AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
szpanbix
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Marcin
Auto: Stilo 2006 MULTIWAGON
Silnik: MJTD 120km

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: szpanbix » 22 maja 2016, 21:07

AKTUALIZACJA - GŁOŚNOŚĆ ANDROID CM

Wszystko robisz na swoją odpowiedzialność, nie daję gwarancji, że zadziała w Twoim przypadku!

W chwili dokonania modu posiadałem: Samsung i9305 s3 LTE, Rom Cyanogenmod 11 (Android 4.4.4), Kernel: oryginalny z Cyanognemoda).
W innych wersjach CM plik może nazywać się inaczej i mieć inną zawartość lub w ogóle go może nie być.

Przez menadżer plików wchodzimy w główną partycję i dalej:
w katalogi
/etc/sound

Znajdziemy tam plik "m3"

Otwieramy edytorem tekstu, szukamy nagłówka <device name="headphone">, pod nim szukamy <ctl name="Headphone Volume val="50">

Wartość 50 zmieniamy na 62. W tej chwili w Stilu jest ogień, DSP działa super. Jest dynamika. POLECAM!
Większa wartość (w moim przypadku) spowoduje zablokowanie wzmacniacza wyjścia słuchawkowego w telefonie.
Jeżeli komuś przypadkiem się zablokuje, to wystarczy jeszcze raz zmienić wartość na niższą, zrobić reboot i powinno śmigać.

Po zmianie wartości i zapisaniu - należy zrestartować telefon. :D

Jeżeli ktoś regularnie aktualizuje CM, to po aktualizacji plik m3 może wymagać edycji na nowo.

Dla tych co nie znaleźli "m3", polecam Agni kernel do Cyanogenmoda lub do oryginalnego stockowego Androida.

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 30 maja 2016, 19:21

Mam pytanie odnośnie zamontowania jeszcze mikrofonu w kablu Jack to Jack tym dodatkowym który podlaczam do telefonu i gniazda

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
szpanbix
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Marcin
Auto: Stilo 2006 MULTIWAGON
Silnik: MJTD 120km

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: szpanbix » 30 maja 2016, 21:23

Niestety nie rozumiem pytania. :D
Chodzi Ci o dodatkową żyłę w kablu i żeby był zakończony jackiem o 4 torach?

Zobacz na pierwszej stronie 7 post ze schematem. Może coś pomoże. Jest to tylko rozważanie teoretyczne.

Stilo zestaw.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 31 maja 2016, 08:18

Domyślam się ale rozmyslm jak to zrobić. Z mikrofonem

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

rowin4331
Nowy Klubowicz
Posty: 2
Imie: Piotr
Auto: fiat stilo
Silnik: JTD
Kolor: srebny

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: rowin4331 » 05 wrz 2016, 20:05

Robisz jeszcze takie do sprzedaży na allegro ? chetnie bym kupił .

--------------------- Dodano: 05 wrz 2016, 19:05 ---------------------

Robisz jeszcze takie do sprzedaży na allegro ? chetnie bym kupił .

kamilf
Nowy Klubowicz
Posty: 39
Imie: kamil
Auto: stilo i croma
Silnik: 1.6:)
Lokalizacja: okolice Puław

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: kamilf » 08 paź 2016, 13:14

Podbijam sam chetnie bym kupil ;)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 08 paź 2016, 21:42

Zobacze moze mi sie uda w pon zrobic jedno ale nie obiecam.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: piotrekx1994 » 08 paź 2016, 22:33

Ja też bym był zainteresowany jakby dało radę

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 09 paź 2016, 09:23

Oj mam czesci chyba na 1 zestaw jeszcze.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: piotrekx1994 » 09 paź 2016, 19:15

No nic, zrobię samemu. Jak ktoś chce kupić, to niech do mnie napiszę, mogę kilka sztuk więcej zrobić

kamilf
Nowy Klubowicz
Posty: 39
Imie: kamil
Auto: stilo i croma
Silnik: 1.6:)
Lokalizacja: okolice Puław

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: kamilf » 10 paź 2016, 04:23

Jeslibys znalazl czas na zmontowanie podeslij nr konta.przez pw.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 10 paź 2016, 06:11

kamilf pisze:Jeslibys znalazl czas na zmontowanie podeslij nr konta.przez pw.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Ok

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

kamilf
Nowy Klubowicz
Posty: 39
Imie: kamil
Auto: stilo i croma
Silnik: 1.6:)
Lokalizacja: okolice Puław

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: kamilf » 10 paź 2016, 06:27

Tak z ciekawosci - czy jest mozliwosc ze podobny kabelek zakonczony wejsciem jack zadziala podobnie w fabrycznym blaupunkcie w cromie?
Tekay, jesli mialbys z czego ulepic dwa takie kablo-wejscio-auxy bylbym dozgonnie wdzieczny, z checia dozbroilbym rowniez moja crome w takie wejscie ;)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 10 paź 2016, 11:20

Niestety nie mam kilku elementow kostki i 1 kondensatora. Przykro mi nie zrobie.
Pewnien problem domowy altuje mnie z wyjazdu do sklepu.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

kamilf
Nowy Klubowicz
Posty: 39
Imie: kamil
Auto: stilo i croma
Silnik: 1.6:)
Lokalizacja: okolice Puław

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: kamilf » 10 paź 2016, 12:21

Lipa. Sam to ja tego napewno nie ogarne, lutowanie i konstrukcje elektroniczne to jest cos czego leiej zebym sam nie robil ;)
Jakie tam sa potrzebne elementy oprocz kostki w radio i jacka z dziurą na koncu?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 10 paź 2016, 12:27

Na poczatku wontku masz

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: piotrekx1994 » 10 paź 2016, 15:34

kamilf pisze:Lipa. Sam to ja tego napewno nie ogarne, lutowanie i konstrukcje elektroniczne to jest cos czego leiej zebym sam nie robil ;)


Będę robił dla siebie to zrobię i sztukę dla Ciebie
Jakie tam sa potrzebne elementy oprocz kostki w radio i jacka z dziurą na koncu?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

kamilf
Nowy Klubowicz
Posty: 39
Imie: kamil
Auto: stilo i croma
Silnik: 1.6:)
Lokalizacja: okolice Puław

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: kamilf » 11 paź 2016, 09:04

Ok. Napisz na pw dane do przelewu. Jesli moglbys wykonac dwa takie wejscia bylbym wdzieczny - sprawdzilbym czy w cromie tez dziala to tak samo.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
szpanbix
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Marcin
Auto: Stilo 2006 MULTIWAGON
Silnik: MJTD 120km

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: szpanbix » 15 paź 2016, 10:08

Wrzucę niedługo kolejną część poradnika jak zrobić prostego moda w radiu, żeby AUX działał głośniej. :D
Na razie testuję u siebie. Póki co nic się nie zjarało. :D

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch

Postautor: Tekay » 15 paź 2016, 10:11

szpanbix pisze:Wrzucę niedługo kolejną część poradnika jak zrobić prostego moda w radiu, żeby AUX działał głośniej. :D
Na razie testuję u siebie. Póki co nic się nie zjarało. :D

O to by bylo super :)

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
szpanbix
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Marcin
Auto: Stilo 2006 MULTIWAGON
Silnik: MJTD 120km

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch + volume mod

Postautor: szpanbix » 15 paź 2016, 17:26

Poradnik jak zwiększyć głośność - gotowy! Zapraszam na pierwszą stronę i do testów! :)

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch + volume mod

Postautor: Tekay » 15 paź 2016, 17:41

Jak dziala ???

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
szpanbix
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Marcin
Auto: Stilo 2006 MULTIWAGON
Silnik: MJTD 120km

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch + volume mod

Postautor: szpanbix » 15 paź 2016, 18:00

Jestem zadowolony, trochę pojeździłem znowu (nic się nie dymi haha). Nie chcę też zapeszać, żeby nikt się nie spodziewał jakieś wielkiego odlotu. Najlepszy byłby przedwzmacniacz dodatkowy. Póki co takie rozwiązanie. Mogę normalnie rozmawiać przez telefon teraz (przy użyciu radioodbiornika). Wcześniej było zbyt cicho. :)

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 649
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch + volume mod

Postautor: Tekay » 15 paź 2016, 18:13

A skad mikrofon ?? Dziala z telefonu??

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: AUX - phone mode bez tajemnic, auto switch + volume mod

Postautor: piotrekx1994 » 15 paź 2016, 18:30

Ja bym jednak zrobił preamp na jednym może dwóch tranzystorach i zasil to nawet 12v, coś z gotowców z avt by było ok, mniej roboty, s jednak skuteczne. Do tego zasilanie po stacyjce i gotowe. Oczywiście żeby zachować autoswitch trzeba by lewy kanał podpis pod swich przed preampem, bo sam preamp może generować troche za duże wzmocnienie i załączać phone. Nie mniej jednak, dobra robota


Dla tych którym nie chce się tworzyć samym układu
https://sklep.avt.pl/avt2017.html

Co prawda zrobić samemu wychodzi taniej, ale nie wiem czy warto się bawić



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości