Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 843
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: _marcin00_ » 12 maja 2014, 12:39

...
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 09:08 przez _marcin00_, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mati » 12 maja 2014, 13:58

ja obłożyłem go dwoma warstwami maty odbijającej ciepło, i do tego obleciałem go taśmą izolacyjną odbijającą ciepło, nie wygląda to rewelacyjnie ale działa musze zdybać coś w stylu i w podobnym kolorze do osłony aku i silnika żeby było to wszystko pod kolor w komorze silnika i schować tam ecu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
pomaranczowy
Klubowicz
Posty: 352
Imie: Pomarańczowy
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 Hybrid LPG
Lokalizacja: Śląskie

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: pomaranczowy » 12 maja 2014, 16:08

Mati gdzie to wszystko kupiłeś i jaki koszt?

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mati » 12 maja 2014, 16:42

Jezu maty za grzejnikowe grosze poszedłem do sklepu bo wszędzie rolki 1m x 5 m i cena około 20zł - ja kupiłem 1m x 1m dałem 3 zł, Wysokotemperaturowa taśma aluminiowa, do wykorzystania w miejscach, gdzie temperatura dochodzi do 300°C, miałem na stanie w domu więc zawinąłem ojcu hehe ;) ale widziałem takie cuda w sklepie gdzie zajmują się instalacjami Co oraz sprzedają grzejniki. Kątownik na magazynie 2 szt 6zł
coś takiego:
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag ... yhBzA8SmZt

Śrubki zakupiłem 8 szt, nakrętki oraz podkładki sprężynowe grosze. Licząc łącznie 50 zł max za wszystko dałem. Teraz szukam jakieś osłony żeby to przykryć bo pod maską wszystko czarne a ta mata i taśma srebna i wali po oczach
Obrazek

Awatar użytkownika
pomaranczowy
Klubowicz
Posty: 352
Imie: Pomarańczowy
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 Hybrid LPG
Lokalizacja: Śląskie

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: pomaranczowy » 12 maja 2014, 17:57

Pytam gdzie kopiłeś bo schodziłem z 10 różnego rodzaju sklepów i nic nie mają ... tylko temasil
Jak skończysz prace koniecznie pokaż fotki :cool:

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mati » 12 maja 2014, 19:19

Już dawno skończyłem zajeło mi to 2 h ;)

--------------------- Dodano: 12 maja 2014, 19:19 ---------------------

a fotki będą jutro ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
pomaranczowy
Klubowicz
Posty: 352
Imie: Pomarańczowy
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 Hybrid LPG
Lokalizacja: Śląskie

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: pomaranczowy » 13 maja 2014, 19:09

Trzymamy Cie za słowo Mati że fotki będą dzisiaj na forum :stilo: (przypomnienie w razie jakbyś zapomniał) :D

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mati » 13 maja 2014, 20:25

Jest jest w mojej prezentacji ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 843
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: _marcin00_ » 17 maja 2014, 22:20

...
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 09:08 przez _marcin00_, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mati » 19 maja 2014, 07:10

_marcin00_ pisze:musiałem usunąć plastikowy wentyl na spodzie obudowy i zakleić otwór
Wywaliłeś go? :facepalm2: po coś tam był a tu chlast i nie ma :shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bulka
Administrator
Posty: 1752
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D | Croma
Silnik: 1.6+LPG 103km | 1.9 150km
Kolor: Srebrny | Srebrny
Lokalizacja: Wadowice/Jaszczurowa(Jamnik)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Bulka » 19 maja 2014, 07:12

Ten wentyl to jest odpowietrznik, nie powinno się go usuwać.. jaki problem był w wycięciu otworu na niego?

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mati » 19 maja 2014, 07:33

Bulka pisze:Ten wentyl to jest odpowietrznik, nie powinno się go usuwać.. jaki problem był w wycięciu otworu na niego?
właśnie ale lepiej go było wyciąc niż dziurę zrobić w płytce ;) :what: :hah:
Obrazek

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 843
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: _marcin00_ » 19 maja 2014, 07:45

...
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 09:08 przez _marcin00_, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mati » 19 maja 2014, 07:53

_marcin00_ pisze:owiedz mi jaką rolę pełni u Ciebie wentyl/odpowietrznik, skoro całe ECU zalepiłeś folią i taśmą aluminiową?
taką że odpowietrznik jest na środku, stelaż nie jest prowadzony od silnika tylko jest na aku czyli się nie grzeje, a w macie jest zrobiona dziura na odpowietrznik i on sam w sobie wystaje poza. Nie prawdą jest że jest cały obleciany taśmą od dołu są tylko dwie warstwy maty nic więcej boki i góra jest tymczasowo zalepiona, sam nie odważył bym się zlikwidować i zalepic czegoś co jest w orginale i czemuś służy hehhe ;)

A twój patent jest taki iż jak się będzie ecu "pocił" to nie będzie miało gdzie uciekać, bo zakleiłeś otworek ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 843
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: _marcin00_ » 19 maja 2014, 07:59

...
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 09:09 przez _marcin00_, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bulka
Administrator
Posty: 1752
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D | Croma
Silnik: 1.6+LPG 103km | 1.9 150km
Kolor: Srebrny | Srebrny
Lokalizacja: Wadowice/Jaszczurowa(Jamnik)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Bulka » 19 maja 2014, 08:13

Gdzieś wyczytałem, że w ECU montowane są czujniki ciśnienia atmosferycznego (w niektórych samochodach), wiec ten odpowietrznik być może jest do prawidłowego jego działania. W każdym razie skoro ktoś go tam umieścił, to po coś musi być. Ja go zostawiłem, w blaszce przy obudowie aku mam wycięty na niego otwór.
_marcin00_ pisze:chociaż jego zastosowanie jest dla mnie nie jasne

Niejasne, czyli najlepiej wywalić w cholerę bo i po co tam ma być, przecież nie wiem do czego służy. Gratuluje fachowego podejścia do tematu.

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mati » 19 maja 2014, 08:58

:brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: Marcin :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: Brawo dla Ciebie Twojej wiedzy i pomysłów ;) heheh Ale ważne żeby nie padło ECU bo tylko o to się rozchodzi ;) :cool:
Obrazek

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 843
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: _marcin00_ » 19 maja 2014, 09:09

Dobrze, że chociaż wy jesteście nieomylni. Dyskusja z mojej strony zakończana. Poprzednie posty usuwam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bulka
Administrator
Posty: 1752
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D | Croma
Silnik: 1.6+LPG 103km | 1.9 150km
Kolor: Srebrny | Srebrny
Lokalizacja: Wadowice/Jaszczurowa(Jamnik)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Bulka » 19 maja 2014, 09:27

_marcin00_ pisze:Dobrze, że chociaż wy jesteście nieomylni. Dyskusja z mojej strony zakończana. Poprzednie posty usuwam.

Tu nie chodzi o nieomylność. Po prostu kulturalnie wymieniłem z Tobą kilka zdań, a Ty już się unosisz. Jest to forum dyskusyjne, a więc dyskusja jaka tutaj sie wywiązała była całkiem ciekawa i być może komuś by pomogła. Nie twierdzę, że jestem nieomylny, napisałem tylko swoje przypuszczenia oraz informacje jakie znalazłem w internetach.

EDIT: Mati, przystopuj trochę..

Mati
Zasłużony Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103km
Kolor: Czarny Moiré
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 31#p102531
Lokalizacja: Lipnica Wielka/ Nowy Targ/ Kraków/ (KNT)

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mati » 19 maja 2014, 09:34

Bulka pisze:EDIT: Mati, przystopuj trochę..
Przecie spokojnie gadam z kolegom się nie unoszę ;) Ważne żeby mu Ecu nie padło ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
pwol
Nowy Klubowicz
Posty: 97
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.6 16v benzyna + lpg
Kolor: czarny metalic
Lokalizacja: Łódź

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: pwol » 01 cze 2014, 22:12

Witam udało Mi się po dłuuuuuuugiej :] przerwie opisać z grubsza moją przeróbkę mocowania ECU. Zaprasza wyżej i pozdrawiam może ktoś skorzysta.
Proste są dla szybkich aut, zakręty dla szybkich kierowców. Colin McRae

Awatar użytkownika
alton88
Klubowicz
Posty: 573
Imie: Artur
Auto: Fiat Stilo 6 speed
Silnik: 1.4 16v 95KM
Kolor: Czarny metalik
Lokalizacja: Racibórz

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: alton88 » 02 cze 2014, 09:45

Wydaje mi sie że podszybie to nie jest dobre miejsce na mocowanie ECU , jest tam bardzo wysoka temperatura która promienieje z kolektora wydechowego :roll:

Awatar użytkownika
Stipo79
Nowy Klubowicz
Posty: 205
Imie: Tomo
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 16V
Lokalizacja: Oświęcim / Dublin

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Stipo79 » 03 cze 2014, 16:27

Ja przeniosłem ECU na rurę doprowadzającą powietrze do przepustnicy, nadal się grzeje ale nie aż tak jak na oryginalnej podstawce od silnika której się nie da dotknąć. Myślałem że już padł ale przyczyną wszystkich loose connections asr faults car security był czujnik położenia wału korbowego. Ale lepiej dmuchać na zimne....ECU ;)
Kierowca Fiata ma brata, lecz brat kierowcy Fiata nie ma brata. Kim kierowca Fiata jest dla brata?

Awatar użytkownika
alton88
Klubowicz
Posty: 573
Imie: Artur
Auto: Fiat Stilo 6 speed
Silnik: 1.4 16v 95KM
Kolor: Czarny metalik
Lokalizacja: Racibórz

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: alton88 » 03 cze 2014, 18:21

W Punto II jest fabrycznie przymocowany do przepustnicy , miałem dwa Punta i nigdy nie było problemów z ECU.
W Stilo zaraz po kupnie na szybko przymocowałem do osłony akumulatora i jak narazie zero problemów z ECU.

DSCN4632.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
marwer84
Nowy Klubowicz
Posty: 45
Imie: Marcin
Auto: Stilo Multiwagon 03r
Silnik: 1.6 PB/LPG 103KM
Kolor: granatowe
Lokalizacja: Racibórz

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: marwer84 » 15 cze 2014, 15:41

Witam
Mam takie pytanie u mnie poprzedni właściciel przeniósł ECU też na obudowę akumulatora tylko, że nie mam podłączonego tego kabelka chyba od masy są wpięte tylko te dwie wtyczki.
Czy ten kabelek przykręcony do obudowy ECU jest niezbędny jakie zadanie spełnia?
Odkąd posiadam samochód (kupiony w zeszłym roku) parę dni temu jak było 35stopni i krótko po nabitej klimie stałem sobie chyba z 10min na włączonym silniku i zgasł wyskoczyły błędy ASR,ABS losse conection, alternator fail itp itd.
I tylko ten jeden raz zgasł mi w taki dziwny sposób (ogólnie zdarza mu się zgasnąć na LPG ale to nie problem ECU bo nie robi się choinka na desce)
LPG- Stag 300 plus + Valtek typ 34



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości