AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
szpanbix
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Marcin
Auto: Stilo 2006 MULTIWAGON
Silnik: MJTD 120km

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch + volume mod

Postautor: szpanbix » 15 paź 2016, 20:18

Tekay pisze:A skad mikrofon ?? Dziala z telefonu??

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Mikrofon dalej z telefonu. :)

Piotrekx1994, chyba kiedyś się pokuszę o preamp. Myślałem tylko gdzie się tym wlutować. Można by było wylutować jakiś kondensator separujący i tam wpiąć się układem. Zasilanie ze stacyjki odpada, bo na postoju też się radia używa (rzadko ale jednak). Myślę, że zasilanie można by podciągnąć od pinu zasilającego TDA końcówkę mocy. To nie musiałoby być duże wzmocnienie. Na prawdę niewiele. Szumów może nie będzie, bo zasilanie stabilne a jeszcze w obudowie metalowej od radia by się to ukryło. (Przydźwięki i różne inne będziemy jakoś zwalczać). Jeden tranzystor by spokojnie wystarczył. Tak żeby tylko go dobrze spolaryzować i gitara by była. Z tym przełączaniem też by się jakoś zrobiło. Tam idzie jakaś żyła to tego układu multipleksującego, która chyba przełącza go. Nawet notę katalogową to tego ciężko znaleźć. To chyba jakiś PLD tylko nieprogramowalny.

A ten preamp to byłoby coś takiego i do tego zasilanie z TDA końcówki mocy:
http://obrazki.elektroda.pl/4563709900_1302765190.jpg

Przy okazji, na zdjęciu z płytka namalowałem drogę sygnału. Zauważcie, że sygnał rozchodzi się na dwa rezystory i potem idzie do tego układu rozdzielającego w dwóch pinach. Na 90% jest to kanał L i P. Nie próbowałem tam osobno nic wlutowywać. Może ktoś się pokusi? Mogę się mylić ale tam też do tego miejsca dochodzą piny ze zmieniarki CD która jest STEREO. Próbowałem to uruchomić ale coś mi nie poszło. Nie zależmy mi w ogóle za bardzo na STEREO. Uważam, że gra to super.

Ma ktoś zmieniarkę i PHONE AUX zrobione? Czy to się nie zakłóca?


Tak jak mówiłem. To miał być pomysł prosty, żeby każdy mógł sobie go zrobić.

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch + volume mod

Postautor: piotrekx1994 » 15 paź 2016, 21:35

w sumie i racja, jeden tranzystor to świat i ludzie, zasilanie faktycznie fajnie by było wyciągnąć z radia. Zastanawiam się czy dostępny jest gdzieś schemat tego radia, mam dwa pomysły co do aux, ale schematu mi brakuje :/ Co do Twoich sposobów, to spoko, podziwiam za chęci i oby tak dalej!

Awatar użytkownika
szpanbix
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Marcin
Auto: Stilo 2006 MULTIWAGON
Silnik: MJTD 120km

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch + volume mod

Postautor: szpanbix » 16 paź 2016, 19:51

piotrekx1994 pisze:w sumie i racja, jeden tranzystor to świat i ludzie, zasilanie faktycznie fajnie by było wyciągnąć z radia. Zastanawiam się czy dostępny jest gdzieś schemat tego radia, mam dwa pomysły co do aux, ale schematu mi brakuje :/ Co do Twoich sposobów, to spoko, podziwiam za chęci i oby tak dalej!


Może gdzieś jest ten schemat. Niestety nie znalazłem... Gdzieś znalazłem tylko jakąś ściemę z napisem Fiat Stilo grundig, ale to nie było to.
Dzięki! No to taka zabawa trochę i nauka. :-)
Może kiedyś to ogarniemy. Póki co jednak chyba nie będzie tego trzeba. :D

--------------------- Dodano: 16 paź 2016, 15:08 ---------------------

Panowie nie róbcie narazie tego. Po modyfikacji działają tylko niektóre telefony. Niestety jest zła impedancja wejściowa wzmacniacza...

--------------------- Dodano: 16 paź 2016, 20:51 ---------------------

Niestety chyba będzie trzeba zrobić preamp. Narobiłem zamieszania z tą zworą... Jak się okazało działa tylko mój telefon z cyanognenmodem. Sęk tkwi w tym, że system przełączał telefon w tryb słuchawek bo wykrył, że blaszka w gnieździe zmieniła stan. W oryginalnym sofcie najprawdopodobniej mierzona jest impedancja pętli słuchawkowej - czyli w przypadku zrobienia tych modów jest inna impedancja, coś jest nie tak i telefon gra z własnego głośniczka zamiast z car audio. Nie do końca to rozumiem... Wcześniej działał każdy telefon.

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: piotrekx1994 » 24 paź 2016, 00:22

Masz może gdzieś model albo zdjęcie procesora audio?

Awatar użytkownika
Adrían
Nowy Klubowicz
Posty: 13
Imie: Adrian
Auto: Fiat Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V (192_XB1A) 103KM
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Adrían » 06 lis 2016, 21:21

szpanbix pisze:Jeśli są chętni na kupno kabelka to proszę o wiadomość na priv.

Istnieje jeszcze możliwość kupna od Ciebie takiego kabelka? Wersję z gniazdem, a nie wtyczką. :) Oczywiście od biedy może być z wtyczką, ale zdecydowanie wolałbym z gniazdem.

seaseacker
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Tomek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Srebrny

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: seaseacker » 21 sty 2017, 20:10

zdjęcia już nie działają?

Awatar użytkownika
enwuu
Nowy Klubowicz
Posty: 225
Imie: Wojtek
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 103 km PURE BENZIN
Kolor: Blue Navy
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=167189#p167189
Lokalizacja: Wrocław/Świnoujście

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: enwuu » 21 sty 2017, 21:51

Ktoś miałby odsprzedać/zrobić dla mnie kabel za opłatą? Proszę o kontakt na privie

Awatar użytkownika
seba650
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 100KM
Kolor: Ciemny szary

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: seba650 » 05 lut 2017, 05:48

Zrób sam, to nic trudnego :) Ja już zaczynam szukać części :)

Awatar użytkownika
enwuu
Nowy Klubowicz
Posty: 225
Imie: Wojtek
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 103 km PURE BENZIN
Kolor: Blue Navy
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=167189#p167189
Lokalizacja: Wrocław/Świnoujście

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: enwuu » 05 lut 2017, 12:38

Nie mam sprzętu do tego, a skręcanie kabli palcami to raczej kiepski pomysł :D

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: piotrekx1994 » 05 lut 2017, 22:06

Dzisiaj robiłem taki kabelek dla siebie, chętnie zrobie dla kogoś, ale najlepiej z jack. Ogólnie będzie test ze wzmacniaczem słuchawkowym

Awatar użytkownika
seba650
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 100KM
Kolor: Ciemny szary

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: seba650 » 06 lut 2017, 07:08

enwuu pisze:Qr Bbpost Nie mam sprzętu do tego, a skręcanie kabli palcami to raczej kiepski pomysł :D

Hahahah, racja jump

Ja raczej bym robił z wejsciem, taki wiszący kabelek jest zdecydowanie nieestetyczny w tym wnętrzu ;)

Awatar użytkownika
enwuu
Nowy Klubowicz
Posty: 225
Imie: Wojtek
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 103 km PURE BENZIN
Kolor: Blue Navy
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=167189#p167189
Lokalizacja: Wrocław/Świnoujście

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: enwuu » 06 lut 2017, 09:08

piotrekx1994 pisze:Qr Bbpost Dzisiaj robiłem taki kabelek dla siebie, chętnie zrobie dla kogoś, ale najlepiej z jack. Ogólnie będzie test ze wzmacniaczem słuchawkowym


Jeżeli Ci się uda i przejdzie pomyślnie testy bardzo chętnie odkupię :clap:

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: piotrekx1994 » 21 lut 2017, 19:01

Panowie, jak któryś jest zainteresowany głośniejszym dźwiękiem ze swojego telefonu, to proszę pisać do mnie na priv. Aktualnie mam poradę dla posiadaczy telefonów od LG

Instrukcja dla LG L90
W załączniku przesyłam zmodyfikowany plik który nalezy wkleic do system/ect/

Do grzebania w plikach systemowych wymagany jest root telefonu

Moje odczucia

Głośność w telefonie na 80%, w radio vol 18 = łupanka jak z golfa pod remizą :D

bart_so
Nowy Klubowicz
Posty: 2
Imie: Bartek
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 103 KM
Kolor: srebrny
Lokalizacja: Sosnowiec

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: bart_so » 29 kwie 2017, 15:54

Cześć, trochę odświeżę temat :) Mianowicie czy ktoś z Was jest w stanie ogarnąć taki kabelek? Sam sie za to nie moge zabrać. Moze jeszcze ktoś bedzie chętny to hurtowo żeby głowy nie zawracać z jednym :)

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 637
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 29 kwie 2017, 15:55

Ja moge Ci swoj odstapic bo zmieniarke zakupilem sobie wiec mam fajny kabel e dodatku z przykrecana wtyczka :)

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 637
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 04 cze 2017, 21:55

Dobra mam jeden wolny kabel na sprzedarz aux z przesylka 40 zl jutro dojdzie jeszcze kostka do kabla i gotowe wrazie czego pisac moge porobic takich kabli troszke ObrazekObrazek

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: piotrekx1994 » 05 cze 2017, 20:00

40 zł? No kolega drogo liczy

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 637
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 05 cze 2017, 20:13

Tak?? A powiem Ci ze 15 zl kosztuje sama kostka z pinami

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Added in 1 minute 31 seconds:
No i wysylke dolicz.
Zalamka

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 637
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 05 cze 2017, 20:13

No i wysylke dolicz.
Zalamka

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

piotrekx1994
Nowy Klubowicz
Posty: 288
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: piotrekx1994 » 06 cze 2017, 05:57

Tekay pisze:Qr Bbpost Tak?? A powiem Ci ze 15 zl kosztuje sama kostka z pinami

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Added in 1 minute 31 seconds:
No i wysylke dolicz.
Zalamka

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka


Nie wiem kto w to uwierzy, no ale niech koledze będzie. Nawet z robocizna koszt takiego kabla to nie więcej niż 30 i to już liczę górka.

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 637
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 06 cze 2017, 06:33

To zrob ludziom po 30 z wysylka to nawet lutownicy w garsc nie bedzie Ci sie chcialo brac.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 637
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 11 cze 2017, 20:05

Kabel 1 mi zostal sprzedam za 40 z przesylka sprawdzilem dziala :)

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

prezess100
Nowy Klubowicz
Posty: 5
Imie: Filip
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115km

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: prezess100 » 17 wrz 2017, 13:19

Potrzebuje taki kabelek z autoswitchem :)
Kolega z postu wyżej się niestety nie odzywa.
Ma ktoś na niego namiary poza forum?
A może ktoś jeszcze chce sprzedać taki kabelek?

Awatar użytkownika
Tosterkovsky
Starszy Klubowicz
Posty: 1213
Imie: Piotr
Auto: Fiat
Silnik: 1.9 JTD (85 Kw 115 PS)
Kolor: 841/A (Nero Moire' VR.)
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6364
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tosterkovsky » 17 wrz 2017, 13:29

Spytaj: piotrekx1994
Obrazek

Fabbrica Italiana di Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
szpanbix
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Marcin
Auto: Stilo 2006 MULTIWAGON
Silnik: MJTD 120km

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: szpanbix » 29 paź 2017, 13:59

Witam, wydaję mi się że z nowymi telefonami (nie wszystkimi) kabelek auto - switch nie działa. :( Próbowałem u siebie robić pasywny układ różniczkujący z rezystorem nastawnym i czasami działa a czasami nie. Samsung S5 robi problem. Mam dwa stany możliwe do ustawienia. Albo telefon widzi słuchawki (i nie działa phone mode) albo nastawie tak, że działa phone mode ale telefon nie widzi słuchawek. Jest wąski obszar który działa pośrodku ale niestety jest bardzo niestabilny i nawet nie załączam schematu. Niestabilność polega na tym, że czasami gaśnie losowo phone mode, a szczególnie przy odpalonym silniku (Diesel) i dużej głośności telefonu. Ten patent w całości powoli staje się nieaktualny. :( Chyba, żeby zamiast auto switcha załączać dodatkowym switchem ten tryb.

Widziałem ostatnią fajny patent. Facet podpina się pod linie sygnałowe CDroma. Jest jakiś pad na płycie głównej gdzie podpięcie masy, odkłada głowice do odczytu - CD się wycisza i w ten sposób działa inny prototypowy AUX i już stereo tym razem. :)



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości