Obrazek

Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5169
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Postautor: Tito_Zam » 23 sty 2012, 11:50

tomi1985 pisze:www.fiatstilo.com.pl/download/category/1-manuale?download=60%3Aprzeszczep-radia-z-nb-by-vald1 zaczerpnięte z forum autokącik - ukłony dla majstra :) robota godna podziwu :)

Po prostu mistrzostwo świata :D
Jak znajdę jakieś radio w przyzwoitej cenie od brawo to tez tak sobie zrobię :P

Awatar użytkownika
Poluś
Starszy Klubowicz
***
Posty: 1117
Imie: Paweł
Auto: Stilo Schumacher
Silnik: 1,9 MJTD
Kolor: Czerwony
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=6176
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Postautor: Poluś » 23 sty 2012, 16:25

Poczytajcie panowie auto kącik, ostatnio ktoś odkrył, że bez problemu przedni panel radia oryginalnego stilo pasuje do podłączenia z radia z nowego bravo. Czyli tył radia z bravo (np. z MP3) a przód z stilo, problem tylko z tym, że guziki inaczej działają, ale myślę, że jest to do przerabiania.

miri
Klubowicz
Posty: 317
Imie: Niko
Auto: brak
Silnik: brak
Kolor: brak
Lokalizacja: Roztoka

Postautor: miri » 23 sty 2012, 17:15

ooooo masakra :) ale skubaniec :) kurcze kto by pomyślał że tak można zrobić :) złoty medal dla tego gościa :)

Awatar użytkownika
kkooaallaa
Klubowicz
Posty: 463
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 multijet @180KM
Kolor: srebrny
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kkooaallaa » 23 sty 2012, 19:03

adamr20, tak przyciski dzialaj po canie z niefabrycznym radiem. W tym dziale pare tematow niezej opisalem jak to zrobic za "mala" kase :)

NoVi
Starszy Klubowicz
***
Posty: 3413
Imie: Mateusz
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 98KM
Kontaktowanie:

Postautor: NoVi » 23 sty 2012, 19:25

o co ziomek zrobil :D podziwiam az sam bym takie cacko chcial :D
Pranie Tapicerki cały ŚLĄSK! ~ PW

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3345
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 23 sty 2012, 19:26

kkooaallaa, mała kasa to pojęcie względne :P ile Cie kosztowała ta operacja ?? :)

Awatar użytkownika
kkooaallaa
Klubowicz
Posty: 463
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 multijet @180KM
Kolor: srebrny
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kkooaallaa » 23 sty 2012, 19:58

tomi1985, wszystkie trzy przejsciowki kosztowaly mnie okolo 330zl ... ale teaz mam funkcjonalen radio pod ktore cos jeszcze podpiac mozna a nie tak jak te fabryczne :)

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3345
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 24 sty 2012, 08:53

kkooaallaa powiem Ci szczerze, że ładuje dużo kasy w zbędne głupotki, ale 330zł za to żeby dać z kiery głośniej/ciszej to dla mnie nie jest mało :P

Awatar użytkownika
kkooaallaa
Klubowicz
Posty: 463
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 multijet @180KM
Kolor: srebrny
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kkooaallaa » 24 sty 2012, 09:59

tomi1985, nie zapominaj jeszcze o zmianie piosenek do przodu a nawet i do tylu :P a tak powaznie to glupio mi bylo ze te przyciski beda sie kurzyć i poswiecilem ta kase...

Awatar użytkownika
Tito_Zam
J.Admin
Posty: 5169
Imie: Rafał
Auto: Fiat STILO 3D
Silnik: JTD 115 KM
Kolor: Blue
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=466
Lokalizacja: Zamość
Kontaktowanie:

Postautor: Tito_Zam » 24 sty 2012, 10:03

Poluś pisze:Poczytajcie panowie auto kącik, ostatnio ktoś odkrył, że bez problemu przedni panel radia oryginalnego stilo pasuje do podłączenia z radia z nowego bravo. Czyli tył radia z bravo (np. z MP3) a przód z stilo, problem tylko z tym, że guziki inaczej działają, ale myślę, że jest to do przerabiania.

Widział gdzieś to ktoś ?

Awatar użytkownika
Tomi
Administrator
Posty: 3345
Imie: Tomek
Auto: SAABOLOT
Silnik: 1.4
Kolor: NR 170
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=61&t=5125
Lokalizacja: WWL Radzymin

Postautor: Tomi » 24 sty 2012, 10:06

kkooaallaa a czy to nie jest przypadkiem taki zestaw http://allegro.pl/sterowanie-radiem-z-w ... 21532.html ??

Awatar użytkownika
BS
Starszy Klubowicz
***
Posty: 3537
Imie: Sebastian
Auto: Fiat Stilo Active SW
Silnik: 1.9 JTD 115KM
Kolor: Kryształowa zieleń
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=7026
Lokalizacja: Komorów/Granica
Kontaktowanie:

Postautor: BS » 24 sty 2012, 10:14

heh, może sobie też takie coś zrobię? kiere kupić i taki adapterek i jazda :)
kiera od 150 do 250zł + adapter to koło 400zł max w sumie....
Obrazek

Awatar użytkownika
kkooaallaa
Klubowicz
Posty: 463
Imie: Paweł
Auto: Stilo
Silnik: 1.9 multijet @180KM
Kolor: srebrny
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: kkooaallaa » 24 sty 2012, 11:09

tomi1985, tak wyglada on identycznie aczkolwiek musi on pasowac do stilo albo bravo od inych aut nie podejdzie niestety.

Awatar użytkownika
SHT
Nowy Klubowicz
Posty: 36
Lokalizacja: Cieszyn

Postautor: SHT » 30 mar 2012, 12:48

Tito_Zam , tak, od dwóch miesięcy używam radia z NB w stilo :)
Wybrałem opcje najszybszą, a więc przełożenie panelu ze stilo do radia z bravo i zamontowanie. Z zewnątrz w ogóle nie widać że coś jest modzone. Jest jednak inne rozmieszczenie przycisków. Mi osobiście to wcale nie przeszkadza - już się nauczyłem.
Moim zdaniem radio z Bravo gra zdecydowanie lepiej :cool: Na mój słuch ma dużo lepsze wzmocnienie i czysty dźwięk :what: Odtwarzacz Mp3 działa świetnie. Pod względem rocznika samego radia to też przepaść. Mi udało się zdobyć takie z 2010 roku ;)

Ostnio odkryłem jeszcze jedną zaletę. Fabryczne radio ze stilo nie ma możliwości przełączenia na AUX - trzeba go przerobić lub dokupić emulator zmieniarki za 400 pln i wtedy rozszerzyć nieco jego funkcje, ale koszty spore :|

W radiu z NB jest aktywne wyjście AUX. Oznacza to że wystarczy kupić kabelek AUX za 10 zł ( taki jak tu ) zakończony złączem jack i słuchać muzyki z telefonu, ipoda itp. Na forum bravo pod wejście aux podłączali już też zestawy bluetooth czy głośnomówiące, więcej tu .

W moim wypadku taki kabelek wyprowadziłem do schowka klimatyzowanego ;)
Jako ciekawostkę dodam, że można m.in słuchać nawigacji z telefonu przez głośniki w aucie :D

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 mar 2012, 16:01 przez SHT, łącznie zmieniany 3 razy.
Fk Automotive + 17' Fiat 500 ABARTH :)

Awatar użytkownika
Himit
Posty: 853
Imie: Dz.U.1997 Nr 133 poz. 883
Auto: Stilo 5d
Silnik: 1,4 benzin 95 kucy
Kolor: ROSSO TIZIANO
Lokalizacja: DG

Postautor: Himit » 30 mar 2012, 13:21

SHT, a ja mam auxa w Stilo, koszt zrobienia to chyba z 5 zeta :P
Fabbrica Italiana Automobili Torino

Obrazek

Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Postautor: FumFelos » 30 mar 2012, 13:22

Pod względem jakości dźwięku nie zgodzę się, więcej do powiedzenia mają tutaj dobre głośniki, bo radia z NB i Stilo grają podobnie. Jeśli zas chodzi o podłączenie kom po radio, zeby wyjscie leciało na głośnikach samochodowych, tak jak jest to rozwiazane w NB, to faktycznie przyjemna opcja ;)
No i przede wszystkim jest MP3, czego w Stilo brakuje (chyba, że ktoś posiada takowy model) :P

Awatar użytkownika
SHT
Nowy Klubowicz
Posty: 36
Lokalizacja: Cieszyn

Postautor: SHT » 30 mar 2012, 14:18

FumFelos , testowałem w stilo dwa fabryczne radia i dwa z NB - jakość dźwięku zawsze na korzyść tych z NB. Oczywiście głośniki mają najważniejszy wpływ na jakość dźwięku, ale jak widać samo radio również. Na pewno ma to też związek z dobrą jakością plików Mp3 .

Pozdrawiam
Fk Automotive + 17' Fiat 500 ABARTH :)

Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Postautor: FumFelos » 30 mar 2012, 15:02

Ja porównuję jakość dźwięku na oryginalnym audio w Stilo i oryginalnym audio w NB - roznic jakosciowo brak, przynajmniej w moim odczuciu. Fakt, jesli chodzi o efektywnosc, czy np ktory zestaw glosniej zagra, moze osiagnac glebszy bas itp. - Stilo wypada lepiej. Podejrzewam ze za to glownie sa odpowiedzialne inne glosniki i co najwazniejsze większe drzwi, które po wytłumieniu dają niezłe pudło dla głośników (mowa o stilo 3D na którym porównuję).
Nie będę się upierał, bo być może są jakieś jakościowe różnice, których nie zauwazyłem (słuch juz nie ten). Tak czy siak zeby zamontowac radio z NB trzeba troche podłubać (choćby zmienic panel czołowy) ;)

Awatar użytkownika
SHT
Nowy Klubowicz
Posty: 36
Lokalizacja: Cieszyn

Postautor: SHT » 30 mar 2012, 15:20

Więc pewnie nasze różne odczucia wynikają z porównywania tych sprzętów w innych warunkach :cool: albo stilo ma po prostu lepsze głośniki i dopiero przy radiu z bravo to słychać :what: Swoją drogą pewnie ilu testujących, tyle opini :>

Reasumując, jeśli komuś zaniemogło fabryczne radio w stilo, ciężko powiedzieć czy jest sens wydawać 200 - 300 złotych za 7-11 letni sprzęt, skoro za połowę tej kwoty można mieć nowsze radio z bravo:)

Pozdrawiam
Fk Automotive + 17' Fiat 500 ABARTH :)

Awatar użytkownika
FumFelos
Starszy Klubowicz
Posty: 1788
Imie: Tomek
Auto: Audi A6
Silnik: benzynowy
Lokalizacja: Bieruń

Postautor: FumFelos » 30 mar 2012, 15:34

Powiem ci, że to mnie zawsze zastanawiało. Nowsze radio z Bravo z mp3 itp. jest tańsze od starych, często zaniedbanych radyjek ze stilo ;)

Wierzbaldo

Postautor: Wierzbaldo » 31 mar 2012, 09:58

A próbował ktoś inne radio z innego fiata podłączać np. z Cromy?

Awatar użytkownika
PeaceAK
Starszy Klubowicz
Posty: 1588
Imie: Marcin
Auto: było STILO
Silnik: 1,9 JTD 115
Kolor: 831A
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=3352&p=45756#p45756
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontaktowanie:

Postautor: PeaceAK » 01 kwie 2012, 00:01

FumFelos pisze:No i przede wszystkim jest MP3, czego w Stilo brakuje (chyba, że ktoś posiada takowy model)


Ja takowy posiadam ale w ogóle go nie używam, mam transmiter mp3 i z niego korzystam ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Mój FIAT STILO

http://klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=3352

Awatar użytkownika
Stig
Zasłużony Klubowicz
Posty: 4149
Imie: Mikołaj
Auto: waSAABi
Silnik: B207R
Kolor: 170
Lokalizacja: Z laptopa...

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: Stig » 26 gru 2012, 22:51

jeśli ktoś ma w swoim stilo radio z bravo II prosze o wrzucenie fotek jak to wyglada ;)

:D
"...Chciałeś być najmądrzejszy - bez podstaw, co za bezsens, tak każdemu się wydaje, że jest mądry niczym Sensei... "

Cruis04
Nowy Klubowicz
Posty: 67
Imie: Konrad
Auto: Stilo 3D
Silnik: 1.8 LPG
Kolor: BLU JET VR.
Lokalizacja: Sieradz

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: Cruis04 » 26 gru 2012, 23:56

Radio sprzedałem nie dawno:) Przerobiłem według manuala,a tak to wyglądało
Obrazek

-

Awatar użytkownika
kalutek92
Klubowicz
Posty: 347
Imie: Mateusz
Auto: Fiat Stilo Schumacher
Silnik: 2.4 170 KM Manual
Kolor: ROSSO CORSA
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Re: Radio z Fiata Bravo II do Stilo

Postautor: kalutek92 » 27 gru 2012, 09:05

Własnie mam zamiar zrobić sobie tak samo:) A miałeś kolego problemy pod względem elektrycznym czy wszystko hulało?:) Za ile opchłeś radyjko?:)



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość