Błąd P0704 - Clutch switch

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
Awatar użytkownika
stil
Nowy Klubowicz
Posty: 216
Imie: Mariusz
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 140

Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: stil » 18 sie 2017, 22:02

Często wywala mi błąd P0704 - Clutch switch. Ostatnio wywaliło go przy takich parametrach:
Engine temp: 85 stopni C
Engine speed: 1153 obr/min
Fuel quantity: 25548 mm/w
Gas pedal position: 20 %
Fuel pressure: 464 bar
Boost pressure: 1023 mBar

Miał ktoś powyższy błąd? Od czego zacząć by sprawdzić ewentualnie co wymienić?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4570
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Tarnów

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: Mazi » 18 sie 2017, 22:14

Wyłącznik krańcowy pod pedałem sprzęgła.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
stil
Nowy Klubowicz
Posty: 216
Imie: Mariusz
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 140

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: stil » 18 sie 2017, 22:19

A coś jaśniej? Do czego on służy, bo mechanicznie nic nie odczuwam, żeby coś źle chodziło. Poważna to usterka? Zacina się on? Da się go reaktywować czy wymiana tylko na nowy?

Axil171
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Imie: Michał
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 Jtd 163Km
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Sędziszów MŁP

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: Axil171 » 18 sie 2017, 22:33

Moze sie zacinac sam wylacznik. Znajduje sie nad pedalem sprzegla i mozesz go spokojie sam wyjac i sprawdzic miernikiem na stykach. Czasami pomaga psikniecie wd40 a czasami wymiana od razu. Czasami stki zasniedziale.
Zdemontuj sprawdz go i dopiero wtedy mozesz cos stwierdzic.

Zadnych objawow nie bedziesz mial poza nie dzialajacym tempomatem jezeli go posiadasz.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
stil
Nowy Klubowicz
Posty: 216
Imie: Mariusz
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 140

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: stil » 18 sie 2017, 22:55

Miernikiem co sprawdzić, czy napięcie dochodzi? Czy jakiś opór mam sprawdzić?

To ten czujnik jest tylko do tempomatu? Czy może jeszcze pełni inną funkcję np. przy zmianie biegu obniża moc silnika.

Tak teraz myślę i powiem, że jak powoli zmieniam biegam to płynnie się zaprzęga na wyższy bieg, Ale jak np z 1 na 2, czy z 2 na 3 zmieniam i szybko sprzęgło puszczam to czuję to zaprzęgnięcie. Z 3 na 4 i wyżej nic nie czuć. Ale z drugiej strony to chyba normalne bo diesel na niskich biegach ma duże przeciążenia i delikatnie pedałem sprzęgła trzeba operować. Czasami przy zmianach słyszę też lekkie puknięcie.
Może ze sprzęgłem coś nie tak? Chociaż dziś z 3 ruszyłem ale zgasł bo mało gazu dodałem. Ale jakby było coś z nim nie tak to powinno nie dać rady na trójce?

Axil171
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Imie: Michał
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 Jtd 163Km
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Sędziszów MŁP

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: Axil171 » 18 sie 2017, 23:53

Sprawdz omomierzem(lub "pipczykiem") ciaglosc czujnika kiedy jest zwarty a kiedy nie(przyciskaj stycznik i bedziesz widzial).
Tam chyba sa 2 piny jak pamietam i musisz przytkac tam sondy miernika.

To normalnie jak czujesz zasprzeglenie to nie automat.

No jak z trojki nie chce ruszyc to znaczy, ze sprzeglo nie slizga.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
stil
Nowy Klubowicz
Posty: 216
Imie: Mariusz
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 140

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: stil » 19 sie 2017, 01:29

Ok. to sprawdzę miernikiem. To pipczenie to sprawdzanie ciągłości obwodu :)

Zależy jaka skrzynia, ale w automacie ze skrzynią co ma 5 przełożeń wyczuwa się zmiany biegów. Analogicznie im mniej tym bardziej wyczuwalne przełożenia. Ale do rzeczy, ja strasznie wolno puszczam to sprzęgło z 1 na 2, 2 na 3 a wyżej już tego dyskomfortu nie ma. Po prostu w innym aucie sprzęgło puszczałem i gaz a tu wykonuję tą operację jak flegmatyk, żeby komfortowo się jechało :) Tak jak wspominałem wcześniej diesel ma duże przeciążenia na niskich biegach i trzeba umieć operować sprzęgłem. A być może coś mam ze sprzęgłem, musiałbym innym stilo się przejechać i mieć porównanie.

Axil171
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Imie: Michał
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 Jtd 163Km
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Sędziszów MŁP

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: Axil171 » 19 sie 2017, 01:45

Moim zdaniem wszystko jest wporzadku tylko ty cos knocisz. Moze przy nie odpowiedniej predkosci obrotowej zmieniasz te biegi. Jak za wolno zmianisz to musisz pocwiczyc zeby to bylo bardziej plynne przy roznyh obrotach ale to normalne w dieslach

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4570
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Tarnów

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: Mazi » 19 sie 2017, 08:13

Od kiedy WD40 służy do psikania na styki :facepalm: Jeśli nie umiesz sprawdzić czujnika po prostu go wymień to całe 40zł.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Axil171
Nowy Klubowicz
Posty: 34
Imie: Michał
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 Jtd 163Km
Kolor: Srebrny
Lokalizacja: Sędziszów MŁP

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: Axil171 » 20 sie 2017, 10:03

Mazi nie chodzi mi o psikanie do stykow :facepalm:
Czasami zacina sie sam bolec bo jest tam syf i zeby go rozruszac wd. A na styki spray do elektroniki chyba to logiczne.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
stil
Nowy Klubowicz
Posty: 216
Imie: Mariusz
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 140

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: stil » 13 wrz 2017, 17:45

Wyciągnąłem czujnik i sprawdziłem miernikiem test ciągłości obwodu. Czujnik jest zwarty gdy lekko docisnę prowadnicę, rozwiera się, gdy puszczę zwarty, także wychodzi, że sprawny czujnik. Wykasowałem błąd ale mimo to cały czas się pojawia. Prowadnica lekko pracuje nic się nie klinuje, styki nie są zaśniedziałe. Jakieś rady?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4570
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Tarnów

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: Mazi » 13 wrz 2017, 19:56

Wymienić czujnik xD
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
stil
Nowy Klubowicz
Posty: 216
Imie: Mariusz
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 140

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: stil » 14 wrz 2017, 11:56

Ale jakby czujnik był niesprawny to teoretycznie tempomatu nie mógłbym włączyć? U mnie działa tempomat. Może szukać problemu nie w samym czujniku tylko od kostki łączącej do ECU?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4570
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska / Tarnów

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: Mazi » 14 wrz 2017, 12:40

No oczywiście, że dobrym posunięciem było by zasięgnąć schemat i sprawdzić ciągłość do ecu.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
stil
Nowy Klubowicz
Posty: 216
Imie: Mariusz
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 140

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: stil » 15 wrz 2017, 11:37

Zapytam jeszcze raz o tempomat, czy przy tym błędzie powinien chodzić?

Dopatrzyłem się jeszcze czegoś. Mianowicie... przy diagnostyce wyświetlał mi się ten błądP0704 clutch switch i w opisie pisze: "Powodem tego błędu jest, że ECU odebrało nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny." a po skasowaniu błędu, przejechaniu parunastu km i podłączeniu ponownym wyskakuje ten sam błąd tylko, że nie jest już krytyczny tylko zapisany i pisze "Powodem tego błędu jest, że ECU odebrało nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci"

Czemu po skasowaniu cały czas jest w pamięci?

Używam niebieskiego kabelka od viaken i multiecuskan 2.2 free

sedici
Nowy Klubowicz
Posty: 82
Imie: Maniek
Auto: Stilo uproad 06
Silnik: 120CV

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: sedici » 15 wrz 2017, 13:45

a czasem nie jest za mocno wciśnięty i po prostu blacha pedału sprzęgła go nie wciska ?

Awatar użytkownika
stil
Nowy Klubowicz
Posty: 216
Imie: Mariusz
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 140

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: stil » 15 wrz 2017, 14:45

Sprawdzałem to, gdy wciskam sprzęgło trzepień z czujnika wychodzi a gdy puszczam sprzęgło, pedał sprzęgła go wciska.

sedici
Nowy Klubowicz
Posty: 82
Imie: Maniek
Auto: Stilo uproad 06
Silnik: 120CV

Re: Błąd P0704 - Clutch switch

Postautor: sedici » 16 wrz 2017, 20:37

stil pisze:
Używam niebieskiego kabelka od viaken i multiecuskan 2.2 free



niebieski to vag kkl , nawet nie wiedziałem że on współpracuje z CANem w aucie , ja mam elm327 bo on mi obrabia wszystko w stilo



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości