Strona 1 z 1

System Start/Stop w Stilo

: 12 paź 2015, 18:57
autor: Ciastek19
Witam Serdecznie
Mam do was pytanie.Czy istniał system start/stop w Fiacie Stilo ? Na internecie przeczytałem,że był tutaj dwa filmiki z yt
https://www.youtube.com/watch?v=KIbz0Hj21eo
https://www.youtube.com/watch?v=CQUWeQErpKY
Czy ten system tak samo działa jak w nowych autach.Czyli,że dajemy luz,bierzemy nogę ze sprzęgła,naciskamy hamulec i wyłącza się silnik ? Czy tak to w stilo wygląda :) ? W jakich wersjach taki bajer był montowany ?
Dziękuje za odpowiedzi

Re: System Start/Stop w Stilo

: 12 paź 2015, 19:07
autor: Stig
był taki system, nazywał się easy go

te z filmików to domowe dokładanie, bo fabrycznie gdy występował ten system, nie było stacyjki :P

Re: System Start/Stop w Stilo

: 12 paź 2015, 19:13
autor: ryan_cooper5
nawet na początku PODOBNO był montowany aktywny tempomat, ale bardzo krótko bo szwankował :P

Re: System Start/Stop w Stilo

: 12 paź 2015, 19:33
autor: Stig
nie podobno bo był, ale co on ma wspólnego z systemem start/stop o który pyta kolega :niewiem:

Re: System Start/Stop w Stilo

: 12 paź 2015, 20:04
autor: mich_616
Stig pisze:był taki system, nazywał się easy go

te z filmików to domowe dokładanie, bo fabrycznie gdy występował ten system, nie było stacyjki :P


Dokładnie, był za to taki chip który kładło się w miejscu obok drążka hamulca ręcznego, każde Stilo ma nawet tam taki znaczek jakby od wifi. Oczywiście mogę się mylić ale tak słyszałem :P

Re: System Start/Stop w Stilo

: 12 paź 2015, 20:09
autor: Stig
nie było konieczności kładzenia w tamtym miejscu,
ponoć, kładąc tam ładowało się baterie w pilocie który wyglądał tak

Obrazek

Re: System Start/Stop w Stilo

: 12 paź 2015, 20:17
autor: józek
A gdzie ten przycisk z filmików ma coś wspólnego z systemem START/STOP, toż to zwykły przycisk do odpalania który steruje zapewne przekaźnikiem od rozrusznika, takie coś to każdy może podłączyć.

Re: Odp: System Start/Stop w Stilo

: 12 paź 2015, 23:00
autor: Tito_Zam
Jest tu mowa o dwóch różnych rzeczach. W stilo nie było nigdy start stop silnika. Jedynie przycisk start przy odpaleniu o czym Sting pisze.
Po prostu zamiast stacyjki mechanicznej jest elektroniczna. A autor wątku mowi o gaszeniu i uruchamianiu się silnika na postoju, a pokazuje filmik tylko o zapalaniu - zresztą też odłożony tylko sam przycisk do zwykłej stacyjki.
A miejsce pod lewarkiem jest nie do ladowania, a do podpalenia takiego systemu w przypadku jak padnie bateria w tym okrągłym pilocie.

Re: System Start/Stop w Stilo

: 15 paź 2015, 19:37
autor: mich_616
Czyli że trzeba było zmieniać w tym baterię co jakiś czas? No bo jak to naładować?

Re: Odp: System Start/Stop w Stilo

: 15 paź 2015, 21:08
autor: Tito_Zam
mich_616 pisze:Czyli że trzeba było zmieniać w tym baterię co jakiś czas? No bo jak to naładować?

Tak. Tak samo jak w pilocie scyzoryku. A gdy padnie bateria wyciągasz z tego okrągłego pilota grot kluczyka i otwierasz nim samochód, a tego pilota kładziesz we wspomniane miejsce pod rączka ręcznego i odpalasz auto przyciskiem.
Jak jest bateria w pilocie ok to otwierasz auto pilotem i wystarczy mieć tego okrągłego pilota w kieszeni i odpalasz auto przyciskiem.

Re: System Start/Stop w Stilo

: 15 paź 2015, 22:02
autor: Ciastek19
Do czego tak ogółem służy ten schowek koło stacyjki ? Chodzi mi o to co jest w zamian za ten przycisk start/stop.U mnie znajduje się tam jakiś przełącznik,ale nic tam nie jest podłączone.Do czego to służyło fabrycznie ?

Re: System Start/Stop w Stilo

: 16 paź 2015, 16:41
autor: Tito_Zam
Ciastek19 pisze:Do czego tak ogółem służy ten schowek koło stacyjki ? Chodzi mi o to co jest w zamian za ten przycisk start/stop.U mnie znajduje się tam jakiś przełącznik,ale nic tam nie jest podłączone.Do czego to służyło fabrycznie ?

Do tego o czym jest mowa , czyli :
do odpalania samochodu:

x18082007470.jpg

Re: System Start/Stop w Stilo

: 16 paź 2015, 17:03
autor: Ciastek19
Chodzi mi o to,jak ktoś tego przycisku nie ma :) To u mnie jest tam jakiś przełącznik.Co tam fabrycznie jest ulokowane.Jakiś schowek na coś ?

Re: System Start/Stop w Stilo

: 16 paź 2015, 19:11
autor: Stig
taaa, taki nikomu nie potrzebny pi***olnik ;D

Re: System Start/Stop w Stilo

: 16 paź 2015, 19:50
autor: lamel1
To bylo ori :) zobaczcie sobie prospekty Fiata Stilo

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Re: System Start/Stop w Stilo

: 16 paź 2015, 20:04
autor: jarsonik
fabrycznie nic tam nie ma..nawet zapalniczka za 2 zł nie pasuje

Re: System Start/Stop w Stilo

: 16 paź 2015, 20:08
autor: Mazi
Można zaadoptować :P

Obrazek

System Start/Stop w Stilo

: 12 cze 2017, 10:40
autor: Zawaś
Panowie czy ktoś może ma możliwość załatwienia nowej obudowy do tego klucza start stop?
Mój jest strasznie styrany :(

System Start/Stop w Stilo

: 15 cze 2017, 18:23
autor: Zawaś
Patrząc na ten kluczyk wpadłem na pomysł zadrapania trzech warstw farby aby dotrzeć do czarnego pierwotnie plastiku. Może jakiś rozpuszczalniki aby nie porysowac powierzchni.

System Start/Stop w Stilo

: 15 cze 2017, 20:55
autor: piotrek194
Skoro koniecznie tak chcesz to odratować to wystarczy papier o wysokiej gradacji 2000 np zeszlifować odtłuścić i spray-em pomalować ja zrobiłem tak ramkę od CN+ i piknie się prezentuje

System Start/Stop w Stilo

: 15 cze 2017, 21:14
autor: Zawaś
piotrek194 pisze:Qr Bbpost Skoro koniecznie tak chcesz to odratować to wystarczy papier o wysokiej gradacji 2000 np zeszlifować odtłuścić i spray-em pomalować ja zrobiłem tak ramkę od CN+ i piknie się prezentuje



Kluczyk jest zwyczajnie wytarty i wygląda to obleśnie... Kolejne malowanie sprayem i tak po czasie da taki sam efekt. Czarny plastik już by tak się nie zniszczył.

System Start/Stop w Stilo

: 19 cze 2017, 10:52
autor: Zawaś
Odpowiedź odnośnie kluczyka jaką otrzymałem z Torital Toruń ASO :

Cena pozycji 6 to 1787,- brutto