Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 458
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: matek2892 » 15 lis 2015, 12:35

Działa!! heh wszedłem i kontrolka nadal wyłączona( unieważniona) ale włączyłem i zaraz po tym PROXI i wyłacznie zapłonu i oto ukazała się kontrolka zielona :), kabel przedostać z komory to masakra heh a i dostęp do kostki hamulca tez fajny.. nie miałem jak tak pobawić się lutownicą to zrobiłem szybkozłączką ale tam wystarczy raczej wilgoci tam nie ma:)
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 15 lis 2015, 13:06

grunt że działa :) pozdro

--------------------- Dodano: 15 lis 2015, 14:06 ---------------------

grunt że działa :) pozdro

Awatar użytkownika
jamaica261
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6
Kolor: Niebieski
Prezentacja auta: fiat-stilo-1-6-16v-3d-sticz-t9431.html?hilit=sticz#p121183
Lokalizacja: Bieruń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: jamaica261 » 30 lis 2015, 15:52

Witam. Mam taki problem. Zalozylem manetke tempomatu(instalacja byla pociagnieta) po podlaczeniu i sprawdzeniu nie dziala na 5 biegu. Na 4 i 3 bez problemu. Ma ktos pomysl gdzie lezy problem?

Lewel
Nowy Klubowicz
Posty: 36
Imie: Lewel
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 MultiJet 120+ by TTC
Kolor: Silver
Lokalizacja: Krk

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Lewel » 21 gru 2015, 16:15

Plik z instrukcją w pierwszej stronie tematu jest uszkodzony? Czy tylko coś u mnie nie trybi?

oley92
Nowy Klubowicz
Posty: 51
Imie: JohnCena
Auto: Stilo, 3d
Silnik: 1.6
Kolor: maroon
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: oley92 » 14 lut 2016, 23:16

Mam pytanie, bo nie do końca ogarniam. Czy, jeżeli mam kostkę przy kierownicy to oznacza, że mam całą instalację? Wyjaśni ktoś o co chodzi z tymi pedałami? Podłączyłem manetkę i nic się nie dzieje a chce temat dociągnąć do końca skoro już się za to zabrałem i kupiłem tempomat.
Aha, czy ma to jakieś znaczenie, że po rozebraniu kiery, spostrzegłem, że mam przełączniki od polifta (z wbudwoanym zwijakiem) a manetkę wykręciłem z przełączników z przedlifta (bez zwijaka)? I pytanie, czy jest gdzieś na forum dokładnie opisane jakich kabli do diagnostyki potrzebuję, jakich programów oraz opisó tych programów, z wyjaśnieniem skrótów, oznaczeń itp?
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 15 lut 2016, 15:36

przełączniki nie mają nic do rzeczy, jak jest kostka i się podłączy manetkę to powinno działać, z tym że nie będzie kontrolki. rozpędź się tak chiociaż 40 (tempomat działa od 25-30km/h) i przy przęłaczniku tempomatu na ON i nabraniu prędkości obróć obrączkę regulacji prędkości na + i powinien zadziałać. Ewentualnie napisz do mnie na PW to postaram się coś podpowiedzieć bo u siebie sam całą instalację robiłem

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4742
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Mazi » 20 lut 2016, 13:36

Wstawiam plik z pdfem z instrukcją montażu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

rogal_26
Nowy Klubowicz
Posty: 24
Imie: Łukasz
Auto: Stilo 5d (2004)
Silnik: 1.6 (103KM)
Lokalizacja: Śląsk/Małopolskie/Podkarpackie

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: rogal_26 » 11 mar 2016, 10:19

Panowie, że tak się zapytam z innej beczki. Ma ktoś jakiś wzór wycięcia osłony pod kierownicą pod ten tempomat?
Wszystko udało się zamontować, ale wycięcia na "pałę" nie chcę robić.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 11 mar 2016, 16:47

skoro nie chcesz robić wycięcia na pałe to poszukaj gotowej osłony z oryginalnym wycięciem, z 10 - 15 zł zapłacisz

rogal_26
Nowy Klubowicz
Posty: 24
Imie: Łukasz
Auto: Stilo 5d (2004)
Silnik: 1.6 (103KM)
Lokalizacja: Śląsk/Małopolskie/Podkarpackie

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: rogal_26 » 11 mar 2016, 20:54

Nie no jasne. Tylko myślałem, że macie jakiegoś gotowca z wymiarami to bym sobie sam wyciął.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 12 mar 2016, 08:05

Ja mam manetke od alfy a od stilo chyba ma inna nozke, ale ja przylozylem osłonę i zacząłem delikatnie nacinac aż wystrugalem odpowiedni kształt :) masz dremel?

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 458
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: matek2892 » 12 mar 2016, 18:31

ja też mam od alfy manetkę i wyciąłem dremelkiem :) powoli powoli i dasz radę:) mi wyszło nawet, zresztą z pozycji kierowcy i tak nie widać, z czasem i tak nie będziesz zwracał na to uwagi heh:)
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Klubowicz
Posty: 979
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: MJTD 120 KM

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 12 mar 2016, 18:49

ryan_cooper5 pisze:skoro nie chcesz robić wycięcia na pałe to poszukaj gotowej osłony z oryginalnym wycięciem, z 10 - 15 zł zapłacisz

Taka osłona to biały kruk, przynajmniej na portalach aukcyjnych. Ostatnia jaką widziałem została wyceniona przez sprzedajacego na 65 zł. Ja kupiłem przez OLX, po kilkumiesięcznych poszukiwaniach. Sprzedający nawet jej nie wystawiał, po prostu napisał w ofercie - anglika na części sprzedam. Kupiłem za grosze.
A jak kolega poczeka do poniedziałku to postaram się zrobić szablon oryginalnego wycięcia w formacie PDF w skali 1:1.
Bez Stila nie ma kołaczy.

mauer
Nowy Klubowicz
Posty: 2
Imie: Marcin
Auto: Stilo 1.9 JTD
Silnik: 85km

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: mauer » 22 mar 2016, 13:44

Mam pytanie odnośnie kostki D4 czarnej: w manualu jest opis, że przeprowadzamy sygnał z wyłącznika hamulca do przewodu biało-zielonego w tejże kostce na pozycji A02. U mnie w 1.9 JTD 8v akurat biało-zielony kabel jest na miejscu B02 i jest podłączony z obydwu stron kostki czarnej. W miejscu A02 od strony prawej nie mam nic - plastik zaślepiający pin. Od strony lewej na kostce czarnej na A02 mam przewód biały. Podpinam się w takim razie pod biało-zielony na B02 czy biały A02 ? Czy A08 ...który jest z obydwu stron kolor niebieski...
Nie chciał bym nic upalić ;) .

Awatar użytkownika
piotrofoto
Klubowicz
Posty: 556
Imie: Piotrek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: NERO 601
Prezentacja auta: stilo-1-9-jtd-dynamic-386000km-black-nero-601-up-str-6-t8424.html
Lokalizacja: Żywiec
Kontaktowanie:

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: piotrofoto » 12 kwie 2016, 21:22

Stiłonisław pisze:
ryan_cooper5 pisze:skoro nie chcesz robić wycięcia na pałe to poszukaj gotowej osłony z oryginalnym wycięciem, z 10 - 15 zł zapłacisz

Taka osłona to biały kruk, przynajmniej na portalach aukcyjnych. Ostatnia jaką widziałem została wyceniona przez sprzedajacego na 65 zł. Ja kupiłem przez OLX, po kilkumiesięcznych poszukiwaniach. Sprzedający nawet jej nie wystawiał, po prostu napisał w ofercie - anglika na części sprzedam. Kupiłem za grosze.
A jak kolega poczeka do poniedziałku to postaram się zrobić szablon oryginalnego wycięcia w formacie PDF w skali 1:1.


Jak z tym szablonem? :) Bo będę montować w piątek i fajnie by było wiedzieć gdzie co jak wyciąć :)

Gr0m
Nowy Klubowicz
Posty: 40
Imie: Kamil
Auto: Fiat Stilo 5d
Silnik: JTD 1.9 115KM
Kolor: Czarny

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Gr0m » 30 kwie 2016, 19:58

Dzisiaj szukalem i szukalem i... znalazlem kostke opatulona na innym kablu czy to ta magiczna kosteczka?
[url="http://zapisz.net/view.php?filename=520_img_20160430_121204.jpg"]Obrazek[/url]

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stig » 30 kwie 2016, 22:44

Taaa
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Gr0m
Nowy Klubowicz
Posty: 40
Imie: Kamil
Auto: Fiat Stilo 5d
Silnik: JTD 1.9 115KM
Kolor: Czarny

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Gr0m » 01 maja 2016, 17:44

czy owa manetka pasuje tylko od stilo i alfy 147? czy cos innego? mam sie nie sugerowac tym ze w mojej kostce sa inne kolory przewodow niz w manetce np tak jak tu ? >>>>http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6149454943&ref=last-visited#thumb/2

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1947
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: pio075 » 01 maja 2016, 17:57

Tak, nie sugeruj się kolorami - będzie pasować.

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2601
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 02 maja 2016, 09:32

od innego też może pasować ale nie warto rzeźbić, możesz też sobie zrobić tempomat na obojętnie jakich przyciskach

Tommy80
Nowy Klubowicz
Posty: 18
Imie: Tomasz
Auto: Stilo
Silnik: MW 1,9 JTD 140 KM
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Podlesie

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Tommy80 » 03 maja 2016, 17:13

Że tak bezczelnie zapytam....jest na forum jakiś spec ktory założyły do mojego Stilo tempomat ?
Odkręcilem ten plastik pod kierownicą i nie stwierdzilem tej magicznej kostki....rocznik 2006.
Moze chociaż polecicie jakis warsztat w okolicy Krakowa lub w promieniu 100 km ktory zrobi to skutecznie i fachowo ?

Gr0m
Nowy Klubowicz
Posty: 40
Imie: Kamil
Auto: Fiat Stilo 5d
Silnik: JTD 1.9 115KM
Kolor: Czarny

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Gr0m » 03 maja 2016, 20:51

dobrze poszperaj... ja wymacalem byla owinieta w inny kabel i ledwo byla widac kosteczke ;)

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1947
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: pio075 » 03 maja 2016, 20:58

W roczniku 2006? Wątpię, tam "bonusowe" kostki w praktyce nie występowały.
Takie gratisy były do roku 2004 a później stopniowo zwiększali oszczędności i kroili co mogli.

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Klubowicz
Posty: 979
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: MJTD 120 KM

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 03 maja 2016, 21:36

Mam Stilo z 2006 roku i kostka tempomatu jest. Wersja wyposażenia Active. Auto na rynek niemiecki.
Bez Stila nie ma kołaczy.

Tommy80
Nowy Klubowicz
Posty: 18
Imie: Tomasz
Auto: Stilo
Silnik: MW 1,9 JTD 140 KM
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Podlesie

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Tommy80 » 04 maja 2016, 05:03

Nie....no napewno nie ma. ...ktoś poleci jakiegoś speca elektryka od Fiata ?



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość