Obrazek

Obrazek

Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Axil171
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Imie: Michał
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 Jtd 163Km
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Sędziszów MŁP

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Axil171 » 24 lip 2017, 11:39

Przed chwilą byłem i wyjąłem 2 czujniki, od hamulca i od sprzęgła przeczyściłem to contactem założyłem s powrotem. Czujnik pedału hamulca ma 4 przewody(piny) by działać w dwojaki sposób właśnie. Jeszcze dziś postaram się sprawdzić styki NO i NZ ale po przez kostki i skrzynkę bezpieczników jak było w tutorialu. Gdzie dokładnie znajduję się główne złącze silnika obok tej lampy? Gdy nie będzie efektu zdemontuje jeszcze raz czujnik i sprawdzę go omomierzem czy wszystkie styki działają prawidłowo, jeżeli będą działać to już nie wiem co wtedy?
Czy jeżeli odepnę kostke z Ecu nie rozjada mi się żadne mapy lub nie wyjdzie żaden dodatkowy problem np. brak możliwości odpalenia pojazdu ?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 13:14 przez Axil171, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matek2892
Klubowicz
Posty: 518
Imie: Mateusz
Auto: Stilo MW
Silnik: 1.9 JTD 115km@???
Kolor: GRIGIO STEEL 647
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: matek2892 » 24 lip 2017, 12:28

W jtd patrząc od przodu po lewej koło rozrządu masz ecu z dwiema wtyczkami jeżeli o to złącze główne Co chodzi ;)
Obrazek


Posiadam Mes (z kablem niebieskim, czarnym), AutoCom, jak by ktoś potrzebował pisać.

Axil171
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Imie: Michał
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 Jtd 163Km
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Sędziszów MŁP

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Axil171 » 24 lip 2017, 13:06

Dobra już jest naprawione, brakowało przewodu nr. 5 od czujnika pedału hamulca do czarnej kostki D4. Wszystko gra i tempomacik działa.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 18 paź 2018, 16:14

Jako,że przeszedłem do działania z tempomatem.Mam kilka pytań.Z kostki pedały hamulca wychodzą po dwa przewody,czyli doprowadzanie do hamulca odpada,pod skrzynka są dwie kostki tj.czarna i brązowa obie połączone wejścia i wyjścia. Niestety pomimo poszukiwań na szeroką skalę kostki pod kierownicą nie posiadam. Czy teraz wystarczy tylko wpiąć zgodnie z manualem do brązowej kostki 4 przewody i zasilanie 12V?

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Added in 35 minutes 11 seconds:
Z kostki brązowej dochodzą 4 przewody i wychodzą 2.

sz_tomasz
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Tomasz
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: 1.2 16V 80KM
Lokalizacja: Słupsk

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: sz_tomasz » 21 paź 2018, 19:49

Czy ktoś robił montaż tempomatu w stilo 1.2 bez istniejącej instalacji? Przymierzam się do montażu i przydały by mi się jakieś rady odnośnie 1.2 gdzie jest tylko jedna kostka D4

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 21 paź 2018, 19:55

sz_tomasz pisze:Czy ktoś robił montaż tempomatu w stilo 1.2 bez istniejącej instalacji? Przymierzam się do montażu i przydały by mi się jakieś rady odnośnie 1.2 gdzie jest tylko jedna kostka D4

Niestety musisz skorzystać z manuala na forum,nie za bardzo ktoś chce doradzić,choć w manualu masz prawie wszystko.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 26 paź 2018, 14:01

Tempomat założony,zostało zrobić osiowanie i aktywować kontrolkę. Wstępnie działa tylko mam wrażenie,że po jakimś czasie go rozłącza.Błąd odczytany P0703 Sygnał Hamulca,w czasie sprawdzania odczytów jednak pokazuje pedał sprzęgła wciśniety.Jak żyć Panie premierze...

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1073
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 26 paź 2018, 21:32

Etam, te czujniki to groszowe sprawy ;)
Bez Stila nie ma kołaczy.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 26 paź 2018, 22:06

Stiłonisław pisze:Etam, te czujniki to groszowe sprawy ;)

Podmienie na próbę zobaczymy czy pomoże.

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1073
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 26 paź 2018, 22:14

Opisz może o chodzi z tym wrażeniem, że się rozłącza. W przypadku tempomatu nie ma wrażeń. Albo działa albo nie. W przypadku Stilo rozłączanie działa dwojako. Może rozłączyć się bez zgaszenia kontrolki na desce i pomaga wyłączenie z manetki i ponowne włączenie oraz opcja nieco gorsza - rozłączy z wyłączeniem kontrolki na desce i pomaga jedynie zgaszenie i ponowne odpalenie auta.
Też dokładałem tempomat. Najpierw manetka od AR 147, teraz oryginał. Na obu co jakiś czas tempomat rozłączy, z tym że na oryginalnej rozłącza permanentnie i pomaga restart silnika. Sterownik nie może się zdecydować co jest powodem rozłączenia. Raz jest nim błąd czujnika skrętu, raz czujnika ABS prawego przedniego koła, to znów czujnika hamulca. Akumulator zdrowy, pozostaje szukać kiepskich mas. Na razie pozamieniałem bezpieczniki. Trasa pokaże czy pomogło.
Bez Stila nie ma kołaczy.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 26 paź 2018, 22:26

Tempomatu nie mam zosiowanego,ale raczej nie przejdzie z powodu błędu.Właczając tempomat reaguje prawidłowo tzn.przyśpiesza ,zwalnia, zapamiętuje prędkość,po kilku kilometrach po zatrzymaniu samochodu bez gaszenia ruszam i już nie działa.

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1073
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 27 paź 2018, 14:42

paveu pisze:Błąd odczytany P0703 Sygnał Hamulca,w czasie sprawdzania odczytów jednak pokazuje pedał sprzęgła wciśniety.

Sprawdziłem dzisiaj u siebie. Odczyt z pedału sprzęgła tuż po przełączeniu stacyjki w pozycję "zapłon" bez wciskania sprzęgła to - WCIŚNIĘTY (???). Wystarczy go wcisnąć i puścić i pokazuje "ZWOLNIONY". Powtórzyłem próbę jeszcze raz. Przekręciłem kluczyk do pozycji OFF, następnie zapłon, łączę się z centralką wybieram parametry "Styk pedału sprzęgła", który nie był i nie jest wciśnięty i znów widzę "WCIŚNIĘTY". Czy tak ma być? Komunikaty z pedału hamulca są prawidłowe.
Kolejna rzecz - parametr "Stan usterki tempomatu" - w oknie obok widzę komunikat USTERKA OGÓLNA. Po prawej w opisie widzę ewentualne możliwe komunikaty bez dodatkowych informacji. Wynika z nich, że na pracę tempomatu wpływ mają kolejno:

- styk czujnika pedału sprzęgła
- styk czujnika pedału hamulca
- potencjometr pedału przyspieszenia
- czujnik obrotów
- ciśnienie doładowania
- ciśnienie na magistrali
- prędkość pojazdu

Zrzut ekranu poniżej:

Tempomat - usterka ogólna.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bez Stila nie ma kołaczy.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 27 paź 2018, 15:19

Ja na razie nie mam możliwości wpięcia pod komputer.Tyle co sprawdziłem to czujnik hamulca,wydaje się że nie rozłaczał za każdym razem.Przeczyścilem styki kostki i w środku.Jutro będę testował.Tak na prawdę to u mnie niema reguły ,bo dzisiaj robiłem mini trasę i z początku działał jednak później już odłączył się i brak. Czujnik sprzęgła też sprawdzony.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 29 paź 2018, 09:44

Winowajca znaleziony-czujnik hamulca.Przy okazji parę fotek z naprawy.Po wyczyszczeniu styków, pinów i potraktowaniu kontaktem, tempomat zaczął wreszcie prawidłowo reagować.Pozostaje tylko osiowanie.ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1073
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 29 paź 2018, 15:56

paveu pisze:w czasie sprawdzania odczytów jednak pokazuje pedał sprzęgła wciśniety.

paveu pisze:Winowajca znaleziony-czujnik hamulca

Czyli czujnik sprzęgła mimo że czasem błędnie pokazuje 'wciśnięty' jest ok?
Bez Stila nie ma kołaczy.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 29 paź 2018, 17:32

Teraz nie wiem bo nie mam gdzie to wspiąć,niestety program się wysypał.Jednak po tej naprawie już od dwóch dni jest ok.Na dniach będzie kumpel z kompem to posprawdzam parametry.

Added in 45 minutes 19 seconds:
Sprawdź jeszcze sam czujnik sprzęgła,najlepiej wyciąg i zobacz czy go coś nie blokuje bo sprawdzając miernikiem ma bardzo minimalny skok na właczony/wyłączony.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2138
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: pio075 » 29 paź 2018, 17:40

paveu pisze:Winowajca znaleziony-czujnik hamulca.Przy okazji parę fotek z naprawy.Po wyczyszczeniu styków, pinów i potraktowaniu kontaktem, tempomat zaczął wreszcie prawidłowo reagować

Nowy oryginał kosztuje jakieś 40zł - nie podjął bym się rozbierania i "reanimacji" patrząc na tę kwotę.
Jakoś nie chciałbym żeby ktoś mi się wpakował w dupę bo coś przestanie łączyć w takim uzdrowionym czujniku i stop się nie zapali.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 29 paź 2018, 18:36

pio075 pisze:
paveu pisze:Winowajca znaleziony-czujnik hamulca.Przy okazji parę fotek z naprawy.Po wyczyszczeniu styków, pinów i potraktowaniu kontaktem, tempomat zaczął wreszcie prawidłowo reagować

Nowy oryginał kosztuje jakieś 40zł - nie podjął bym się rozbierania i "reanimacji" patrząc na tę kwotę.
Jakoś nie chciałbym żeby ktoś mi się wpakował w dupę bo coś przestanie łączyć w takim uzdrowionym czujniku i stop się nie zapali.

Tam niema żadnych skomplikowanych części, tylko blaszka ze stykami. Równie dobrze możesz mieć kostkę w lampie skorodowaną i też Ci stop nie zaświeci.

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1073
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 29 paź 2018, 19:25

paveu pisze:Sprawdź jeszcze sam czujnik sprzęgła,najlepiej wyciąg i zobacz czy go coś nie blokuje bo sprawdzając miernikiem ma bardzo minimalny skok na właczony/wyłączony.

Wiesz, u mnie sterownik silnika ani razu styku pedału sprzęgła nie wyrzucił. Jedyne co to ta dziwna okoliczność, że po przekręceniu zapłonu czujnik widzialny jest jako wciśnięty. Ale być może tak ma być, nie wiem. Musiałby się jeszcze ktoś pod kompa podłączyć i to z ciekawości sprawdzić.
Póki co, miałem tylko błędy styku czujnika pedału hamulca który wymieniłem na nowy. Tak jak wspomniałem, błąd pojawia się jednak co jakiś czas.
Te czujniki sprzęgło/hamulec są takie same?
Bez Stila nie ma kołaczy.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 29 paź 2018, 19:43

Czujnik hamulca jest dwustykowy a sprzęgła tylko włącz- wyłącz .

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 04 lis 2018, 06:11

Wymiary wycięcia na tempomat ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Mantonet
Nowy Klubowicz
Posty: 10
Imie: Wojtek
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 16V 105kM
Kolor: Żółty

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Mantonet » 05 lis 2018, 08:38

W sumie brakuje mi czasami czegoś takiego jak tempomat. Moze spróbuję ale raczej nie sam.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 05 lis 2018, 11:05

Mantonet pisze:W sumie brakuje mi czasami czegoś takiego jak tempomat. Moze spróbuję ale raczej nie sam.

Najpierw sprawdź jaką masz instalację,może masz nawet kostkę pod kierownicą.Najlepiej zobacz czy kostka brązowa pod skrzynką bezpieczników ma dojścia i wyjścia kabli.

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1073
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: Stiłonisław » 13 lis 2018, 21:56

Przy okazji wymiany kół na zimowe zdemontowałem czujnik ABS z piasty prawego przedniego koła, które czasami zgłasza błąd. Czujnik był cały w brunatnej rdzawej mazi. Nie wiem czy to woda+rdza czy jakiś smar z łożyska. Oczywiście czujnik wyczyściłem i zamontowałem ponownie. Po przejechaniu 500 km gdzie z 150 km zrobiłem na tempomacie sterownik ani razu nie zgłosił awarii. W tygodniu zloguję jeszcze raz prędkość z tego podejrzanego koła żeby sprawdzić stabilność sygnału. Znalazłem w sieci podobny przypadek błędu ABS jak mój i tam winę ponosił pierścień magnetyczny na łożysku. Taki też powód błędu podaje mi program diagnostyczny. Się okaże....
Bez Stila nie ma kołaczy.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 967
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Montaż tempomatu w Stilo (na podstawie silnika JTD)

Postautor: paveu » 13 lis 2018, 22:39

Czujnik ABSu da radę bezinwazyjnie wyciągnąć?



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość