Selespeed na manual

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Glinex
Nowy Klubowicz
Posty: 14
Imie: Pablo
Auto: Stoli Abarth
Silnik: 2.4

Selespeed na manual

Postautor: Glinex » 30 kwie 2017, 10:55

Kolego Pepo jesteś wielki. Ukłon w twoja stronę. Zrobiłem tak jak powiedziałeś i wszystko chodzi miód malina. Jakbyś kiedyś miał jakieś problemy z autem w okolicach Amsterdamu to wal jak w dym do mnie. Dla sprostowania w razie co u mnie kolor wtyczki był czarny. Już pomału zacząłem pisać foto relacje.

Małe pytanko jak wygląda sprawa komputera skrzyni?? jest on zespolony ze skrzynka bezpieczników w budzie??
no i oczywiście immo gdzie zapisuje kody? (ECU-liczniki-body comp-komp skrzyni) czyli jakiego zestawu z dawcy szukać jak co?
Pozdrawiam i Bardzo dzięki za pomoc.
Spokojnej Niedzieli wszystkim kolegom

pepo
Klubowicz
Posty: 954
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Selespeed na manual

Postautor: pepo » 30 kwie 2017, 19:15

Body i ecu silnika zostaje ten sam. Trzeba zrobić proxi bez komputera skrzyni i cały ss zniknie. Obecnie tez z tym walcze bo bez kompa skrzyni silnik nie chodzi prawidłowo brak komunikacji pomiędzy ECU a body. Mam już jakis plan na to. Jutro będę go uruchamia i zobaczymy

bax04
Nowy Klubowicz
Posty: 13
Imie: Bax
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170 KM
Kolor: Żółty
Lokalizacja: małopolskie Gierałtowice / Wadowice / Oświęcim

Re: Selespeed na manual

Postautor: bax04 » 24 lip 2017, 16:54

siemka udało się wam ostatecznie rozwiązać problem przerobienia skrzyni na manual ?

pepo
Klubowicz
Posty: 954
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Selespeed na manual

Postautor: pepo » 24 lip 2017, 22:56

Jasne

Glinex
Nowy Klubowicz
Posty: 14
Imie: Pablo
Auto: Stoli Abarth
Silnik: 2.4

Re: Selespeed na manual

Postautor: Glinex » 16 sie 2017, 10:31

Wszystko się udało ss w manualu śmiga bez problemu. Sprzęgło całe podeszło z 1.9 itd nie wiem jakiej mocy. Pozdrawiam

Kolego Pepo udało się wyłączyć ss przez osiowanie?

pepo
Klubowicz
Posty: 954
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Selespeed na manual

Postautor: pepo » 16 sie 2017, 15:32

Tak ale nie zupełnie przez osiowanie, kompa sa trzeba wywalić i zrobić mostki w odpowiednim,miejscu. Natomiast ecu silnika,trzeba przeprogramować na wersje bez ss

indiano
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: grzegorz
Auto: STILO
Silnik: 2,4
Kolor: czerwony

Re: Selespeed na manual

Postautor: indiano » 02 wrz 2017, 21:07

Witam
Jestem nowym forumowiczem i żałuję, że dopiero teraz tu trafiłem.
Wasz temat jest zbliżony do tarapatów w jakie się wpakowałem.
Zacznę od początku.
Posiadam Schumachera 2,4 oczywiście w manualu. Problem pojawił się ze skrzynią przy zmianie biegów zgrzyty między 1-2 i 2-3 biegiem - czyli uszkodzone synchronizatory. Po rozmowie z wujkiem Google okazało się że w 2.4 skrzynie są identyczne w manualu i w seelsped tylko inaczej sterowane bo ta druga hydraulicznie. Zakupiłem sprawną skrzynię od selspeed bez osprzętu, przełożyliśmy z mojego manuala sterowanie, skrzynia wylądowała w samochodzie i .... szach mat.
biegi na lewarku wyglądają tak: - są lustrzanym odbiciem normalnego układu
5 3 1
....4 2
wsteczny normalnie.

po lekturze tego tematu wiem już, że jest różnica w skrzyniach, konkretnie 4mm długość wybieraka.
Co robić?
1.) od czego podpasywać wybierak (ten na skrzyni) - rozwiązanie w tym momencie dla mnie tańsze
2.) czy jednak ponownie zrzucać zamontowaną skrzynię i naprawiać swoją. - podwójne koszty montażu plus koszty naprawy mojej skrzyni

będę wdzięczny za sugestie

pepo
Klubowicz
Posty: 954
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Selespeed na manual

Postautor: pepo » 03 wrz 2017, 12:24

Szczerze wolalbym juz kupic skrzynie 6 biegowa z lanci 2.4 i masz 6 biegów,( jest ciut dluzsza ale mysle ze to nie problem) ja z wybierakiem nic nie wymyslilem myslalem o obniżenie wybieraka i wywierceniu otworu na nowy klin ale dalem sobie spokój.

indiano
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: grzegorz
Auto: STILO
Silnik: 2,4
Kolor: czerwony

Re: Selespeed na manual

Postautor: indiano » 03 wrz 2017, 19:04

Skrzynia od Lanci podejdzie bez żadnych przeróbek? Linki rozrusznik wszystko jest kompatybilne? Mam już złe doświadczenie że skrzyniami od innych modeli. Poza tym ciekawe czy nieco dłuższe biegi nie zabiorą nieco "sportowości" schumacherowi.

Najważniejsze pytanie, czy półosie podejdą chodzi o frezy, założyliśmy dwie nowe kompletne półose i szkoda było by stwierdzić przy montażu skrzyni 6-tki że nie pasują

indiano
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: grzegorz
Auto: STILO
Silnik: 2,4
Kolor: czerwony

Re: Selespeed na manual

Postautor: indiano » 02 paź 2017, 19:11

Skrzynia od Lanci 2.4 nie pasuje. Kupiłem, stara skrzynia była wymontowana i okazało się że obudowa mechanizmu różnicowego jest inna nie posiada mocowania łapy, po prostu ma inny odlew bez mocowania. Poza tym szerokość, jest dłuższa o 3 cm ale tu myślę, że by weszła. Czy Twoja przekładka odbyła się bez żadnych przeróbek. Czy poprostu tego nie robiłeś a Twoja rada wynikała z wyczytanych opinii.



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości