Obrazek

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Gotowe manuale, pomocne przy naprawach
Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5003
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: Mazi » 03 lut 2015, 14:01

Ok napiszę to dla potomnych, ale jeśli ktoś jeszcze raz o to zapyta to zabije xD

Procedurę należy wykonać dokładnie jak jest to napisane !!!:

1. Wyjmij kartę sim następnie włącz zapłon ( nie zapalaj silnika )
2. Gdy connect nav+ się uruchomi wyzeruj wszystkie błędy używając klawisza "ESCAPE"
3. Wyjmij jakąkolwiek znajdującą się płytę w napędzie następnie wyłącz nawigację klawiszem "ON"
4. Gdy CN+ w pełni się wyłączy, włącz je ponownie używając klawisza "ON", gdy connect nav+ się uruchomi wyzeruj wszystkie błędy używając klawisza "ESCAPE"
5. Włóż płytę z SOFTEM i czekaj na wyświetlenie się napisu "CD ERROR", wyzeruj ten błąd klawiszem "ESCAPE"
6. Wyłącz CN+ przyciskiem "ON"
7. Wyłącz zapłon i wyjmij kluczyk.
8. Nie wkładając kluczyka do stacyjki włącz CN+ za pomocą klawisza "ON"
9. Procedura update powinna się rozpocząć. NIE WYŁĄCZAJ CN+ podczas trwania procedury. Pasek postępu może się zawiesić kilka razy na kilka chwil, ale to normalne. Po udanej procedurze niebieskie logo FIAT pokaże sie na wyświetlaczu , a płyta zostanie wysunięta automatycznie.
10. Wyjmij płytkę, a następnie wyłącz CN+ przyciskiem "ON"

Jeśli wszystko przebiegło pomyślnie po ponownym włączeniu CN+ powinieneś zobaczyć numer nowej wersji softu w prawym dolnym rogu wyświetlacza.

Jeśli procedura zawiesiła sie na 50% na dłużej niż 10min lub procedura nie udała się z jakiegokolwiek innego powodu to w tym momencie masz uszkodzony soft w pamięci flash i martwe CN+. Zostanie to potwierdzone przez CN+ po naciśnięciu przycisków : 3-->4-->5-->6---> "TEL" mignięciem wszystkich podświetleń przycisków panelu nawigacji. I możliwe, że procedura zostanie wznowiona. Aczkolwiek nigdy nie musiałem tego próbować i nie wiem czy działa czy nie bo każdy update softu navi kończył się sukcesem.

Jeśli procedura zakończy się niepowodzeniem z niewiadomych przyczyn wciskamy przyciski jeden po drugim 3-->4-->5-->6--> podwójna strzałka w prawo ( ten od kolejna piosenka ) i czekamy na pojawienie się jakiegoś info o aktualizacji, ekran będzie miał opóźnienie należy poczekać kilka sekund, urządzenie powinno się 2 razy restartować i całkowicie się wyłączy. Następnie zaczynamy procedurę od punku 4.

Po wgraniu softu język w CN+ będzie przywrócony na język Włoski. Aby dokonać zmiany potrzebujemy płyty zwanej SETUP CD.
Procedura zmiany języka:

1. Włącz zapłon
2. Jak tylko CN+ się włączy włóż płytę setup i pozwól nawigacji normalnie się uruchomić.
3. Wyzeruj wszystkie ostrzeżenia przyciskiem "ESCAPE"
4. Wciśnij "SETUP" następnie "LANGUAGE" i ustaw swój język
5. Potwierdź "OK" i akceptuj zmiany "ENTER"
6. Zaakceptuj wszystkie komunikaty i wyzeruj na końcu przyciskiem "ESCAPE".
7. Wyjmij płytę.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

Awatar użytkownika
EdaCzk
Nowy Klubowicz
Posty: 19
Imie: Eryk
Auto: stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: niebieski
Lokalizacja: Czerwonak

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: EdaCzk » 19 lut 2015, 15:16

Czy posiada ktoś aktualne linki do softów? Bo wszedzie gdzie sa to juz z 2011, 2010 roku itp i wygasly... Jest ktoś kto sie podzieli aktualnym? Wersja mojego softa 5

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: Stig » 19 lut 2015, 15:54

obawiam się że starsze będzie ciężko dostać, aby wgrywać po kolei

Edit: poprawiłem wadliwy plik setup cd / Mazi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
EdaCzk
Nowy Klubowicz
Posty: 19
Imie: Eryk
Auto: stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: niebieski
Lokalizacja: Czerwonak

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: EdaCzk » 19 lut 2015, 18:31

To trzeba bedzie zaryzykować z dużym przeskokiem ale cóż i tak teraz nie wgram bo nie działa mi laser albo cos, nie czyta plyty :D korzystając z okazji, może ma ktoś na sprzedaż całą tą kieszeń CD z wiązką ? Chętnie kupie :D

Awatar użytkownika
pomaranczowy
Klubowicz
Posty: 355
Imie: Pomarańczowy
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 Hybrid LPG
Lokalizacja: Śląskie

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: pomaranczowy » 08 cze 2015, 19:14

koledzy postepuje zgodnie z instrukcją, lecz po włożeniu płyty wyskakuje bład cd error nastepnie wyłaczam i wlaczam navi przyciskiem ON wtedy ponownie wyskakuje blad cd error :(
Soft nagrany z rozszerzeniem ISO za pomoca "nagraj dysk z danymi"

Awatar użytkownika
zima211
Nowy Klubowicz
Posty: 96
Imie: Piotr
Auto: FIAT STILO
Silnik: 1.9 JTD 80 HP => 90 HP
Kolor: Rosso Tiziano
Lokalizacja: Włodawa

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: zima211 » 08 cze 2015, 19:34

pomaranczowy nagraj płytę programem Nero lub ImgBurn a nie z pod Windowsa. Ostatnio robiłem znajomemu aktualizację do 9.8 i poszło bez problemu. Płyta nagrana Nero.

Awatar użytkownika
BS
Starszy Klubowicz
***
Posty: 3542
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo Active SW
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Kryształowa zieleń
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7026
Lokalizacja: Komorów/Granica
Kontaktowanie:

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: BS » 25 cze 2015, 18:08

Czy ma to jakieś znaczenie jak Navi nie jest podłączona pod licznik? Znaczy nie ma zasilania bo wylacza sie sama po 20 min.? Wtedy nie wgram nowego softu?
Obrazek

Awatar użytkownika
Klimas
Nowy Klubowicz
Posty: 26
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD , 1.6 16V
Kolor: Czarny , srebrny

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: Klimas » 25 lis 2015, 16:26

Odkopie trochę temat,ale zastanawia mnie to co zyskamy po aktualizacji softu.Czy mamy jakieś nowe funkcje lub cokolwiek innego?

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 588
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: Patryk » 25 lis 2015, 16:29

Po przesiadce z 7.3 na 9.8 mogę ustawić rok powyżej 2010 :P

Awatar użytkownika
Klimas
Nowy Klubowicz
Posty: 26
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD , 1.6 16V
Kolor: Czarny , srebrny

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: Klimas » 29 lis 2015, 20:21

Idzie to zrobić bez aktualizacji .
Tylko to? xD

Awatar użytkownika
Patryk
Klubowicz
Posty: 588
Imie: Patryk
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Blu Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7159
Lokalizacja: Lędziny | SBL

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: Patryk » 29 lis 2015, 20:58

No ja na 7.3 jakoś nie mogłem.

Nie widać jakiś dużych zmian, może troche płynniej chodzi, ale może być to też efekt placebo ;)

A i w menu serwisowym chyba pojawiła mi się opcja blokady dla Holandi, w sensie, że jak auto jedzie, to nie można używać klawiatury do wpisywania.

Awatar użytkownika
Klimas
Nowy Klubowicz
Posty: 26
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD , 1.6 16V
Kolor: Czarny , srebrny

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: Klimas » 30 lis 2015, 14:13

Patryk pisze:No ja na 7.3 jakoś nie mogłem.



Ustawiasz datę 31 grudnia ostatniego możliwego w ustawieniach roku,godzinę 23:59, czekasz aż wskoczy 1 stycznia kolejnego roku i tak aż do pożądanego roku .

Ja też mam 7.3 ale nie chce mi się babrać z tą "kochaną" navi

Awatar użytkownika
BS
Starszy Klubowicz
***
Posty: 3542
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo Active SW
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Kryształowa zieleń
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7026
Lokalizacja: Komorów/Granica
Kontaktowanie:

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: BS » 30 lis 2015, 16:53

U mnie jakoś bie da się wgrać nowego softa. Nie wiem czemu ale postępuję według wskazówek i nie daje rady.
Obrazek

Ciastek19
Nowy Klubowicz
Posty: 46
Imie: Damian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Kolor: 601 Nero
Lokalizacja: Bielsko-biała

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: Ciastek19 » 12 sty 2016, 20:51

Dla potomnych.Jak ktoś dokładał navi do auta tak jak ja.Jeżeli twoja navi wyłącza się po 20 minutach wystarczy wgrać najnowszy soft 11.Aby go zainstalować wystarczy wrzucić płytę,pokaże ona komunikat "Cd error" przestawiamy z fm na cd i wyłączamy navi.Jak włączymy navi na nawo i nie zacznie nam instalować to powtarzamy operację.Przestawiamy z Fm na cd pokaże się nam na wyświetlaczu "Cd-no-cd" czy coś w ten deseń.Wyłączamy,ponawiamy włączenie i zacznie nam się aktualizować nawigacja.W moim przypadku trwało to z przesiadki 9.7 na 9.8>11.0 około 10 minut.Jeżeli po aktualizacji włącza się długo nawigacja wyłączcie ją,po czym uruchomcie i wejdzie wam bez problemu do menu :) Po tej operacji nie prosi o "master code".Oczywiście operację robiłem nie dokładając tego kabla do cana bo,gdy miałem go podłączonego to nie chciał za chiny ludowe aktualizować się.Oczywiście jak ktoś ma kierkę od radia bez problemu działa na nawigacji.W moim przypadku nie musiałem dawać "setup cd" od dołożenia jezyka angielskiego.Navi sama włączyła się w tym języku(Navi z Anglika).Jeżeli ktoś czegoś nie rozumie proszę o PW.Mam nadzieję,że komuś pomogłem :)

Awatar użytkownika
BS
Starszy Klubowicz
***
Posty: 3542
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo Active SW
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Kryształowa zieleń
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7026
Lokalizacja: Komorów/Granica
Kontaktowanie:

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: BS » 03 lip 2016, 09:11

No a niech mi ktoś powie jak mam zrobić aktualizacje kiedy po przekręceniu kluczyka navi od razu woła o kod? Zadne przyciski nie dzialają co za tym idzie nie da sie nic zrobic. Po wlozeniu plytki z softem nie wyswietla sie nawet cd error. Caly czas widnieje okienko do wpisanai kodu...jak zrobic zatem aktualizacje?
Obrazek

Awatar użytkownika
IT
Starszy Klubowicz
Posty: 1918
Imie: Boguś
Auto: STILO 3D / Listopad 2004
Silnik: 1,9 MJTD 16V 140KM +30
Kolor: SREBRO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=3150
Lokalizacja: Warszawa / RAJSZEW WL VIN ZFA19200000513643
Kontaktowanie:

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: IT » 23 lip 2016, 21:55

BS pisze:No a niech mi ktoś powie jak mam zrobić aktualizacje kiedy po przekręceniu kluczyka navi od razu woła o kod


1) nalezy poprawnie nagrac CD .
2) Włożyć nagraną płyte do CN+ i przełączyć na CD
3) Wyłaczyć CD przyciskiem ON

4) Właczyć przycisk ON po okolo 14 sekundach pojawi sie opcja czytania CD .Jesli płyta sie nie odpali i nie zacznie aktualizacji prosze nagrac jeszcze raz CD i sprawdzić Disc-at-Once (DAO) oraz nagrać płyte z mozliwie najwolniejsza predkościa np x1 szybkośc zapisu . Ja nagrywałem x 4 .Oczywiscie płyta CD-R . Poprawnie nagrana płytka wygląda jak na załaczonym pliku . Jesli w czasie odczytu płyty pojawi sie na ułamek sekundy "Odczyt pliku MP3" oznacza to ze obraz jest w złym standardzie nagrany

Uwaga - Jesli w czasie update wywali bład np przy około 98% nalezy odczekac i nie wyjmowac plyty . Moze nic sie nie wyswietlac na ekranie ,choc przyciski beda podświetlone . po np 1 minucie i braku rekacji ze strony CD - nic sie nie wyswietla na ekranie proponuje wyłaczyc z tyłu navi wtyczke zasilania odczekac kilka sekund i podłaczyc ponownie .Proces update powinien rozpocząć sie ponownie .
:alko:

Cała operacja trwa z dwie minuty . Faktycznie po tej operacji nie prosi o kod radia :piwo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie ma. Ale wtedy przychodzi taki jeden, który o tym nie wie. I właśnie on to coś znajduje.
https://www.youtube.com/watch?v=7yoB62_0-cM

Jarczan
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Jarek
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.9 JTD 115km
Kolor: Szary
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: Jarczan » 01 paź 2016, 21:07

Witam,
Próbowałem zaktualizować Navi do v 11.0 z wersji v8.5.Niestety przy około 25% wyskakuje błąd:"0x82:Can't open CRC_K image file".
Płytka z softem nagrana z prędkością 1x.(testowane na dwóch różnych producentach).Po zawieszeniu wyłączyłem Navi przyciskiem ON i po ponownym włączeniu wszystko działa jak przed próbą aktualizacji.

Drugi problem jaki mam to nie chce się zaktualizować język (wyskakuje błąd i każe spróbować ponownie)-testowane na oryginalnej płycie i na nagranej z ISO.
W okienku język komend nie wyświetla się żaden język.

Jakieś pomysły?:)

Pozdrawiam

pepo
Starszy Klubowicz
Posty: 1045
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: pepo » 06 sty 2017, 18:28

hej ja robiłem dziś upgrade softu z 9.9 na 11 bo navi wolała o kod, procedure zrobiłem na wyłączonym zapłonie i się udało soft 11 chodzi po włączeniu zapłonu i navi nie wola o kod, nic nie trza było odłączać zasilania itp

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 582
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: piotrek194 » 07 sty 2017, 15:39

Hej, mi nadal ten sam problem się pojawia czyli CD error, właczam navi bez stacyjki radio wlacza brak sim, wkładam płytkę i zostawiam na opcji CD, wyłączam i właczam jeszcze raz i też CD erorr i nic się nie dzieje :( a jak przekręce kluczyk to woła o kod i nic się nie da zrobić.

Awatar użytkownika
IT
Starszy Klubowicz
Posty: 1918
Imie: Boguś
Auto: STILO 3D / Listopad 2004
Silnik: 1,9 MJTD 16V 140KM +30
Kolor: SREBRO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=3150
Lokalizacja: Warszawa / RAJSZEW WL VIN ZFA19200000513643
Kontaktowanie:

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: IT » 07 sty 2017, 16:35

Czy nagrales jako iso

Wyslane ze idiotPhone 8S
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie ma. Ale wtedy przychodzi taki jeden, który o tym nie wie. I właśnie on to coś znajduje.
https://www.youtube.com/watch?v=7yoB62_0-cM

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 582
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: piotrek194 » 07 sty 2017, 16:51

Tak

Awatar użytkownika
IT
Starszy Klubowicz
Posty: 1918
Imie: Boguś
Auto: STILO 3D / Listopad 2004
Silnik: 1,9 MJTD 16V 140KM +30
Kolor: SREBRO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=3150
Lokalizacja: Warszawa / RAJSZEW WL VIN ZFA19200000513643
Kontaktowanie:

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: IT » 07 sty 2017, 21:30

Czy plyta nagrana CD-R czy CD+R .zpowinna byc ,-R .Napewno jest cos zle nagrane moze plyta nagrana w formacie ,nie bootowalna,"

Wyslane ze idiotPhone 8S

Added in 1 minute 40 seconds:
Jeszcze jedno odepnij calkowicie zasilanie od Navi z Cd juz w srodku i podepnij ponownie

Wyslane ze idiotPhone 8S
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie ma. Ale wtedy przychodzi taki jeden, który o tym nie wie. I właśnie on to coś znajduje.
https://www.youtube.com/watch?v=7yoB62_0-cM

Awatar użytkownika
IT
Starszy Klubowicz
Posty: 1918
Imie: Boguś
Auto: STILO 3D / Listopad 2004
Silnik: 1,9 MJTD 16V 140KM +30
Kolor: SREBRO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=3150
Lokalizacja: Warszawa / RAJSZEW WL VIN ZFA19200000513643
Kontaktowanie:

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: IT » 07 sty 2017, 21:30

Jeszcze jedno odepnij calkowicie zasilanie od Navi z Cd juz w srodku i podepnij ponownie

Wyslane ze idiotPhone 8S
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie ma. Ale wtedy przychodzi taki jeden, który o tym nie wie. I właśnie on to coś znajduje.
https://www.youtube.com/watch?v=7yoB62_0-cM

pepo
Starszy Klubowicz
Posty: 1045
Imie: Przemek
Auto: stilo
Silnik: 2400
Kolor: czarny
Lokalizacja: Berlin // Wrocław
Kontaktowanie:

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: pepo » 08 sty 2017, 19:06

a inne nagrane płyty np z muzyka czyta ci normalnie? może laser na wykończeniu? lub wciąż źle nagrywasz. spróbuj na innej nagrywarce jak nie zadziała to jeszcze na innej, mam kilka nagrywarek ale navi nie czyta płyt z 2 nagrywarek natomiast z 3 czyta i jest ok. także próbuj

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 582
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Procedura aktualizacji softu Connect nav+

Postautor: piotrek194 » 08 sty 2017, 19:15

pepo pisze:Qr Bbpost a inne nagrane płyty np z muzyka czyta ci normalnie?


Muzkę tak, na wybojach też nie przerywa wiec raczej to nie laser. Próbowałem nagrać to przez nero spróbuje to na windowsowej nagrywace z prędkościa 1X.

IT pisze:Qr Bbpost Czy plyta nagrana CD-R czy CD+R .zpowinna byc ,-R .


Płytka CD - R , spróbuje jeszcze raz nagrać i faktycznie odępne zasilanie z płytą w środku.



Wróć do „Manuale, Poradniki, Tutoriale”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości