Co powoduje spalanie komputera w stilo

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
Awatar użytkownika
Myszolek
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Imie: Agnieszka
Auto: Fiat Stilo
Silnik: Benzyna 1,6 103KM
Kolor: błekit

Co powoduje spalanie komputera w stilo

Postautor: Myszolek » 08 paź 2017, 09:15

Hej
Mam problem z moim stilo. Kolejny raz taka sama sytuacja. Auto nie używane kilka dni , wsiadam wkładam kluczyk przekręcam, kreci kreci ale nie odpala. Za pierwszym, drugim razem jak i teraz został wyjęty komputer. Zawieziony na diagnostykę. Spalony. Zakupiona używka. i znów auto jeździło normalnie , mija ok 3 miesiące auto stoi pod domem kilka dni pauzy i nie odpala. Taki komputer to koszt min 600 zł wiec nie bawi mnie tak co kilka miesięcy wymieniać na nowy. Czy wiecie co może być przyczyna. Boje się włożyć nowy aby znów go nie spaliło. Pierwszy komputer jaki był w aucie po zakupie samochodu spalił się ale podobno nadawał się do naprawy, ja jednak wolałam nabyć używany sprawny. Teraz spalony całkowicie, nie ma możliwości naprawy tylko wymiana na nowy. Co poradzicie ? Dodam ze nie jestem specjalistka od skrótów nazw itd. wiec prosiłabym was o proste nieskomplikowane przekazanie mi waszych sugestii i jeśli wiecie co może powodować taka sytuacje będę bardzo wdzięczna.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1947
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Co powoduje spalanie komputera w stilo

Postautor: pio075 » 08 paź 2017, 11:07

Dobra - tylko skąd diagnoza że to komputer? Auto było podłączane do komputera, było sprawdzone czy w ECU nie ma błędów?
Spalone ECU powinno walić błędami na desce - coś takiego miało miejsce czy tylko auto kręciło i nie odpalało?
Jeżeli auto faktycznie "paliłoby" komputery to diagnostykę proponowałbym zacząć od skrzynki bezpieczników pod maską i ew. wiązki silnika.

Awatar użytkownika
Myszolek
Nowy Klubowicz
Posty: 4
Imie: Agnieszka
Auto: Fiat Stilo
Silnik: Benzyna 1,6 103KM
Kolor: błekit

Re: Co powoduje spalanie komputera w stilo

Postautor: Myszolek » 08 paź 2017, 18:15

Skąd wiem ze komputer, został on wymontowany walił błędami na desce oraz świecił się check engine. service due. po wyjęciu zawieziony do specjalisty który już dwa razy stwierdził spalenie. Bezpieczniki nie wchodzą w grę bo sprawdzone. Auto nie było podłączane do komputera. Samochód nie odpalał po przekręceniu kluczyka kręcił ale nie normalnie tylko tak jakby przeskoczył ząbek na rozrządzie. ale to była opinia osoby trzeciej ze taki dźwięk jest. auto nie odpalało a po wymianie komputera na nowy było ok dopóki nie spalił się kolejny.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 1947
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Co powoduje spalanie komputera w stilo

Postautor: pio075 » 08 paź 2017, 21:25

Warto byłoby zweryfikować co to za błędy się tam pojawiają skoro świecił Check Engine (a jeśli komputer rzeczywiście byłby spalony to przynajmniej byłoby jakieś potwierdzenie kiedy nie mógłby nawiązać z nim połączenia).
Co do skrzynki - tu nie chodzi o bezpieczniki, tylko o rozebranie tej skrzynki na części pierwsze i jej wyczyszczenie. Masz na tej skrzynce w ogóle osłonę czy siedzi sobie odkryta?
Pytam o błędy bo problemy z odpaleniem może też powodować uwalony przekaźnik który nie zawsze załączy i problem gotowy - wygląda to jak awaria ECU bo silnik normalnie kręci ale nie odpala i wali na desce komunikatem Engine Fault.

Awatar użytkownika
bajprzeznet
Klubowicz
Posty: 368
Imie: Artur
Auto: 5d 2006
Silnik: 1.4 95KM LPG
Lokalizacja: Lodz

Re: Co powoduje spalanie komputera w stilo

Postautor: bajprzeznet » 08 paź 2017, 21:56

Komputer w Stilo 1.6 grzeje sie z racji umiejscowienia, robią się zimne luty, czasem przegrzewa coś wiecej - ogólnie winne jest jego umiejscowienie. Twój się usmażył, kupiłeś używkę która pewnie byla też cały czas w fabrycznym miejscu lub już naprawiana na sztukę.

Bez względu czy ECU naprawisz czy wymienisz koniecznie daj go w inne miejsce - nawet na dwóch płaskownikach , przesunięty w prawo już grzeje się dużo mniej i jest ok.

Awatar użytkownika
yettii
Nowy Klubowicz
Posty: 120
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103KM LPG
Lokalizacja: KRAKÓW

Co powoduje spalanie komputera w stilo

Postautor: yettii » 09 paź 2017, 09:47

Przenieś odrazu w innej miejsce. Na upartego wystarcza 2 śruby o długości około 10-15 cm (przymierz), robisz 2 dziury w koszu akumulatora i przekręcasz, pod nakrętki daj podkładki a wszystko pewnie się trzymało. No i ja jakoś wiązkę przekładałem bez rozpinania. Nie pamiętaj jak, ale dopiąłem rurę od przepustnicy i poprowadziłem chyba dołem, żeby nie była naprężona. Na przyszłość tak jak kolega wyżej, dwa płaskowniki do akumulatora i komputer w pozycji poziomej.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości