Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4877
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Mazi » 02 kwie 2015, 14:11

rafal111 pisze:Przełączasz w pozycję "On" i dajesz plusik w górę na około 3 sek.
U mnie działa przy daniu na "ON" i "+" i wystarczy nawet sekunda lub przycisk z boku manetki którym się zapamiętuje daną prędkość wtedy od razu dąży do np 90km/h.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z selespeed ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stig » 02 kwie 2015, 14:14

i tempomat zaczyna działać powyżej 20 czy 30 km/h :P

tak jak pisałem, najpierw sprawdź czy dociera napięcie, a potem czy sama manetka działa,
który pin od czego masz podpisane w manualu o montażu tempomatu
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
rafal111
Nowy Klubowicz
***
Posty: 102
Imie: Rafał
Auto: Fiat Stilo 3d
Silnik: 1,9 JTD 115 KM
Kolor: BLU JET , 408B
Lokalizacja: Gliwice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: rafal111 » 02 kwie 2015, 16:12

Nic nie działa , kombinowałem na wszystkie sposoby. Słaba pogoda na większe grzebanie.
Mam nadzieję że manetka jest ok bo zabawy w odsyłanie to strata tylko czasu i pieniędzy.
Spróbuję posprawdzać przez FES ale mam tylko wersję Free i jak się domyślam to osiowanie jest tylko w pełnej wersji

--------------------- Dodano: 02 kwi 2015, 16:12 ---------------------

Cruise control - not active

No i bez pełnej wersji Fes nie uda się nic zrobić.

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Ucho » 02 kwie 2015, 20:20

To znajdź na chomikuj
when nothing goes right ..... go left :)

morfik001
Klubowicz
***
Posty: 366
Imie: Jan
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.8 16V 133KM Pb/LPG
Kolor: Srebrny-metalic
Lokalizacja: Maszewo (ZGL)

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: morfik001 » 03 kwie 2015, 10:58

rafal111 pisze:Przełączasz w pozycję "On" i dajesz plusik w górę na około 3 sek.
Przynajmniej tak pisze w instrukcji.

U mnie działa dokładnie tak jak napisałeś. Całe szczęście, bo już myślałem, że coś mam skopane :)

Awatar użytkownika
rafal111
Nowy Klubowicz
***
Posty: 102
Imie: Rafał
Auto: Fiat Stilo 3d
Silnik: 1,9 JTD 115 KM
Kolor: BLU JET , 408B
Lokalizacja: Gliwice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: rafal111 » 27 kwie 2015, 13:29

Tempomat aktywowany, przyciski działają wg. Mesa a w czasie jazdy dalej nic.

--------------------- Dodano: 27 kwi 2015, 13:29 ---------------------

Problem rozwiązany.
Nie działał czujnik przy pedale sprzęgła- był wciśnięty do końca i ECU odbierało sygnał jakby był cały czas wciśnięty.
Teraz juz wszystko działa jak trzeba.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2684
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 27 kwie 2015, 16:00

też muszę do tego zajrzeć, bo podłaczyłem a i tak nie prądzi i muszę używać tempomatu w nodze...

wlosiu
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 jtd 115 KM
Kolor: Niebieski
Lokalizacja: Konin

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: wlosiu » 30 kwie 2015, 14:12

Witam chce podlaczyc u siebie tez tempomat i naleze do geupy osob ktore nie maja instalacji tzn mam tylko przy skrzynce bezpiecznikow kostke brazowa i czarna. Po sprawdzeniu rezystancji omomierz piszczy tylko przy styku 59 - f37 czrwona kropka na manualu liska. O hamulcu wiem ze trzeba połączyć z kostka przy bezpiecznikach a co ze sprzęgłem bo o tym nie jest napisane, w manualu jest napisane ze nie powinno być tylko jednego styku a ja nie mam dwuch

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2684
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 01 maja 2015, 17:10

Pany jak sprawdzić manetkę? Czy jak podłącze ją do 12v żółtym kablem (tak jak księga święta z manuala nakazuje) to czy gdy np pod zielony kabel (odpowiadający za reset) podłączę żarówkę 12v i wcisnę reset to powinna zaświecić? Oczywiście żarówka zmasowana. Nie mam kabli żeby sprawdzić działanie w programie.

wlosiu
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 jtd 115 KM
Kolor: Niebieski
Lokalizacja: Konin

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: wlosiu » 02 maja 2015, 12:50

ryan_cooper5 pisze:Pany jak sprawdzić manetkę? Czy jak podłącze ją do 12v żółtym kablem (tak jak księga święta z manuala nakazuje) to czy gdy np pod zielony kabel (odpowiadający za reset) podłączę żarówkę 12v i wcisnę reset to powinna zaświecić? Oczywiście żarówka zmasowana. Nie mam kabli żeby sprawdzić działanie w programie.
chcesz kolego sprawdzić sama manetke czy instalacje czy jest dobrze podlaczona?

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2684
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 03 maja 2015, 09:27

sama manetke, bo wydaje mi się że ona nie prądzi...

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Ucho » 03 maja 2015, 17:14

ryan_cooper5 pisze:podłączę żarówkę 12v i wcisnę reset to powinna zaświecić? Oczywiście żarówka zmasowana


dokładnie tak jak piszesz
when nothing goes right ..... go left :)

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2684
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 03 maja 2015, 19:49

to mam manetkę dupniętą. Włączenie tempomatu i reset działa na zasadzie impulsu? Czy np włączenie podaje stały sygnał a sama prędkość i reset jest sterowany impulsem?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4877
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Mazi » 03 maja 2015, 20:18

Tempomat aktywuję się stałym sygnałem. Natomiast ustawienie / zapamiętanie prędkości - włączenie następuje impulsem + lub przyciskiem z czoła manetki.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z selespeed ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2684
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 03 maja 2015, 20:50

a przełącznik na manetce on/off aktywuje samą manetkę, tak? dobrze rozumiem? sorki za głupie pytania :P

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stig » 03 maja 2015, 20:56

no raczej

pod żółty podajesz 12V
po przekręcaniu na manetce na ON, na pomaranczowym masz mieć non stop 12V
trzymając - na manetce masz mieć 12V na niebieskim
trzymając + masz mieć 12V na czerwonym
trzymając RES, na zielonym to samo
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2684
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 04 maja 2015, 15:33

który za co odpowiada wiem :) chodziło mi bardziej o pomarańczowy, czy on jest cały czas pod prądem. juz wszystko wiem, dzięki

Awatar użytkownika
Kicauke
Nowy Klubowicz
Posty: 49
Imie: Kacper
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.8 16v 133km
Kolor: Ciemny fiolet
Prezentacja auta: stilo-1-8-133km-by-kicauke-t11432.html#p144927
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Kicauke » 29 maja 2015, 20:59

Czy ktoś mógłby dodać link z manualem bo ten z pierwszej strony nie otwiera się w winnrar lub wrzucić sam schemat elektryczny ,bo chciałbym zrobić sobie tempomat na przyciskach :)

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5166
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Tito_Zam » 03 cze 2015, 16:18

Kicauke pisze:Czy ktoś mógłby dodać link z manualem bo ten z pierwszej strony nie otwiera się w winnrar lub wrzucić sam schemat elektryczny ,bo chciałbym zrobić sobie tempomat na przyciskach :)


http://chomikuj.pl/Tito_Zam/Manuale+Fia ... 317795.pdf

Awatar użytkownika
Kicauke
Nowy Klubowicz
Posty: 49
Imie: Kacper
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.8 16v 133km
Kolor: Ciemny fiolet
Prezentacja auta: stilo-1-8-133km-by-kicauke-t11432.html#p144927
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Kicauke » 04 cze 2015, 10:51

Wielkie dzięki :)

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2684
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 23 cze 2015, 12:01

dzisiaj bawiłem się z MESem i okazało się że manetka jest jednak sprawna bo program wykrywa wszystkie funkcje manetki. Mam jednak problem, program wykrywa taki błąd:
błąd.jpg


Zauważyłem, że jak mam wciśnięty pedał hamulca to błędu nie wywala, jak puszcze hamulec to błąd znowu się pojawia.
W powodzie wyłączenia tempomatu pokazuje się monit Brake switch co oznacza włącznik hamulca. Zauważyłem, że według programu włącznik świateł stop jest cały czas otwarty, nawet gdy wcisnę hamulec, lecz światła normalnie się zapalaja. Czujnik przeczyściłem i dalej to samo. Czy to oznacza że czujnik hamulca jest do wymiany, czy przyczyny szukać gdzie indziej?
styk.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4877
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Mazi » 23 cze 2015, 22:33

Sprawdź czujnik też na pedale sprzęgła.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z selespeed ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2684
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 23 cze 2015, 22:36

też sprawdzałem i czyściłem. błąd znika tylko po wciśnięciu hamulca

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4877
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Mazi » 23 cze 2015, 22:48

Gdzieś mi się obiło o uszy, że w stilo z tempomatem ma być czujnik hamulca tzw dwuobwodowy z kostką ma 3 pin.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z selespeed ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2684
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 23 cze 2015, 23:03

jest coś takiego w tym czujniku, z tym ze ma 4 piny. w jednym przycisku są 2 styki, większy odpycha taką blaszkę co rozłącza jakiś układ, a na końcu jest mały bolec który załącza ten drugi stycznik, podobno odpowiedzialny za włączanie świateł stopu i tempomat bo tak nawet w MESie jest chyba napisane, nawet na drugim zdjęciu jest ten komunikat po prawej stronie w tym żółtym polu. Wydaje mi się że jest sprawny, ale do pewności podmienię z czujnikiem ze stilo dziewczyny, o ile ma taki sam



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość