Obrazek

Montaż czujników cofania

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
netymark
Klubowicz
Posty: 312
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: netymark » 01 paź 2011, 22:25

kupowałeś coś kiedyś made in china. odpowiedz sobie sam.
oryginalne czujki są dość drogie, bo sprzedaje po 90 zł za sztukę jak ciepłe bułeczki
Stilo killer - (prawie) wszystkie części

Awatar użytkownika
MichalGZ
Nowy Klubowicz
Posty: 238
Imie: Michał
Auto: Stilo SW
Silnik: 1.6 benzin
Kolor: blue navy
Lokalizacja: wlkp
Kontaktowanie:

Postautor: MichalGZ » 17 gru 2011, 15:54

Witam. A montował ktoś ori czujniki w MW? Czy też wie może :
-co i skąd zasila centralkę?
- gdzie ona jest schowana?
i gdzie "syrena" jest schowana?

Bo chciałbym mieć jak fabryka montuje :)

Obrazek

netymark
Klubowicz
Posty: 312
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: netymark » 17 gru 2011, 18:51

na zdjęciu masz tylko wiązkę spod zderzaka ktoś zapomniał o wiązce z auta więc za dużo nie porobisz z tym zestawem. sprawdź u mnie na stronie mam zdjęcie tych wiązek.
Stilo killer - (prawie) wszystkie części

Awatar użytkownika
pszemoo
Klubowicz
Posty: 313
Imie: pszemoo
Auto: Stilooooo
Silnik: 1,9 JTD 115KM
Kolor: Srebrny? Niebieski?
Lokalizacja: Łódź

Postautor: pszemoo » 17 gru 2011, 22:08

Na wiosnę planuję założyć czujniki cofania u siebie, Zastanawiam sie tylko nad tym, czy nie będzie problemów jeśli mam zainstalowany hak (tzn. czy nie będzie "pipczyć", że jest przeszkoda tuż za autem)?
NO EGR -> No problem ;)

Awatar użytkownika
Grześko
Klubowicz
***
Posty: 746
Imie: Grzegorz
Auto: Stilo Dynamic 3D 2003
Silnik: 1,6 16V 103 KM
Kolor: Blue Navy
Lokalizacja: Warszawa (WF)

Postautor: Grześko » 18 gru 2011, 13:13

pszemoo pisze:Zastanawiam sie tylko nad tym, czy nie będzie problemów jeśli mam zainstalowany hak

A ja uważam, że czujniki nie koniecznie będą się wzbudzać. Czujniki mogą po prostu haka "nie widzieć".
Ale na pewno nie będziesz miał żadnego problemu, jeżeli będziesz demontował zaczep haka (kulę z wysięgnikiem), gdy nie potrzebujesz go używać, co jest zalecane (a może już nawet obowiązkowe?) w wypadku haków demontowalnych.
Oczywiście jeżeli Twój hak jest takowy.
Obrazek

Przed Stilo był VW Passat B3 2.0 16V automat, przed nim Fiat Tempra 1.6 SX, a jeszcze wcześniej piętnaście innych autek.
Ostatnio była jeszcze jedna piękność - Alfa Romeo GT 2.0 JTS z 2004 - sprzedana :(
http://www.tempra.org
http://www.vw-passat.pl

kfelisiak
Nowy Klubowicz
Posty: 55
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postautor: kfelisiak » 19 sty 2012, 07:50

Witajcie... a więc i ja zabrałem się za montaż czujników według tego tutoriala ale niestety wymiękłem podczas próby oznaczonej numerem 4.... też mam zestaw bosha z wymiennymi końcówkami i przedłużką ale za cholerę nie mogę tej śruby odkręcić... jest tam mega ciemno i mega ciasno i jak trafię w nią to wypada mi śrubokręt.. taki urok elastycznej przedłużki - czy ktoś ma jakiś inny patent?

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3341
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 19 sty 2012, 08:03

Spróbuj zdjąć samą listwę jeśli nie radzisz sobie z odkręceniem zderzaka...

kfelisiak
Nowy Klubowicz
Posty: 55
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postautor: kfelisiak » 19 sty 2012, 10:52

próbowałem ale w pewnym miejscu na początku zaczęła pękać i też dałem spokój...

mkoniu

Postautor: mkoniu » 19 sty 2012, 11:17

ja wykorzystałem końcówkę, nasadkę, skrzywionego w L długiego gwoździa. małymi ruchami, powoli odkręcałem śrubę.
ogólnie trochę cierpliwości i się uda.

Awatar użytkownika
LukC
Klubowicz
Posty: 561
Lokalizacja: Olkusz

Postautor: LukC » 19 sty 2012, 11:39

Podziwiam was, ja dałem mechanikowi 50ał i za 3 godzinki auto odebrałem :hah:

kfelisiak
Nowy Klubowicz
Posty: 55
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postautor: kfelisiak » 19 sty 2012, 12:48

podejrzewam że mało jest takich mechaników którzy zrobią to za 50 zł :) ale dzisiaj byłem u swojego i zaprosił mnie na kanał do siebie powiedział że udostępni mi narzędzia i jak trzeba będzie to pomoże :)

miri
Klubowicz
Posty: 317
Imie: Niko
Auto: brak
Silnik: brak
Kolor: brak
Lokalizacja: Roztoka

Postautor: miri » 19 sty 2012, 13:19

panowie a możecie polecić jakiś fajny zestaw tych czujników? :)
http://allegro.pl/246-czujnik-parkowani ... 18201.html
ja znalazłem taki jak wyżej , ale podejrzewam że nie należy do najlepszych

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3341
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 19 sty 2012, 13:26

LukC pisze:Podziwiam was, ja dałem mechanikowi 50ał i za 3 godzinki auto odebrałem :hah:


Ja poświęciłem temu godzinę, a za 50zł kupiłem litra i popite i jeszcze były reszty :P

mkoniu

Postautor: mkoniu » 19 sty 2012, 13:29

polecam ten co zapodał himit: http://allegro.pl/kolory-kolorowe-czujn ... 00870.html
całkiem dobrze działa, póki nie jest brudny nawet b.dobrze :D

miri
Klubowicz
Posty: 317
Imie: Niko
Auto: brak
Silnik: brak
Kolor: brak
Lokalizacja: Roztoka

Postautor: miri » 19 sty 2012, 13:35

o super :) dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
krystiano
Nowy Klubowicz
Posty: 159
Imie: Krystian
Auto: FIAT Stilo
Silnik: 1.4
Kolor: Czarna perła
Lokalizacja: Mława
Kontaktowanie:

Postautor: krystiano » 30 sty 2012, 13:21

Odświeżę temat ;)

Przymierzam się do w pierwszej kolejności zakupu czujników i następnie samodzielnego motażu. Niestety w poście zniknęły zdjęcia, więc muszę tylko na opisach działać :)

Panowie chciałbym zakupić czujniki ale bez tego śmiesznego wielkiego wyświetlacza (niektóre nawet gadają). Chodzi mi o zestaw 4 czujek i standardowego wyświetlacza diodowego. Czytałem dużo pozytywnych opini o firmie STIG, która to zajmuje się sprzedażą tego typu wynalazków. Ktoś może od nich ma ? Jak to działa? Czy warto ?

Druga sprawa, montaż - jakoś też mi się nie widzi demontaż całego zderzaka. Wolałbym odpiąć samą listwę, tylko czy na tym poziomie co listwa jest też dostęp do otworów technologicznych, którymi można przeciągnąć kable do bagażnika ? Mam Stilo 3D i nieogrzewany garaż, więc albo zostawię temat na wiosnę albo pomęczę na spokojnie, choć przy tych temperaturach ~ -10 to nie bardzo :) Rozumiem, że w tej czarnej listwie nie ma zaznaczonych miejsc, gdzie trzeba wiercić a jedynie sa już dziury w samym zderzaku ?
Żyj własnym życiem, miej Swoje STILO :)

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3341
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 30 sty 2012, 13:37

krystiano pisze:Panowie chciałbym zakupić czujniki ale bez tego śmiesznego wielkiego wyświetlacza (niektóre nawet gadają). Chodzi mi o zestaw 4 czujek i standardowego wyświetlacza diodowego. Czytałem dużo pozytywnych opini o firmie STIG, która to zajmuje się sprzedażą tego typu wynalazków. Ktoś może od nich ma ? Jak to działa? Czy warto ?


ja mam coś takiego http://allegro.pl/czujnik-czujniki-park ... 84927.html i jest ok

krystiano pisze:Wolałbym odpiąć samą listwę, tylko czy na tym poziomie co listwa jest też dostęp do otworów technologicznych, którymi można przeciągnąć kable do bagażnika ?


Jest

krystiano pisze:Rozumiem, że w tej czarnej listwie nie ma zaznaczonych miejsc, gdzie trzeba wiercić a jedynie sa już dziury w samym zderzaku ?


Dokładnie tak

Awatar użytkownika
krystiano
Nowy Klubowicz
Posty: 159
Imie: Krystian
Auto: FIAT Stilo
Silnik: 1.4
Kolor: Czarna perła
Lokalizacja: Mława
Kontaktowanie:

Postautor: krystiano » 30 sty 2012, 14:22

Dzięki Tomi za info.

Jeszcze jedna kwestia. Ktoœ może orientuje się, czym się różniš czujniki parkowania np:

http://allegro.pl/czujnik...2065784927.html

od tych VALEO ?

http://allegro.pl/asystent-czujniki-par ... 21058.html

Cenowo to 200 zł różnicy a wyglšdajš identycznie. Zastanawiam się, czy te od VALEO sš lepsze ? A jeżeli nawet to w czym ? Chyba, że te 200 zł to tylko opłata za markę :)
Żyj własnym życiem, miej Swoje STILO :)

Awatar użytkownika
Grześko
Klubowicz
***
Posty: 746
Imie: Grzegorz
Auto: Stilo Dynamic 3D 2003
Silnik: 1,6 16V 103 KM
Kolor: Blue Navy
Lokalizacja: Warszawa (WF)

Postautor: Grześko » 30 sty 2012, 14:29

krystiano pisze: Czytałem dużo pozytywnych opinii o firmie STIG...

Kupowałem u nich sporo rzeczy i zawsze byłem bardzo zadowolony z transakcji i zakupionego towaru :) . A swoje czujniki (których jeszcze nie zamontowałem :?) kupowałem u sprzedawcy dziki02, którego również mogę polecić. A dokładnie były to takie czujniki.
krystiano pisze:Mam Stilo 3D i nieogrzewany garaż, więc albo zostawię temat na wiosnę albo pomęczę na spokojnie, choć przy tych temperaturach ~ -10 to nie bardzo

Z montażem swoich czujników ja poczekam jednak do wiosny. Przy tych temperaturach próby odczepiania jakichkolwiek części z tworzywa mogą być problematyczne :?
tomi1985 pisze:krystiano napisał/a:
Rozumiem, że w tej czarnej listwie nie ma zaznaczonych miejsc, gdzie trzeba wiercić a jedynie sa już dziury w samym zderzaku ?


Dokładnie tak

Ej Tomi, wydaje mi się, że na czarnej listwie (po jej zdjęciu - od spodu) są widoczne miejsca, gdzie w wersji z czujnikami wykonywane są w niej otwory.
Obrazek

Przed Stilo był VW Passat B3 2.0 16V automat, przed nim Fiat Tempra 1.6 SX, a jeszcze wcześniej piętnaście innych autek.
Ostatnio była jeszcze jedna piękność - Alfa Romeo GT 2.0 JTS z 2004 - sprzedana :(
http://www.tempra.org
http://www.vw-passat.pl

Awatar użytkownika
krystiano
Nowy Klubowicz
Posty: 159
Imie: Krystian
Auto: FIAT Stilo
Silnik: 1.4
Kolor: Czarna perła
Lokalizacja: Mława
Kontaktowanie:

Postautor: krystiano » 30 sty 2012, 21:56

A co sądzicie o tym:
http://www.parktronic.com/produkt-ps4sw.html
Z tego co ja wyczytałem opinie bardzo dobre no ale i kwota zupełnie inna (450 zł). Czujniki asymetryczne i jakość wykonania elementów też wygląda bajecznie.
Orientuje się ktoś może w ASO jakiej firmy mogą montować czujniki ?
Analizuje wszystko i póki co to raczej jestem zdania, że jeżeli miałbym montować to sprawdzone czujniki a nie jakieś chińskie do 100 zł ;)

Tzn. chodzi mi o to, że wolę zapłacić raz te 450 zł np. i mieć świadomość, że czujniki są naprawdę dobrej jakości :)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 08:12 przez krystiano, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyj własnym życiem, miej Swoje STILO :)

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5169
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Postautor: Tito_Zam » 30 sty 2012, 22:20

Tak głębiej nie wnikałem ,ale te wszystkie zestawy do ok 100 zł to jedno i to samo ,czy to sa za 40 czy 100 zł. Więc może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi ??
Moim zdaniem to wszystko chińszczyzna tak jak z DRL-ami :]

Awatar użytkownika
krystiano
Nowy Klubowicz
Posty: 159
Imie: Krystian
Auto: FIAT Stilo
Silnik: 1.4
Kolor: Czarna perła
Lokalizacja: Mława
Kontaktowanie:

Postautor: krystiano » 31 sty 2012, 16:39

Dzwoniłem dzisiaj do ASO z zapytaniem ile u nich kosztuje montaż? Krzykneli 250 zł :x Zapytałem jakie to są czujniki i dowiedziałem się, że firma CUBE - rzekomo zalecane przez FIAT-a. W necie dużo o tym nie ma - ktoś z Was miał może styczność z tym producentem albo ma fabryczne czujniki tej firmy ? Czujniki tej firmy z wyświetlaczem diodowym i czujnikiem temperatury wewnątrz kosztują 350 zł. Będę wdzięczny z ajakieś porady :)
Żyj własnym życiem, miej Swoje STILO :)

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3341
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 31 sty 2012, 17:17

Ej Tomi, wydaje mi się, że na czarnej listwie (po jej zdjęciu - od spodu) są widoczne miejsca, gdzie w wersji z czujnikami wykonywane są w niej otwory.


Powiem Ci szczerze że nie pamiętam, robiłem to ze 2 lata temu, ale chyba nie ma tam znaczników.
Tito_Zam pisze:Tak głębiej nie wnikałem ,ale te wszystkie zestawy do ok 100 zł to jedno i to samo ,czy to sa za 40 czy 100 zł. Więc może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi ??


Tzw "Chłyt małkietingowy" :P. Towar ten sam, ale nabywca sobie może pomyśleć ze weźmie droższe bo są lepsze, a to jedno i to samo :D

Awatar użytkownika
krystiano
Nowy Klubowicz
Posty: 159
Imie: Krystian
Auto: FIAT Stilo
Silnik: 1.4
Kolor: Czarna perła
Lokalizacja: Mława
Kontaktowanie:

Postautor: krystiano » 31 sty 2012, 17:23

No dobra a te CUBE za 350 lub Parktronic za 450 zł to też "chłitt maketidowy" i to to samo co te chińskie za 100 zł ??:P
Żyj własnym życiem, miej Swoje STILO :)

Awatar użytkownika
LukC
Klubowicz
Posty: 561
Lokalizacja: Olkusz

Postautor: LukC » 31 sty 2012, 17:23

Ja mam Valeo i działają :P



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość