Obrazek

Diagnostyka przez PC

Pomoc w diagnozowaniu, kody błędów itp
Awatar użytkownika
Krashan
Klubowicz
Posty: 455
Imie: Marcin
Auto: FIAT STILO MW
Silnik: 1.9 MJTD (150)
Lokalizacja: Małopolska

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Krashan » 20 lis 2014, 14:32

nkstyle pisze:Krashan, z całym szacunkiem ale ja piractwa nie promuję.
Mój link prowadzi do strony zakupu licencji za 50€, i wydaje mi się że to niewiele za to ile zyskujesz nie jeżdżąc po serwisach na podpięcie kompa.


Bynajmniej nic takiego nie sugerowałem. Na pewno wezmę pod uwagę płatną wersję, ale dopiero co wydałem ponad 100 zł na kable, więc chciałbym na razie oswoić się z podstawową wersją programu - najchętniej Free, bo chyba takie są i jak zrozumiałem, co najwyżej wymagają rejestracji?

Awatar użytkownika
nkstyle
Klubowicz
Posty: 601
Imie: nkstyle
Auto: Stilo MW Dynamic
Silnik: 1,9JTD 115
Kolor: 199A
Lokalizacja: KRAKÓW

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: nkstyle » 20 lis 2014, 14:51

Krashan pisze:
nkstyle pisze:Krashan, z całym szacunkiem ale ja piractwa nie promuję.
Mój link prowadzi do strony zakupu licencji za 50€, i wydaje mi się że to niewiele za to ile zyskujesz nie jeżdżąc po serwisach na podpięcie kompa.


Bynajmniej nic takiego nie sugerowałem. Na pewno wezmę pod uwagę płatną wersję, ale dopiero co wydałem ponad 100 zł na kable, więc chciałbym na razie oswoić się z podstawową wersją programu - najchętniej Free, bo chyba takie są i jak zrozumiałem, co najwyżej wymagają rejestracji?


W takim razie przepraszam, źle zrozumiałem.
Oczywiście wersja MES free bez problemu w ECU błędy sprawdzisz i skasujesz.

Tu masz opisane co i czym.
KL to niebieski kabel a ELM Twój czarny.

Na czerwono moduły dostępnę w wersji zarejestrowanej płatnej.
Obrazek
Failure in Italian Automotive Technology

MULTIECUSCAN REGISTERED
&
INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY DO
WSZYSTKICH MAREK I ROCZNIKÓW

Awatar użytkownika
cichy1555
Nowy Klubowicz
Posty: 30
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Black
Lokalizacja: Małopolska

Re: Odp: Diagnostyka przez PC

Postautor: cichy1555 » 30 gru 2014, 20:42

Panowie konkretna sprawa. Potrzebuje kabel do diagnostyki, odczyt bledow, kasowanie, logi i parametry, ciśnienia itp itd. Podrzuccie jakims linkiem. A kabelek najlepiej pod MES

krisbe
Starszy Klubowicz
**
Posty: 1198
Imie: Krzysiek
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 JTD Multijet
Kolor: Rosso Corsa
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=12725
Lokalizacja: Katowice

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: krisbe » 30 gru 2014, 20:46

Było milion razy..

Na ogół potrzebne są dwa kablem by podłączyć się wszędzie ELM i KKL..
Niebieski KKL od Viakena (obsługa silnika, abs i airbagów) reszta ELM (Viakena albo tańszy ale trzeba przerobić samemu)

Awatar użytkownika
cichy1555
Nowy Klubowicz
Posty: 30
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Black
Lokalizacja: Małopolska

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: cichy1555 » 31 gru 2014, 18:26


Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Stig » 01 sty 2015, 11:15

"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Awatar użytkownika
cichy1555
Nowy Klubowicz
Posty: 30
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Black
Lokalizacja: Małopolska

Re: Odp: Diagnostyka przez PC

Postautor: cichy1555 » 01 sty 2015, 13:36

Tyle to zdążyłem wyczytac na tym forum, az takim leniem nie jestem. Tylko na stronie viakena jest info ze do kabla vag trzeba adapter zeby obsługiwał Multiecuscan. Ja potrzebuje odczyt ciśnienia paliwa, zrobic logi i ewentualnie kasowac bledy. To ktory kabel wystarczy? Pod tym linkiem który wyslales nie ma odnosnika do konkretnego drugiego kabla.

piterstilo
Nowy Klubowicz
**
Posty: 109
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.9 Multijet 150
Kolor: Czarny metalic
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: piterstilo » 05 sty 2015, 22:16

Dzisiaj próbowałem wykonać logi, niestety nie potrafiłem uruchomić zapisu tej procedury.
Postępowałem zgodnie z instrukcją Bronxa, wybrałem w ustawieniach, potem w parametrach, ale nie wiem gdzie kliknąć, żeby to uruchomić w momencie
dodawania gazu od 1500 do 4000 obr/min.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Stig » 05 sty 2015, 23:17

wciskasz F10
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

piterstilo
Nowy Klubowicz
**
Posty: 109
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.9 Multijet 150
Kolor: Czarny metalic
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: piterstilo » 06 sty 2015, 11:43

Dzięki.
Jednak nie doczytałem instrukcji do końca. Nie przeszedłem na wykres, a tam właśnie jest F10 - Start.

Kossano
Nowy Klubowicz
Posty: 11
Imie: Damian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.6 103KM
Kolor: Niebieski
Lokalizacja: Osie

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Kossano » 27 kwie 2015, 20:48

Witam, jestem dość zielony w tym temacie trochę poczytałem ale dalej moja wiedza nie jest najwyższych lotów. Chciałem się więc spytać, coby nie zrobić gafy.
Czy jeśli zakupię te okablowanie to będę w stanie odczytać i wykasować większość błędów z mojego autka?
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/inter ... -obd2.html
http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327- ... -2013.html
Czy może potrzebne będzie coś więcej?

--------------------- Dodano: 27 kwi 2015, 21:48 ---------------------

Witam, jestem dość zielony w tym temacie trochę poczytałem ale dalej moja wiedza nie jest najwyższych lotów. Chciałem się więc spytać, coby nie zrobić gafy.
Czy jeśli zakupię te okablowanie to będę w stanie odczytać i wykasować większość błędów z mojego autka?
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/inter ... -obd2.html
http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327- ... -2013.html
Czy może potrzebne będzie coś więcej?

bzykol
Starszy Klubowicz
Posty: 2134
Imie: Pieter
Auto: Fiat Stilo Multiwagon
Silnik: 1.6 103 KM
Kolor: Grigio Tecno VR
Prezentacja auta: http://wdm.zmudaweb.pl/p,bzykol,19
Lokalizacja: Kraków, Limanowa
Kontaktowanie:

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: bzykol » 28 kwie 2015, 12:33

Wystarczy. Zrobisz tym wszystko co potrzebne
Obrazek

Bartezz
Nowy Klubowicz
Posty: 140
Imie: Bartosz
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 16V (133KM)
Kolor: Nero Moire
Lokalizacja: Chybie

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Bartezz » 29 kwie 2015, 12:07

Nie mogę znaleźć wersji 3.6 z dobrym linkiem do pobrania. Ten z fiatpolska nie działa. Ktoś pomoże?

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 541
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: mardt » 29 kwie 2015, 12:22

szukaj MES 2.2 po co starego Fesa instalować

Bartezz
Nowy Klubowicz
Posty: 140
Imie: Bartosz
Auto: Stilo
Silnik: 1.8 16V (133KM)
Kolor: Nero Moire
Lokalizacja: Chybie

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Bartezz » 03 maja 2015, 13:11

Dzieki, już mam :] Problem pojawia się teraz przy łączeniu kablem z kompem. Ciągle mi wyskakuje, że nie ma połączenia/sprawdź kabel. Jest gdzieś na forum poradnik do mesa? Ew. czy ktoś mi powie czy w ustawieniach interfejsu się coś zmienia? Pisze też coś o COM3. Pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
Dariusz254
Klubowicz
Posty: 388
Imie: Dariusz
Auto: Fiat Stilo Kombi
Silnik: 1,9 115
Kolor: Kolor 745
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7737
Lokalizacja: Mazowieckie , Milanówek

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Dariusz254 » 10 sty 2016, 18:59

w programie fiatecuscan jest zakladka regulacje i po podlaczeniu mojego samochodu sa takie opcje :
-wyzerowanie adaptacji tempomatu
-kodowanie wtryskiwaczy
-kodowanie wtryskiwaczy cyl. 1.2.3.4.5

czy ja mam to zrobic ?? czy to tylko tak jest w tej zakladce??

syntex11
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: Tomasz
Auto: stilo
Silnik: 1.6 benzyna
Kolor: bialy
Lokalizacja: żory

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: syntex11 » 26 mar 2016, 10:41

Bardzo prosze mi podpowiedzieć ktory interfejs jest bardziej funkcyjny, http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/nowy- ... -2013.html czy może http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu- ... -obd2.html W czym ten droższy jest lepszy? Chcę kupić ale nie wiem czy warto dopłacać.

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Stig » 26 mar 2016, 11:11

do pełnej diagnostyki i tak musisz kupić oba :P
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

syntex11
Nowy Klubowicz
Posty: 3
Imie: Tomasz
Auto: stilo
Silnik: 1.6 benzyna
Kolor: bialy
Lokalizacja: żory

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: syntex11 » 26 mar 2016, 15:39

A jaka diagnostyke zrobię na tańszym, a jaką na droższym?

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2083
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: pio075 » 26 mar 2016, 18:36

KKL obsługuje ECU, ABS, AIR BAG, EPS. Kablem ELM zrobisz całą resztę (klimatyzacja, body, wskaźniki drzwi itp.) - z resztą cena kabla z linku jest wzięta z czapy bo ELM można kupić za 30zł (nawet dopasowanego do Fiata z usunietym rezystorem).

Awatar użytkownika
Avason
Nowy Klubowicz
Posty: 24
Imie: Łukasz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1,6 16V
Kolor: Czarny
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: Avason » 01 maja 2016, 01:55

Witam! Przeprasza jeżeli sie powtarzam, lecz nie znalazłem tutaj odpowiedzi na moje pytanie. Czy mając kabel ELM 327 oraz FiatEcuScan demo zakoduje pilot w swoim stilo?

Awatar użytkownika
stilo2004
Posty: 333
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 95 KM
Kolor: 698 Szary Tecno z miką
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=10706&hilit=stilo2004
Lokalizacja: Mysłowice/Katowice, Śląskie

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: stilo2004 » 04 cze 2016, 08:03

witam,

co powinienem zrobić, jeśli pojawia mi się taki błąd?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ford Fiesta Mk3 1.1 54 km
Fiat Stilo 1.4 95 km

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2083
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: pio075 » 04 cze 2016, 10:53

To o co poprosił program - sprawdź ustawienia portu COM w programie i w systemie.
Jeśli wszystko będzie ok, to problemem może być kabel nie przystosowany do Fiata.

Awatar użytkownika
explicit77
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2268
Imie: Piotr
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: 1.9 JTD 154KM/307Nm
Kolor: Biały a raczej czarny;)
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9037
Lokalizacja: Marki

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: explicit77 » 04 cze 2016, 14:55

Z pewną dozą nieśmiałości no ale zapytam - a czy włączył zapłon/kluczyk przekręcił kolega?
Rap wciąż jest ten sam, to tylko ja jestem starszy.

Awatar użytkownika
stilo2004
Posty: 333
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 95 KM
Kolor: 698 Szary Tecno z miką
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=10706&hilit=stilo2004
Lokalizacja: Mysłowice/Katowice, Śląskie

Re: Diagnostyka przez PC

Postautor: stilo2004 » 05 cze 2016, 19:59

explicit77 pisze:Z pewną dozą nieśmiałości no ale zapytam - a czy włączył zapłon/kluczyk przekręcił kolega?


ależ oczywiście. Bez tego nie ruszy ;)

pio075 pisze:To o co poprosił program - sprawdź ustawienia portu COM w programie i w systemie.
Jeśli wszystko będzie ok, to problemem może być kabel nie przystosowany do Fiata.


czyli kabel. Tak też myślałem...
Chytry traci podwójnie. Chyba sobie to na czole wyryję :facepalm4:
Ford Fiesta Mk3 1.1 54 km
Fiat Stilo 1.4 95 km



Wróć do „Diagnostyka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości