Czy jest na forum posiadacz CROMY

Rozmowy nie tylko o samochodach. Wrzućmy na luz.
Awatar użytkownika
pikustbg
Nowy Klubowicz
Posty: 148
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multi Wagon
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Srebny
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: pikustbg » 11 mar 2018, 09:33

Witajcie
Czy mamy tu posiadacza fiata cromy ?
Mam pare pytań ;-)
Montaż monitoringu, alarmów, napędów bram, itp...
Posiadam kable diagnostyczne nie tylko do FIATA. Kontakt na PW.

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 545
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: piotrek194 » 11 mar 2018, 10:18

Toka ma Crome i Bułka chyba też :P

Awatar użytkownika
toka93
Nowy Klubowicz
*
Posty: 176
Imie: Tomasz
Auto: Fiat Croma
Silnik: 1,9 jtd 120KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14265
Lokalizacja: Radzionków

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: toka93 » 11 mar 2018, 15:48

Jakie pytania? Jeśli chodzi o koszta części to są na bardzo wysokim poziomie :)

Awatar użytkownika
pikustbg
Nowy Klubowicz
Posty: 148
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multi Wagon
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Srebny
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: pikustbg » 11 mar 2018, 18:31

właśnie jak eksploatacja
klocki, tarcze, oleje

masz moze automat ??
Montaż monitoringu, alarmów, napędów bram, itp...
Posiadam kable diagnostyczne nie tylko do FIATA. Kontakt na PW.

Awatar użytkownika
toka93
Nowy Klubowicz
*
Posty: 176
Imie: Tomasz
Auto: Fiat Croma
Silnik: 1,9 jtd 120KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14265
Lokalizacja: Radzionków

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: toka93 » 11 mar 2018, 20:44

O ile oleje, hamulce i takie normalne eksploatacyjne rzeczy są n średnim poziomie to naprawy ogólne lecą w tysiące. Tym bardziej jeśli chodzi o wynalazek na tylnym zawieszeniu.
Ja posiadam najsłabszego diesla z manualem. Także w kwestii manuala się nie wypowiem.

Awatar użytkownika
Bulka
Administrator
Posty: 1750
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D | Croma
Silnik: 1.6+LPG 103km | 1.9 150km
Kolor: Srebrny | Srebrny
Lokalizacja: Wadowice/Jaszczurowa(Jamnik)

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: Bulka » 12 mar 2018, 10:46

Nie strasz kolegi bo nie ma tragedii :P To że Twój egzemplarz to jakiś strucel nie powoduje, że to auto jest złe :P

Klocków oraz tarcz nie miałem jeszcze przyjemnosci wymieniac, w zasadzie to za wiele przez 2 lata w tym aucie nie zrobiłem. Wymieniałem raz krzyżak półosi bo się wyrobił, oraz tuleje przedniego wahacza. Poszukam w domu faktury to powiem mniej więcej ile zapłaciłem. Na dniach będę robił sprężyny z przodu bo aktualnie mi jedna pękła i znajomy mechanik ma mi zamówić na jutro graty (sprężyny, poduchy, łożyska, łączniki stablizatora) i będziemy ogarniać.Jak tylko poznam ceny to napiszę.
Co do oleju leje Motula 8100, drogie cholerstwo ale sprawdzone.

Automat posiadam, póki co, odpukać, zero problemów
Co cię jeszcze interesuje?

Awatar użytkownika
toka93
Nowy Klubowicz
*
Posty: 176
Imie: Tomasz
Auto: Fiat Croma
Silnik: 1,9 jtd 120KM
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14265
Lokalizacja: Radzionków

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: toka93 » 12 mar 2018, 16:47

Napisałem przecież że eksploatacja normalnie ale naprawy same w sobie drogie. Ale to trzeba też brać pod uwagę. Naprawa tylnego zawieszenia to koszt grubo ponad 3 tysięcy. Więc pomijając mój egzemplarz to zawieszenie jest trwałe ale jak każde ma swoją żywotność :)
więc serio zachęcam zakup że względu na wygodę, jednak radzę uważać na egzemplarze "do roboty".

Awatar użytkownika
pikustbg
Nowy Klubowicz
Posty: 148
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multi Wagon
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Srebny
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: pikustbg » 13 mar 2018, 18:53

Bulka pisze:Nie strasz kolegi bo nie ma tragedii :P To że Twój egzemplarz to jakiś strucel nie powoduje, że to auto jest złe :P

Klocków oraz tarcz nie miałem jeszcze przyjemnosci wymieniac, w zasadzie to za wiele przez 2 lata w tym aucie nie zrobiłem. Wymieniałem raz krzyżak półosi bo się wyrobił, oraz tuleje przedniego wahacza. Poszukam w domu faktury to powiem mniej więcej ile zapłaciłem. Na dniach będę robił sprężyny z przodu bo aktualnie mi jedna pękła i znajomy mechanik ma mi zamówić na jutro graty (sprężyny, poduchy, łożyska, łączniki stablizatora) i będziemy ogarniać.Jak tylko poznam ceny to napiszę.
Co do oleju leje Motula 8100, drogie cholerstwo ale sprawdzone.

Automat posiadam, póki co, odpukać, zero problemów
Co cię jeszcze interesuje?



Dokładnie jaki olej 5w40 ?
Jeśli chodzi o automat, na co zwrócić uwagę podczas zakupu ?
Jaki olej do skrzyni ?
Montaż monitoringu, alarmów, napędów bram, itp...
Posiadam kable diagnostyczne nie tylko do FIATA. Kontakt na PW.

MarekK
Nowy Klubowicz
Posty: 27
Imie: Marek
Auto: Stilo MW
Silnik: JTD 16V
Kolor: Srebrny
Prezentacja auta: multiwagon-z-lublina-t11893.html
Lokalizacja: Lublin

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: MarekK » 14 mar 2018, 05:24

A jak sprawuje się silnik 2,4 i automat w w nim?
Ciekawi mnie spalanie.

Awatar użytkownika
Bulka
Administrator
Posty: 1750
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D | Croma
Silnik: 1.6+LPG 103km | 1.9 150km
Kolor: Srebrny | Srebrny
Lokalizacja: Wadowice/Jaszczurowa(Jamnik)

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: Bulka » 14 mar 2018, 11:21

Olej leje 5w40 motula 8100 xClean C3 z niską zawartością siarki z racji posiadania dpf'a. Nic nie stoi na przeszkodzie zalewać 5w30 (w nowszych instrukcjach taki bodajże fiat zaleca, w starszych 5w40).
Co do automata, generalnie sprawdź czy płynnie zmienia biegi, czy nie szarpie. Możesz odczuwać jedynie lekkie szarpnięcia przy zmianie położenia z P na R. U mnie problem można zminimalizować zatrzymując auto, zaciągając hamulecz ręczny, i dopiero przełączając na P, uniemożliwiając tym samym ruch bezwładnościowy samochodu jak stoi z górki czy pod górkę (zawsze te kilka cm bez ręcznego się ruszy, co powoduje potem lekkie szarpnięcie przy zmianie z P na R). Należy również zauważyć, że skrzynia ta nie jest jakaś szybka, toć to zwykły klasyczny automat. Na zimnym silniku i zimnym oleju skrzynia celowo przeciąga zmianę biegów, więc nie zdziw się jakby Ci się wydawało, że skrzynia jakby ślizga. Problem znika po rozgrzaniu. Dla mnie szybkość automata wystarczająca, na kick down reaguje całkiem nieźle.
Oleju w skrzyni, z tego co mi wiadomo, wg instrukcji, się nie wymienia, ale wszyscy dobrze wiedzą, że powinno się to robić. Na forach wyczytałem, że skrzynia ta (montowana również w m.in. oplach), jest dosyć mało awaryjna pod warunkiem częstej zmiany oleju (co ok. 50 tys. km zalecają). Najlepiej metodą dynamiczną (droższą) ale wtedy płukasz skrzynie i zalewasz nowym olejem, a w statycznej wymianie zawsze zostanie dosyć sporo starego oleju. Do skrzyni zaleca się tak jak fiat podaje, TUTELA CAR Technyx 75w85 (jak dobrze pamiętam, mam w garażu, sprawdzę).

Awatar użytkownika
pikustbg
Nowy Klubowicz
Posty: 148
Imie: Piotr
Auto: Stilo Multi Wagon
Silnik: 1.9 JTD
Kolor: Srebny
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Re: Czy jest na forum posiadacz CROMY

Postautor: pikustbg » 15 mar 2018, 07:50

Dzięki za informację, teraz tylko przeszukam okolicę odnośnie tej dynamicznej wymiany oleju w skrzyni i jaki to jest koszt ;-)
Montaż monitoringu, alarmów, napędów bram, itp...
Posiadam kable diagnostyczne nie tylko do FIATA. Kontakt na PW.



Wróć do „Na luzie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości