Obrazek

Obrazek

komunikat "Av. Spia Freni"

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
sedek
Nowy Klubowicz
Posty: 37
Imie: Jan
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 16V, 59 kW

komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: sedek » 15 paź 2018, 09:21

Witam,
od jakiegoś czasu pojawia mi się komunikat po włosku "Av(aria) Spia Freni" albo po angielsku "brke lamp Fail". Posprawdzałem wszystkie światła i lampy z tyłu i z przodu (oczywiście z naciskiem na hamulcowe) . Wszystko jest w porządku, Żadna żarówka nie jest spalona. Migacze też wszystkie działąją. Co moze powodowac taki komunikat?

dominikks
Nowy Klubowicz
Posty: 83
Imie: Dominik
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 16v
Kolor: Srebrne
Lokalizacja: Rzeszów

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: dominikks » 15 paź 2018, 09:57

Wyczyść kostki tylnych lamp i sprawdź mase
Nie mam recepty na jutro, Nie umiem pomóc ludziom. Cholerny samolub, nie wierze więcej w ludzkość Nie narzekam Mój świat jest ułożony Wiem, co mam, wiem, co chce Wiem, co musze zrobić

sedek
Nowy Klubowicz
Posty: 37
Imie: Jan
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 16V, 59 kW

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: sedek » 15 paź 2018, 10:10

OK
Sprawdzę, ale jak wspomniałem wszystkie żarówki są sprawne.

Awatar użytkownika
rakso147
Nowy Klubowicz
Posty: 202
Imie: Oskar
Auto: Fiat Stilo 3D 2001r
Silnik: 1,6 na podtlenku LPG :D
Kolor: Blue Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16671
Lokalizacja: Łowicz/łódzkie

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: rakso147 » 15 paź 2018, 11:40

U mnie też były sprawne, a wywalalo błąd kierunkowskazu. Okazało się, że w kostce się rozwinęło nowe życie :D

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 978
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: paveu » 15 paź 2018, 13:29

Pierwsze co,to kostki w lampach.Przeczyścić porządnie,podoginać z uczuciem i popsikać kontaktem.Ja też tak miałem,żarówki świeciły i błąd ma desce,wymiana żarówek nie pomogła,dopiero j.w.bi jest spokój.

foot
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo 1.9 MW
Silnik: 1,9 JTD 115 KM
Kolor: Czerwony

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: foot » 16 paź 2018, 06:50

Nie mylmy dwoch podobnych komunikatów brke lamp fail i brake lamp fail. Pierwszy dotyczy bledu komunikacji z deska ( tak bynajmniej wiekszosc forów opisuje ) a drugi usterka zwiazana z lampa hamulca . Sam osobiscie mialem blad pierwszy i w moim przypadku wymiana akumulatora pomogla .

sedek
Nowy Klubowicz
Posty: 37
Imie: Jan
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 16V, 59 kW

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: sedek » 17 paź 2018, 14:19

W moim przypadku niestety wymiana nie pomogła. Mam założony nówka akumulator (ze sklepu), jakieś dwa tygodnie temu. Taki komunikat był przed wymianą aku, pokazuje się i teraz. Obstawiałbym masę w tylnej lampie. Faktycznie niedawno sprawdziłem i jest nadtopiony pin od masy . Przeczyściłem, podgiąłem we wtyczce i na dwa dni błąd zniknął, ale teraz pojawił się znowu. Dlatego pytałem,
czy macie moze jeszcze jakieś inne pomysły, czy faktycznie to moze ta masa dawać popalić i trzebaby wymienić przynajmniej wkład?

Awatar użytkownika
rakso147
Nowy Klubowicz
Posty: 202
Imie: Oskar
Auto: Fiat Stilo 3D 2001r
Silnik: 1,6 na podtlenku LPG :D
Kolor: Blue Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16671
Lokalizacja: Łowicz/łódzkie

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: rakso147 » 17 paź 2018, 16:04

sedek pisze:W moim przypadku niestety wymiana nie pomogła. Mam założony nówka akumulator (ze sklepu), jakieś dwa tygodnie temu. Taki komunikat był przed wymianą aku, pokazuje się i teraz. Obstawiałbym masę w tylnej lampie. Faktycznie niedawno sprawdziłem i jest nadtopiony pin od masy . Przeczyściłem, podgiąłem we wtyczce i na dwa dni błąd zniknął, ale teraz pojawił się znowu. Dlatego pytałem,
czy macie moze jeszcze jakieś inne pomysły, czy faktycznie to moze ta masa dawać popalić i trzebaby wymienić przynajmniej wkład?

Jeśli po czyszczeniu działało to znaczy, ze problem znaleziony. Jeśli problem jest we wtyczce to zawsze mozesz ja zmienić na nową.

sedek
Nowy Klubowicz
Posty: 37
Imie: Jan
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 16V, 59 kW

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: sedek » 18 paź 2018, 07:17

Nie orientujesz się, czy można dokupić nowa wtyczkę, czy tez trzeba znaleźć na szrocie używkę i lutować kable?

Awatar użytkownika
rakso147
Nowy Klubowicz
Posty: 202
Imie: Oskar
Auto: Fiat Stilo 3D 2001r
Silnik: 1,6 na podtlenku LPG :D
Kolor: Blue Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16671
Lokalizacja: Łowicz/łódzkie

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: rakso147 » 18 paź 2018, 07:19

sedek pisze:Nie orientujesz się, czy można dokupić nowa wtyczkę, czy tez trzeba znaleźć na szrocie używkę i lutować kable?

Widziałem ostatnio podobny temat i widziałem, że chłopaki dawali linka do nowej, musiałbyś poprzegaldac stronki.

Awatar użytkownika
paveu
Klubowicz
Posty: 978
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: paveu » 18 paź 2018, 07:58

Całej kostki nie musisz przelutowywać,wystarczy, że wyciągniesz przypalony styk i ewentualnie jego wymienisz.Choć powiem.Ci ja też miałem przyjarany po pożądnym czyszczeniu jest spokój.

Awatar użytkownika
rakso147
Nowy Klubowicz
Posty: 202
Imie: Oskar
Auto: Fiat Stilo 3D 2001r
Silnik: 1,6 na podtlenku LPG :D
Kolor: Blue Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16671
Lokalizacja: Łowicz/łódzkie

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: rakso147 » 18 paź 2018, 08:40

U mnie tak to wyglądało, po czyszczeniu działa bez zarzutu do tej pory.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

sedek
Nowy Klubowicz
Posty: 37
Imie: Jan
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 16V, 59 kW

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: sedek » 18 paź 2018, 10:13

Myslałem nad wymianą tego styku. Siłowałem się trochę z wyjęciem go z wtyczki, ale nie dałem rady i dlatego tylko przeczyściłem. Gdybyś podpowiedział, jak go wyjąc z wtyczki (gdzie podważyć) to by mi pomogło.

Awatar użytkownika
rakso147
Nowy Klubowicz
Posty: 202
Imie: Oskar
Auto: Fiat Stilo 3D 2001r
Silnik: 1,6 na podtlenku LPG :D
Kolor: Blue Jet
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16671
Lokalizacja: Łowicz/łódzkie

Re: komunikat "Av. Spia Freni"

Postautor: rakso147 » 18 paź 2018, 10:33

sedek pisze:Myslałem nad wymianą tego styku. Siłowałem się trochę z wyjęciem go z wtyczki, ale nie dałem rady i dlatego tylko przeczyściłem. Gdybyś podpowiedział, jak go wyjąc z wtyczki (gdzie podważyć) to by mi pomogło.

Na tym zdjęciu po lewej stronie jest to zgrubienie, tam trzeba coś albo wcisnąć albo podważyć, nie pamiętam dokładnie, ale w 90% wtyczek jest jakiś ząbek który trzyma.



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość