Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
MatuxPL
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 16V
Kolor: Srebny

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: MatuxPL » 16 cze 2017, 18:13

Koledzy z forum, pomocy !!
Jest ktoś z Wielkopolski kto pomoże mi w montażu tempomatu i z osiowaniem proxy po montażu.
Dodam że kostkę pod kierownica posiadam i manetke tempomatu już zakupiłem:-)
Ż góry dzięki wielkie za każdą pomoc !! :piwo: :)

Awatar użytkownika
Grześko
Klubowicz
***
Posty: 746
Imie: Grzegorz
Auto: Stilo Dynamic 3D 2003
Silnik: 1,6 16V 103 KM
Kolor: Blue Navy
Lokalizacja: Warszawa (WF)

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: Grześko » 16 cze 2017, 18:36

Jeżeli, jak powiadasz, kostkę do podłączenia manetki masz to wystarczy:
1. Podłączyć do niej manetkę (przykręconą do kolumny kierownicy)
2. Wyciąć odpowiednio dolną osłonę kolumny kierownicy lub zakupić ową osłonę ze Stilo z wersji z tempomatem
3. I cieszyć się działającym tempomatem.
Podłączenie do komputera i osiowanie potrzebne jest głównie jedynie do uruchomienia kontrolki w zestawie wskaźników, informującej jedynie o włączeniu możliwości uruchomienia/aktywowania tempomatu (przynajmniej tak to wyglądało u mnie po zainstalowaniu i podłączeniu manetki tempomatu).
Obrazek

Przed Stilo był VW Passat B3 2.0 16V automat, przed nim Fiat Tempra 1.6 SX, a jeszcze wcześniej piętnaście innych autek.
Ostatnio była jeszcze jedna piękność - Alfa Romeo GT 2.0 JTS z 2004 - sprzedana :(
http://www.tempra.org
http://www.vw-passat.pl

MatuxPL
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 16V
Kolor: Srebny

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: MatuxPL » 16 cze 2017, 18:53

Też tak właśnie zrobiłem jak napisałeś, i tu było moje rozczarowanie tempomat nie działa. Jeździłem i sprawdzałem na wszystkie sposoby :-(

Awatar użytkownika
czarny
Nowy Klubowicz
Posty: 221
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 3D / Stilo MW
Silnik: 1.6 103KM / 1.6 103KM
Kolor: 408/b / 632
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=17387&p=205911#p205911
Lokalizacja: KWA
Kontaktowanie:

Re: Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: czarny » 16 cze 2017, 19:03

Przy jakiej prędkości? tempomat zaczyna działać od 40 km/h

Awatar użytkownika
Grześko
Klubowicz
***
Posty: 746
Imie: Grzegorz
Auto: Stilo Dynamic 3D 2003
Silnik: 1,6 16V 103 KM
Kolor: Blue Navy
Lokalizacja: Warszawa (WF)

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: Grześko » 16 cze 2017, 19:14

Może głupie pytanie, ale czy prawidłowo go uruchamiasz/aktywujesz?

Po włączeniu przełącznikiem na manetce tempomatu (tym bliższym wału kierownicy), po osiągnięciu założonej prędkości jadąc ze stałą prędkością lub leciutko przyśpieszając przekręcasz na chwilę na "+" przełącznik działający impulsowo (ten bliższy końca manetki). Powinno być po chwili (1-2 sekundy) odczuwalne lekkie szarpnięcie/przyśpieszenie. W tym momencie tempomat zostaje aktywowany/uruchomiony.
Tempomat wyłącza się poprzez:
- wyłączenie ww przełącznika/włącznika bliższego podstawy manetki
- naciśnięcie pedału sprzęgła
- naciśnięcie pedału hamulca
Reaktywowanie ostatniego ustawienia tempomatu dokonuje się poprzez naciśnięcie i chwilowe przytrzymanie klawisza reset na szczycie manetki.

Możliwe, że o tym wszystkim wiesz, ale już spotkałem się z tym, że nie wszyscy stosowali właściwą formę uaktywnienia tempomatu w Stilo, dlatego pozwoliłem sobie na powyższy opis.
Obrazek

Przed Stilo był VW Passat B3 2.0 16V automat, przed nim Fiat Tempra 1.6 SX, a jeszcze wcześniej piętnaście innych autek.
Ostatnio była jeszcze jedna piękność - Alfa Romeo GT 2.0 JTS z 2004 - sprzedana :(
http://www.tempra.org
http://www.vw-passat.pl

MatuxPL
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 16V
Kolor: Srebny

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: MatuxPL » 16 cze 2017, 19:44

Robiłem właśnie tak jak kolego napisałeś, ostatecznie prędkość spadała:-( aż mi się wierzyć nie chce że źle to robię. Bardzo dziwne to jest i strasznie mnie to już irytuje.

Added in 4 minutes 48 seconds:
Prędkości miałem różne ale mniej niż 40km/h nie miałem.
Przrkrecalem pokrętłem na "on" przytrzymywalem prędkość i "+" trzymałem od 1 do 3 sekundy i puszczalem gaz i niestety prędkość moja spadała co wiązało się z tym że tempomat nie został aktywowany :-(

Awatar użytkownika
Grześko
Klubowicz
***
Posty: 746
Imie: Grzegorz
Auto: Stilo Dynamic 3D 2003
Silnik: 1,6 16V 103 KM
Kolor: Blue Navy
Lokalizacja: Warszawa (WF)

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: Grześko » 17 cze 2017, 13:57

Hm, to szczerze mówiąc tak na odległość na tą chwilę nic więcej nie wymyślę ;/
Obrazek

Przed Stilo był VW Passat B3 2.0 16V automat, przed nim Fiat Tempra 1.6 SX, a jeszcze wcześniej piętnaście innych autek.
Ostatnio była jeszcze jedna piękność - Alfa Romeo GT 2.0 JTS z 2004 - sprzedana :(
http://www.tempra.org
http://www.vw-passat.pl

MatuxPL
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 16V
Kolor: Srebny

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: MatuxPL » 17 cze 2017, 19:17

A możliwe jest to, że najpierw musiałbym aktywować i włączyć tempomat w body komputera żeby działał?

Marcin7275
Nowy Klubowicz
Posty: 66
Imie: Marcin
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16v 103
Lokalizacja: Łódź

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: Marcin7275 » 17 cze 2017, 20:56

Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi. Z tego co mi się wydaje kostka w okolicach kolumny kierowniczej to jedno, a jeszcze jest chyba druga część instalacji od tempomatu w okolicach skrzynki bezpieczników pod maską. Tam też jest kostka i trzeba zobaczyć czy od niej idzie poprowadzona wiązka. Jednak nie jest to info potwierdzone na 100%.

MatuxPL
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 16V
Kolor: Srebny

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: MatuxPL » 17 cze 2017, 21:05

Tylko w tej kostce pod kierownica prad jest, dzisiaj to sprawdzałem. To wychodzi na to że kostka jest podłączona pod zasilanie.

Awatar użytkownika
toka93
Nowy Klubowicz
*
Posty: 177
Imie: Tomasz
Auto: Fiat Croma
Silnik: 1,9 jtd 120KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14265
Lokalizacja: Radzionków

Tempomat Fiat Stilo 1.6 16V

Postautor: toka93 » 17 cze 2017, 21:38

A może najprostsza odpowiedź. Manetka jest niesprawna?



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość