Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 343
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 01 cze 2018, 14:43

Ok, czekam na spokojnie :) pytanie za 100 pkt. Czy kazde radio z bravo ma auxa?

Awatar użytkownika
paveu
Starszy Klubowicz
Posty: 1451
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: paveu » 01 cze 2018, 22:37

piotrekx1994 pisze:Ok, czekam na spokojnie :) pytanie za 100 pkt. Czy kazde radio z bravo ma auxa?

I czy każde radio z bravo ma mp3?
Jak mogę,to pomogę!

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 343
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 02 cze 2018, 08:42

Mp3 to wiem,ze nie każde, ale jak z aux?

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 930
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: _marcin00_ » 02 cze 2018, 14:29

Z mp3 w radiu z bravo jest tak samo jak w radiu że stilo - nie ma napisu mp3 na panelu przednim to jest tylko cd.

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 03 cze 2018, 12:02

Moje z aux to chyba najpopularniejsze na Allegro vp6fcf-18c815-af

Co do instrukcji, właśnie poskładałem wszystko i stwierdziłem że nie działa :D ale wiem też dlaczego (bo i sposobem odpaliłem, ale to nie nadaje się do montażu chwilowo)
W radiu ze Stilo (VP4FCF-18C838-DA) cała logika jest na 5V, w Bravo na 3.3V. Jest wersja Arduino Pro MIcro na 3.3v.
Oczy-wiście tylko Aliexpress bo u nas widzę same wersje 5v ;/

Swoją drogą to może wyjaśniać różnicę w jasności podświetlenia o której ktoś tu wspominał.

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 343
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 03 cze 2018, 13:00

Konwerter stanow logicznych wystraczy :) dla tych co nie wiedzą o co chodzi, to 3,3v przy logice 5v to już daje stan wysoki, niestety przy 5v przy logice 3,3v powoduje duże szkody: D

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 03 cze 2018, 13:54

Nie wystarczy. Miejsce gdzie podwędzałem zasilanie dla układu (pin 3, licząc że jedynka na taśmie jest czerwona) też zamiast 5v jest 3.3v.
A Pro MIcro 5v ma 16mhz (kwarc), 3.3v ma 8mhz (z 16 nie wyrobi) więc trochę lipa bo nie ma skąd podwędzić zasilania 5v w radiu.
Teoretycznie na wersji 5v wystarczyło by wyrzucić stabilizator (i tak zasilanie z radia go pomija) i podmienić kwarc, spróbuję tędy ;)

Stany logiczne akurat paradoksalnie nie są problemem bo logiczną "jedynką" jest masa (procek ma pullupy na wejściach) i przy zasilaniu arduino z zewnątrz niby działało, choć długo się nie bawiłem.

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 343
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 03 cze 2018, 21:27

Ok, 5V wiem, że można wyciągnąc z gniazda dla zmieniarki, przynajmniej w stilo, do tego przekaźnik z zasilaniem po włączenia radia (np. jakimś tranzystorem to wysterować) i heja. Nie bardzo rozumiem problemu z kwarcem. Jak rozumiem, ze 1 w układzie pojawia się dla 0 na wejsciu/wyjściu? Jeśli stan wysoki jest sterowany napięciem od 3,3V do 5V, a arduino na wyjściu ma 5V, zaś bravo oczekuje 3.3V to dlaczego by nie konwerter stanów? Dopytuje, bo za głupi jestem w elektronice :D

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 03 cze 2018, 21:35

5V można pociągnąć skądkolwiek. Założenie było jednak takie żeby zrobić jak najmniejszy bałagan (płytka wstawiona w taśmę, koniec), bo jak chcesz zrobić rzeź to na trzeciej stronie kolega @józek zwyczajnie przerobił ścieżki na PCB :)
Z gniazdem zmieniarki musiałbym sprawdzić, ale wciąż modyfikacja Pro Micro w wersji 5v na nasze potrzeby to powinno być podmienienie kwarcu i koniec. Zamówiłem już stosowny sztuk dwie za złotówkę, zobaczymy jak przyjdzie ;)
Wtedy nie trzeba będzie robić całej dodatkowej elektroniki dookoła. Tu tranzystor, tam konwerter stanów, prościej wymienić radio na nie-fabryczne :D

Jak rozumiem, ze 1 w układzie pojawia się dla 0 na wejsciu/wyjściu?

W załączniku klawiatura z Stilo. W Bravo różni się procesorem i tym że rezystory pull-up ciągną do 3.3v a nie 5v.

Tak, stany logiczne są odwrócone - masa to jedynka, 3.3/5v to zero.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 343
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 04 cze 2018, 05:02

No dobra, ja odpadam :D czekam aż bedzie to zrobione dobrze przez kogoś: D powodzenia!

peter_paul
Nowy Klubowicz
Posty: 101
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Niebieski
Lokalizacja: Orneta

Re: RE: Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: peter_paul » 04 cze 2018, 07:36

kitor pisze:prościej wymienić radio na nie-fabryczne :D



To by bylo za proste i nie ma tej satysfakcji :p, powodzenia, trzymam kciuki

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 04 cze 2018, 15:28

Radio leży rozebrane z już przeciętą taśmą także raczej zależy mi na czasie ;)

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 06 cze 2018, 18:12

No niestety, to nie było takie proste, trzeba by jeszcze wypalać bootloader, ustawiać fusebity :(
Zamawiam od Chińczyków kilka sztuk tych w wersji 3.3v, jak się uda to pozostałe mogę oddać po kosztach. No ale to będzie za jakieś 3 tygodnie najwcześniej...

Co wesołe kontroler pod ten ambitny plan (bt, telefon z kierownicy itd - esp32) umie w 3.3 właśnie i leży w domu, ale to trzeba zakodować od zera więc nie mam zielonego pojęcia kiedy się tym zajmę ;)

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 930
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: _marcin00_ » 07 cze 2018, 13:26

Tak patrzę na przeróbkę radia z użyciem procesora i z jednej strony ciekawe rozwiązanie, bo można zrobić to estetyczniej, ale jest i druga strona... Dodatkowe koszty związane z zakupem płytki z procem, do tego zaprogramowanie i ingerencja w radio. Dużo tego i cała operacja wg mnie przestaje być atrakcyjna, nie żebym nie umiał tego zrobić, tylko przypomina to strzelanie z armaty do otwartych drzwi. Bo jednak dużo prościej przeciąć kilka ścieżek na panelu z radia od stilo i dać kilka cienkich przewodów, gdzie cała modyfikacja zamyka się może w 2 zł, niż dostawiać procka który spełnia to samo zadanie. I kolejny plus drutmoda jest taki, że jest on odwracalny, a tutaj masz pociętą taśmę.

Awatar użytkownika
paveu
Starszy Klubowicz
Posty: 1451
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: paveu » 07 cze 2018, 16:05

Wrzućcie jakiś manual przepięcia tej taśmy z radia Bravo do panelu Stilo.Myślę,że wiele osób to zainteresuje.
Jak mogę,to pomogę!

piotrekx1994
Klubowicz
Posty: 343
Imie: Piotr
Auto: Stilo kombi
Silnik: 1.4 16v
Lokalizacja: Radzymin

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: piotrekx1994 » 07 cze 2018, 19:55

Też bym był zainteresowany dokładnym opisem przecinania ścieżek itd

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 08 cze 2018, 08:46

_marcin00_ pisze:TDużo tego i cała operacja wg mnie przestaje być atrakcyjna, nie żebym nie umiał tego zrobić, tylko przypomina to strzelanie z armaty do otwartych drzwi. Bo jednak dużo prościej przeciąć kilka ścieżek na panelu z radia od stilo i dać kilka cienkich przewodów, gdzie cała modyfikacja zamyka się może w 2 zł, niż dostawiać procka który spełnia to samo zadanie. I kolejny plus drutmoda jest taki, że jest on odwracalny, a tutaj masz pociętą taśmę.


Niestety tu się mylisz.
TL;DR: Masz tu dwie kompletnie niezgodne z sobą klawiatury które jedyne co mają wspólnego to że wprowadzają te same "znaki" tą samą ilością klawiszy.

Nie da się po prostu zamienić pinów w taśmie. Macierz klawiatury jest zupełnie inna, i jak byś nie żonglował wierszami i kolumnami, nie dojdziesz do układu który jest chociaż odrobinę podobny do Stilo (max chyba 4 klawisze się pokrywają w najlepszym przypadku).

Opcje są dwie - albo na płytce z przyciskami przecinasz ścieżki idące do każdego z przycisków (!) i lutujesz później minimum 34 kable (po dwa na 17 przycisków) do przeciętych ścieżek tak aby pokrywały się z Bravo. To jest prawdziwa rzeźba bo trzeba lutować do ścieżek po zdrapaniu izolacji. I poprowadzić kable tak żeby nie przeszkadzały w wciskaniu przycisków.

Opcja druga to przecięcie jedenastu kabli na taśmie (4 kolumy, 5 wierszy, masa i zasilanie) i polutowanie ich do kontrolera za 20zł. Na taśmie jest od cholery wolnego miejsca.

A opcja 2 i pół (taka jak sobie robię) to przecięcie taśmy w pół, zaciśnięcie złącza 2x10 pin na obu stronach i przygotowanie płytki drukowanej w którą należy wlutować kontroler i dwa gniazda w które będzie wpięta taśma. To już w ogóle czyste rozwiązanie i całkowity koszt <30zł. Jak to się uda to bez problemu mogę wytrawić tyle płytek ile mi zostanie kontrolerów i oddać to jako "kity" ;)

Ofc w moim przypadku opcja dwa i pół wynika z tego że później mam zamiar podmienić kontroler na ten który ma w założeniach obsłużyć jeszcze BT i kierownicę multifunkcyjną.

[e]
Już po pracy, mam dostęp do plików. Tak wyglądają macierze dla Bravo i Stilo.
Obrazek

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 930
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: _marcin00_ » 11 cze 2018, 06:56

Tylko wiesz... ja zrobiłem drutmoda i wiem jak to wygląda. Wszystkich ścieżek nie trzeba przecinać, lutowania trochę jest ale działało.

Z BT fajna sprawa i taki mod rzeczywiście ma sens i jestem ciekawy efektu końcowego. Ja zrezygnowałem z radia od bravo bo nie oferuje niczego więcej (poza wejściem AUX, którego nie potrzebuję) od oryginalnego radia mp3 ze stilo. Co więcej przy radiu z bravo miałem problem ze sterowaniem subwooferem - są pozamieniane piny i mniejsza wydajność prądowa wyjścia sterującego, nie działa też podświetlenie klawiszy jak silnik jest uruchomiony i wyłączone radio. Niby drobiazgi, które można poprawić zwłaszcza jak ma się do dyspozycji dodatkową płytkę z kontrolerem, ja odpuściłem bo to nie było warte czasu poświęconego na dłubanie :)

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 11 cze 2018, 09:04

Suba nie mam - o tym nie wiedziałem. Podświetlenie rzeczywiście tak działa ale to raczej drobiazg.
Nie zwróciłem uwagi że to Ty robiłeś drutmoda, no ale dla kogoś kto nie ma obycia z lutownicą IMO prostsze będzie cięcie taśmy.

Tak czy siak, u mnie od początku pomysł z kontrolerem wynikał z tego że chciałem mieć możliwość przełączania zapisanych stacji z kierownicy. To że później okazało się że CAN to inna sprawa ;) a Pro Micro miałem na biurku więc było idealne do rozgryzienia jak ta klawiatura działa, szczególnie że jestem z zawodu programistą a nie elektronikiem :) No a mając już ESP32 z obsługą CAN i BT no to obługa telefonu z kierownicy sama się nasunęła ;)

Bluetooth za 20zł można wpiąć w Aux, natomiast co mnie własnie denerwuje to konieczność włączania go za każdym razem ręcznie (a i tak aux mam wyciągnięty w lewejścianie górnego schowka więc jest całkiem wygodny dostęp).

kitor
Nowy Klubowicz
Posty: 61
Imie: Kajetan
Auto: Stilo
Silnik: 1,4 95KM 3D

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kitor » 07 lip 2018, 21:22

Kontrolery dotarły. Chińczycy nie zawiedli, kontrolery 3.3v nie działają z 3.3v, działają za to z 5... (tak uważnie czytali schemat że zrobili zworę na odwrót - i zarówno wersję 3.3v i 5v testują na 5v).
Ech, czas się zabrać za tą bardziej ambitną wersję z kierownicą i ESP32.

Awatar użytkownika
paveu
Starszy Klubowicz
Posty: 1451
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: paveu » 08 maja 2019, 22:42

Odświeżając temat,wrzuci ktoś wyraźniejsze fotki z przelutowania płytki panelu Stilo pod Bravo.
Jak mogę,to pomogę!

Cookie
Nowy Klubowicz
Posty: 149
Imie: Tomek
Auto: Stilo
Silnik: 1.8(130)
Kolor: wiśnia
Lokalizacja: chorzów/czeladź

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: Cookie » 19 maja 2019, 22:59

Podpinam się pod pytanie kolegi.
Lub czy jest ktoś kto jest w stanie mi zrobić płytkę jak wyśle swoja

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 930
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: _marcin00_ » 21 maja 2019, 12:19

Kiedyś chciałem sprzedać przerobioną płytę pod radio z bravo 2 i nie było chętnych. Sam drugi raz się za takie dłubanie nie mam ochoty brać, a moja płyta chyba poszła do śmieci. Jakbym ewentualnie ją gdzieś znalazł, to się odezwę.

Co do zdjęć to żadne nie są potrzebne, wystarczy rozpiska, która była kilka stron wcześniej:

Kod: Zaznacz cały

Numeracja pinów patrząc od strony wyświetlacza od lewej strony

PIN - FUNKCJE
STILO
1 - 1, 6, SCAN, SRC
2- 2, 5, AF, BAND
3 - BACK, SRC, BAND, MENU
4 - EJCT, MUTE, NEXT, AUDIO, BACK
5 - 1, 2, 3, EJCT
14 - SCAN, AF, TA, AUDIO
15 - 3, 4, TA, MENU
16 - 4, 5, 6, NEXT
19 - MUTE

BRAVO
1 - 1, MUTE, BACK, MENU
2 - 2, BAND, AUDIO, NEXT
3 - 6, BACK, NEXT, SRC
4 - 4, 5, EJCT, SCAN, SRC
5 - EJCT, MUTE, BAND, AF
14 - 1, 2, 3, 5
15 - 3, 6, TA, AF
16 - MENU, AUDIO, TA, SCAN
19 - 4

Awatar użytkownika
paveu
Starszy Klubowicz
Posty: 1451
Imie: Paweł
Auto: Fiat Stilo SW Uproad FL
Silnik: 1,9 JTD 115kM
Kolor: Grigio Tecno vr
Lokalizacja: Gorlice

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: paveu » 21 maja 2019, 14:40

Wystarczy polutować jak w rozpisce,czy trzeba jakieś ściężki przerywać?
Jak mogę,to pomogę!

Awatar użytkownika
_marcin00_
Klubowicz
Posty: 930
Imie: Marcin
Auto: Stilo 3d
Silnik: 1,6 16V 103KM
Kolor: Black metallscente 632
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=7112
Lokalizacja: Toruń

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: _marcin00_ » 21 maja 2019, 15:43

Trzeba ciąć. Jak się okazuje, jeszcze nie wyrzuciłem panelu. Jakby wlutować enkoder to będzie działać. Tak to powinno wyglądać.

Obrazek

Obrazek



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości