Obrazek

Diagnostyka przez PC

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 17 kwie 2017, 15:20

prędkość już zmniejszałem i wtedy w ogóle kicha port też zmieniałem i nic nie pomaga, dziwi mnie tylko że z grande punto łączy się bez problemu.
Robiłem próbę na innym laptopie z Windows XP i problem dalej taki sam.

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 17 kwie 2017, 15:43

to możliwe ze uszkodzone jest złącze diagnostyczne w samochodzie skoro z punto łączy się bez problemu bo nowsza wersja programu nie powinna nic zmienić gdyż nie ma już zmian do stilo. Może piny w złączu w samochodzie trzeba podgiąć bo nie łączy. A i elm masz zwykły czy viaken zwykły wymaga wylutowania opornika do pracy z can w stilo

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 17 kwie 2017, 16:51

zwykły ale opornika nie ma, tak mi się wydaje jest opór na pinie 14 i 6 48 k Ohma

Added in 2 minutes 44 seconds:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/4573e1e78651aba6
moim zdaniem opornik był na R2 ale tego 48 k ohma nie mogę zlokalizować

Added in 15 seconds:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/4573e1e78651aba6
moim zdaniem opornik był na R2 ale tego 48 k ohma nie mogę zlokalizować

andrzej645
Nowy Klubowicz
***
Posty: 174
Imie: Andrzej
Auto: Fiat Stilo Kombi
Silnik: 1,9 JTD /115KM
Kolor: Zielony Kryształ
Lokalizacja: Podkarpacie

Diagnostyka przez PC

Postautor: andrzej645 » 17 kwie 2017, 17:19

Posiadam Stilo i Seicento w stilo łączę się bez problemu :D ,a w seicento nie ;(

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 17 kwie 2017, 17:36

to jest niby ten lepszy elm i nie powinno być problemu bardziej bym szukał na złączu w samochodzie ewentualnie kogoś z okolicy co ma kable z forum i niech sprawdzi czy się swoimi podłączy

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 17 kwie 2017, 17:44

no w samochodzie też tak myślałem że będzie jakaś blokada założona czy coś ale w wersji darmowej mogę połączyć się z inspekcją serwisową, natomiast w wersji zarejestrowanej nie, i co jeszcze dzisiaj odkryłem mogę połączyć się z can monitor ale program zawiesza się i wyłącza

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 18 kwie 2017, 14:58

Rozwiązanie jest tak proste że śmiać się chce wystarczyło ustawić OBDLink zamiast elm 327 1+ w ustawieniach mes :o tyle na temat dziękuje jeszcze raz koledze Bulka :drunk:

mametyo
Nowy Klubowicz
Posty: 9
Imie: Mateusz
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.8 16v 133km
Kolor: Srebrny

Diagnostyka przez PC

Postautor: mametyo » 19 kwie 2017, 10:12

Jest może ktoś z okolic Sochaczewa (+50 km) który podpiął by do komputera? :)
Lub po zakupie kabla pokazał co i jak? :)

Awatar użytkownika
frik
Nowy Klubowicz
Posty: 97
Imie: Piotr
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Navyblue
Lokalizacja: Olkusz

Diagnostyka przez PC

Postautor: frik » 20 kwie 2017, 20:45

Panowie banalne pytanie, ale muszę zapytać. Posiadam kabel ELM 327 1.4.
I teraz:
Podpinać najpierw do auta potem do laptopa przez usb ? Czy może najpierw do laptopa a potem do uruchomionego/zgaszonego stilacza ? Wiem, pytanie rodem z czasów gdy jedynym standardem było LPT :) Ale dmucham na zimne i nie chce popełnić jakiegoś durnego błędu. Pozdrawiam. :|

Awatar użytkownika
Bulka
Administrator
Posty: 1752
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D | Croma
Silnik: 1.6+LPG 103km | 1.9 150km
Kolor: Srebrny | Srebrny
Lokalizacja: Wadowice/Jaszczurowa(Jamnik)

Diagnostyka przez PC

Postautor: Bulka » 21 kwie 2017, 07:51

Ja robię zawsze tak, że włączam lapka, podpinam usb, kabel zostanie wykryty przez system, uruchamiam mesa, podpinam pod auto, przełączam stacyjkę i łącze się z komputerem. Myślę, ze nie ma różnicy który wcześniej podepniesz, byleby na wyłączonym zapłonie.

Cookie
Nowy Klubowicz
Posty: 137
Imie: Tomek
Auto: Stilo
Silnik: 1.8(130)
Kolor: wiśnia
Lokalizacja: chorzów/czeladź

Diagnostyka przez PC

Postautor: Cookie » 22 kwie 2017, 18:53

A gdzie szukać problemu jak łączy mi się z poduszkami i abs a z centralka silnika nie... Kabel Viaken. System win10 skanuje multiecuscan 3.1

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 23 kwie 2017, 08:22

a jaki kabelek masz ??

Cookie
Nowy Klubowicz
Posty: 137
Imie: Tomek
Auto: Stilo
Silnik: 1.8(130)
Kolor: wiśnia
Lokalizacja: chorzów/czeladź

Diagnostyka przez PC

Postautor: Cookie » 23 kwie 2017, 08:50

maly20202 pisze:Qr Bbpost a jaki kabelek masz ??

Pisze viaken chyba kkl ten z przelacznikiem

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 23 kwie 2017, 10:33

Viaken to nie jest kabel tylko sklep gdzie go kupiłeś pewnie masz VAG KKL http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx tutaj masz rozpisane jaki kabel i jaką przejściówkę musisz mieć żeby się połączyć z poszczególnymi komputerami

Cookie
Nowy Klubowicz
Posty: 137
Imie: Tomek
Auto: Stilo
Silnik: 1.8(130)
Kolor: wiśnia
Lokalizacja: chorzów/czeladź

Diagnostyka przez PC

Postautor: Cookie » 23 kwie 2017, 10:59

No z tego co tam jest to mousze miec kkl lub elm.

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 23 kwie 2017, 12:04

przełącznik ustaw na zero tak żeby kabel był bez modyfikacji i powinno się połączyć

pitul11
Nowy Klubowicz
Posty: 32
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo MW
Silnik: 1.9 16V MJTD 140KM
Kolor: grafit metalic
Lokalizacja: Krosno

Diagnostyka przez PC

Postautor: pitul11 » 27 kwie 2017, 06:43

Witam.
Czy jak kupie :
https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327 ... -2013.html
i
https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu ... -obd2.html

będę miał pełną diagnostykę auta? I mam jeszcze pytanie czy jak się już połączę z autem tymi kablami to wszystko będzie w języku polskim bo angielskiego nie znam.

Pozdrawiam

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 28 kwie 2017, 16:30

tak będziesz miał pełną diagnostykę auta warto zaopatrzyć się jeszcze w 3 adaptery koszt niewielki a zrobisz już tymi kablami wszystko z innymi fiatami, czy będzie w języku polskim to zależy jakiego programu będziesz używać do połączenia z autem.

Awatar użytkownika
Kru5z0n
Nowy Klubowicz
Posty: 227
Imie: Grzegorz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 16V 133KM
Kolor: Czarny
Lokalizacja: Radziejów Kujawsko-Pomorskie

Diagnostyka przez PC

Postautor: Kru5z0n » 20 maja 2017, 11:31

Witam. Kupilem kabelek elm 327 od viakena i chcialbym polaczyc sie z klimatyzacja i ustawic serwis tyle ze mam MES 3.6 darmowa wersje i nie moge sie polaczyc z tymi opcjami.. Musze wydawac 50euro na pelna wersje?
Jak sie polaczyc? Jakim programem? Moze mi ktos napisac na priv? Prosze o szybka odpowiedz

Edit. Mam mes 2.6.zarejestrowanego i przez kabelek elm327 moge sie polaczyc tylko z silnikiem. Klima i serwis - wyskakuje (sprawdz polaczenie kabla i ustawienie szeregowe). Porty mam w menadzerze urzadzen jak i w programie ustawione na ten sam.
Tak jak mowie. Łączy tylko z ecu silnika, a klima i serwis nie. Dlaczego???

Edit. Juz sobie poradzilem :)

Awatar użytkownika
pikustbg
Nowy Klubowicz
Posty: 148
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multi Wagon
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Srebny
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Diagnostyka przez PC

Postautor: pikustbg » 19 cze 2017, 13:03

Witajcie

Mam pytanie, wie dokładnie ktoś jak połączyć się z każdym z modułów w naszym aucie ? jak i innych FIATACH? mam oby dwa kabelki do Fiata i zawsze się motam to do tego tamto do tamtego :P

Ktoś posiada listę modułów że np niebieski kabel do tego a drugi kabel do tego ??
Montaż monitoringu, alarmów, napędów bram, itp...
Posiadam kable diagnostyczne nie tylko do FIATA. Kontakt na PW.

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 19 cze 2017, 13:14

Na stronie programu multiecuscan jest rozpisane wszystko a i sam program podpowiada jaki kabel podpiąć ;P

Awatar użytkownika
pikustbg
Nowy Klubowicz
Posty: 148
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multi Wagon
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Srebny
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Diagnostyka przez PC

Postautor: pikustbg » 19 cze 2017, 13:25

Nie na taka odp liczyłem ;-)
Montaż monitoringu, alarmów, napędów bram, itp...
Posiadam kable diagnostyczne nie tylko do FIATA. Kontakt na PW.

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 19 cze 2017, 13:28

Po co pisać 2 raz to co już jest podane http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx wszystko wypisane do każdego Fiata itd

Awatar użytkownika
blaupunkt
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo MW Dynamic
Silnik: 1.9 JTD - 115 KM
Kolor: Czerwony
Lokalizacja: Warszawa

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: blaupunkt » 05 lip 2017, 11:40

Witam.
Czy jest jakaś osoba z Warszawy ktora moglaby sie podlaczyc komputerem z programem diagnostycznym do mojego auta ? Oczywiscie podjade .
Chodzi o autoadaptacje . Wymieniane bylo radio na nawigacje i licznik kilometrow miga. Dziekuje za odpowiedz.

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 341
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: piotrekx1994 » 13 lip 2017, 20:10

Czt ktoś z was łączył multiscan z ecu przez BT? mam chinski elm327 z alledrgo i przez telefon się łaczy, przez kompa za pomocą scanmaster tez się łaczy. Multiscan przy wyszukiwaniu interfejsu podaje komunikat ze znalazło na com6 elm327 1.3v BT ktory zgodny jest z elm327 1.4 i powinien się łączyc z ecu, ale jak wybieram elm327. 1.3 BT to niestety wychodzi bład połaczenia z ECU



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości