gdyby nie to ze delikatnie rozni sie kolorem, bo jest ciemno-czarna to pewnie niejeden dalby sie nabrac :D

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1153
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: krisbe » 16 mar 2017, 20:35

Wystarczył dobry nóż :) ale gratulacje! Tempomat się przydaje w trasie, a jeszcze jak jest droga pusta, to już całkiem.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2645
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 16 mar 2017, 20:59

też mam z Alfy. Z tym że ja z alfy kupiłem cały pająk (bagatela 50 zł) bo sprzedającemu nie chciało się odkręcać manetki i wykorzystałem do zasłonięcia wycięcia gumową zaślepkę z pająka z Alfy właśnie.

Awatar użytkownika
inskript
Nowy Klubowicz
**
Posty: 110
Imie: Jakub
Auto: Stilo 2004 5d
Silnik: 1.6/103
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14501
Lokalizacja: Toruń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: inskript » 07 lip 2017, 18:01

Podlinkuje ktoś nieuszkodzone archiwum?
Link z pierwszego posta ściąga uszkodzone... "nieoczekiwany koniec archiwum"

Bosser
Nowy Klubowicz
Posty: 32
Imie: Kamil
Auto: Brak
Silnik: Brak
Lokalizacja: Wroclaw

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Bosser » 11 lip 2017, 08:18

inskript pisze:Podlinkuje ktoś nieuszkodzone archiwum?
Link z pierwszego posta ściąga uszkodzone... "nieoczekiwany koniec archiwum"


Mazi wrzucił kilka stron wcześniej to archiwum.

Stilo 2006 wersja dynamic posiadam tą wiązkę :)

cyb3rm4n
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: Bartek
Auto: Stilo Multiwagon
Silnik: 1.9
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Gliwice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: cyb3rm4n » 20 lip 2017, 20:34

Czesc

Koledzy ze ślaśka czy ktos chcialby ogarnac tempotma u mnie w stilo i ile by mnie to kosztowalo ? Gliwice i okolice ? Nie mam gdzie tego ogarnac poprostu :( :facepalm:

Awatar użytkownika
Kar
Klubowicz
Posty: 386
Imie: Karol
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,6 16v 103 km
Kolor: Grafit
Lokalizacja: Łódź

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Kar » 21 lip 2017, 15:53

Atrakcyjna cena za manetkę tempomatu, całego przełącznika jaka jest?

Awatar użytkownika
kojot4
Nowy Klubowicz
Posty: 134
Imie: krzysztof
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 jtd 115km.
Kolor: żółty
Prezentacja auta: http://obrazki.elektroda.pl/1063167000_1485195837.jpg
Lokalizacja: Żywiec/Międzybrodzie-B. Kraków

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: kojot4 » 21 lip 2017, 16:18

Czy to kostka od tempomat? Wiem że były wcześniej w tym wątku dodawane zdjęcia tejże kostki ale coś nie chcą mi się wgrać na tel. Obrazek

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Obrazek

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Klubowicz
Posty: 984
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: MJTD 120 KM

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 21 lip 2017, 17:10

Tak, to wtyczka pod tempomat.
Bez Stila nie ma kołaczy.

Awatar użytkownika
kojot4
Nowy Klubowicz
Posty: 134
Imie: krzysztof
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 jtd 115km.
Kolor: żółty
Prezentacja auta: http://obrazki.elektroda.pl/1063167000_1485195837.jpg
Lokalizacja: Żywiec/Międzybrodzie-B. Kraków

Re: RE: Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: kojot4 » 21 lip 2017, 17:29

Stiłonisław pisze:Tak, to wtyczka pod tempomat.

Oki wielkie dzięki

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Obrazek

Axil171
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Imie: Michał
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 Jtd 163Km
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Sędziszów MŁP

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Axil171 » 24 lip 2017, 10:47

U mnie jest problem maści złośliwości natury martwej chyba.
Tempomat był założony przez poprzedniego właściciela. Lecz nie działa, to znaczy nie funkcjonuje tak jak powinien.
Mianowicie po podpięciu kompa (delphiego) i po sprawdzeniu błędów pojawia się jeden: P0703 " włącznik świateł STOP", włącznik działa prawidło ponieważ stop świeci się wraz z wduszeniem pedału hamulca. Idąc dalej tropem czujnika wszedłem w test systemu i sprawdziłem czujniki sprzęgła , hamulca i przyspieszenia. W każdym z wymienionych komputer pokazywał odpowiednie wartości (wciśnięty, puszczony, x% ect.) A więc sprawdziłem działanie tempomatu również testem i wszystkie przyciski działały jak je przełączałem komputer to widział i odpowiednio odnotowywał, nie miał problemu z pomylonymi przyciskami. Czyli zatem problem musi być w tym czujniku pedału hamulca. Macie jakieś pomysły co tam należy zrobić? Wymienić ? Przeczyścić ? Tylko dlaczego niby podaje, że jest uszkodzony jak światła działają prawidłowo i komputer w teście również nie widzi nie prawidłowości?

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 471
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: matek2892 » 24 lip 2017, 11:33

W czujniku są dwa obwody z tego co pamiętam, jeden jest zwarty bez wciskania hamulca a drugi odwrotnie po wciśnięciu hamulca sytuacja jest odwrotna może ten drugi obwód nie działa poprawnie ?
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość