jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
maly
Nowy Klubowicz
Posty: 74
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16V

jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: maly » 15 paź 2017, 16:05

Witam mam problem chyba z przepływką ale do końca nie wiem otóż na mojej starej z Boscha stilo ma słaby dół potem ok i ok 2,5 tyś obrotów znowu słabnie, nie kopci nic tylko słabo się wkręca (czyszczenie preparatami raz pomogło ale problem wrócił i czyszczenie nie pomaga), IT wysłał mi 3 przepływomierze jeden w ogóle nie pokazuje wartości drugi pokazuje co chce silnik nierówno pracuje i strasznie kopci nawet na jałowych obrotach, trzecia jest trochę lepsza mniej kopci ale na jałowych też silnik nie pracuje równo i czasami zadymi na czarno. Zrobiłem logi według opisu niżej wysyłam linki z logami:
nowa od IT
https://drive.google.com/open?id=0B3wyH ... 0UzNkdzcEU
https://drive.google.com/open?id=0B3wyH ... 0tpTkpjRXc
https://drive.google.com/open?id=0B3wyH ... VowWXhUSW8
Stara Boscha
https://drive.google.com/open?id=0B3wyH ... HAyb1E5eUE
https://drive.google.com/open?id=0B3wyH ... Vp2YlN6S2s
https://drive.google.com/open?id=0B3wyH ... WVQR3BDaUU
Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu problemu
Eger jest częściowo zaślepiony i jakieś dwa tygodnie temu czyszczony wraz z całym układem dolotowym

MonsterMj
Klubowicz
Posty: 374
Imie: K.
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 i 1.6 103KM
Kolor: Blue Vitality 480
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16378

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: MonsterMj » 16 paź 2017, 05:59

Nowa przepływka pokazuje bdb, wrecz az za dobrze bym powiedział. Stara z kolei to juz smieć. 4bieg na nowej przepływce, koło 2,6k obr/min gaz odjety był stad dołek w logach. Poza tym diagnostycznie wygląda wszystko ok.
Z Fiata nie kapie olej, on znaczy swój teren.

maly
Nowy Klubowicz
Posty: 74
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16V

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: maly » 16 paź 2017, 08:48

To dlaczego na nowej tak kopci na czarno ? I silnik dziwnie się zachowuje na jałowych

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1135
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: krisbe » 16 paź 2017, 09:01

A bo może wtryski leją? Albo coś innego nie domaga..

maly
Nowy Klubowicz
Posty: 74
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16V

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: maly » 16 paź 2017, 09:10

A jak sprawdzić wtryski oprócz korekt w mes-ie ? Co jeszcze może go boleć z tego co wiem to czarny dym to zła mieszanka. Wtryskiwacze były wyciągania z auta nie tak dawno po zerwaniu rozrządu mechanik mówił że wyglądają ok

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1135
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: krisbe » 16 paź 2017, 11:55

Próba przelewowa. Jak korekta wygląda? Ewentualnie wtryski na jet tronic do czyszczenia.

MonsterMj
Klubowicz
Posty: 374
Imie: K.
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 i 1.6 103KM
Kolor: Blue Vitality 480
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16378

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: MonsterMj » 16 paź 2017, 16:47

Czarny dym bo ładuje paliwa ze względu na duży przepływ odczytanie z MAFa. Powiedziałbym nieszczelność, jednak boost też trzyma bardzo równiutko. Filtr powietrza nie jest zawalony syfem?

Próba przelewowa wtryskiwaczy nie powie nic o tym jak rozpylają, to tylko i wyłacznie idzie na maszynie sprawdzić. Podobnie z korekcjami, jak idziesz pełnym ogniem z gazem w podłodze to nie ma żadnych korekcji powyżej ~2,5k obr/min, wali ile wtrysk wyda.
Z Fiata nie kapie olej, on znaczy swój teren.

maly
Nowy Klubowicz
Posty: 74
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16V

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: maly » 16 paź 2017, 18:41

oto korekty jedna na jałowym światła, radio i klima off drugie podczas jazdy robione jak logi dynamiczne na 3 biegu
https://drive.google.com/open?id=0B3wyH ... nBQM3AtN28
https://drive.google.com/open?id=0B3wyH ... 2FES3c1U0U
Filtr czysty wymieniany jakoś 3 tyś temu, nieszczelność na pewno nie cały dolot czyszczony (sprawdzony filtr powietrza) sprawdzony jedynie co mi jeszcze zostało to czyszczenie odmy bo pluje olejem w dolot.
Co do wtryskiwaczy to kupować same rozpylacze czy lepiej jakieś pewne używki ??

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1135
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: krisbe » 16 paź 2017, 19:09

MonsterMj tu się nie zgodzę do końca. Jasne czarno jak MAF źle odczytuje powietrze.. Tylko to nie powietrze winne, a zbyt duża ilość paliwa. Jak wtrysk leje, to właśnie paliwa przecież ma za dużo..

Wniosek? Czarny dym to za mało powietrza w stosunku do paliwa. Jedno nie domaga..

A korekty na ciepłym silniku pozwalają wstępnie ocenić stan wtryskiwaczy. Nie jest to idealne, ale daje jakiś pogląd.

MonsterMj
Klubowicz
Posty: 374
Imie: K.
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 i 1.6 103KM
Kolor: Blue Vitality 480
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16378

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: MonsterMj » 17 paź 2017, 06:07

Korekcje są w porządku, tylko jedna uwaga. Korekcje odczytuje się na ciepłym silniku, na biegu jałowym i przy 3k obr/min na postoju a nie w czasie jazdy. Używki pewne ? :D a co to takiego. Chyba że ktoś da Ci wtryski, sprawdzisz na maszynie co warte i wtedy decyzje podejmiesz.
Ta nowa przepływka jest oryginalna ?


krisbe, wszystko się zgadza, tylko że .... pisałem powyżej że przepływka strasznie optymistyczne odczyty daje. Ja już trochę aut w życiu zlogowałem i nigdy nie widziałem żeby seryjna 140/150 przekroczyła 1200mg/i powietrza. Nie często widuje się w ogóle cokolwiek powyżej 1100 mg/i. U kolegi ponieważ komp jest oszukany przez przepływkę to mamy podlane paliwem i w efekcie czarno. Dlaczego na na starej przepływce nie kopci? wtrysk nagle jak na zawołanie przestaje lać ?
Z Fiata nie kapie olej, on znaczy swój teren.

maly
Nowy Klubowicz
Posty: 74
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16V

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: maly » 17 paź 2017, 09:13

Ten nowy przepływomierz jest firmy no name i dlatego tak go podejrzewam, wstępnie umówiłem się już na czyszczenie układu paliwowego ale chyba się wstrzymam i kupię oryginalny przepływomierz i zobaczę co będzie wtedy, a dzisiaj przejadę się na analizę spalin

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1135
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: krisbe » 17 paź 2017, 11:56

MonsterMj przyznam że logów nie oglądałem. Ale tu masz rację.

Ale przepływa noname tu chyba wyjaśnia sporo.

maly
Nowy Klubowicz
Posty: 74
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16V

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: maly » 17 paź 2017, 16:58

Diagnosta potwierdził na nowej emisja poza wykresem, na odpiętej przekroczone normy, na starej emisja jak najbardziej ok, wniosek jest tylko jeden zostaje zamówić oryginalną Boscha druga sprawa czy robić czyszczenie układu wtryskowego czy zostawić go w spokoju i zainwestować w inne sprawy ??

Added in 12 minutes 13 seconds:
co myślicie o tym sklepie cena atrakcyjna u mnie w stacjonarnym wołają 490 zł
https://www.autoczescionline24.pl/bosch-1150588.html

MonsterMj
Klubowicz
Posty: 374
Imie: K.
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 i 1.6 103KM
Kolor: Blue Vitality 480
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16378

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: MonsterMj » 17 paź 2017, 17:45

Tak drogie elementy w promocyjnej cenie, niżej niż w hurcie ma np intercars to chyba oczywista oczywistość że to podróba. Oryginał Bosch po bdb zniżkach kosztuje 398zł, w detalu 568. To się zastanów czy ktoś jest tu dobrym wujkiem i dokłada do interesu?

Mam dwie dobre przepływki do 140. Skąd jesteś ?
Z Fiata nie kapie olej, on znaczy swój teren.

maly
Nowy Klubowicz
Posty: 74
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16V

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: maly » 17 paź 2017, 19:27

Małopolska Zator energylandia z tego co czytałem to ceny mają takie z powodu kosztów wysyłki ale na dwoje babka wróżyła, te przepływomierze co mam to też od kolegi z forum miały być pewniaki ale z moim szczęściem to pewnie w sklepie kupię wadliwą

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1135
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: krisbe » 17 paź 2017, 19:59

Brałeś od IT? Ja mam od niego i jak najbardziej wszystko w porządku. Brałem oryginał Boscha od niego.

Najtaniej widziałem w auto sklep 24 za 400 zł Bosch. Intercars podobnie po zniżkach warsztatu.

MonsterMj
Klubowicz
Posty: 374
Imie: K.
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 i 1.6 103KM
Kolor: Blue Vitality 480
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=16378

Re: jtd 1.9 16v 140km problem przepływomierz

Postautor: MonsterMj » 18 paź 2017, 05:15

Jak chcesz to daj namiary na priv, wyśle Ci przepływkę za free, jak będzie ok to mi tylko koszty przesyłu zwrócisz i już.
Z Fiata nie kapie olej, on znaczy swój teren.



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości