Termostat Stilo JTD za 25PLN

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
bzykol
Starszy Klubowicz
Posty: 2040
Imie: Pieter
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.6 103 KM
Kolor: Grigio Tecno VR
Prezentacja auta: http://wdm.zmudaweb.pl/p,bzykol,19
Lokalizacja: Kraków, Limanowa
Kontaktowanie:

Re: Odp: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: bzykol » 29 sty 2014, 14:10

Byłbym tego zdania ci mirek. Też grzeje mi się wolno, ale jak już chwyci temperaturę to trzyma.
Obrazek

kaziu1985pn
Nowy Klubowicz
Posty: 68
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,9jtd 115KM
Kolor: Stalowy
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.p ... 51#p101751

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: kaziu1985pn » 29 sty 2014, 18:09

kamiloosek pisze:wyciągłem tego węża od chlodnicy do termostatu


łatwo sie demontuje ? bo podobno tam jest jakas szybkozłaczka przy chłodnicy.

Awatar użytkownika
Arthuro72
Nowy Klubowicz
Posty: 17
Imie: Artur
Auto: Stilo MW
Silnik: 1,9 JTD 120KM

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: Arthuro72 » 29 sty 2014, 18:25

Ja bym tą złączkę nazwał stałozłączką, a nie szybko....
Próbowałem ją rozpiąć ale poległem ciężki dostęp (zaczep umieszczony u mnie był od spodu w kierunku chłodnicy) zwłaszcza przy -8

Awatar użytkownika
kamiloosek
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Kamil
Auto: Stilo
Silnik: 1.6
Lokalizacja: Chrzanów

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: kamiloosek » 29 sty 2014, 20:03

kaziu1985pn pisze:
kamiloosek pisze:wyciągłem tego węża od chlodnicy do termostatu


łatwo sie demontuje ? bo podobno tam jest jakas szybkozłaczka przy chłodnicy.


Naciskasz na tej złączce "guziczek" mocno i wyciagasz normalnie bez przekrecania ani nic, ale sily trzeba uzyc bo dobrze siedzi.

Jak juz wyciągniesz to tylko pozostaje upchać termostat, no ale czego sie nie robi zeby zaoszczedzic 200zl :D

Awatar użytkownika
LuszI
Nowy Klubowicz
Posty: 69
Imie: Łukasz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Srebrny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=8246
Lokalizacja: LZ >> Zamość<<

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: LuszI » 29 sty 2014, 21:32

Witam. mam problem a mianowicie, zrobiłem ten patent i niby było ok. szybko sie nagrzewał i wskazówka była na środku ale teraz gdy sa mrozy po 10 stopni to gorzej mu to idzie i na postoju potrafi spaść do pierwszej kreski. jak by tego było mało to nawet jeśli pokazuje że jest nagrzany tak jak powinien czyli na połowie to w środku wcale nie jest tak ciepło można powiedzieć ze "letnio" szału nie ma. czy u was też stilo tak słabo ogrzewa kabinę czy to u mnie coś jest nie tak ??

Awatar użytkownika
BS
Starszy Klubowicz
***
Posty: 3500
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo Active SW
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Kryształowa zieleń
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7026
Lokalizacja: Komorów/Granica
Kontaktowanie:

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: BS » 29 sty 2014, 21:53

Ja jestem świeżo po wymianie termostatu nie bawiąc się w takie eksperymenty. Ostatnio przy -17 stopniach jadą 10km do pracy auto miało pion po pokonaniu 8 km.
W aucie miałem nastawioną temperaturę na 19 stopni, na postoju lekko kreska spadła ale nie na tyle żeby odczuć to w środku. w trasie wystarczy przejechać jakieś 4,5 km i już jest pion nawet przy takich temperaturach a do pracy jadę przez wiochy zabite dechami i trzymam obroty przy 2tys obr/min ....
Obrazek

Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: FumFelos » 29 sty 2014, 22:26

Jeśli jedziesz spokojnie (czyli w granicach 1700-2000obr) to przy mrozach -10 i więcej auto łapie temperaturę bardzo powoli. Także przejechanie 10km do osiągniecia 90* nie jest niczym dziwnym.
Jesli u ciebie w trasie łapie pion po 4km przy takim mrozie, to pewnie jedziesz na zimnym ponad 3tys obr. Przy spokojnej jezdzie nie jest to możliwe.

Awatar użytkownika
BS
Starszy Klubowicz
***
Posty: 3500
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo Active SW
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Kryształowa zieleń
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7026
Lokalizacja: Komorów/Granica
Kontaktowanie:

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: BS » 29 sty 2014, 22:37

dopóki auto nie złapie temperatury nie przekraczam 2tys. Ale może to dlatego że termostat jest nowy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krashan
Klubowicz
Posty: 455
Imie: Marcin
Auto: FIAT STILO MW
Silnik: 1.9 MJTD (150)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: Krashan » 30 sty 2014, 00:48

FumFelos pisze:Jeśli jedziesz spokojnie (czyli w granicach 1700-2000obr) to przy mrozach -10 i więcej auto łapie temperaturę bardzo powoli. Także przejechanie 10km do osiągniecia 90* nie jest niczym dziwnym.
Jesli u ciebie w trasie łapie pion po 4km przy takim mrozie, to pewnie jedziesz na zimnym ponad 3tys obr. Przy spokojnej jezdzie nie jest to możliwe.


Ja do pracy mam 15km, przy -10 jadąc 1700-2000 obrotów (temperatura grzania wnętrza 18 stopni, wentylator na 2-3 poziom) pod koniec trasy mam wskazówkę ledwo w połowie między początkiem zakresu, a "pionem".

Sprawdzałem pod maską (macałem rurę) i wygląda na to, że termostat się jeszcze nie otwiera przy takiej temperaturze na wskaźniku (co właściwie jest prawidłowe), czyli podczas pokonywania tej trasy auto pracuje na "małym obiegu" chłodzenia.

Jak wjeżdżam (w drodze powrotnej z pracy) na autostradę i jadę jakieś 120 km/h (obroty 2000-2200), to silnik nagrzewa się dość szybko (pomimo krótkiego dystansu jazdy na autostradzie - 5 km), ale jak tylko zjadę z autostrady wskazówka nie co spada.

Natomiast tak jak pisałem, jadąc w drodze do pracy (nie korzystając z autostrady) po 15 km silnik ledwo co się nagrzewa (tak jak pisałem wskazówka jest w połowie wędrówki do "pionu").

Awatar użytkownika
LuszI
Nowy Klubowicz
Posty: 69
Imie: Łukasz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Srebrny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=8246
Lokalizacja: LZ >> Zamość<<

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: LuszI » 30 sty 2014, 06:26

Ja rozumiem że nie będzie sie nagrzewał szybko przy takich mrozach też mam do pracy koło 15km może troszkę więcej i nagrzewa sie dosyć szybko i staram sie jechać do 2000tys obrotów do puki nie złapie "pionu" ale bardziej mi chodzi o to że nie grzeje w środku jak już ma ten "pion" i gdy stoi to tak mu drastycznie wskazówka spada do pierwszej kreski to chyba coś nie tak ?

bzykol
Starszy Klubowicz
Posty: 2040
Imie: Pieter
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.6 103 KM
Kolor: Grigio Tecno VR
Prezentacja auta: http://wdm.zmudaweb.pl/p,bzykol,19
Lokalizacja: Kraków, Limanowa
Kontaktowanie:

Re: Odp: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: bzykol » 30 sty 2014, 06:54

Może powietrze w układzie

Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Obrazek

Junior
Nowy Klubowicz
Posty: 57
Imie: Mateusz
Auto: Stilo
Silnik: MJ 140
Kolor: Czarny
Lokalizacja: Lublin

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: Junior » 30 sty 2014, 10:35

ja zastosuję dziś termostat Wahler 3029.86

Awatar użytkownika
Ucho
Klubowicz
Posty: 395
Imie: Marcin
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Velvet Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7451
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: Ucho » 30 sty 2014, 11:52

szkoda że wcześniej nie wpałlem na to bo Verneta 4493.89 ma 43,5 mm średnicy natomiast Gates TH01489 ma 43, niby 0,5mm ale to zawsze mniej ale może łatwiej by weszło
Obrazek
when nothing goes right ..... go left :)

Awatar użytkownika
Krashan
Klubowicz
Posty: 455
Imie: Marcin
Auto: FIAT STILO MW
Silnik: 1.9 MJTD (150)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: Krashan » 30 sty 2014, 12:58

Ucho pisze:szkoda że wcześniej nie wpałlem na to bo Verneta 4493.89 ma 43,5 mm średnicy natomiast Gates TH01489 ma 43, niby 0,5mm ale to zawsze mniej ale może łatwiej by weszło


W sumie racja, każdy milimetr coś daje...

Zastanawiam się tylko na moim przykładzie (opisanym trzy posty wyżej), czy taki dodatkowy termostat coś by dał...
Generalnie dystans 15 km do pracy (przy mrozie -10) jadąc spokojnie przejeżdżam jeszcze na zamkniętym termostacie, czyli "małym obiegu", wobec tego dodatkowy termostat nie wniósłby nic nowego...

Radar
Nowy Klubowicz
Posty: 151
Imie: Michał
Auto: Mazda 5
Silnik: 2.0 MZR-CD
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: Radar » 30 sty 2014, 13:01

Ten patent stosuje się, jak oryginał jest cały czas w pozycji otwartej.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
jurek84
Nowy Klubowicz
Posty: 280
Imie: Andrzej
Auto: Stilo MW DYNAMIC 2003
Silnik: 1.9 JTD 85KW/115CV
Lokalizacja: Olkusz

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: jurek84 » 30 sty 2014, 15:07

LuszI pisze:Ja rozumiem że nie będzie sie nagrzewał szybko przy takich mrozach też mam do pracy koło 15km może troszkę więcej i nagrzewa sie dosyć szybko i staram sie jechać do 2000tys obrotów do puki nie złapie "pionu" ale bardziej mi chodzi o to że nie grzeje w środku jak już ma ten "pion" i gdy stoi to tak mu drastycznie wskazówka spada do pierwszej kreski to chyba coś nie tak ?


Ja dzisiaj zrobiłem próbę, gdyż mam podobny efekt (nawet profilaktycznie wymieniłem verneta na nowego). Jeżeli wyłączę wentylator w czasie jazdy (2 bieg, temperatura ok 75 st C po ok 15km) to moment rośnie do pionu, a gdy załączę z powrotem na 2 bieg i grzanie na fulla od razu spada. Wniosek taki, że nagrzewnica oddaje sporo ciepła.

Awatar użytkownika
Arthuro72
Nowy Klubowicz
Posty: 17
Imie: Artur
Auto: Stilo MW
Silnik: 1,9 JTD 120KM

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: Arthuro72 » 30 sty 2014, 15:48

BS pisze:Ja jestem świeżo po wymianie termostatu nie bawiąc się w takie eksperymenty. Ostatnio przy -17 stopniach jadą 10km do pracy auto miało pion po pokonaniu 8 km.


Nie ma szans na taki "wynik" bez kręcenia silnika w okolicach 3 tyś.

Awatar użytkownika
Krashan
Klubowicz
Posty: 455
Imie: Marcin
Auto: FIAT STILO MW
Silnik: 1.9 MJTD (150)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: Krashan » 30 sty 2014, 15:57

RadareQ pisze:Ten patent stosuje się, jak oryginał jest cały czas w pozycji otwartej.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka


Niby tak, chociaż z niektórych wypowiedzi wynika, że osoby, które uważały że mają coś nie tak z termostatem (choć nie był on cały czas otwarty), po dołożeniu drugiego termostatu odczuwały poprawę...

jurek84 pisze:
Ja dzisiaj zrobiłem próbę, gdyż mam podobny efekt (nawet profilaktycznie wymieniłem verneta na nowego). Jeżeli wyłączę wentylator w czasie jazdy (2 bieg, temperatura ok 75 st C po ok 15km) to moment rośnie do pionu, a gdy załączę z powrotem na 2 bieg i grzanie na fulla od razu spada. Wniosek taki, że nagrzewnica oddaje sporo ciepła.


Też to zauważyłem, w sumie nie ma się co dziwić - wentylator nadmuchu pobiera lodowate powietrze z zewnątrz, które zanim trafi do wewnątrz musi ogrzać się aż o 20-30 stopni (jeżeli na zewnątrz jest -10) i tym samym mocno schładza nagrzewający się płyn krążący w "mały obiegu".

Awatar użytkownika
LuszI
Nowy Klubowicz
Posty: 69
Imie: Łukasz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Srebrny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=8246
Lokalizacja: LZ >> Zamość<<

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: LuszI » 30 sty 2014, 17:48

No ja nie wiem czy nie ma co sie dziwić... to ja dziękuje za takie grzanie w zimie prawie jak w Maluch kiedyś tylko tyle że tu teraz szyby nie zamarzają od środka.

może to coś z nagrzewnicą bo skoro ma powiedzmy ten "pion" to powinno być ciepło w środku a nie letnio... a co do spadania wskazówki to nie wiem może tez wymienie jeszcze raz ten termostat na nowy.

bzykol
Starszy Klubowicz
Posty: 2040
Imie: Pieter
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.6 103 KM
Kolor: Grigio Tecno VR
Prezentacja auta: http://wdm.zmudaweb.pl/p,bzykol,19
Lokalizacja: Kraków, Limanowa
Kontaktowanie:

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: bzykol » 30 sty 2014, 19:57

A odpowietrzałeś układ? Spróbuj zrobić to jeszcze raz. Jak masz już gorący silnik, to powinno wiać gorące powietrze i nie ma innej opcji. Jeśli po dokładnym odpowietrzeniu tak się nie będzie działo, to może rzeczywiście będzie się trzeba przyjrzeć nagrzewnicy.
Obrazek

Awatar użytkownika
LuszI
Nowy Klubowicz
Posty: 69
Imie: Łukasz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Srebrny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=8246
Lokalizacja: LZ >> Zamość<<

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: LuszI » 30 sty 2014, 21:47

w sumie moge jeszcze raz odpowietrzyć układ oby to pomogło :D dobrej nocki życzę :)

Awatar użytkownika
nap20
Nowy Klubowicz
Posty: 138
Imie: Konrad
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: Blue Navy Cameleon
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=6153
Lokalizacja: Zagorzyce, Rzeszów, Polska.

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: nap20 » 02 lut 2014, 03:50

Cześć wszystkim. Wczoraj wykonalem patent z termostatem. Jednak zamiast Verneta uzylem Gatesa TH01489 ponieważ innego nie było w mojej miescinie. Wszystko wykonalem zgodnie z instrukcja jednak temperatura nie osiąga oczekiwanego pionu. Po przejechaniu ok 15 kilometrow wskazówka jest dopiero w połowie drogi do pionu. Zakres obrotów to ok 1500-2000 przy temperaturze otoczenia -2°C. Ktoś z wam ma jakiś pomysł co może być nie tak, lub zrobiłem cos źle? :)

Jest...
- STILO MW 1.9 JTD 115
- PASSAT CC 2.0 177 CR HIGHLINE

Awatar użytkownika
kamiloosek
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Kamil
Auto: Stilo
Silnik: 1.6
Lokalizacja: Chrzanów

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: kamiloosek » 02 lut 2014, 10:56

Odpowietrzony? A czujnik temp sprawny?

Awatar użytkownika
Arthuro72
Nowy Klubowicz
Posty: 17
Imie: Artur
Auto: Stilo MW
Silnik: 1,9 JTD 120KM

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: Arthuro72 » 02 lut 2014, 11:31

Wszystko zrobiłeś dobrze :) , co najwyżej zrobiłeś niepotrzebnie.
U mnie jest tak samo, wystarczy małe -5, a przy tych obrotach ani mój silnik się nie zagrzewa, ani 150konny, kolegi z pracy, na dystansie 19km

Awatar użytkownika
mirek8423
Zasłużony Klubowicz
***
Posty: 397
Imie: Mirek
Auto: Było Stilo jest Croma
Silnik: Było 115KM jest 150 KM
Kolor: Było czarne i jest czarna
Lokalizacja: Klucze
Kontaktowanie:

Re: Termostat Stilo JTD za 25PLN

Postautor: mirek8423 » 02 lut 2014, 12:08

Arthuro72 pisze:Wszystko zrobiłeś dobrze :) , co najwyżej zrobiłeś niepotrzebnie.
U mnie jest tak samo, wystarczy małe -5, a przy tych obrotach ani mój silnik się nie zagrzewa, ani 150konny, kolegi z pracy, na dystansie 19km
Przy -5 powinien się zagrzać na dystansie 19 km, macie coś nie tak. Ja mam 10 do pracy i się wskazówka podnosi prawie do pionu.
Byle do 4 listopada 2016 i emeryturka a potem będę mieszkał może nad morzem.



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości