Diagnostyka przez PC

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
Awatar użytkownika
blaupunkt
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo MW Dynamic
Silnik: 1.9 JTD - 115 KM
Kolor: Czerwony
Lokalizacja: Warszawa

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: blaupunkt » 15 lip 2017, 10:33

blaupunkt pisze:Witam.
Czy jest jakaś osoba z Warszawy ktora moglaby sie podlaczyc komputerem z programem diagnostycznym do mojego auta ? Oczywiscie podjade .
Chodzi o autoadaptacje . Wymieniane bylo radio na nawigacje i licznik kilometrow miga. Dziekuje za odpowiedz.

Czekałem sie nie doczekalem . Kupilem wlasny interfejs diagnostyczny. Jakby ktos potrzebowal i byl z Warszawy w miare mozliwosci sluze pomocą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
explicit77
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2305
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: 1.9 JTD 154KM/307Nm
Kolor: Biały a raczej czarny;)
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9037
Lokalizacja: Marki

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: explicit77 » 16 lip 2017, 17:51

Przede wszystkim trzeba by się przywitać. Kultura zobowiązuje. Gdy już się uda to ewentualnie zapraszamy:
viewtopic.php?f=43&t=3677&p=192204#p192204
Rap wciąż jest ten sam, to tylko ja jestem starszy.

STILO I CC
Nowy Klubowicz
Posty: 38
Imie: Piotr
Auto: STILO 5d
Silnik: JTD 1.9 80 2002
Kolor: błękit
Lokalizacja: KRAKOW

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: STILO I CC » 16 lip 2017, 19:18

Ile daleś za te kabelki ? Czy to Viaken z Krakowa ?

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 343
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: piotrekx1994 » 17 lip 2017, 06:07

blaupunkt pisze:
blaupunkt pisze:Witam.
Czy jest jakaś osoba z Warszawy ktora moglaby sie podlaczyc komputerem z programem diagnostycznym do mojego auta ? Oczywiscie podjade .
Chodzi o autoadaptacje . Wymieniane bylo radio na nawigacje i licznik kilometrow miga. Dziekuje za odpowiedz.

Czekałem sie nie doczekalem . Kupilem wlasny interfejs diagnostyczny. Jakby ktos potrzebowal i byl z Warszawy w miare mozliwosci sluze pomocą.


Gdybyś się rozejrzal po forum to chociażby Tomi z okolic Warszawy jest, wystarczyło napisać.

Awatar użytkownika
blaupunkt
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo MW Dynamic
Silnik: 1.9 JTD - 115 KM
Kolor: Czerwony
Lokalizacja: Warszawa

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: blaupunkt » 17 lip 2017, 12:32

explicit77 pisze:Przede wszystkim trzeba by się przywitać. Kultura zobowiązuje. Gdy już się uda to ewentualnie zapraszamy:
viewtopic.php?f=43&t=3677&p=192204#p192204

Witam wszystkich . Czytalem posty o zlotach ale niestety w tych godzinach pracuje :(

Added in 5 minutes 58 seconds:
STILO I CC pisze:Ile daleś za te kabelki ? Czy to Viaken z Krakowa ?

TAk interfejs jest od Viaken z Krakowa . Calosc razem z kosztami przesylki kosztowała 126 pln.

Marecki94
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: Marek
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Czarny

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Marecki94 » 23 sie 2017, 08:51

Witam wszystkich. Szukam pomocy, nabyłem ostatnio interfejs KKL VAG firmy Viaken i próbując połączyć nim Fiata Stilo 1.9JTD z 2002roku z MultiEcuScan'em wyskakuje mi przy kliknięciu połącz - NO ECU RESPONSE. Czy ktoś wie co może być przyczyną tego komunikatu?

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1141
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Stiłonisław » 23 sie 2017, 08:58

Ze zdjęcia które wrzuciłeś wcześniej wynika, że to nie żaden VAG KKL tylko ELM327 V2 + dwie przejściówki. To ten interface:

https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327 ... -2013.html

Zweryfikuj dokładnie co to za kabel, później odpowiednio skonfiguruj wg instrukcji dołączonej na płycie (plik PDF) i wtedy możesz zacząć działać. Kabel podłączasz pod laptopa, uruchamiasz program, wchodzisz w USTAWIENIA, wybierasz zakładkę INTERFEJSY, klikasz u dołu SZUKAJ INTERFEJSÓW i zgodnie z tym co się wyświetli wybierasz z listy u góry.
Bez Stila nie ma kołaczy.

Marecki94
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: Marek
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Czarny

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Marecki94 » 23 sie 2017, 15:20

Stiłonisław pisze:Ze zdjęcia które wrzuciłeś wcześniej wynika, że to nie żaden VAG KKL tylko ELM327 V2 + dwie przejściówki. To ten interface:

https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327 ... -2013.html

Zweryfikuj dokładnie co to za kabel, później odpowiednio skonfiguruj wg instrukcji dołączonej na płycie (plik PDF) i wtedy możesz zacząć działać. Kabel podłączasz pod laptopa, uruchamiasz program, wchodzisz w USTAWIENIA, wybierasz zakładkę INTERFEJSY, klikasz u dołu SZUKAJ INTERFEJSÓW i zgodnie z tym co się wyświetli wybierasz z listy u góry.


Pomyliłeś mnie kolego z postem którego ja nie dodałem. Mój problem wygląda tak jak opisałem go wcześniej. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc albo wytłumaczyć jak popranie używać niebieskiego interfejsu VAG KKL dzięki programowi MultiEcuSkan?

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1141
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Stiłonisław » 23 sie 2017, 15:23

A, faktycznie. Przełącznik jest we właściwej pozycji? Procedura którą opisałem w poprzednim poście jest identyczna przy okazji kabla VAG KKL.
Bez Stila nie ma kołaczy.

daamianno
Nowy Klubowicz
Posty: 13
Imie: Damian
Auto: Stilo
Silnik: 1.6 16v
Kolor: Granat

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: daamianno » 31 sie 2017, 09:26

Cześć, czy jest ktoś z Krakowa kto ma interfejs i pomógł by w diagnozie?

master8570
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: Karol
Auto: Fiat Stilo
Silnik: JTD 1,9 80 KM
Kolor: czarny
Lokalizacja: Wrocław

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: master8570 » 07 wrz 2017, 13:00

WItam czy jest ktoś z okolic Wrocławia , Trzebnicy Krotoszyna czy rawicza co by mi pomógł zrobić diagnostyke pełną?

Awatar użytkownika
Zawaś
Klubowicz
Posty: 944
Imie: MARCIN
Auto: FIAT STILO MULTIWAGON
Silnik: 1.9 MJTD 140KM
Kolor: BLU VITALITY VR 480
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=16190&p=194220#p194220
Lokalizacja: TORUŃ

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Zawaś » 07 wrz 2017, 14:11

WItam, czy jest ktoś z okolic Torunia , co by mi pomógł ogarnąć diagnostyke pełną?
Jest: Fiat Stilo 1.9 MJTD 140 KM DYNAMIC
Był: Fiat Marea Weekend 1.9 TD 100 KM HLX

Marecki94
Nowy Klubowicz
Posty: 15
Imie: Marek
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Czarny

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Marecki94 » 09 wrz 2017, 07:34

Panowie, powiedzcie mi czy darmową wersją MES'a lub FES'a będę mógł skasować inspekcję?

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2160
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: pio075 » 09 wrz 2017, 10:37

Nie, konieczna jest wersja zarejestrowana.

miro0001987
Nowy Klubowicz
Posty: 2
Imie: Mirek
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.2 16V
Kolor: czerwony

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: miro0001987 » 30 paź 2017, 20:10

Witam, chciałem się zapytać skąd wziąć program, żeby samemu diagnozować sobie stilacza i ewentualnie pokasować błędy. Bo przecież nie bede latał z każdą głupotą do mechanika na komputer.

Rafal607
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: rafal
Auto: stilo
Silnik: 1.6 103km

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Rafal607 » 26 lis 2017, 09:32

Część. Czy jest ktoś z dolnegoslaska? okolica jawora?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

tomeczekg
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Tomek
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103 KM
Kolor: granatowy metalik
Lokalizacja: Malice Kościelne

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: tomeczekg » 26 lis 2017, 17:03

Witam Ponawiam pytanie kolegi, z jakiego pewnego żródła pobrać Multiecuscan? Odkąd mam stilo tj. 4 lata na desce jest choinka, na początku padł całkiem komputer silnika, kupiłem drugi i tak jezdze, komunikatów z 5 różnych zanim zobaczę bieżące info na wyswietlaczu, stale świeci check, poduszki, które pewnie przy uderzeniu nie zadziałają

Mackocrf
Nowy Klubowicz
Posty: 80
Imie: Maciej
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.6 103KM

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Mackocrf » 26 lis 2017, 19:10

multiecuscan jest darmowy i wystarczy wpisac w google i pobrac. link http://www.multiecuscan.net

mam pytanie. stilo 2001 wersja dynamic abs z asr i esp. chciałem sie połoczyc z abs ale nie wiem ktory to sterownik w programie mes, a nie wiem czy moge sobie tak wybrac obojetenie który zeby nic nie uszkodzic. do wyboru mam bosch 5.7 lub bosch 5.7 asr/tc czy bosch 5,7 vdc?

ogorr
Nowy Klubowicz
Posty: 44
Imie: Szymon
Auto: Stilo
Silnik: 2.4

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: ogorr » 02 lut 2018, 18:50

Podłącze się pod temat - co konkretnie jest potrzebne do diagnostyki przez PC? Z tego co zdążyłem się zorientować - interfejs Interfejs FIAT ECU SCAN + ELM327 + w niektórych przypadkach pełna wersja softu. Czy to poniższe kabelki? Na sklepie jest też wersja v3 - czymś się różni?

https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu ... -obd2.html
https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327 ... -2013.html

Jendrekj
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: Andrzej
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 jtd 115 KM
Kolor: Srebrny

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Jendrekj » 08 lut 2018, 13:44

m4ti777 pisze:W sterowniku jest 9600 a w programie to mam chyba klapki na oczach bo nie widzę. Każą mi ten kabel odesłać i chyba tak zrobie, a jak się da to wymienie na ten elm 327

Kolego. Jak chcesz sie laczyc ze wszystkim to niestety musisz miec dwakabelki. 1 miebieski z przelacznikami (abs,poduchy,i wspomaganie,) i elm 327. Tylko ze tym za duzo nie zribisz. Tylko silnik. Jezeli chcesz body, zrgary, i takie inne to musiszgo ptzerobic. Tylko elm-a nie bierz tego 1.5a tylko zwykly 1.2do 1.4. I tam mu
sisz usunac oporniczek 121ohm, Laczacy pin 6i14. Jak go usuniesz to wszystko tymi gabelkami ogarniesz. Przetestowane tak, ze polecam.

Added in 7 minutes 25 seconds:
Tu opornik R27 i R28 tylko nie wiem czy 2 czy keden trzeba usunac. Ja tez mialem problem z kabelkiem i stwierdzilem zainwestuje w najprostrzy za 36zl + wysylka ze znanego portalu i usunalem oporniczek 121ohm i gra muzyka. Nawet nie wiedzialem ze tyle fajnych ustawien ma Stilo

Awatar użytkownika
PiQ
Klubowicz
***
Posty: 637
Imie: Piotr
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 mjet 16v
Kolor: corsa rosso
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9569#p122743
Lokalizacja: Gliwice

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: PiQ » 08 lut 2018, 15:50

Koledzy czy udało się komuś połączyć z MJTD 140KM za pomocą tego ustrojstwa? Chciałem sobie zrobić dobrze i kupiłem sobie to do mobilnej diagnozy i o ile po BT nie ma problemu z połączeniem to już z żadnym modułem w aucie się nie łączy :/ (próbowałem te apki: Torque , AlfaODB, Auto Doctor etc.....)

Interfejsem kumpla nie ma problemu żeby się połączyć z mojej komórki więc ewidentnie problem z moim interfejsem. Może też trzeba porobić jakieś czary mary żeby zagadało?


2018-02-08_16h38_49.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Passions make the world go round - only sky is the limit

Awatar użytkownika
ByQ
Klubowicz
***
Posty: 399
Imie: Paweł
Auto: Volvo S60 II AWD
Silnik: 3.0T R6 329KM / 519Nm
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=10712
Lokalizacja: Garwolin [WG]

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: ByQ » 08 lut 2018, 19:11

Też mam taki i działa z alfaobd ale tylko ecu, żeby reszta działała trzeba jakiś opornik wylutować.
Miałem się tym zająć ale nie było kiedy.
Obrazek
Obrazek

Jendrekj
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: Andrzej
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 jtd 115 KM
Kolor: Srebrny

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Jendrekj » 08 lut 2018, 22:40

Tak trzeba wylutowac opornik. W necie trzeba poszukac. Jak do swego szukalem to mi przeleciala instrukcja do przerobki interfejsu bezprzewodowego.

Added in 2 minutes 13 seconds:
Nie wiem jak w tych bezprzewodowych. Ale w tych co opisywalem trzeba szukac opornika z numerem 121

Awatar użytkownika
PiQ
Klubowicz
***
Posty: 637
Imie: Piotr
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 mjet 16v
Kolor: corsa rosso
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9569#p122743
Lokalizacja: Gliwice

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: PiQ » 09 lut 2018, 09:22

Jendrekj pisze:Tak trzeba wylutowac opornik. W necie trzeba poszukac. Jak do swego szukalem to mi przeleciala instrukcja do przerobki interfejsu bezprzewodowego.

Added in 2 minutes 13 seconds:
Nie wiem jak w tych bezprzewodowych. Ale w tych co opisywalem trzeba szukac opornika z numerem 121



dzięki za odpowiedź ale pytanie było o bezprzewodowe.
Po kablu potrafię połączyć się ze wszystkimi modułami problem mam z bezprzewodowym

Added in 4 minutes 43 seconds:
ByQ pisze:Też mam taki i działa z alfaobd ale tylko ecu, żeby reszta działała trzeba jakiś opornik wylutować.
Miałem się tym zająć ale nie było kiedy.


Mi się właśnie nie łączy z niczym w aucie...... Z 1.6, 2.4 i chyba 1.8 to wiem że koledzy tu na forum się łączyli. Pytanie czy komuś się udało połączyć za pomocą tego np. ze sterownikiem Bosch EDC 16
Passions make the world go round - only sky is the limit

małolat
Nowy Klubowicz
Posty: 42
Imie: Łukasz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: !.9 JTD
Kolor: granat

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: małolat » 01 mar 2018, 07:40

Marecki94 pisze:Witam wszystkich. Szukam pomocy, nabyłem ostatnio interfejs KKL VAG firmy Viaken i próbując połączyć nim Fiata Stilo 1.9JTD z 2002roku z MultiEcuScan'em wyskakuje mi przy kliknięciu połącz - NO ECU RESPONSE. Czy ktoś wie co może być przyczyną tego komunikatu?


Mam ten sam problem i mam to samo co kolega jtd kklvag+fiatecuscan i multiecu 4.0. Porty pierwsze sterownik z plytki win7 . niemam glowy juz do tego kkla komp znajduje a ze stilo ani razu w zaden sposob sie niepolaczylem. Temat stary jak swiat przeczytalem juz wszystko co sie chyba da robie wszystko po instrukcji i niema efektu. Czy jest ktos z czasem zeby mi pomóc wytłumaczyc na priw lub z okolicy kolega zeby mi ogarnac ?



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości