SILNIK: 1910 cm3 . 85 kW
ROK BUDOWY: 2004
WERSJA WYPOSAŻENIA: ACTIVE
PRZEBIEG: 257 tys. KM
KOLOR LAKIERU: GRIGIO TECNO VR
KRAJ POCHODZENIA: Włochy
* ABS
* Dodatkowe wspomaganie CITY
* Poduszki powietrzne
* 4 elektrycznie sterowane szyby
* elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka
* podgrzewana tylna szyba
* automatyczne domykanie okien
* DEAD LOCK
* klimatyzacja manualna
* kierownica multifunkcyjna
* klimatyzowany schowek
* itp.

Koła letnie: Alufelga FIAT + BRIDGESTONE 195/55 R16
Koła zimowe: Czarne felgi stalowe szer. 6,5" + UNIROYAL 195/65 R15
Nieopanowaną radością był lipiec ubiegłego roku kiedy to na początku miesiąca zakupiłem tego Fiacika z przebiegiem 247 tys. km.
Jako, że jest on moim pierwszym samochodem dbam o niego jak mogę

Samochód pochodzi z Włoch. Według Karty Pojazdu jestem jego 4 właścicielem.
Wielkim zaskoczeniem były pierwsze wrażenia z jazdy i eksploatacji. Jestem z niego naprawdę zadowolony.
Piękny wóz

____________________________________________________________________________________________________________
[

Śnieg, plucha, zawierucha....a kapcie letnie

- zakup bajerów typu ładowarki pod gniazdo, rozdzielacze pod zapalniczkę, zapachy, podstawowy próbnik napięcia itp. Małe rzeczy a cieszą

I jak na razie to z takich typowych zmian na tyle (haha) .........czas, czas, czas
Jeżeli chodzi o naprawy:
- wymiana wahacza (prawy przód)
- wymiana łącznika stabilizatora (prawy przód)
- ustawienie zbieżności
- wymiana "złodziejek" na zwykłe śruby (po ukręceniu jednej z nich, której potem nie mogłem wyciągnąć bo większa część została w gwincie ale to osobna historia)
- czyszczenie spec. preparatem styków i sterownika komputera
Na chwilę obecną to by było tyle, rozrząd był niedawno wymieniany więc silniczek chodzi w porządku, w zawieszeniu nie słychać niepokojących dźwięków więc nie szukam na sile usterek.
Jeżeli chodzi o eksploatację:
- wymiana żarówek świateł mijania, oświetlenia tablicy rejestracyjnej, kierunkowskazów bocznych
- zakup wycieraczek OXIMO (używał ktoś może ?)
- wymiana filtra powietrza, oleju, paliwa, filtra kabinowego
- wymiana oleju silnikowego - jeździ na MOBIL 2000 X1 DIESEL 10W-40
- uzupełnienie płynu hamulcowego (Jasol DOT4)
- uzupełnienie płynu chłodniczego (Paraflu 11)
--------------------- Dodano: 16 marca 2016, o 09:10 ---------------------
Aktualnie wymieniony olej silnikowy:

Mała dolewka Paraflu i płynu hamulcowego (Jasol DOT4 - korzystał ktoś ?)

Wymiana filtrów (mam nadzieję, że do następnej wymiany oleju wytrzymają

I wycieraczka tylna OXIMO

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem....więc

.........udałem się na warsztat, podpiałem Fiacika pod komputer -> odczytało błąd przepustnicy/położenia pedału gazu.....
Koszt nowego z potencjometrem to min. 380zł więc postanowiłem poszukać innej opcji jako, że mechanik nie dał 100% gwarancji na zniknięcie problemu po wymianie.
Więc udałem się do elektromechanika celem przeczyszczenia styków kostki pedału gazu oraz sterownika komputer....na niewiele niestety się to zdało chociaż pewien czas pojeździł normalnie.
Objawy są tego typu, że na zimnym silniku obroty potrafią falować na biegu jałowym.
Co gorsze, raz na jakiś czas po wrzuceniu biegu wstecznego obroty silnika same za.....ją nawet do 3000 obr/min (oczywiście bez dodawania gazu!)
Po prostu same....
Ostatnio zauważyłem, że dzieje się tak kiedy jade podczas opadów deszczu/śniegu.
Może ktoś ma jakiś pomysł, ktoś miał podobną sytuacją ? Bo nie wiem na 100% czy są przetarte ścieżki na potencjometrze czy jest to wina zwarcia na instalacji i dlatego często odczuwam tą przypadłość podczas jazdy na mokrej nawierzchni (gdzieś dostaje się woda?).
Na pewno w najbliższym czasie będę chciał wyczyścić przepustnice i zaślepić EGR przy okazji.
PS Nie wiem czemu te zdjęcia nie mogą się odwrócić normalnie.......obracałem je jeszcze na komputerze i przy wrzucaniu na serwer fotosik.pl...a tu nic, dalej są w tej pozycji....przepraszam