Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Czy warto kupić to Stilo ? Co w nich się psuje ? Znalazłem ciekawą ofertę ! Miejsce pytań, próśb o porady przed zakupem Fiata Stilo.
Regulamin forum
Nazwa tematu powinna wyglądać następująco:
Wersja i rodzaj silnika / rok prod. / miejscowość


Dla przykładu:
Stilo 3d, 1.6 / 2002r / Warszawa - ...
Stilo 5d, 1.8 / 2003r / Poznań - ...
itp.

Jeżeli chcesz zapytać o więcej niż jedno auto w danym temacie, to do nazwy tematu dopisujesz np: +1
gdzie +1 oznacza ilość dodatkowych linków które zawiera temat.


Dla przykładu:
Stilo MW, 1.9 JTD / 2004r / Częstochowa +1 - ...
Czyli dane auto które was konkretnie interesuje i +1 która oznacza iż w tym temacie zamieszczacie dodatkowy link z ogłoszeniem auta, które również/dodatkowo bierzecie pod uwagę.

Co oznaczają skróty:
3d - wersja trzy drzwiowa;
5d - wersja pięciodrzwiowa;
MW - wersja kombi;
MWup - wersja kombi w pakiecie UpRoad;
SCH - limitowana wersja Schumacher;
Abarth - wersja z silnikiem 2.4l oraz automatyczną skrzynią biegów. Topowa wersja Stilo.
DaveObs
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 16v 95km

Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: DaveObs » 26 cze 2017, 22:59

Witajcie wszyscy. Jestem nowy na forum. Przymierzam się do zakupu fiata stilo 1.4 16v fajna opcja. Grzene fotele klima 6 biegów fele 17 itd. Ogólnie silnikowo i blacharsko ok. Przebieg potwierdzony w niemieckim ASO . 120 tys km rok samochodu 2005. Ogólnie wszystko w nim ok silnikowo oraz wizualnie z zewnątrz. Natomiast jeśli chodzi o środek nie jest juz tak fajnie i stąd moje pytanie. Czy jestem wstanie bez problemu usunąć te usterki:

link do aukcji. https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-stil ... yS74n.html

- górny schowek jest obity welurem w środku, jest tam też taki włącznik wygląda mi na klimatyzowany schowek , problemem w tym miejscu jest to że klapa górna jest urwana. Cięzko to wymienić ?

- środek tam gdzie jest radio ktoś zrobił jakiś szacher macher i nie wiem wyrzeźbił tam jakieś wejście pod inne radio?? Ja chciałbym wrócić do oryginału czy wymienie to na luzie ?

- kolejna sprawa to pająk, czy tam moduł zespolony jakoś się to tak nazywa. Chodzi o to że jak dusze lewą wajchę od kierunkowskazów w dół żeby dać sygnał o skręcie w lewo to nie trzyma tego włączonego. Jak tylko wduszę lewy kierunek to odrazu wraca...

- przełączniki świateł przeciwmgłowych ustawienie świateł jakiś przycisk "P" są jakieś dziwne, jakby był polepione czymś jakby bezbarwny lakier roztopić i sciągać. Słaba jakość materiałów ?

bardzo proszę o ocenę mojego posta i pomoc. bardzo mi się podoba to auto tylko chciałem zasięgnąć wiedzy Was oraz czy te usterki które wymieniłem będę w sanie sam ogaranć nie rozkręcająć pół auta?

Pozdrawiam i czekam na jakieś info :)

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 539
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Pomoc z decyzją

Postautor: mardt » 26 cze 2017, 23:25

Wymieniłeś podstawowe usterki Stilo :sarkazm:

Schowek lubi się urwać ja nie wymieniałem nie używałem tego schowka, a radio można wymienić na ori może być wiązka do poprawy, co do kierunków to pewnie trzeba gumę wyciągnąć z osłony kierownicy bo się twarda zrobiła :P. I na koniec klejące przyciski da się to zmyć są tematy na forum odnośnie każdej z tych przypadłości

DaveObs
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 16v 95km

Pomoc z decyzją

Postautor: DaveObs » 26 cze 2017, 23:39

Znaczy ja myślałem że sobie ten schowek naprawie po prostu tylko przeglądałem forum i nie znalazłem tego tematu albo jakiegoś manuala jak to właśnie naprawić dlatego napisałem tego posta. W kierunkach jest ten problem że ta manetka od kierunków nie zaskakuje właśnie tak jak powinna i momentalnie wraca w neutralną pozycję. Przy skręcie w lewo jak jeździłem tym autem musiałem trzymać tą manetke wciśniętą w dół :D raz na 20 -25 prób zaskoczy.

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 539
Imie: Marcin
Auto: Punto Evo
Silnik: 1.4 8v
Kolor: VERDE AVVENTURIERO MET
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=14848
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Pomoc z decyzją

Postautor: mardt » 27 cze 2017, 00:00

Schowek trzeba wymienić z tego co czytałem sporo rozbierania dlatego tego nie robiłem :P a co do manetki gumowa osłonka może być problemem ewentualnie wymienić nic strasznego :P

soovek
Nowy Klubowicz
Posty: 16
Imie: Paweł
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.6 103KM
Kolor: Srebrny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=15712
Lokalizacja: Elbląg

Re: Pomoc z decyzją

Postautor: soovek » 27 cze 2017, 00:46

miałem identycznie po zakupie jeśli chodzi o kierunki- u mnie wystarczyło o "jeden ząbek" głębiej wcisnąć tą gumę pod plastikową osłonę i działa elegancko :)

Wysłane z mojego hi6210sft przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 587
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Pomoc z decyzją

Postautor: AdamuS91 » 27 cze 2017, 06:38

Bardzo fajna opcja, radio można podmienić a ta ramkę wywalić reszta to również pierdoly :P

A jeśli się zdecydujesz to posiadam kompletny w stanie bdb schowek do przekładki :sarkazm:

Awatar użytkownika
PiQ
Klubowicz
***
Posty: 586
Imie: Piotr
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 mjet 16v
Kolor: corsa rosso
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=9569#p122743
Lokalizacja: Gliwice

Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: PiQ » 27 cze 2017, 09:08

DaveObs pisze:- górny schowek jest obity welurem w środku, jest tam też taki włącznik wygląda mi na klimatyzowany schowek , problemem w tym miejscu jest to że klapa górna jest urwana. Cięzko to wymienić ?


Z tego co piszą na forach to dość ciężko ale nie jest to niemożliwe. Ponoć najgorzej dostać niepołamaną klapkę z rynku wtórnego w przyzwoitych pieniądzach.

DaveObs pisze:- środek tam gdzie jest radio ktoś zrobił jakiś szacher macher i nie wiem wyrzeźbił tam jakieś wejście pod inne radio?? Ja chciałbym wrócić do oryginału czy wymienie to na luzie ?


powinna to być szybka wymiana na coś oryginalnego

DaveObs pisze:- kolejna sprawa to pająk, czy tam moduł zespolony jakoś się to tak nazywa. Chodzi o to że jak dusze lewą wajchę od kierunkowskazów w dół żeby dać sygnał o skręcie w lewo to nie trzyma tego włączonego. Jak tylko wduszę lewy kierunek to odrazu wraca...


Znany problem. Guma przy tej dzwigni twardnieje i stawia opór i przez nią kierunek nie zaskakuje. Naprawa banalna: albo wyjąć gumę z osłony i ją tak zostawić, albo wcisnąć ja o ząbek głębiej (czasem nie pomaga i dalej odbija) albo wyciąć ciut większą dziurę w osłonie. Przy tej usterce możesz zbić z ceny mówiąć że wajcha pewnie uszkodzona i trzeba będzie wymieniać na nową i wszystko rozkręcać :P :x

DaveObs pisze:- przełączniki świateł przeciwmgłowych ustawienie świateł jakiś przycisk "P" są jakieś dziwne, jakby był polepione czymś jakby bezbarwny lakier roztopić i sciągać. Słaba jakość materiałów ?


P - światła postojowe - jak musisz auto zostawić na światłach. Aby się zapaliły to musisz mieć wyjęty kluczyk i ten przycisk przytrzymac przez 2-3 sek. Wtedy piknie i się światła postojowe zapalą. Wszystkie przyciski w stilo pokryte są cienką warstwą gumy dla lepszego komfortu i przyjemniejszego dotyku. Jednakże po kilku / kilkunastu latach guma ta najprawdopodobniej ulega zwulkanizowaniu i zaczyna sie kleić i łuszczyć. Po prostu trzeba to rozkręcić wsadzić pod dość gorącą wodę i zwyczajnie zdrapać (najlepiej paznokciem aby nie porysować plastiku).

DaveObs pisze:bardzo proszę o ocenę mojego posta i pomoc. bardzo mi się podoba to auto tylko chciałem zasięgnąć wiedzy Was oraz czy te usterki które wymieniłem będę w sanie sam ogaranć nie rozkręcająć pół auta?
Pozdrawiam i czekam na jakieś info :)


wyzej wymienione problemy to są pierdoły które jestes w stanie opanować w jedno popołudnie :) także bym się tym nie przejmował. Weź pod uwagę że nie ejst to nowe auto i jak wszystko inne jest OK z tym autem to brać nie zastanawiać się.

PS. Zdajesz sobie sprawę że podgrzewane siedzenia nie są najprawdopodobniej oryginalne? Oryginalne włączniki do podgrzewania siedzeń są umieszczone z boku fotela od strony drzwi.
Passions make the world go round - only sky is the limit

DaveObs
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 16v 95km

Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: DaveObs » 27 cze 2017, 16:22

wyzej wymienione problemy to są pierdoły które jestes w stanie opanować w jedno popołudnie :) także bym się tym nie przejmował. Weź pod uwagę że nie ejst to nowe auto i jak wszystko inne jest OK z tym autem to brać nie zastanawiać się.


Ja się domyślam że to nie młode auto, Zostaje mi tylko wziąć je na sprawdzenie na stacji diagnostycznej do znajomego dla pewności. Blacha jest oryginał, do lekkiej polerki maska tylko. Silnik się poci w okolicach pokrywy zaworów ale to podobno normalne we Fiacie.

PS. Zdajesz sobie sprawę że podgrzewane siedzenia nie są najprawdopodobniej oryginalne? Oryginalne włączniki do podgrzewania siedzeń są umieszczone z boku fotela od strony drzwi.


O kurde tego nie wiedziałem. W sumie sprawdzałem je i wydawało mi się że grzeją ale jak auto stoi cały dzień na pełnym słońcu to też ciężko wyczuć :D Sprawdzę jeszcze raz. Komu by się chciało zakładać jakieś maty podgrzewane do fiata ? :D Chyba że to jest jakiś special edition na zamówienie podgrzewanie :D

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 576
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: piotrek194 » 28 cze 2017, 14:27

DaveObs pisze:Qr Bbpost O kurde tego nie wiedziałem. W sumie sprawdzałem je i wydawało mi się że grzeją ale jak auto stoi cały dzień na pełnym słońcu to też ciężko wyczuć Sprawdzę jeszcze raz. Komu by się chciało zakładać jakieś maty podgrzewane do fiata ? Chyba że to jest jakiś special edition na zamówienie podgrzewanie


Z tego co wiem to ani to drogie ani specjalnie trudne w montażu, sam planuje coś takiego :8

DaveObs
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 16v 95km

Re: Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: DaveObs » 29 cze 2017, 15:24

Gadałem dzisiaj z gościem, który jeździ stilem 1.6 3D 2005r 130 tys przebiegu. Jeździ nim od 4 lat I mi mówi że już w życiu Fiata nie kupi :D 2 razy sprzęgło zmieniał, check engine mu sie świeci cały czas bo jakieś coś od wspomagania robi błąd i nie da się tego usunąć jedynie to wymienić jakiś sterownik co kosztuje z tego co on mówił tysiac złotych :D Zabił mi chłop klina no i nie wiem co robić a przekonująco gadał :)

Awatar użytkownika
Nokian
Nowy Klubowicz
Posty: 161
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTDm 140PS
Kolor: Grigio Orione VR
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=15152
Lokalizacja: Żywiec

Re: Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: Nokian » 29 cze 2017, 15:33

Wymieniałem ten sterownik ostatnio od wspomagania i faktycznie 1000 zł poszło w cholerę... Stilo mam od marca i prócz tego wspomagania nic się nie dzieje, żadnych kontrolek więc zależy jak się trafi. 2x sprzęgło w ciągu 4 lat to chyba mu pomógł swoim stylem jazdy... chyba, że kupował badziew jakiś. Ja bym się tam nie przejmował takimi opiniami ale musisz mieć jednak na uwadze np. to wspomagania - może ale nie musi paść, w sumie w Vectrach C i Astrach H jest to samo a to przecież nie Fiat.

Jeździ 4 lata, narzeka ale nie sprzeda w cholerę więc o czymś to świadczy. Kolega sąsiada ma Stilo 1.6 w gazie i nie ma opcji, żeby sprzedał bo jeździ i nic się nie dzieje z nim. Stilo naprawdę dobrze się jeździ a ten 1.4 to chyba najlepszy wybór a tego jest bardzo mało.

DaveObs
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 16v 95km

Re: Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: DaveObs » 29 cze 2017, 16:28

Właśnie ten chłop mi powiedział ze daje 6 tysięcy i dziś jest mój :D haha. Wracając do tego sterownika wspomagania to ten gość mi powiedział że z kolei jego mechanik mu powiedział że jak się nic nie dzieje ze wspomaganiem tzn, dalej lekko sie kreci wszystko spoko to żeby sie nie przejmować i dalej jeździć. Ciekawa sugestia mechanika.

Awatar użytkownika
Nokian
Nowy Klubowicz
Posty: 161
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTDm 140PS
Kolor: Grigio Orione VR
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=15152
Lokalizacja: Żywiec

Re: Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: Nokian » 29 cze 2017, 16:40

Ładnie spuścił, widocznie albo mu nadal się opłaca (to za ile go przywiózł?) albo stoi już długo i nie może się pobyć, kto tak opuszcza 3000 sam z siebie? :)

Mi padło akurat wspomaganie to musiałem zrobić, jak mu padnie podczas jazdy na zakręcie to życzę powodzenia :]

DaveObs
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 16v 95km

Re: Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: DaveObs » 29 cze 2017, 22:09

Nie nie. To zupełnie inne osoby. Dziś jeden posiadacz stilo przyjechał do mnie do sklepu i po prostu z nim zagadalem. Tamto stilo z ogłoszenia to inne stilo jest :D Ten moj klient co do mnie do sklepu przyjechał chciał mi swoje stilo wcisnąć :D

DaveObs
Nowy Klubowicz
Posty: 8
Imie: Dawid
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.4 16v 95km

Re: Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: DaveObs » 02 lip 2017, 16:46

Koleżanki i koledzy byłem dziś na jeździe próbnej dokładnej przejechałem po przeróżnych drogach jest ok. Jedyne co mnie martwi to to że za każdym razem gdy byłem go zobaczyć odpalić posłuchać silnika to akumulator był padnięty i odpalany był z kabli... Dziwne że przejechałem około 15-25km a kilka dni później byłem ponownie już przekonany żeby nim podjechać na stację i znowu nie odpalił. Mam się czegoś obawiać Waszym zdaniem ? Zapomniałem wziąć miernika żeby sprawdzić czy kradnie prąd gdzieś.

mamel
Nowy Klubowicz
Posty: 116
Imie: Michał
Auto: Fiat Stilo 3D
Silnik: JTD 115
Kolor: Ciemny Fiolet
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14380
Lokalizacja: Wrocław

Re: Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: mamel » 03 lip 2017, 16:41

Być możę alternator jest jebnięty albo akumulator jest już naprawdę na wykończeniu. najlepiej byłoby podpiąć pod kompa i zobaczyć napięcie na aku wtedy byłoby wiadome czy alternator padł czy akumulator do wymiany. W każdym razie to jest mniej więcej koszt 300zł, ale warto byłoby mieć pewność co tam się dzieje

Pablos007
Nowy Klubowicz
Posty: 25
Imie: Paweł
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.9 JTDm 120
Lokalizacja: Śląsk

Re: Stilo 3D 1.4 / 2005 / Pierzchów

Postautor: Pablos007 » 05 wrz 2017, 20:44

Panowie jak się sprawa przedstawia wkońcu z tym egzemplarzem z Pierzchowa :) ?



Wróć do „Kupujemy Auto”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość