Montaż czujników cofania

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Montaż czujników cofania

Postautor: Himit » 22 cze 2011, 19:55

Dosyć długo szukałem cosik na ten temat i w końcu sam musiałem to wymyślić.
Może komuś się przyda :)


Montaż jest dosyć prosty i zajmuje około godziny czasu.
Starałem się wszystko opisać dokładnie i w miarę możliwości porobiłem kilka fotek.


Najpierw odkręcamy 2 krzyżaki trzymające wewnętrzne nadkole (nr 1 i 2), przy dolnej śrubce przyda się maksymalnie krótki śrubokręt, Długi nie podejdzie bo koło przeszkadza.

Potem odginamy "szmaciane" nadkole i odkręcamy śrubę (nr 3) jest to bodajże 10 i przyda się tutaj nasadka, przedłużenie i zwykła grzechotka.

Potem śruba nr 4, jest to torx i do jej wykręcenia przyda się dość dług śrubokręt z wymiennymi końcówkami, jest tam bardzo ciasno a śruba jest umieszczona w dosyć wysokim położeniu.

Z drugiej strony robimy analogicznie to samo.

Kolejny krok to odkręcamy 5 śrub znajdujących się pod zderzakiem (nr 5)

Obrazek


Teraz otwieramy klapę na górze zderzaka odkręcamy 5 torxów, pociągamy zderzak lekko do siebie i gotowe. Warto podłożyć coś pod zderzak, bo łatwo zarysować lakier.

Obrazek


Wiercenie otworów jest banalne. Wystarczy wkrętarka i otwornica która znajduje się w zestawie.
Nie trzeba nic wymierzać ani cudować, bo w zderzaku są już otwory na fabryczne czujniki.
Otwory trzeba zrobić tylko w listwie.


Obrazek

Obrazek


Po wywierceniu otworków zakładamy czujniki, a kable możemy pociągnąć otworami znajdującymi się z boku pod tylnymi lampami.


Teraz możemy spokojnie zainstalować zderzak z powrotem.
Ściąganie zajęło mi ok 20 minut, natomiast zakładanie już ok 10.

Na desce rozdzielczej przy samej szybie instalujemy, wyświetlacz z buzerem od naszego czujnika. Kabelek od niego bardzo fajnie wciska się w szczelinę z boku, a potem bez ściągania można wszystko wepchnąć pod plastiki przy progach.
Przeciągamy kabel da bagażnika i podpinamy wszystko razem z czujnikami do centralki (również w zestawie).

Ja swoją centralkę umieściłem pod zaślepka od tylnych świateł po stronie kierowcy.


Teraz tylko odpinamy kostkę od lampy i podpinamy się pod nią. Najlepiej włączyć światła wcisnąć wsteczny (bez odpalania silnia :P) i sprawdzić w której konfiguracji będzie dizałać :P


I to by było na tyle. Może się rozpisałem ale jest to naprawdę łatwe, a sam czujnik naprawdę ułatwia życie, zwłaszcza parkowanie w miejskiej dżungli hehe.

Model czujnika to Golden Eye Y-2616


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2012, 11:20 przez Himit, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krzycho
Nowy Klubowicz
Posty: 272
Imie: Krzych
Auto: Zbieram na JTD
Silnik: JTD ?
Lokalizacja: Wadowice
Kontaktowanie:

Postautor: Krzycho » 22 cze 2011, 20:32

:viva: Gratki...

Piękny manual dla reszty użytkowników ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rommie
Nowy Klubowicz
Posty: 239
Imie: Rommie
Auto: Vectra
Silnik: 220KM 2.5V6 X25XET
Kolor: Kapusta
Lokalizacja: Wołomin
Kontaktowanie:

Postautor: Rommie » 23 cze 2011, 10:02

Poproszę o fotkę jak to wygląda w kabinie, chodzi mi o umiejscowienie wyświetlacza.
Dziękuję :P

Pozdrawiam.
Sczytywanie kodów błędów z dojazdem do klienta 796-629-223. Łukasz.
Problem z autkiem ? Dzwoń śmiało pomogę i naprawię.

Mocy zawsze jest za mało !!
Nie ponoszę odpowiedzialności za porady czy wskazówki zawarte w moich postach, masz swój rozum - robisz wszystko na własne ryzyko.

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 23 cze 2011, 10:56

Obrazek

Awatar użytkownika
Beny.rac
Nowy Klubowicz
Posty: 298
Lokalizacja: Tiel(NL) SRC(PL)

Postautor: Beny.rac » 23 cze 2011, 20:17

Chłopie KAWAŁ dobrej roboty - więc wydaje mi sie że z pomocą mojego Seniora ogarne temat :evil:

Jaki koszt czujników oraz czy na 100% w kazdym zderzaku są już miejsca wyznaczone na czujniki ???

Jeszcze raz dzieki za manuala ... :papa:

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 23 cze 2011, 20:43

http://allegro.pl/markowy-czujnik-cofan ... 70857.html

Nie wiem czy w każdym zderzaku będą gotowe otwory, ale nawet jak by ich nie było to powinny zostać jakieś ślady. Chyba, że fabryka miała 2 osobne linie do produkcji zderzaków z otworami i bez otworów.
Fabbrica Italiana Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3271
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 27 cze 2011, 08:29

Ja montowałem podobny zestawik w 3d. Otwory w zderzaku również były z tym, że nie demontowałem go całego, a jedynie zdjąłem listwę i odkręciłem śruby pod zderzakiem oznaczone przez Hrabie nr 5 żeby przesadzić nad nimi przewody od czujników. Robiłem to już stosunkowo dawno temu ale z tego co pamiętam robota była prosta i szybka. Czujnik zamieściłem na wzgórku pod popielniczką. Fajna sprawa trzeba przyznać, znacznie ułatwia parkowanie.

Awatar użytkownika
LukC
Klubowicz
Posty: 561
Lokalizacja: Olkusz

Postautor: LukC » 27 cze 2011, 17:35

himit pisze:http://allegro.pl/markowy-czujnik-cofania-goldeneye-z-lcd-akcesoria-i1683170857.html

Nie wiem czy w każdym zderzaku będą gotowe otwory, ale nawet jak by ich nie było to powinny zostać jakieś ślady. Chyba, że fabryka miała 2 osobne linie do produkcji zderzaków z otworami i bez otworów.


Markowy zestaw za 80zł, niezły bajer :hah:

Awatar użytkownika
m1xer
Nowy Klubowicz
Posty: 124
Imie: m1xer
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.4 + LPG
Kolor: Red
Lokalizacja: Kraków

Postautor: m1xer » 27 cze 2011, 18:58

himit super wstawka!!! właśnie przymierzam się do zamontowanie podobnego zestawu u mnie a tu taki piękny opis co i jak :)

u mnie jedyny problem to brak czarnej listwy.. i nie wiem czy dopłacać i szukać czujników w kolorze czerwonym czy olać to i mieć 4 czarne kropki na zadku ;)

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 27 cze 2011, 19:09

Kup czarne czujniki i jedyne co musisz zrobić to je pomalować. Można spokojnie je malować i to nie zaburza ich pracy. No chyba ze za grubo farby nawalisz. :P
Fabbrica Italiana Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
hidemichi
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo MW
Silnik: 1.6 benz @ 103 KM.
Kolor: sam nie wiem...
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: hidemichi » 06 lip 2011, 11:20

Super sprawa, właśnie dzisiaj do mnie doszły te czujniki i teraz siedzę i czytam, jak to zainstalować. Orientuje się ktoś, jak to jest w MW? Będę montował w weekend, to mogę dokumentację foto zrobić, tylko chciałbym wiedzieć, czy rozkład śrub trzymających zderzak jest taki sam..?

Awatar użytkownika
Rommie
Nowy Klubowicz
Posty: 239
Imie: Rommie
Auto: Vectra
Silnik: 220KM 2.5V6 X25XET
Kolor: Kapusta
Lokalizacja: Wołomin
Kontaktowanie:

Postautor: Rommie » 07 lip 2011, 22:07

Ja bym wyświetlacz zamontował z tyłu w lampce trzeciego stopu.
Jak cofasz to patrzysz do tyłu a nie do przodu prawda ? :)

To tyle o de mnie pozdrawiam.
Sczytywanie kodów błędów z dojazdem do klienta 796-629-223. Łukasz.

Problem z autkiem ? Dzwoń śmiało pomogę i naprawię.



Mocy zawsze jest za mało !!

Nie ponoszę odpowiedzialności za porady czy wskazówki zawarte w moich postach, masz swój rozum - robisz wszystko na własne ryzyko.

Awatar użytkownika
hidemichi
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo MW
Silnik: 1.6 benz @ 103 KM.
Kolor: sam nie wiem...
Lokalizacja: Piaseczno

Postautor: hidemichi » 08 lip 2011, 12:49

Również mam takie wrażenie - ja planuję to zrobić na szerokości trzeciego światła stop, ale na dole.

Pytanie do twórcy tematu - muszę kupić sobie Torxa - jaki rozmiar tego śrubokręta potrzebny jest do okręcenia tego wszystkiego?

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 08 lip 2011, 13:41

Ja mam taki śrubokręt Boscha z 40 końcówkami więc szczerze powiem, że nie pamiętam jaki to rozmiar.
Fabbrica Italiana Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
LukC
Klubowicz
Posty: 561
Lokalizacja: Olkusz

Postautor: LukC » 08 lip 2011, 15:36

Mi się bawić nie chciało, więc dałem 50zł i mi fachowcy założyli :hah:

Awatar użytkownika
daroo
Nowy Klubowicz
Posty: 79
Imie: daroo
Auto: stilo
Silnik: 1.8 133KM
Lokalizacja: rzeszów

Postautor: daroo » 08 lip 2011, 21:01

ja też montowałem czujniki swego czasu, ale obeszło się bez ściągania zderzaka, kto ma sprytne ręce przeciągnie kable tak jak na zdjęciach wyżej. co do otworów to pod czarną listwą były i czujniki zamontowałem w ich miejsce. a teraz pytanie do tych co już mają te czujniki: nie wydaje się wam, że oba boczne (lewy i prawy) łapią za dużo?
bo u mnie jakby za bardzo były skierowane na boki a nie do tylu i piszczą nawet na wyższą trawę jak cofam wzdłuż chodnika. no ale nie da się ich inaczej ustawić gdyż tak dziury wycięła fabryka.

mkoniu

Postautor: mkoniu » 10 lip 2011, 10:43

również kupiłem ten zestaw, wczoraj zamontowałem. do opisu himita dodałbym że:
narzędzie potrzebne do zdemontowania zderzaka to śrubokręt gwiazdkowy, klucz 8 oraz torx. torx jest pod 4 i klapa bagażnika - ten sam rozmiar. ósemka jest pod 3 i 5 (sa tam 4 śruby).

ogólnie manual bardzo dokładny i pomocny. wielkie dzięki himit :piwko:

zenganet

Postautor: zenganet » 20 lip 2011, 18:25

ja zakupilem zestaw z czujnikami z przodu i nie działają. W zestawie do podłączenia są kable czerwony - zasilanie, żółty - wsteczny i czarny- pewnie uziemienie. Ma ktoś pomysł jak podlączyć to wszystko żeby działało? :?

mkoniu

Postautor: mkoniu » 20 lip 2011, 21:34

jak z przodu to raczej inaczej działają
z tego co czytałem to przód działa gdy wciśniesz i przytrzymasz hamulec. dlatego jeden kabelek to będzie plus, drugi minus, trzeci plus do światła stop. i jeśli w tym trzecim będzie przez pewien czas cały czas prąd to włącza się centralka z czujnikami. Nie wiem kiedy się wyłączy.
nie wiem tylko jak to będzie z stilo ponieważ gdy nie działa stop (nie wciskasz hamulca) to komputer wysyła sygnały (podłączysz woltomierz to zobaczysz jak sygnał skacze) by sprawdzić czy żarówki się nie przepaliły....

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3271
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 21 lip 2011, 09:22

zenganet, przypuszczam, że musisz wykombinować jakiś prąd przy parkowaniu przodem, z tyłu idzie ze wstecznych świateł więc jest to prosty temat a z przodu w tym przypadku pewnie jakiś przełącznik do + by najlepiej było dać :)

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 21 lip 2011, 09:25

zenganet, ja jak instalowałem swój czujnik to były tylko 2 kable. zasilanie szło z lampy od wstecznych (dopóki nie wbije wstecznego czujnik nie działa) a drugi był masą. Więc ten 3 kabelek u Ciebie to pewnie jakiś knif do tych przednich sensorów.

[ Dodano: 2011-07-21, 10:29 ]
Może to ci pomoże, bo tutaj cosik o świetle stopu jest:

http://sklep.hadron.pl/pliki/dopobrania/268_37.pdf
Fabbrica Italiana Automobili Torino

Obrazek

zenganet

Postautor: zenganet » 21 lip 2011, 09:47

Dzięki za pomoc, spróbuje podłączyć do stopu tylko ciekawe czy uziemienie będzie.

siudex
Nowy Klubowicz
Posty: 67
Imie: Bartek
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 JTD 115KM
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: siudex » 01 paź 2011, 09:30


netymark
Klubowicz
Posty: 312
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: netymark » 01 paź 2011, 15:08

w każdym zderzaku, który ma listwę ochronną są otwory pod czuniki. poza kombi w wersji bez czujników bo nie ma listwy ochronnej :) jeśli w listwie nie masz otworów to raczej trzeba zdjąć zderzak, żeby się nawiercić w listwę przez otwory w zderzaku. listwy są oczywiście zdejmowalne i wymienne ale jak to zwykle bywa 3d inne niż 5d. pod osłoną tylnego pasa w bagażniku jest gumowa otwór dla kabli zaślepiony gumową zatyczką.

[ Dodano: 2011-10-01, 16:12 ]
zenganet pisze:ja zakupilem zestaw z czujnikami z przodu i nie działają. W zestawie do podłączenia są kable czerwony - zasilanie, żółty - wsteczny i czarny- pewnie uziemienie. Ma ktoś pomysł jak podlączyć to wszystko żeby działało? :?


jeśli chcesz żeby działały gdy parkujesz tyłem (na skręconych kołach można obetrzeć przód) to podepnij pod wsteczny. ja bym włączył na stałe, czyli czerwony połączył z żółtym. będą działać cały czas niezależnie co naciśniesz czy włączysz. no chyba, że po włączaniu ci coś pika non stop to wtedy lipa i jakiś przełączniczek by się przydał.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2011, 22:52 przez netymark, łącznie zmieniany 1 raz.
Stilo killer - (prawie) wszystkie części

siudex
Nowy Klubowicz
Posty: 67
Imie: Bartek
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 JTD 115KM
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: siudex » 01 paź 2011, 19:00

nie no jasne ;) chodzi mi o to czy same czujniki są coś warte ;)



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości