Obrazek

Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3348
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: Tomi » 12 mar 2015, 08:45

Zainspirowany postami kolegi IT, nt. aktywacji kierunków bez karty kodowej, postanowiłem ująć w jeden wątek problem dyskusji i rozwiać wątpliwość coby niepotrzebnie nie zaśmiecano innych wątków.
Do rzeczy:
Ukłony w stronę kolegi IT bo sposób jest skuteczny - należy połączyć się z Body i przejść do Proxi Alignment Procedure, następnie ustawiamy pod pozycją Kontrolka zrządzenia zabezpiecz. /p. kradzieżą Obecny (jak na screenie) i przeprowadzamy procedurę osiowania Proxi po czym cieszymy się działającymi kierunkami.
Podziękowania dla kolegi IT

IT kierunki.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
zima211
Nowy Klubowicz
Posty: 96
Imie: Piotr
Auto: FIAT STILO
Silnik: 1.9 JTD 80 HP => 90 HP
Kolor: Rosso Tiziano
Lokalizacja: Włodawa

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: zima211 » 14 mar 2015, 07:38

Próbowałem uruchomić aktywację kierunków twoim sposobem ale ani w fiatecuscan ani w multiecuscan nie mam takiej opcji jak "Kontrolka zrządzenia zabezpiecz. /p. kradzieżą". Którą wersją programu to zrobiłeś ? A może trzeba mieć fabryczny alarm żeby w ten sposób kierunki zadziałały.

Awatar użytkownika
MaRTiN
Klubowicz
***
Posty: 325
Imie: Martin
Auto: Fiat Stilo Dynamic
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Nero Black 601
Prezentacja auta: stilon-martin-t9346.html
Lokalizacja: Tworków

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: MaRTiN » 14 mar 2015, 08:17

zima211 pisze:Próbowałem uruchomić aktywację kierunków twoim sposobem ale ani w fiatecuscan ani w multiecuscan nie mam takiej opcji jak "Kontrolka zrządzenia zabezpiecz. /p. kradzieżą". Którą wersją programu to zrobiłeś ? A może trzeba mieć fabryczny alarm żeby w ten sposób kierunki zadziałały.

U mnie wczoraj poszło, MES 2.1 ;) Uruchom MESa, wejdź do zakładki Nadwozie (BCM) i połącz się z CAN Setup / PROXI Alignment Procedure i tam w zakładce Regulacje (F7) jest ta opcja "Kontrolka zrządzenia zabezpiecz. /p. kradzieżą". Wykonasz osiowanie to powinno być OK, sprawdź i daj znać ;)

Awatar użytkownika
zima211
Nowy Klubowicz
Posty: 96
Imie: Piotr
Auto: FIAT STILO
Silnik: 1.9 JTD 80 HP => 90 HP
Kolor: Rosso Tiziano
Lokalizacja: Włodawa

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: zima211 » 14 mar 2015, 10:48

MaRTiN zadziałało. Użyłem wersji MES 2.2. Wcześniej sprawdzałem na MES 1.3 FES 3.6 i tej opcji nie było. ;D

Awatar użytkownika
MaRTiN
Klubowicz
***
Posty: 325
Imie: Martin
Auto: Fiat Stilo Dynamic
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Nero Black 601
Prezentacja auta: stilon-martin-t9346.html
Lokalizacja: Tworków

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: MaRTiN » 15 mar 2015, 10:51

zima211 pisze:MaRTiN zadziałało. Użyłem wersji MES 2.2. Wcześniej sprawdzałem na MES 1.3 FES 3.6 i tej opcji nie było. ;D

Możliwe że dopiero później to dodali do MESa.. Ważne, że działa :D

--------------------- Dodano: 15 mar 2015, 12:50 ---------------------

Cieszyłem się kiedy auto znowu zaczeło do mnie mrugać, ale teraz jest inny problem po włączeniu kierunków tym sposobem :| Przynajmniej tak myślę że to dotyczy tego, bo od kiedy mam włączone te kierunki za pomocą pozycji "Kontrolka zrządzenia zabezpiecz. /p. kradzieżą" auto pokazuje błąd "Alarm failure"... Alarmu w aucie nie mam i nigdy jeszcze nie wyświetlił się taki błąd, więc raczej chodzi o to że przez osiowanie komputer w aucie szuka alarmu którego fizycznie w aucie nie ma...

Niewiem czy dobrze myślę, niech ktoś to nie ma alarmu powie czy też tak teraz ma? A Ci co mają alarm pewnie takiego błędu nie mają..?

Awatar użytkownika
3em
Klubowicz
Posty: 325
Imie: Marcin
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 JTD 140 KM
Kolor: Corsa
Prezentacja auta: schumi-3em-1-9-t7524.html
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: 3em » 15 mar 2015, 14:17

Mam tak samo - jednakże w niczym raczej nie przeszkadza to gdyż znika zaraz samo.. Cóż to jest za problem? że pojawi Ci się alarm failure na 5 sek ? :facepalm5:
Obrazek

Awatar użytkownika
Poluś
Starszy Klubowicz
***
Posty: 1118
Imie: Paweł
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 MJTD
Kolor: Czerwony
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=6176
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: Poluś » 15 mar 2015, 14:26

Coś za coś. Błąd za miganie kierunkowskazów. Zawsze można dodać alarm i dodatkowo mieć jeszcze pikanie przy otwieraniu i zamykaniu razem z miganiem kierunkowskazów.

Dobrze, że mam kartę kodową i alarm, no ale jakiś półśrodek jest wymyślony.

Awatar użytkownika
MaRTiN
Klubowicz
***
Posty: 325
Imie: Martin
Auto: Fiat Stilo Dynamic
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Nero Black 601
Prezentacja auta: stilon-martin-t9346.html
Lokalizacja: Tworków

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: MaRTiN » 15 mar 2015, 18:33

3em pisze:Mam tak samo - jednakże w niczym raczej nie przeszkadza to gdyż znika zaraz samo.. Cóż to jest za problem? że pojawi Ci się alarm failure na 5 sek ? :facepalm5:

No fakt że po chwili błąd znika i OK problem może nie jest duży, ale jakoś wolałem po przkręceniu kluczyka widzić komunikat Check OK :) i wiem, wiem że jest niby OK a bład jest nieszkodliwy ale jednak się wyświetla.. Pomyślę nad załatwieniem kodu, może przyda się i do czego innego :cool:

Awatar użytkownika
Piotrek#1923
Klubowicz
Posty: 336
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multiwagon
Silnik: 1.6 16V 103KM PB + LPI
Kolor: Grigio Steel 647
Prezentacja auta: stilo-multiwagon-1-6-16v-103km-pb-lpi-dynamic-sky-windows-t10184.html#p13056
Lokalizacja: Stare Babice

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: Piotrek#1923 » 25 lip 2015, 00:39

U siebie też spróbowałem tego patentu. Nie powiem miganie kierunkowskazów jest dobrą oznaką sprawdzenia czy sygnał z pilota dociera do auta.
Oczywiście przy każdym uruchomieniu pojazdu po otworzeniu pilotem centralnego zamka wyświetla się komunikat "Alarm failure".
Komunikat ten nie występuje gdy nie zamykamy wogóle samochodu :)

Oszukiwanie auta ma też złe strony.
Oprócz pojawienia się błędów związanych z alarmem w MESie przy odłączeniu akumulatora i ponownym jego podłączeniu wyskakuje bład, który nie ma prawa wyskoczyć. A mianowicie bład otwartej maski przy każdym uruchomieniu pojazdu - bonnet open.
Komputer znalazł błąd mimo iż nie ma czujnika otwarcia maski..

Jedyna rada dla ludzi którzy nie mają karty z kodem.
Trzeba wyłączyć oszukiwanie samochodu i ponownie odłaczyć i podłączyć akumulator :) Check ok :P

Ja przez dwa miesiące jeździłem z tym dziwnym błedem i się denerwowałem :/
Powodzenia :piwo:

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 588
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: Patryk » 25 lip 2015, 08:26

Komunikat otwarcia maski się pojawia, bo czujnik jest niezbędny do uruchomienia alarmu. Nic dziwnego, jest to zwykły stycznik i komputer widzi otwarty obwód ;)

x X x
Nowy Klubowicz
Posty: 109
Imie: Sławek
Auto: Stilo 3D 2005 Active
Silnik: 1,4 16V + LPG
Kolor: 199/A Rosso Tiziano
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: x X x » 06 gru 2015, 15:53

Uruchomiłem kierunki do centralnego ową metodą w swoim samochodzie. Co ciekawe - pojawia się komunikat o błędzie alarmu ("Alarm unavailable" i pomarańczowa kontrolka alarmu, ale wszystko po chwili gaśnie) mimo, że w samochodze jest zainstalowany fabryczny alarm. Aczkolwiek jest to dziwny alarm (albo nie działa, albo jest wyłączony) - ponieważ nie "krzyczy", tylko miga światłami - aczkolwiek - po aktywacji - nie ciągle, jak bym się tego spodziewał, ale tylko gdy coś się dzieje. Sprawdzałem to w ten sposób, że zamykałem się w samochodzie i machałem ręką przed czujnikiem (są dwa na słupkach przednich), wtedy samochód miga światłami w określonych odstępach czasowych. Gdy przestanę się ruszać - światła gasną. Czasem też samochód wyda taki podwójny, wysoki, bardzo szybki dźwięk, jak gdyby aktywacji. Może ktoś pomoże ogarnąć ten alarm?

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2108
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: pio075 » 06 gru 2015, 17:18

Jeśli masz czujniki przy słupkach to nie jest to fabryczny alarm - w fabrycznym czujniki są przy lampce od oświetlenia wnętrza.

x X x
Nowy Klubowicz
Posty: 109
Imie: Sławek
Auto: Stilo 3D 2005 Active
Silnik: 1,4 16V + LPG
Kolor: 199/A Rosso Tiziano
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: x X x » 07 gru 2015, 12:59

W każdej opcji wyposażenia? Ja przy lampce mam tylko schowek/kieszonkę. W google można znaleźć zdjęcia od opcji z przyciskami do dachu i tymi od dodatkowych systemów.

Poza tym dziwne by to było. Po pierwsze nie mam dodatkowego pilota. Po drugie, po zamknięciu samochodu i sygnalizacji kierunkami (oraz zaświecenia się kontrolki w drzwiach) pojawia się jeszcze dodatkowy sygnał kierunkami - dwa szybkie mignięcia (w tym samym momencie, kiedy kontrolka w drzwiach zaczyna bardzo szybko migać).

W samochodzie są dwa czujniki ruchu na słupkach przednich, oraz jakiś czujnik na przedniej szybie z czerwoną diodą, po lewej stronie przy kokpicie.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2108
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: pio075 » 07 gru 2015, 22:15

Tak w każdej opcji wyposażenia.
Odsyłam do instrukcji tam jest pokazany fabryczny alarm.
Alarm może być, ale dołożony u dilera lub w jakimś warsztacie i wcale nie musisz mieć dodatkowych pilotów, żeby go aktywować, bo może być sterowany sygnałem z fabrycznego centralnego zamka ;)

x X x
Nowy Klubowicz
Posty: 109
Imie: Sławek
Auto: Stilo 3D 2005 Active
Silnik: 1,4 16V + LPG
Kolor: 199/A Rosso Tiziano
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: x X x » 08 gru 2015, 10:20

Z instrukcji wynika, że fabryczny alarm == zabezpieczenie pojemnościowe. Więc tak, nie mam fabrycznego alarmu ;)

Aczkolwiek jakiś alarm mam i muszę się mu przyjrzeć i dowiedzieć jak działa. Tak jak wspominałem w poprzednim poście, czujniki wewnątrz auta działają (kierunki reagują na ruch w aucie, ale i poruszenie samym samochodem), przy zamykaniu dwa razy migną kierunki i bardzo szybko miga dioda w prawych drzwiach - ale sam alarm nie krzyczy ;P

Takiego dodatkowego alarmu nie da się podłączyć do systemu, aby nie pokazywał informacji o niedostępnym alarmie?

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2108
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: pio075 » 08 gru 2015, 11:08

Nie bardzo - fabryczny alarm jest w body więc to nie jest jakaś dodatkowa centralka.
Do niego masz fabryczną syrenę, czujniki pojemnościowe w obudowie lampki (zastępują schowek) i zamek przedniej maski z czujnikiem otwarcia.
Szczerze nie pamiętam czy są tam jeszcze jakieś dodatkowe elementy, ale te wymienione wyżej na pewno musiałbyś uzupełnić żeby nie wywalało błędu alarmu ;)
Jakakolwiek centralka alarmowa nie będzie przez body rozpoznana więc błędy będą dalej występowały.

Awatar użytkownika
Bulka
Administrator
Posty: 1752
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D | Croma
Silnik: 1.6+LPG 103km | 1.9 150km
Kolor: Srebrny | Srebrny
Lokalizacja: Wadowice/Jaszczurowa(Jamnik)

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: Bulka » 08 gru 2015, 11:16

pio075 pisze:Nie bardzo - fabryczny alarm jest w body więc to nie jest jakaś dodatkowa centralka

gdzieś czytałem, że za centralkę fabrycznego alarmu w stilo robi własnie syrena, ale nie wiem na ile to prawda jest.

x X x
Nowy Klubowicz
Posty: 109
Imie: Sławek
Auto: Stilo 3D 2005 Active
Silnik: 1,4 16V + LPG
Kolor: 199/A Rosso Tiziano
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: x X x » 08 gru 2015, 11:58

Przyglądnę się dzisiaj systemowi alarmowemu w aucie, może coś z tego wywnioskuję.

W instrukcji, w dziale KLUCZYKI (Deska rozdzielcza i sterowanie), na stronie 13-tej, rysunek 11 wyczytałem, że szybkie miganie diody wraz z kierunkowskazami po zamknięciu samochodu sygnalizuje nie domknięcie drzwi. Jeżeli nie ma fabrycznego alarmu = nie ma czujnika w klapie silnika = drzwi teoretycznie są nie zamknięte (aczkolwiek w instrukcji nie ma info o klapie silnika). Czy ktoś może potwierdzić takie zachowanie w swoim aucie (oczywiście ktoś, kto nie ma alarmu ;P )?

Awatar użytkownika
PiQ
Klubowicz
***
Posty: 614
Imie: Piotr
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 mjet 16v
Kolor: corsa rosso
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9569#p122743
Lokalizacja: Gliwice

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: PiQ » 08 gru 2015, 12:05

x X x pisze:W każdej opcji wyposażenia? Ja przy lampce mam tylko schowek/kieszonkę. W google można znaleźć zdjęcia od opcji z przyciskami do dachu i tymi od dodatkowych systemów.


Generalnie występowało 5 opcji "zabudowy" przy lampce o których wiem na 100%:
1. schowek (bez elektronicznych divajsów)
2. sterowanie szyberdachem
3. elementy alarmu
4. połączone elementy alarmu i sterowania szyberdachem
5. elementy telefonu pokładowego (bez szyberdachu bez alarmu)

tutaj masz pogląd jak powinna wyglądać zabudowa z alarmem
alarm.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Passions make the world go round - only sky is the limit

siwy1296
Starszy Klubowicz
Posty: 1483
Imie: Filip
Auto: Stilo Abarth
Silnik: 2.4 170KM
Prezentacja auta: abarth-by-siwyy-t11680.html

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: siwy1296 » 08 gru 2015, 16:30

O to ja sprawdze u siebie bo nie widziałem ani schowka ani telefonu pokładowego ani alarmu bo go nie mam ani sky nie mam

Wysłane z telefonu za pomocą TapaTalka.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2108
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: pio075 » 08 gru 2015, 19:47

Bulka pisze:gdzieś czytałem, że za centralkę fabrycznego alarmu w stilo robi własnie syrena, ale nie wiem na ile to prawda jest.

Centralka jest w body, ale może być tak, że po podłączeniu syreny błąd znika bo tam oprócz sterowania i zasilania idzie jedna linia can (do syreny dochodzą cztery piny).

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5169
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: Tito_Zam » 10 gru 2015, 10:04

To szybkie mruganie przy niedomknietych drzwiach to nornalna rzecz. W każdym stilo tak jest.

Awatar użytkownika
PiQ
Klubowicz
***
Posty: 614
Imie: Piotr
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 mjet 16v
Kolor: corsa rosso
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9569#p122743
Lokalizacja: Gliwice

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: PiQ » 10 gru 2015, 10:50

Tito_Zam pisze:To szybkie mruganie przy niedomknietych drzwiach to nornalna rzecz. W każdym stilo tak jest.


tak - to jest właśnie sygnalizacja niedomknietych drzwi/klapy
Passions make the world go round - only sky is the limit

Awatar użytkownika
Grześko
Klubowicz
***
Posty: 747
Imie: Grzegorz
Auto: Stilo Dynamic 3D 2003
Silnik: 1,6 16V 103 KM
Kolor: Blue Navy
Lokalizacja: Warszawa (WF)

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: Grześko » 10 gru 2015, 11:13

W moim aucie nie mam alarmu i przed ponownym uruchomieniem sygnalizacji kierunkowskazami (straciłem tę opcję po uaktywnieniu kontrolki tempomatu) chyba nie było owego szybkiego mrugania diody w lewych drzwiach, a przynajmniej nie zauważyłem tego. Sygnalizacja kierunkowskazami wyglądała w ten sposób: jedno "długie" (około 1 sekunda) zapalenie się kierunkowskazów, oznaczające zaryglowanie zamków oraz dwa "krótkie" mignięcia kierunkowskazów oznaczające odblokowanie zamków.

Po ponownym "uruchomieniu kierunkowskazów" (metodą przedstawioną przez IT) już to szybkie mruganie występuje, jak i to, że po zamknięciu auta pilotem jest jedno "długie" zapalenie się kierunkowskazów (sygnalizujące zaryglowanie zamków) i po około 3 sekundach dwa "krótkie" mignięcia kierunkowskazów (jakby sygnalizujące załączenie się alarmu, którego notabene nie ma ;) ). W tym momencie również dioda w drzwiach zaczyna mrugać "wolniej" (około co 1 sekundę). Oczywiście włącza się błąd alarmu (no bo go nie ma), ale szybko sam gaśnie ;)


Gorzej, że obecnie po problemach ze starym akumulatorem (padł i trzeba było go wymienić :() wyskakuje mi błąd otwartej maski silnika "bonnet open" (krańcówki maski w zamku nie mam).
Obrazek

Przed Stilo był VW Passat B3 2.0 16V automat, przed nim Fiat Tempra 1.6 SX, a jeszcze wcześniej piętnaście innych autek.
Ostatnio była jeszcze jedna piękność - Alfa Romeo GT 2.0 JTS z 2004 - sprzedana :(
http://www.tempra.org
http://www.vw-passat.pl

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2108
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Aktywacja kierunków / migaczy bez karty kodowej

Postautor: pio075 » 10 gru 2015, 15:22

To dodatkowe podwójne mignięcie (i miganie diody) oznacza aktywację funkcji deadlock - w wersji bez alarmu aktywuje się ona po dwukrotnym kliknięciu przycisku zamknięcia auta na pilocie.



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości