Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 798
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: _marcin00_ » 24 cze 2015, 06:10

Jak u mnie był uszkodzony czujnik przy pedale hamulca to było P0571. Efekt był taki, że co któreś hamowanie wyłączał się tempomat i nie działały światła stopu.

Czujnik u mnie jest taki: Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2474
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 24 cze 2015, 10:30

taki sam jak u mnie, powinien być na 4 piny. naprawdę już nie mam pomysłu czemu jak jest wciśnięty hamulec to nie ma błędu... ale chyba właśnie o to chodzi żeby się wyłączał tempomat przy hamowaniu :)

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4555
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Tarnów

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Mazi » 24 cze 2015, 10:55

Tak ma się wyłączyć przy naciśnięciu pedału hamulca. Wygląda tak jakby sygnał na ecu musiał iść NC normalnie zwarty gdy przyciśniesz pedał to ma sie rozewrzeć, a u ciebie jest na odwrót.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2474
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 24 cze 2015, 11:11

dzisiaj rozbiorę i zobaczę jak działa ta pierwsza blaszka, bo po wciśnięciu hamulca ona rozwiera styk, a ten stycznik głębiej włącznika się styka, przynajmniej powinien. Bo ten głębiej chyba jest właśnie od tempomatu

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Ucho » 30 cze 2015, 14:02

sprawdź sobie w instrukcji bo ja u siebie musiałem podpinać dodatkowy kabel do manetki z pedału hamulca albo sprzęgał nie pamiętam który bo wtedy miałem ten sam błąd
when nothing goes right ..... go left :)

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2474
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 18 lip 2015, 18:27

w czujniku są już 4 kable (2 od świateł i 2 od tempomatu) więc tam już chyba nie muszę nic podłączać, tym bardziej że MES i FES normalnie widzą tempomat i wszystkie przyciski... nie miałem okazji podmienić czujnika z samochodu dziewczyny :P

--------------------- Dodano: 18 lip 2015, 16:27 ---------------------

problem rozwiązany - nie było połączenia pedału hamulca z czarną kostką koło aku. Już lata jak powinno.

Skie
Nowy Klubowicz
Posty: 56
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.8l 133km + LPG
Kolor: Błękitny
Lokalizacja: Gliwice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Skie » 26 sie 2015, 16:22

Panowie nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
W moim Stilo tam gdzie zmieniam wysokość świateł mam też 2 przyciski które odpowiadają za tempomat, ale ona służą tylko do jego załączenia czy czego?
Przełączniki od alfy 147 powinny pasować i tylko wystarczy je wpiąć i powinno śmigać (chodzi mi o światła, kierunki itp (bo tempomat to wiem co i jak))?

jutro rozpoczynam poszukiwania kostki:) Mam nadzieje że będzie na swoim miejscu.


pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4151
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stig » 26 sie 2015, 16:24

Skie pisze:W moim Stilo tam gdzie zmieniam wysokość świateł mam też 2 przyciski które odpowiadają za tempomat, ale ona służą tylko do jego załączenia czy czego?


nie tam nie ma żadnych przycisków do tempomatu
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "


Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 562
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Patryk » 26 sie 2015, 16:36

Regulacja podświetlenia deski :P

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1411
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: siwy1296 » 26 sie 2015, 16:44

Nie wiem czy przelaczniki a alfy podejda bo jest tam czujnik skretu wkrecony w przelacznik. Jesli jest taki sam to smialo a jesli niebto moze byc problem

Wysłane z telefonu za pomocą TapaTalka.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4151
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stig » 26 sie 2015, 16:46

Skie pisze:A lepiej kupić cały układ zespolony od alfy czy samą manetkę od tempomatu?


jeden czort, manetke można zawsze odkręcić :P a nie wiem czy przełącznik z alfy podejdzie P&P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Skie
Nowy Klubowicz
Posty: 56
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.8l 133km + LPG
Kolor: Błękitny
Lokalizacja: Gliwice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Skie » 26 sie 2015, 16:50

Mati pisze:U mnie to samo manetka z alfy działa zaraz po założeniu osiowanie to tylko procedura która u mnie włączyła kontrolkę. A kolega jak sprawdzał ten tempomat? bo może problem jest w niewłaściwym jego użytkowaniu a nie że nie działa tak o ! :D


koledzy już wcześniej instalowali takie i śmigały jak widać. Trzeba będzie sprawdzić :D

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2474
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 26 sie 2015, 20:34

Zauważyłem że ten tutorial można znacznie uprościć. Szczególnie dla osób nie posiadających całej instalacji. Zamioast mierzyć miernikami opory między bezpiecznikami wystarczy spojrzeć na kostkę dochodzącą do pedału hamulca - jeśli z jednego kabelka odchodzi dodatkowy kabel wtedy jest pełna instalacja lub jej część, jeśli zaś żaden kabel dodatkowy nie odchodzi to oznacza że trzeba robić całą instalację. Bez żadnego mierzenia w bezpiecznikach. Ot i cała historyja. Nie musicie bić braw :P To tak dla osób które mają zamiar zakładać tempomat

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5149
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Tito_Zam » 31 sie 2015, 21:04

Ja tam nic nie mierzylem tylko sprawdziłem czy mam kostkę pod osłoną kierownicy. Jak jest to jest wszystko.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2474
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 01 wrz 2015, 08:30

z tym że jak nie ma pod pedałem hamulca to nie ma całej instalacji.

Skie
Nowy Klubowicz
Posty: 56
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.8l 133km + LPG
Kolor: Błękitny
Lokalizacja: Gliwice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Skie » 13 wrz 2015, 15:54

ObrazekObrazek
Panowie czy to jest ta kostka ktora może uszczęśliwić posiadaczy sztilona?;)

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1411
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: siwy1296 » 13 wrz 2015, 16:05

Jesli to zdjecie po lewej stronie kiery na dole to tak ;)

Wysłane z telefonu za pomocą TapaTalka.

Skie
Nowy Klubowicz
Posty: 56
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.8l 133km + LPG
Kolor: Błękitny
Lokalizacja: Gliwice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Skie » 13 wrz 2015, 20:02

dokładnie tam:D była przyklejona do innych kabli :) Czyli czas zapolować na tempomat :D

Awatar użytkownika
rafal111
Nowy Klubowicz
***
Posty: 102
Imie: Rafał
Auto: Fiat Stilo 3d
Silnik: 1,9 JTD 115 KM
Kolor: BLU JET , 408B
Lokalizacja: Gliwice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: rafal111 » 14 wrz 2015, 19:21


Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 637
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Tekay » 16 wrz 2015, 20:58

poszukiwania kostki tempomatu u mnie zakonczyly sie rozczarowaniem brak ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 438
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: matek2892 » 15 lis 2015, 09:17

WItam, jestem świeżo po zamontowaniu tempomatu, musiałem zrobić całą instalację tylko mam pytanie, w MESie w osiowaniu ustawiłem kontrolkę tempomatu na włączoną ale po przełączeniu na ON na manetce to nie ma żadnej zapalonej kontrolki czyżby ona się włączała po aktywowaniu tempomatu tzn. po przekroczeniu 30km/h?
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2474
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 15 lis 2015, 09:48

nie, kontrolka się włączapo przekręceniu manetki w pozycję on. musisz w mes/fes ją włączyć i wykonać osiowanie, do pewności z manetką ustawioną na on.

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 438
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: matek2892 » 15 lis 2015, 10:55

kurcze robiłem osiowanie ale przed włączeniem kontrolki może dlatego? manetka była na ON.
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2474
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 15 lis 2015, 11:27

spróbuj najpierw włączyć kontrolkę a później zrobić osiowanie, i daj znać jak Ci poszło. Ja też musiałem robić całą instalację i sygnał od hamulca ciągnąć :)



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości