Obrazek

Diagnostyka przez PC

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
DalamarPL
Klubowicz
Posty: 314
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: DalamarPL » 05 cze 2016, 21:35

Udało mi się poprawnie zainstalować sterowniki i ustawić porty dla ELM:)

Jednak nie mogę sobie poradzić z kablem vag kkl (ten niebieski). Niby ładnie się sam instaluje (windows 10), ale za cholerę nie chce przejść testu w MultiEcuScan.
Za każdym razem przekroczony limit czasu, obojętnie jakie prędkości ustawie (w ustawieniach windowsa, bo MES dla tego kabla nie przewiduje prędkości).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2016, 21:37 przez DalamarPL, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4969
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Mazi » 05 cze 2016, 21:36

DalamarPL pisze:ale za cholerę nie chce przejść testu w MultiEcuScan.
On akurat musi być wpięty w OBD, aby test przeszedł :P
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

DalamarPL
Klubowicz
Posty: 314
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: DalamarPL » 05 cze 2016, 21:38

A w takim razie jaki interfejs wybieram? Pierwszy z gory, czyli k-line vagcom?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4969
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Mazi » 05 cze 2016, 21:39

Tak, pamiętaj, aby porty których używasz dla swoich kabli były między 1 a 4.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

Awatar użytkownika
PiQ
Klubowicz
***
Posty: 606
Imie: Piotr
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 mjet 16v
Kolor: corsa rosso
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9569#p122743
Lokalizacja: Gliwice

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: PiQ » 14 cze 2016, 13:49

DalamarPL pisze:Jednak nie mogę sobie poradzić z kablem vag kkl (ten niebieski). Niby ładnie się sam instaluje (windows 10), ale za cholerę nie chce przejść testu w MultiEcuScan.
Za każdym razem przekroczony limit czasu, obojętnie jakie prędkości ustawie (w ustawieniach windowsa, bo MES dla tego kabla nie przewiduje prędkości).


Mam dokładnie to samo. Udało Ci się to opanować i uruchomić VAG KKL?
U mnie jest ustawiony na COM3
Passions make the world go round - only sky is the limit

DalamarPL
Klubowicz
Posty: 314
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: DalamarPL » 19 cze 2016, 11:36

Tak, tak jak Mazi napisał, kabel musi być wpięty zarówno do złącza w samochodzie, jak i do komputera.

--------------------- Dodano: 16 cze 2016, 19:49 ---------------------

Jakim (najlepiej darmowym) programem można przy pomocy EML zmierzyć osiągi (moc, moment, przyspieszenie itp.) samochodu? Pod Windows 10.

--------------------- Dodano: 19 cze 2016, 12:36 ---------------------

Pobrałem Scantool.net w różnych wersjach (rówież 1.13), ale w każdej wyświetla się że opcja testy nie jest zaimplementowana w tej wersji...

Awatar użytkownika
stilo2004
Posty: 333
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 95 KM
Kolor: 698 Szary Tecno z miką
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=10706&hilit=stilo2004
Lokalizacja: Mysłowice/Katowice, Śląskie

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: stilo2004 » 20 cze 2016, 10:10

DalamarPL pisze:Jakim (najlepiej darmowym) programem można przy pomocy EML zmierzyć osiągi (moc, moment, przyspieszenie itp.) samochodu? Pod Windows 10.

--------------------- Dodano: 19 cze 2016, 12:36 ---------------------

Pobrałem Scantool.net w różnych wersjach (rówież 1.13), ale w każdej wyświetla się że opcja testy nie jest zaimplementowana w tej wersji...


bo do tego potrzeba wersji zarejestrowanej...
jest mnóstwo takich w internetach, na stronie fiat klub polska jest dział download i tam można za darmo pobrać.

Swoją drogą, proponuję również stworzyć podobną bazę (dysk) i na tej stronie, to będzie o wiele większe zainteresowanie.
Ford Fiesta Mk3 1.1 54 km
Fiat Stilo 1.4 95 km

DalamarPL
Klubowicz
Posty: 314
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: DalamarPL » 20 cze 2016, 11:28

Kurcze, nie widzę tego w download na fiat klub polska

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 620
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: AdamuS91 » 20 cze 2016, 11:45

DalamarPL pisze:Kurcze, nie widzę tego w download na fiat klub polska

prv :roll:

DalamarPL
Klubowicz
Posty: 314
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: DalamarPL » 27 cze 2016, 21:29

No, napisałem już dobrych kilka dni temu...

--------------------- Dodano: 27 cze 2016, 22:29 ---------------------

Czy mogę prosić kogoś innego o pomoc w tej kwestii? Bo od Adamusa zero odpowiedzi.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2083
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: pio075 » 27 cze 2016, 21:45

Czego potrzebujesz MES czy inny program?
MES 2.2 jest tutaj: http://fiatklubpolska.pl/download/plik/909

DalamarPL
Klubowicz
Posty: 314
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: DalamarPL » 04 lip 2016, 08:14

Potrzebuję program do sprawdzenia osiągów (przyspieszenie, moc itp) auta przy pomocy kabla ELM. Z tego co wiem MES nie ma takiej opcji.

--------------------- Dodano: 04 lip 2016, 09:14 ---------------------

Nikt nie pomoże?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4969
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Mazi » 04 lip 2016, 08:46

Alfa OBD, Torque. Ale z tego co wiem to apki na Androida po bluetooth.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED?? http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f ... 4&start=25

DalamarPL
Klubowicz
Posty: 314
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: DalamarPL » 04 lip 2016, 10:23

Niestety nie mam nic z Androidem.

Awatar użytkownika
PiQ
Klubowicz
***
Posty: 606
Imie: Piotr
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 mjet 16v
Kolor: corsa rosso
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9569#p122743
Lokalizacja: Gliwice

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: PiQ » 06 lip 2016, 11:03

DalamarPL pisze:Potrzebuję program do sprawdzenia osiągów (przyspieszenie, moc itp) auta przy pomocy kabla ELM. Z tego co wiem MES nie ma takiej opcji.

--------------------- Dodano: 04 lip 2016, 09:14 ---------------------

Nikt nie pomoże?


Ja mam G-tech'a do pomiarów osiągów (przyspieszenie, czas na 400m i do 100km/h, czas i droga hamowania i jakieś tam jeszcze inne pomiary).
Jest to osobne urządzenie które tylko potrzebuje zasilania 12V
Wpadnij do Gliwic to pomierzymy ;)
Passions make the world go round - only sky is the limit

DalamarPL
Klubowicz
Posty: 314
Imie: Krzysztof
Auto: Stilo
Silnik: 2.4 170KM
Kolor: zółty
Lokalizacja: Poznań

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: DalamarPL » 06 lip 2016, 14:00

Niestety kawał drogi mam do Gliwic

Awatar użytkownika
pikustbg
Nowy Klubowicz
Posty: 148
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multi Wagon
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Srebny
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: pikustbg » 26 sie 2016, 16:26

mam pytanie odnośnie ELM327. Jak to poprawnie skonfigurować ?? mam na laptopie WIN XP. próbowałem różnych prędkości portów COM, ale cały czas jak nie błąd z połączeniem to sprawdź ustawienia, i podczas testu niby wszystko OK ale na koniec jest komunikat że zbyt duże opóźnienia. nie mam pomysłów jak to ogarnąć :/
Montaż monitoringu, alarmów, napędów bram, itp...
Posiadam kable diagnostyczne nie tylko do FIATA. Kontakt na PW.

Awatar użytkownika
józek
Klubowicz
Posty: 552
Imie: Daniel
Auto: Stilon Wagon
Silnik: 1.6 16V
Lokalizacja: Bartodzieje/Zwoleń

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: józek » 26 sie 2016, 20:20

W mim przypadku to było z 3 sterowniki a później tylko ustawienia portu w fiat ecu scan i wybór kabla i działa

Awatar użytkownika
explicit77
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2268
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: 1.9 JTD 154KM/307Nm
Kolor: Biały a raczej czarny;)
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9037
Lokalizacja: Marki

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: explicit77 » 26 sie 2016, 21:35

Trzeba próbować. Z tego co piszesz to na pierwszy ogień zmień prędkość. Inna sprawa czy masz wersję "zarejestrowaną ;) " czy też nie. Róźne psikusy wychodzą. U mnie na przykład lepiej mu idzie łączenie przy pracującym silniku niźli tylko przy zapłonie włączonym :niewiem: . No z d...
To taki pierwszy z brzegu przykład a jest jeszcze kilka. W każdym bądź razie kiedyś ogarniesz a i tak nie będziesz wiedział gdzie wcześniej błąd robiłeś. Tadam - FIJAT ;D

Dobra tam - chciałem tylko powiedzieć iż TWARDYM TRZA BYĆ!!! Nie wymiękać.
Pzdr.
Rap wciąż jest ten sam, to tylko ja jestem starszy.

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2083
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: pio075 » 26 sie 2016, 23:52

pikustbg pisze:mam pytanie odnośnie ELM327. Jak to poprawnie skonfigurować ?? mam na laptopie WIN XP. próbowałem różnych prędkości portów COM, ale cały czas jak nie błąd z połączeniem to sprawdź ustawienia, i podczas testu niby wszystko OK ale na koniec jest komunikat że zbyt duże opóźnienia. nie mam pomysłów jak to ogarnąć :/

Podczas testu mówisz OK? A z jakim sterownikiem próbujesz się łączyć?

Awatar użytkownika
explicit77
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2268
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: 1.9 JTD 154KM/307Nm
Kolor: Biały a raczej czarny;)
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9037
Lokalizacja: Marki

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: explicit77 » 27 sie 2016, 00:24

O widzisz, trzeba też przesuwkę ładnie ustawić i jeszcze kilka niuansów ;)

Ale jak ogarniesz to za stówkę zrobisz tyle co w wielu autach by móc w pieleszach domowych to parę tysi. Taka sytuacja.
Rap wciąż jest ten sam, to tylko ja jestem starszy.

Awatar użytkownika
pikustbg
Nowy Klubowicz
Posty: 148
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multi Wagon
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Srebny
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: pikustbg » 02 wrz 2016, 11:16

Poda ktoś link do elm który działa w naszym Stilo? Żeby połączyć się z body?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
Montaż monitoringu, alarmów, napędów bram, itp...
Posiadam kable diagnostyczne nie tylko do FIATA. Kontakt na PW.

Awatar użytkownika
józek
Klubowicz
Posty: 552
Imie: Daniel
Auto: Stilon Wagon
Silnik: 1.6 16V
Lokalizacja: Bartodzieje/Zwoleń

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: józek » 02 wrz 2016, 19:01

Każdy działa. ew trzeba wy lutować opornik, wałkowane x razy

Awatar użytkownika
pikustbg
Nowy Klubowicz
Posty: 148
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multi Wagon
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Srebny
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: pikustbg » 02 wrz 2016, 19:47

możesz podpowiedzieć który ??
Montaż monitoringu, alarmów, napędów bram, itp...
Posiadam kable diagnostyczne nie tylko do FIATA. Kontakt na PW.

Awatar użytkownika
Tekay
Klubowicz
*
Posty: 654
Imie: Tomir
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.8 133KM
Kolor: stalowy metalik
Lokalizacja: Warszawa

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Tekay » 02 wrz 2016, 20:28

Szukaj na formu mnustwo tego jest

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości