Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
toka93
Nowy Klubowicz
*
Posty: 178
Imie: Tomasz
Auto: Fiat Croma
Silnik: 1,9 jtd 120KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14265
Lokalizacja: Radzionków

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: toka93 » 09 sie 2015, 18:08

Weź mi też pomaluj!

Awatar użytkownika
Harekop
Klubowicz
Posty: 336
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 + Gaz
Kolor: Fiolet
Prezentacja auta: stilo-by-harekop-t10624.html
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Harekop » 09 sie 2015, 18:10

Zapraszam do Jastrzębia :cool:

Awatar użytkownika
pwol
Nowy Klubowicz
Posty: 97
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.6 16v benzyna + lpg
Kolor: czarny metalic
Lokalizacja: Łódź

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: pwol » 11 sie 2015, 00:59

Piotrek#1923 pisze:Mój przepis na alternatywne mocowanie ECU w stilo 1.6 :)

Moje ECU było kiedyś naprawiane.
Nie znam daty ale z informacji mi przekazanych po naprawie mogło w standardowym miejscu przejeździć przez 4 lata ok. 60 000km.
I nic mu nie dolega.

ECU wrażliwe jest na drgania i temperaturę od silnika. Najlepszym rozwiązaniem jest odizolować go od tych czynników.
Mocowanie obok akumulatora jest dobre ale u mnie odpadało bo mam tam dużo przewodów od LPG.
Odsunięcie od silnika na dodatkowych podkładkach też nie jest takim pomysłem na dłużej ale w jakimś tam stopniu działa.

Postanowiłem wykorzystać ścianę grodziową.
Każdym może wszystko kupić i zrobić we własnym zakresie. U mnie łączny koszt wyszedł 70zł a najwięcej wyszła obróbka mocowania.
Wadą jest to, że trzeba trochę brzeszczotem wyciąc osłonę silnika ale papierem ściernym ładnie wyrównamy i jest jak fabryka.
Test wodny wyszedł ok. Co do ciepła to w komorze silnika panuje zazwyczaj 60-70 stopni. ECU można dotknąć zarówno po trasie jak i po staniu w korku i nie parzy. Aby obniżyć temperaturę w komorze silnika można by było jeszcze skorzystać z bandaża do układu wydechowego..

Dodatkowe wyrażenia:
- obróbka skrawaniem
- taśma kaptonowa

Poniżej dokumentacja zdjęciowa jak to u mnie wyglądało wraz z widocznymi wymiarami i potrzebnymi częściami :)

Przybliż (wymiary rzeczywiste: 1024 x 768)Obrazek
Przybliż (wymiary rzeczywiste: 1024 x 768)Obrazek
Przybliż (wymiary rzeczywiste: 1024 x 768)Obrazek
Przybliż (wymiary rzeczywiste: 1024 x 768)Obrazek
Przybliż (wymiary rzeczywiste: 1024 x 768)Obrazek
Przybliż (wymiary rzeczywiste: 1024 x 768)Obrazek

Miło widzieć że znajduje naśladowców. Pozdrawiam i szerokości. U mnie sprawdza się to już jakieś dwa lata i odpukać nie ma problemu.Pozdrawiam, szerokości i bezawaryjności.
Proste są dla szybkich aut, zakręty dla szybkich kierowców. Colin McRae

Awatar użytkownika
senfren
Nowy Klubowicz
Posty: 60
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 16v 103Km + LPG
Kolor: Biały
Lokalizacja: Miechów / Kraków

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: senfren » 23 sie 2015, 21:27

Witam Ja zakupiłem stilo już z naprawianym ecu pod koniec ubiegłego roku tak piszę na ECU :D
Alternatywne miejsce wybrałem zupełnie inne gdyż na podszybie było by fajnie ale kable miałem strasznie napięte a tego chciałem uniknąć więc wykonałem mocowanie pod akumulatorem na oryginalnym mocowaniu bez przeróbek praktycznie :)
ale Obudowa filtra wyleciała na śmieci (połamana) więc zakładam stożek Simota z obudową na wprost wlotu spod maski i powinno być ok poniżej fotki ECU obudowa jeszcze w planach ale zwykła hermetyczna powinna styknąć :D filtr jeszcze nie dotarł ale będzie nie ma wyjścia :viva:

Obrazek Obrazek


A wy co sądzicie o tym umiejscowieniu ECU ? :)

Awatar użytkownika
pawcio1
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.6
Kolor: Szary met.
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: pawcio1 » 26 sie 2015, 21:18

Powiem szczerze że trochę niepokojące miejsce,bo jeśli wjedziesz w dużą kałuże,kto wie czy czasem woda tam nie sięgnie...? No chyba że będzie całe obudowane...

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4878
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mazi » 27 sie 2015, 09:18

pawcio1 pisze:Powiem szczerze że trochę niepokojące miejsce,bo jeśli wjedziesz w dużą kałuże,kto wie czy czasem woda tam nie sięgnie...? No chyba że będzie całe obudowane...
Jakby tam woda sięgała przy założonych osłonach to nie wiem jaka ta kałuża by musiała być. Poza tym ECU jest hermetyczne.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
senfren
Nowy Klubowicz
Posty: 60
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 16v 103Km + LPG
Kolor: Biały
Lokalizacja: Miechów / Kraków

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: senfren » 27 sie 2015, 12:56

Mazi pisze:
pawcio1 pisze:Powiem szczerze że trochę niepokojące miejsce,bo jeśli wjedziesz w dużą kałuże,kto wie czy czasem woda tam nie sięgnie...? No chyba że będzie całe obudowane...
Jakby tam woda sięgała przy założonych osłonach to nie wiem jaka ta kałuża by musiała być. Poza tym ECU jest hermetyczne.


W planach jest zakup osłony pod auto jak mi się uda taką znajść całą i zastanawiam się nad jakąś prostą obudową ecu lub po prostu osłoną od samego spodu, ecu był naprawiany wiec nie wiadomo jak to tam się trzyma,
a takie pytanie czy ten kabel masowy co był oryginalnie przy ecu muszę go przedłużyć czy wystarczy pociagnąć inny od masy auta ?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4878
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: Mazi » 27 sie 2015, 12:58

senfren pisze:a takie pytanie czy ten kabel masowy co był oryginalnie przy ecu muszę go przedłużyć czy wystarczy pociagnąć inny od masy auta ?
Wystarczy jakakolwiek masa.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2690
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: ryan_cooper5 » 09 wrz 2015, 14:05

Skoro zapanowała moda na przenoszenie sterownika, więc i ja postanowiłem to zrobić w Stilo dziewczyny. Miał polecieć na przegrodę, jednak kombinacja z kablami na tyle mnie zniechęciła że rzuciłem go na obudowę aku, a sam sterownik zmasowałem grubym kablem z minusem akumulatora. W przyszłości będzie dołożona osłona lub "opakowanie" i być może radiator z małym wentylatorkiem. Oczywiście zostawiłem kilkumilimetrową szparkę między podstawką a sterownikiem.
WP_000372.jpg


Jednak po przegonieniu auta sterownik jest jedynie delikatnie ciepły, więc nie ma sensu stosować żadnych środków zapobiegawczych w stylu radiator lub maty.

Dziękuję wszystkim którzy udzielali się w tym temacie na temat przenoszenia sterownika. Dzięki Waszymi podpowiedziami oraz fotografiami poradziłem sobie bez trudu z uratowaniem sterownika przed przegrzaniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

speedy_doc
Nowy Klubowicz
Posty: 166
Imie: Jarek
Auto: 2002 5D
Silnik: 1.6 + LPG
Kolor: srebrny -647 grigio steel

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: speedy_doc » 13 wrz 2015, 15:24

A próbował ktoś z was montować na /w pobliż ECU wentylator ?
Np przy ustawieniu takim jak ryan_cooper5 pod śruby montażowe dać po cieniutkim kątowniku i poziomo zamontować komputerowy wentylator (tak by wyciągał powietrze ze szczeliny ecu-obudowa aku i dmuchał nim w stronę maski) a całość sterować np czymś takim http://www.aphelektra.com/p/pl/1041k/e4 ... atora.html

Co o tym myślicie ?
Po przeniesieniu w czasie upałów ecu było na pewno nie parzące ale wciąż nie przyjemne w dotyku, jakie temperatury możemy uznać za bezpieczne ?
Posiadam interfejs :)

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1475
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: siwy1296 » 13 wrz 2015, 16:08

Tak zebys dotknal reka i sie nie oparzyl. Powinno byc "letnie".

Wysłane z telefonu za pomocą TapaTalka.

speedy_doc
Nowy Klubowicz
Posty: 166
Imie: Jarek
Auto: 2002 5D
Silnik: 1.6 + LPG
Kolor: srebrny -647 grigio steel

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: speedy_doc » 13 wrz 2015, 16:55

No to przy ustawieni podobnym jak rayan (moje fotki są kilka stron wcześniej) nazwałbym go ciepłym jak ciepła herbata a nie letnim - czerwiec/lipiec dystans 50 km
Posiadam interfejs :)

sebulba274
Nowy Klubowicz
Posty: 11
Imie: jerzy
Auto: fiat stilo kombi
Silnik: 16 16v benzyna LPG
Kolor: granatowy
Lokalizacja: krasnystaw

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: sebulba274 » 13 wrz 2015, 17:06

fachowiec nie zależny powiedział i byłem jak to robił Ecu działa do 130/ 140 stopni bo go podgrzewał opalarko potem stilak zgasł jak ostygł to wszystko działało norma

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2690
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: ryan_cooper5 » 13 wrz 2015, 19:27

też chciałem wentylator ale bez sensu. ECU to elektronika więc i tak będzie ciepłe, tak samo jak komputer. Sprawdzilem że jak jest na obudowie aku to obojętnie czy się przejedzie kilka km czy będzie się butowało samochód to i tak ma taką samą temperaturę. Ja dodatkowo założyłem podkładki między ecu a podstawkę dla lepszej cyrkulacji powietrza

speedy_doc
Nowy Klubowicz
Posty: 166
Imie: Jarek
Auto: 2002 5D
Silnik: 1.6 + LPG
Kolor: srebrny -647 grigio steel

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: speedy_doc » 13 wrz 2015, 21:26

Też mam podkładki (coś wielkości kostki do gier planszowych), także w takim razie przy tym pozostanę i nie będę się bawił w żądne wentylatory czy ogniwa Peltiera .
Posiadam interfejs :)

MatiX
Nowy Klubowicz
Posty: 53
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.6, 103KM
Kolor: Grigio Steel
Lokalizacja: Śląsk

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: MatiX » 14 wrz 2015, 01:15

Witam

Można jakoś potwierdzić czy ECU faktycznie wyzionął ducha, pomijając wcześniej wymienione błędy z tego tematu.
Dodam ze większość błędów sie zgadza.

Mam zamiar w środę podjechać do KO-CAR'a i zregenerować swoje ECU. Ale wciąż nie mam pewności ze to on jest winien..


Komputer już przeniosłem sobie wcześniej, na obudowe aku, kiedy auto bardzo rzadko gasło..

Awatar użytkownika
kudlaty2344
Nowy Klubowicz
Posty: 171
Imie: Rafał
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 jtd
Kolor: bordowy
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9900
Lokalizacja: Mikołów

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: kudlaty2344 » 14 wrz 2015, 06:34

Jak pojedziesz do ko-kar to on przy Tobie go otworzy i postawi jakąś wstępną diagnozę

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2690
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: ryan_cooper5 » 14 wrz 2015, 07:34

Jak juz coś się dzieje z ecu to przeniesienie nie pomoże :) trzeba przenieść zanim zacznie się coś dziać. Ostatnio natknąłem się na allegro na kilka ecu do 1.6 w rozsądnych pieniadzach

MatiX
Nowy Klubowicz
Posty: 53
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.6, 103KM
Kolor: Grigio Steel
Lokalizacja: Śląsk

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: MatiX » 14 wrz 2015, 11:28

Otwierałem go i wizualnie nic mu nie dolega. Ale wiadomo pcb jest warstwowe i nie koniecznie będzie wszystko widać.

Czyściłem kontaktem U.

Nie zbaczając z tematu, umieściłem sobie tak:

Obrazek

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2690
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: ryan_cooper5 » 15 wrz 2015, 13:50

tak samo jak ja u dziewczyny. Do przegrody kable nie sięgały a nie chciało mi się kombinować bo i tak by były uciągnięte jak baranie jaja. Tak jest dobrze :)

soltys
Nowy Klubowicz
Posty: 12
Imie: Łukasz
Auto: fiesta mk6
Silnik: 1,60 100km

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: soltys » 23 lis 2015, 22:01

Tez się pochwale, roboty na 30 min

--------------------- Dodano: 24 lis 2015, 00:01 ---------------------

Tez się pochwale, roboty na 30 min
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

daamianno
Nowy Klubowicz
Posty: 11
Imie: Damian
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 16v
Kolor: Granat

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: daamianno » 02 lip 2017, 10:15

Mam takie pytanie. Stilo kupiłem niedawno i napotkałem oczywiście problemy z ECU. Otwierałem go, poprawiałem piny, całość czyściłem contacterem. Po przełożeniu na obudowe akumulatora komputer nadal się grzał. Przełożyłem więc na szybko w okolice ściany grodziowej jednak znów się raz wysypał i jak go dotknąłem to był bardzo gorący. Zacząłem się zastanawiać czy aby on się nie grzeje sam od siebie? czy jest to możliwe? Planuje go otworzyć jeszcze raz, przeczyścić i zamontować stabilnie na ścianie grodziowej. Myślę też nad wentylatorkiem 12V z termostatem. Ktoś cos?

michael145m
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: MIchał
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103 KM
Lokalizacja: Kietrz

Re: Alternatywne mocowanie ECU w wersji PB

Postautor: michael145m » 02 lip 2017, 19:14

Ja swoje ECU schowałem w obudowie akumulatora https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/4X2 ... Dsi4coFkub



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość