Mój Szaraczek :)

Pochwal się swoim autkiem - Opisy, zdjęcia, prezentacje.
Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Re: Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 26 wrz 2015, 13:36

dokładnie, pomarańczowa butelka z rozpylaczem, do kuchni to jest. Pachnie nawet, w smaku takie sobie :sarkazm:

Awatar użytkownika
pawcio1
Nowy Klubowicz
Posty: 31
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.6
Kolor: Szary met.
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Mój Szaraczek :)

Postautor: pawcio1 » 26 wrz 2015, 14:11

ryan_cooper5 pisze:dokładnie, pomarańczowa butelka z rozpylaczem, do kuchni to jest. Pachnie nawet, w smaku takie sobie :sarkazm:

...to na zakończenie ciężkiego dnia pracy kielonka pierdyknąłeś... :lol:
p.s bardzo ładnie to wygląda,muszę i u siebie spróbować!

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 23 sie 2016, 21:33

Dawno nic się w tej tak zwanej "prezentacji" nie działo, jednak w Stiluchu troszkę się podziało :) Głównie na plus :)
Od moich ostatnich wpisów w tym temacie silnikowo nic się nie zadziało, wtryski wtryskują, turbo dalej dmucha :) Zwiedziłem nim kraj od morza po góry, nigdy nie zdarzyła się żadna niemiła niespodzianka po drodze.
Auto obecnie legitymuje się przebiegiem licznikowym 235 tys km (w dniu kupna miał około 185) a realnym około 305 tys.
W ciągu ostatniego roku wymieniłem m.in:

- wahacze przednie + zbieżność,
- nowe hamulce przednie,
- półoś krótka,
- linka ręcznego,
- poduszka "lizak" silnika.

Ponadto auto dostało nowy akumulator 80Ah 750A. Wymieniłem go asekuracyjnie, stary w pełni sprawny akumulator powędrował do Stilo 1.6 dziewczyny.
Oprócz elementów eksploatacyjnych wpadło także kilka innych rzeczy:

- czarna skórka (już ponad pół roku temu :P zdjęcia wkrótce) z anglika, wymienione siedzisko kierowcy i teraz obydwa fotele mają regulację wysokości. Pozostało ogarnąć oparcie kierowcy bo aktualnie nie ma regulacji lędźwi, ale nie przeszkadza mi to oraz boczek pasażera - skórzany jest popękany.

- kamerka cofania - podłączona tak, że automatycznie radio przełącza widok na kamerę w momencie wrzucenia biegu wstecznego:

kam.jpg

kam2.jpg


Z góry dziękuję za hejty na temat wyglądu ramki :D Wcześniej była na niej folia a'la carbon ale ją zdjąłem z zamiarem pomalowania ramki na czarny połysk bądź czarny mat.

- wpadł okazyjnie kupiony zderzak w kolorze za całe 70 zł :D Stary był połamany w wyniku kolizji

zderzak.jpg


- dołożyłem sterowanie centralnego zamka z pilota z możliwością domykania szyb, otwierania bagażnika i z zabezpieczeniem przed przypadkowym otwarciem,

- światła drl Lepard z możłiwością doświetlania zakrętów - u mnie zamontowane w światłach przeciwmgielnych. Z góry dziękuję za komentarze w stylu "Olaboga! Dowód zabrany! To nie jest legalne!". Póki co podłączone same DRL, ustawiłem aby zapalały się po osiągnięciu napięcia w instalacji minimum 12.8V. W sobotę zostanie podłączone doświetlanie zakrętów gdyż wymaga niewielkiej ingerencji w instalację samochodu - postaram się zrobić jakiś poradnik włącznie z opisem przewodów w kostkach lampy lewej i prawej.


drl.jpg


drl1.jpg


Pewnie o czymś zapomniałem, ale tak to jest jak nie uzupełnia się na bieżąco :) Jeśli chociaż ktoś zerknie na te moje żałosne wypociny o moim grafitowym dziadku to obiecuję że dodam coś jeszcze na bieżąco :)
I kilka spontanicznych fotek na koniec:

kamiensk.jpg


kamiensk2.jpg


wlad.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2017, 21:55 przez ryan_cooper5, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 582
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Mój Szaraczek :)

Postautor: piotrek194 » 17 sty 2017, 20:16

No no z 5 drzwiowego zrobić 3 drzwiowego :D Szanuje :D

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 17 sty 2017, 20:23

piotrek194 pisze:Qr Bbpost No no z 5 drzwiowego zrobić 3 drzwiowego :D Szanuje :D


Taki to ja Ci magik xD Zdjęcie zostało po starym poście i nie da się go usunąć :P 3d jest dziewczyny

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 582
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Mój Szaraczek :)

Postautor: piotrek194 » 17 sty 2017, 20:34

Łoo gdyby moja dziewczyna była też tak mądra i zamiast Pełgota kupiła stilo to bym nie musiał jeździć za belką pół mazowieckiego xD Jak taki magik jesteś to zrób mi ze stilo Afle 159 :D

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 17 sty 2017, 20:35

no zaraz domaluje Ci znaczek Alfy i lawetę pod Stilo :D będzie jak Alfa :D

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 582
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Mój Szaraczek :)

Postautor: piotrek194 » 17 sty 2017, 20:47

Masz racje :D W sumie jak efekt ten sam to po co przepłacać XDDDDDDDDD :piwo:

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 17 sty 2017, 20:52

ale szczerze sam miałem ochotę na Alfę. Ale musiałbym sprzedać Stilo. A szkoda mi go, bo zawsze coś się w niego zainwestuje. Póki dobrze działa to będę trzymał i jeździł. Wielki plus że w silniku nie robiłem kompletnie nic, za to uwielbiam to auto i je trzymam :D Na dzień dzisiejszy ma u mnie dożywocie. No i szkoda że to nie jest 3d, ale przyzwyczaiłem się.

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 582
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Mój Szaraczek :)

Postautor: piotrek194 » 17 sty 2017, 21:05

No na alfę to i ja przez chwilę chciałem zacząć polować XD Mówię mam 12k to wezmę jakiś kredyt na 8-9k na 2-3 lata i kupię alfę. Ale stwierdziłem że to dla mnie za wielkie wiec się wycofałem z tego pomysłu a parę dni później kupiłem swojego stilko ;D No ja miałem trochę przygód ale stricte z silnikiem nie robiłem nic, pod maską to wymieniałem tylko termostat bo zdechł i koło pasowe z napinaczem od paska alternatora aa i egr czyściłem. Sam silnik uważam że najlepszy w klasie diesla, żadne VW TDI

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 17 sty 2017, 21:09

TDI bije na głowę. Jeździłem trochę różnymi TDI, nawet w pracy mam Skodę w TDI i nie powiem bo jakoś chodzi ale olej żłopie niemiłosiernie. Jedyne dla TDI na plus że tak budą nie trzęsie, ale to chyba kwestia innego zamocowania silnika.

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 582
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Mój Szaraczek :)

Postautor: piotrek194 » 17 sty 2017, 21:19

Nie no skodę to szanuje bo moi rodzice akurat mają octavię i uważam że to bardzo rozsądny samochód ale pod względem frajdy z jazdy i samego prowadzenia czy też kultury pracy to stilo faktycznie niszczy wszystko no i wyposażenie za te pieniądze ma się wszystko w prundzie :D ja mam nawet w swoim podgrzewane dysze spryskiwaczy tego nawet Passat w highlinie nie ma hahaha

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 17 sty 2017, 21:36

a jak poznać czy są podgrzewane? Jakiś kabelek tam pewnie będzie szedł?

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 5322
Imie: Rafał
Auto: Abarcina
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Mój Szaraczek :)

Postautor: Mazi » 17 sty 2017, 22:39

ryan_cooper5 pisze:Qr Bbpost Z góry dziękuję za hejty na temat wyglądu ramki

Ramka to nic w porównaniu z tym :x :razz:

Obrazek
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika - problem z SELESPEED / DUALOGIC viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 17 sty 2017, 22:46

jeśli chodzi Ci o "srebro" to na dniach zniknie :P maska będzie wymieniana albo lakierowana

Awatar użytkownika
piotrek194
Klubowicz
Posty: 582
Imie: Piotrek
Auto: Fiat Stilo , BABARTH
Silnik: 2,4 20V
Kolor: 745 + VERDE CRISTALLO
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14098
Lokalizacja: Warszawa

Mój Szaraczek :)

Postautor: piotrek194 » 18 sty 2017, 00:06

Tak, działa to jak podgrzewane lusterka czyli gdy włączysz podgrzewanie tylniej szyby ja to odkryłem przypadkiem gdy mi auto zasypało i je odpaliłem i zostawiłem nieodśnieżone z właczonymi dmuchawami i włączoną grzaną tylną szybą i takie dwa cycki mi się z pod warstwy śniegu ukazały :D a sam się zdziwiłem bo mi cała zimę ani razu dysze nie zmarzły nawet przy rekordzie -22 stopni :D

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 18 sty 2017, 14:40

o proszę, jak gdzieś znajdę okazyjnie te spryski to założę :) zawsze to jakiś plus do wyposażenia. Chociaż osobiście w Stilo brakuje mi tego że nie ma oddzielnego włącznika do podgrzewania szyby i oddzielnego do lusterek...

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2363
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Mój Szaraczek :)

Postautor: pio075 » 18 sty 2017, 17:56

To musiałbyś mieć jeszcze wiązkę do ich zasilania, a mówiłeś że z bonusowymi kablami to w tym twoim Stilo krucho :P

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 18 sty 2017, 18:09

to się "dosztukuje" :D chociaż jest frajda że się zrobiło coś samemu, jak są gotowe wiązki to nie ma zabawy bo ja lubię zrobić coś samemu od początku :D chociaż akurat grzane spryski chyba łatwo się da podłączyć :)

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 03 lut 2017, 17:43

Dzisiaj wyjąłem moje nieoryginalne radio z navi (wystawione na sprzedaż) żeby w razie czego było gotowe do sprzedaży i napotkałem problem.
Mam od kolegi 2 radia ori ze Stilo - CD i kaseciak. Po podłączeniu żadne nie reagowało. Bezpieczniki w radiach są ok, z tym że zauważyłem że w pinie w którym powinien być +12V po zapłonie to jest cały czas, bez względu czy zapłon jest włączony czy wyłączony. W dodatku w mojej instalacji są odcięte 2 kable cieńsze niż reszta kabli, jeden różowo - biały a drugi różowo - czarny. Tak już było jak kupiłem Stilo, odkąd je mam miało nieoryginalne radio.

kbl.jpg


Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego żadne oryginalne radio nie odpala? Lub może ktoś wie od czego są te 2 przewody? Zależy mi żeby oryginalne radio działało, tym bardziej że w niedalekiej przyszłości planuję zamontować CN+.
Czy to może być wina tego że w pinie "po zapłonie" jest cały czas prąd?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 550
Imie: Marcin
Auto: 500L City Cross
Silnik: 1.4 16v
Kolor: Bianco Gelato
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=18712
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Mój Szaraczek :)

Postautor: mardt » 03 lut 2017, 17:55

te przewody są od linii can a ori radio wymaga tego musisz to podpiąć ponownie tak jak to było w fabryce :P

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 03 lut 2017, 18:05

w tym problem że nie wiem jak to było w fabryce bo jak kupiłem auto to wiązka wyglądała tak jak teraz...
Marcin, myślisz że te 2 przewody to te zaznaczono na czerwono ze schematu?

sps.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mardt
Klubowicz
**
Posty: 550
Imie: Marcin
Auto: 500L City Cross
Silnik: 1.4 16v
Kolor: Bianco Gelato
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=18712
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Mój Szaraczek :)

Postautor: mardt » 03 lut 2017, 18:12

Tak to powinno być to tylko w jakiej kolejności gdzieś powinien być schemat na necie. Lub zdjęcie ewentualnie ktoś z forum musi ci cyknąć fotkę kostki. i jak radio zawoła o kod to wygenerować

Awatar użytkownika
ryan_cooper5
Starszy Klubowicz
**
Posty: 2844
Imie: Krystian
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115 km
Kolor: Orione Grey
Prezentacja auta: viewtopic.php?t=9309
Lokalizacja: Wieluń

Mój Szaraczek :)

Postautor: ryan_cooper5 » 03 lut 2017, 18:14

kod mam, wygenerować też potrafię. Dzięki serdeczne :)

Awatar użytkownika
pio075
Starszy Klubowicz
Posty: 2363
Imie: Piotrek
Auto: Stilo 5D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: Bordeaux Old Rose
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=14610
Lokalizacja: Kielce

Mój Szaraczek :)

Postautor: pio075 » 03 lut 2017, 18:33

A skopiuję ci bo napisałem w drugim temacie:
Visteon w Stilo działa nieco inaczej ;) Stałe 12V jest na pinie A7 (bodajże) czyli tam gdzie w standardowym ISO jest realizowana "logika zapłonu" (czyli po ludzku gdzie jest plus po zapłonie) +12V po zapłonie nie ma w ogóle a za logikę odpowiada sygnał z sieci CAN (są to te dwa kabelki które u ciebie są urżnięte i nigdzie nie podłączone).

Jeśli chcesz to mogę ci jutro sprawdzić który kolor pod który pin musisz podłączyć ;)



Wróć do „Moje Auto”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości