Obrazek

Obrazek

naprama ecu

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
mario_juve
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: mario
Auto: stilo
Silnik: 1,6 16v
Kolor: bordowy

naprama ecu

Postautor: mario_juve » 08 lip 2018, 12:00

witam wszystkich-koledzy mam taki problem. miałem problemy z ecu i po przeczytaniu tematu kolegi haker21 wymieniłem stabilizator l9116 na znamienny i niestety po podłączeniu ecu wszystkie kontrolki gasną ale auto nie odpala. rozrusznik kręci ale silnik nie chce zaskoczyć. ma ktoś jakieś pomysły?pisałem do kolegi haker21 ale nie otrzymałem póki co żadnej odpowiedzi. za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.

mam taki trop może sterownik zgubił immo i nie chce uruchomić silnika.Objawy są takie jakby był zablokowany tyle ,że nie pali się kontrolka kłódki.Myślę już czy nie dać go na czyszczenie kodu immo tak żeby pierwsze uruchomienie zaprogramowało ecu.Co myślicie?

mario_juve
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: mario
Auto: stilo
Silnik: 1,6 16v
Kolor: bordowy

Re: naprama ecu

Postautor: mario_juve » 10 lip 2018, 20:10

dziś dzwoniłem do vayera z ciechanowa .za czyszczenie immo 150zł tylko czy to jest jednak to zaczynam wątpić.Co tu począć z tym nieszczęsnym ecu....

Added in 26 seconds:
nikt nie ma żadnego pomysłu???

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 634
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Re: naprama ecu

Postautor: AdamuS91 » 11 lip 2018, 10:07

Osobiście nie wydaje mi się żeby to była wina immo. Paliłaby się kłódka. Prawdopodobnie coś jeszcze będzie w nim uszkodzone.
Nie lepiej było oddać do jakiejś firmy, która się tym zajmuje? Zawsze by było na kogo winę zgonić a tak nikt po tobie nie przyjmie
"grzebanego" sterownika do regeneracji.

Ewentualnie szukałbym innego po regeneracji na gwarancji firmy lub z rozbitka.

mario_juve
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: mario
Auto: stilo
Silnik: 1,6 16v
Kolor: bordowy

Re: naprama ecu

Postautor: mario_juve » 11 lip 2018, 12:28

Tak to prawda trzeba było oddać do kogoś kto się na tym zna ale poczytałem trochę tematów i podobno wystarczyło wymienić ten scalaczek i sterownik ruszy.Okazuje się ,że nie do końca tak jest.Najgorsze że ten sterownik tylko sporadycznie wywalał błędy a teraz wcale nie chce ruszyć.No trudno trzeba szukać innego wyjścia.Dodam tylko ,że ten scalak wymieniał mi serwis komputerowy z odpowiednim sprzętem do tego a i tak wyszła lipa.

Awatar użytkownika
positif
Nowy Klubowicz
Posty: 76
Imie: Tomash
Auto: Stilo MW, IDEA
Silnik: 1.6 103KM, 1.4 16V 95KM
Kolor: Grigio Orione VR
Lokalizacja: Rzeszów

Re: naprama ecu

Postautor: positif » 11 lip 2018, 14:15

a probowales go wyzerowac i na nowo zrobic learn ? po zerowaniu parametrów samonastawczych, moze odpalic i bedzie migał check, przygazuj 3-4 x na ok 5-6 tys obr, wtedy migajacy check zniknie i pozostaw go do nagrzania silnika.

co się dzialo wczesniej ? byc moze do ogarniecia skrzynka bezpieczników ? może któryś przekaźnik jest zwalony (T9 czerwony - podmień z innym czerwonym). .
Chyba ze przy przelutowaniu układu ktoś go kolejny raz zjarał, ;)
Stilo 1.6 16V 103KM Grigio Orione
Idea 1.4 16V 95KM Blu Flash

mario_juve
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: mario
Auto: stilo
Silnik: 1,6 16v
Kolor: bordowy

Re: naprama ecu

Postautor: mario_juve » 11 lip 2018, 21:23

dzieki za odzew!czy z tym zerowaniem to chodzi o przywrocenie ustawien fabrycznych przez multiecuscan?bo mam kabel i program wiec moglbym to zrobic sam. Jutro moge sprobowac bo pamiętam że tam była taka opcja. Spróbuję też z tym przekaźnikiem dzięki za podpowiedź chociaż dziwny zbieg okoliczności ze akurat po grzebaniu z ecu są występują jakieś problemy. Jeśli chodzi o zjaranie sterownika to tak jak pisałem przecież wcześniej niby robił to ktoś kto ma pojęcie i odpowiedni sprzęt tj serwis komputerowy ale to różnie bywa z tym...

Added in 2 minutes 40 seconds:
poprzednio sterownik wariowal standardowo czyli choinka na desce ale po przeniesieniu mu przeszło chociaż objawy wracały co jakiś czas. po wymianie scalaka teraz wszystkie kontrolki gasną po włączeniu zapłonu tylko tyle że nie chce odpalić

mario_juve
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: mario
Auto: stilo
Silnik: 1,6 16v
Kolor: bordowy

Re: naprama ecu

Postautor: mario_juve » 15 lip 2018, 18:44

panowie mam pytanie czy to są takie same układy UE06AB6 990TT V6 MYS 99 922 i uklad
UE06AB6 699060351 MAL ??



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości