Diagnostyka przez PC

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
Awatar użytkownika
klator
Nowy Klubowicz
Posty: 49
Imie: Marcel
Auto: Stilo
Silnik: 1,2
Kolor: Czerwony
Prezentacja auta: Jeszcze brak
Lokalizacja: Poznań

Diagnostyka przez PC

Postautor: klator » 02 gru 2016, 08:00

Witam, potrzebuje coś, żeby diagnozować i kasować błędy w swoim stilo, znalazłem coś takie:
http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu- ... -obd2.html
czego jeszcze będę do tego podtrzebował oprócz laptopa?
PS. Jestem totalnym laikiem, stilo mam niecały tydzień :P

Added in 2 minutes 30 seconds:
W linku jest napisane "
UWAGA!!! przedmiotem nie jest zwykły KKL USB jest to interfejs dedykowany do programu FIAT ECU SCAN z przełącznikiem" co to znaczy? Oprócz tego będę musiał kupić drugi kabel?

Awatar użytkownika
Pawelg89
Nowy Klubowicz
Posty: 12
Imie: Paweł
Auto: Stilo 3D Dynamic
Silnik: 1.6 16V
Kolor: Niebieski
Lokalizacja: Haga

Diagnostyka przez PC

Postautor: Pawelg89 » 23 lut 2017, 15:50

w zależności co chcesz sprawdzić to będzie Ci potrzebny jeden z dwóch kabli i LAPTOP

za pomocą kabla KKL (niebieski) najlepiej ten z przełącznikami bo nie będziesz musiał używać adapterów o rożnych kolorach
http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html

1/9 - ABS
3 - Poduszki powietrzne
7 - KKL Silnik
12/13 -Asystent parkowania, oświetlenie


kabel ELM
https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013.html

-kasowanie przeglądów (Service Due)
-łączenie się z zegarami
-body computer
-czujniki parkowania
-dezaktywacja dźwięku pasów
-sieć CAN
-lampka TEMPOMATU tylko w FES 2.6.0 i wyższej + wersja płatna
-i inne

m4ti777
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133km

Diagnostyka przez PC

Postautor: m4ti777 » 14 mar 2017, 07:38

Cześć.Proszę o pomoc, stilo 1.8
kabel niebieski od viakena, multiecuscna wersja 3.5 , w porgramie i sterowniku port com1. Airbag i abs się łączy ale problem wystepuje z silnikiem. . Nie chce w ogóle się połączyć. Adapter ustawiony oczywiście na silnik,interfejs kkline vagcom. Jakieś podpowiedzi mile widziane.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2160
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Diagnostyka przez PC

Postautor: pio075 » 14 mar 2017, 08:12

Włącz tryb wysokich opóźnień w ustawieniach mesa.

m4ti777
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133km

Diagnostyka przez PC

Postautor: m4ti777 » 14 mar 2017, 09:50

Już na tym też sprawdzałem, nie łączył się.

Awatar użytkownika
kojot4
Nowy Klubowicz
Posty: 146
Imie: krzysztof
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 jtd 115km.
Kolor: żółty
Prezentacja auta: http://obrazki.elektroda.pl/1063167000_1485195837.jpg
Lokalizacja: Żywiec/Międzybrodzie-B. Kraków

Diagnostyka przez PC

Postautor: kojot4 » 14 mar 2017, 15:57

U mnie niebieskim też nie mogę połączyć z silnikiem a ELM 327 idzie jak przeciąg :D łączy sie z silnikiem bez problemu ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Stiłonisław
Starszy Klubowicz
Posty: 1142
Imie: .
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 Multijet 8V 120 KM

Diagnostyka przez PC

Postautor: Stiłonisław » 14 mar 2017, 18:06

Jak macie ten niebieski kabel z przełącznikiem, to może sam przełącznik daje ciała.
Bez Stila nie ma kołaczy.

Awatar użytkownika
kojot4
Nowy Klubowicz
Posty: 146
Imie: krzysztof
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 jtd 115km.
Kolor: żółty
Prezentacja auta: http://obrazki.elektroda.pl/1063167000_1485195837.jpg
Lokalizacja: Żywiec/Międzybrodzie-B. Kraków

Diagnostyka przez PC

Postautor: kojot4 » 14 mar 2017, 18:45

Ja mam ten z przełącznikiem próbowałem na wiele sposobów i z silnikiem sie nie chce połączyć tylko ABS poduchy i wspomaganie
Obrazek

m4ti777
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133km

Diagnostyka przez PC

Postautor: m4ti777 » 14 mar 2017, 20:50

Technik z viakena zdalnie sprawdził ustawienia i wszystko mu grało. Korzystałem z wersji darmowej mesa i powiedział,że najprawdopodobniej rodzaj/model silnika nie jest obsługiwany przez darmową wersję programu (były tam 4 opcje, i 2 na czerwono(niedostępne)) Jutro sprawdzę czy faktycznie pokrywa się to z moim silnikiem.

Cholera, wszyscy tu na forum pisali,że niebieski z viakena pod silnik i gra gitara. Więcej nie trzeba. A mi jedynie na tym zależało...

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 14 mar 2017, 21:04

A ustawiona macie ta sama prędkość portu w ustawieniach programu i ustawieniach kabla w systemie. Plus jeśli to Windows 10 to często do poprawnej instalacji sterowników musi być wyłączone sprawdzanie podpisu cyfrowego

m4ti777
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133km

Diagnostyka przez PC

Postautor: m4ti777 » 15 mar 2017, 06:16

Ecu mam Hitachi i akurat one są dostępne w darmowej wersji, wersja technika z viakena legła w gruzach. Co do prędkości portu w programie gdzie ją sprawdzić? Teraz (bez połączenia z samochodem) nie widzę w programie nigdzie takiej opcji. A wcześniej już zmieniałem w ustawieniach portu com z 4096 na 1024 i nic, tam jeszcze latency mam ustawione standardowo na 16. Gdzieś czytałem o zmianie na 1 i dalej nic.

edit.
zainstalowany win7

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 15 mar 2017, 15:27

prędkość dla kkl ma być 9600 w ustawieniach portu i programu po podpięciu kabla do samochodu jak jest zasilanie można zmienić i sprawdzić :P

m4ti777
Nowy Klubowicz
Posty: 6
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 133km

Diagnostyka przez PC

Postautor: m4ti777 » 17 mar 2017, 06:16

W sterowniku jest 9600 a w programie to mam chyba klapki na oczach bo nie widzę. Każą mi ten kabel odesłać i chyba tak zrobie, a jak się da to wymienie na ten elm 327

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 17 mar 2017, 18:22

A no w tych najnowszych wersjach programu faktycznie nie ma szybkości dla K-line/vagcom. Czyli standardowo się ustawia i powinno działać, tylko ten sam nr portu najlepiej od 1-4 w systemie i w programie może w tym jest problem

Awatar użytkownika
inskript
Nowy Klubowicz
**
Posty: 110
Imie: Jakub
Auto: Stilo 2004 5d
Silnik: 1.6/103
Kolor: Czarny metalik
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14501
Lokalizacja: Toruń

Diagnostyka przez PC

Postautor: inskript » 18 mar 2017, 14:34

Miałem podobny proble, ustawienia ok, musiałem porządnie docisnąć kabel w skrzynce i poszło odrazu

Cookie
Nowy Klubowicz
Posty: 137
Imie: Tomek
Auto: Stilo
Silnik: 1.8(130)
Kolor: wiśnia
Lokalizacja: chorzów/czeladź

Diagnostyka przez PC

Postautor: Cookie » 05 kwie 2017, 18:55

Witam jaki kabel polecacie do diagnostyki na Windows 10??

Awatar użytkownika
kojot4
Nowy Klubowicz
Posty: 146
Imie: krzysztof
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 jtd 115km.
Kolor: żółty
Prezentacja auta: http://obrazki.elektroda.pl/1063167000_1485195837.jpg
Lokalizacja: Żywiec/Międzybrodzie-B. Kraków

Diagnostyka przez PC

Postautor: kojot4 » 06 kwie 2017, 20:04

Ja mam taki i smiga pod Win.10 na Multiecuscan
http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-f ... NmNmMTQ%3D
Obrazek

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 16 kwie 2017, 12:42

Witam mam problem z oprogramowaniem szukam sprawdzonego mes-a(full) który działa na windows 10 obecnie mam 3,1 ale nie gada z stilo, 3,6 demo działa bardzo dobrze ale nie mam cracka a potrzebuje dostać się do czujników parkowania

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 16 kwie 2017, 13:27

Nie ma kodu do nowszego jak 3.1 i ta wersja musi działać z stilo

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 16 kwie 2017, 13:51

no właśnie nie działa walczę już z tym kilka tygodni łączy się tylko z silnikiem ABS wspomaganie i światłami reszta to błąd połączenia sprawdź kabel lub ustawienia portu com. Macie jakieś pomysły z innymi fiatami gada bez problemu

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 16 kwie 2017, 19:59

Jaki kabel bo do czujników raczej musi być ELM a nie ten niebieski z przełącznikiem

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 17 kwie 2017, 07:28

oczywiście ze elm z adapterami robiłem tym kablem grande punto pande ar 159 citroena i forda i bez problemu działa na wersji free 3,6 połączę się z inspekcją ale wersja z crackiem już wywala błąd.

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 17 kwie 2017, 12:56

Do stilo nie musi być podpięty adapter tylko sam elm jeśli port i sterowniki są poprawnie ustawione to dziwne że nie działa wstaw screeny z programu i ustawień kabla

maly20202
Nowy Klubowicz
Posty: 23
Imie: Piotr
Auto: Stilo
Silnik: 1,9 16v

Diagnostyka przez PC

Postautor: maly20202 » 17 kwie 2017, 13:56


Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 17 kwie 2017, 15:03

a sprawdź ewentualnie zmianę prędkości na 9600 w programie i ustawieniach portu czasami elm tego wymaga bo z tego co widzę wszystko powinno działać bez problemu i ewentualnie ustaw oba na com 2



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości