Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
jozefciolczyk
Nowy Klubowicz
Posty: 30
Imie: MARCIN
Auto: PEUGEOT 3008
Silnik: 1.6 DIESEL
Kolor: SILVER
Lokalizacja: England
Kontaktowanie:

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: jozefciolczyk » 17 lut 2011, 14:11

Montaż tempomatu w Stilo
( na podstawie silnika JTD )
autorzy: Lisek & Yahoo73
Montaż tempomatu stilo.rar

wszystkie zamieszczone prze zemnie materiały zostały pobrane z : chomikuj.pl
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, 14:21 przez jozefciolczyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Dychta
Nowy Klubowicz
Posty: 52
Imie: Szymon
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 150KM (Chip ;) )
Kolor: 697
Lokalizacja: Lędziny

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Dychta » 16 sie 2012, 14:30

Czy ktoś kiedyś budował tempomat ze zwyklych przycisków np. do drzwi ? jakie przełączniki są potrzebne. Widze tu na schemacie ze są jakieś "prostokąty" pod H.V. czy to rezystory ? Wgl co to te h.V ?

dome

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: dome » 24 paź 2012, 17:51

Dzisiiaj grzebałem na allegro i wyczaiłem że cały pająk od fiata Croma kosztuje 100 PLn.
U siebie mam tempomat juz od nowości ale tak z nudów w pracy przeglądałem ogłoszenia i woadło mi w oko. Może komuś ta wiedza się przyda

Awatar użytkownika
switalski.piotr
Nowy Klubowicz
Posty: 237
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: srebrny
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: switalski.piotr » 28 paź 2012, 08:24

Myślisz, że pająk od Cromy będzie zamienny z tym od Stilo?

dome

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: dome » 03 lis 2012, 11:54

Chyba nie bardzo. Widać że kształt jest inny, Pozatym manetki są zakrzywione ku górze więc mogły by nie trafić w otwory obudowy w stilo.
Bawiąc się Croma u ojca w garażu zauważyłem że ten tempomat ma niecy inną kontrukcje niż stilowy.
W stilo przyspiesza sie i zwalnia "przyciskami" w manetce tempomatu a w croma rusza się całą manetką w górę albo w dół ale dla jakiegoś cwaniaka majsterkowicza adaptacja takiego czegoś to pewnie żaden problem :)

Awatar użytkownika
BS
Starszy Klubowicz
***
Posty: 3517
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo Active SW
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Kryształowa zieleń
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7026
Lokalizacja: Komorów/Granica
Kontaktowanie:

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: BS » 18 lis 2013, 09:57

Właśnie zakupiłem okazyjnie manetkę tempomatu, ale jak oglądam ten manual to aż się przeraziłem...no ale mam nadzieję, że jakoś to pójdzie z pomocą Klubowicza ....
Obrazek

Awatar użytkownika
Wacek
Nowy Klubowicz
Posty: 158
Imie: Bartłomiej
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115km
Kolor: 745
Lokalizacja: Śląskie/Gostyń
Kontaktowanie:

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Wacek » 18 lis 2013, 10:03

BS płyniemy tą samą łódką zamontuj u siebie, naucz się i ja wpadnę po montaż. Ja też niestety nie mam kabelków. ;)
SPORTWAGON!

Awatar użytkownika
BS
Starszy Klubowicz
***
Posty: 3517
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo Active SW
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Kryształowa zieleń
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7026
Lokalizacja: Komorów/Granica
Kontaktowanie:

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: BS » 18 lis 2013, 10:08

Ja będę montował z pomocą POLUSIA bo sam nie mam o tym zielonego pojęcia, nawet nie wiem gdzie kupić kabelek, haha ale jakoś dam radę.
A może mam kostkę pod kierownicą, tylko jej nie zauważyłem przy zmianie kierownicy....ale przy moim szczęściu trzeba będzie ciągnąć te kabelki do skrzynki bezpieczników.
Obrazek

Awatar użytkownika
DamBag
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1153
Imie: Damian
Auto: Stilo
Silnik: JTD

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: DamBag » 18 lis 2013, 17:05

BS pisze:Ja będę montował z pomocą POLUSIA bo sam nie mam o tym zielonego pojęcia, nawet nie wiem gdzie kupić kabelek, haha ale jakoś dam radę.
A może mam kostkę pod kierownicą, tylko jej nie zauważyłem przy zmianie kierownicy....ale przy moim szczęściu trzeba będzie ciągnąć te kabelki do skrzynki bezpieczników.

U mnie kostka była materiałową taśmą izolacyjną zamaskowana, mogłeś ją przeoczyć :)

Awatar użytkownika
Quler
Starszy Klubowicz
Posty: 3449
Imie: Tomek
Auto: Mondeo MK IV/206 CC
Silnik: 2.0 163 PS/ 2.0 136 PS
Kolor: Arctic White/ Silver
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=891 post134981.html#p134981
Lokalizacja: Wola/SPS
Kontaktowanie:

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Quler » 19 lis 2013, 20:01

Jak jest kostka to montaż jest banalnie prosty ... jak nie ma to trzeba się bardziej pomęczyć :) o ile się nie mylę kolega kkooaallaa ciągnął instalację do tempomatu :)
NO EGR CLUB :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Ucho » 12 mar 2014, 19:53

Pytanie do tych, którzy mieli wiązkę już fabryczną, mianowicie, w którym miejscu pod plastikami była kostka do podłączenia tempomatu?
when nothing goes right ..... go left :)

Awatar użytkownika
Irqus
Zasłużony Klubowicz
***
Posty: 2317
Imie: Ireneusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,9 JTD 115
Kolor: 258
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=5993
Lokalizacja: Cikowice/Bochnia/Kraków/Dąbrowa Tarnowska

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Irqus » 12 mar 2014, 22:57

Ściągniesz dolną osłone kolumny albo poluzuj i pod górna powinna być na taśmie przyklejona to reszty :)
https://www.google.pl/search?q=kostka+t ... B600%3B480
Jakby ktoś się chciał sztachnąć ozonem to zapraszam :)

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Ucho » 12 mar 2014, 23:35

To jutro obadam
when nothing goes right ..... go left :)

Awatar użytkownika
Dariusz254
Klubowicz
Posty: 388
Imie: Dariusz
Auto: Fiat Stilo Kombi
Silnik: 1,9 115
Kolor: Kolor 745
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7737
Lokalizacja: Mazowieckie , Milanówek

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Dariusz254 » 13 mar 2014, 08:54

Ja jak odkrecilem dolna pokrywe od kierownicy to sobie wisiala wtyczka taka biala :)

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Ucho » 13 mar 2014, 08:58

pod dolną niestety nie ma żadnej luźnej, zdejmę kierownice i zobaczę u góry, jak przeglądałem na necie to w alfach i bravo były przymocowane faktycznie od góry mam nadzieję, że i u mnie tak będzie
when nothing goes right ..... go left :)

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Mati » 13 mar 2014, 09:10

U mnie była z boku przyizolowana do innych kabli nie było widać wtyczki dopiero pogmerałem i się znalazła ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Pepsi
Klubowicz
Posty: 356
Imie: Pepsi
Auto: Stilo MW DYNAMIC 2003r
Silnik: 1.6 103km
Kolor: srebrny
Lokalizacja: Koszalin

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Pepsi » 13 mar 2014, 12:44

Ucho pisze:= zdejmę kierownice i zobaczę u góry


Nie musisz zdejmować kiery. Po zdemontowaniu dolenj osłony możesz odkręcić 2 śruby trzymające górną osłonę.

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Ucho » 13 mar 2014, 12:46

że ja tego wcześniej nie wiedziałem :/ thx
when nothing goes right ..... go left :)

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Ucho » 14 mar 2014, 17:47

du** nie ma kabla trzeba kombinowac
when nothing goes right ..... go left :)

19mateusz92
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Imie: Mateusz
Auto: Stilo
Silnik: 1.6
Kolor: Niebieski

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: 19mateusz92 » 25 mar 2014, 20:58

Wystarczy wsadzić nową manetkę i tempomat będzie działać;p?

Awatar użytkownika
DamBag
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1153
Imie: Damian
Auto: Stilo
Silnik: JTD

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: DamBag » 25 mar 2014, 21:12

19mateusz92 pisze:Wystarczy wsadzić nową manetkę i tempomat będzie działać;p?
jeśli masz pociagniętą instalację to tak. Jedynie nie będziesz miał kontrolki właczenia tempomatu na desce, jej uruchomienie nastąpi po wykonaniu osiowania proxy.

pioslu
Nowy Klubowicz
Posty: 29
Lokalizacja: Pajęczno

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: pioslu » 18 lis 2014, 10:48

A kolega DamBang mógłby mi powiedzieć jak wykonać to osiowanie proxy, zamontowałem tempomat o musiałem położyć nowe kable według instrukcji jednak nie wiem jak to osiowanie zrobić mam własne kable oraz fesa wystarczyłbym mi krótki filmik nagrany na telefonie jakie opcje trzeba wybrać w fesie aby tą procedurę przeprowadzić , mógłbyś mi pomóc w tym temacie?

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2690
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 19 lis 2014, 13:51

Pany zerknijcie na tego linka http://allegro.pl/alfa-147-przelacznik- ... 92510.html i powiedzcie mi czy to się nadaje do Stilona. mam na to ochotę ze względu na tempomat, ale czyż ten zwijak nie wygląda tak jak pod multikiere? Orientuje się ktoś czy to z alfy pasuje do fiata?

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4150
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stig » 19 lis 2014, 13:56

tempomat pasuje (można go zdemontować od przełącznika)

zwijak jest od multikiery, ale nie pasuje bo 147 ma 1 kabelek do poduszki, a stilo 2 :P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2690
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: ryan_cooper5 » 19 lis 2014, 13:59

właśnie wiem że tempomat pasuje, ale ten zwijak mi tak zapodobywał :P to oki, thx :D



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość