Wymiana glośnikow

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze.
Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 72
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Wymiana glośnikow

Postautor: Arko » 28 gru 2017, 21:28

Witam,

Po kilku juz latach spedzonych ze Stilo, naszla mnie mysl, by poprawić jakosc audio w aucie :D
O ile w mechanice troche sie łapie, to jestem kompletnie zielony jesli chodzi o car audio, nie chce tez tworzyc wyczynowego zestawu.
Moje radio to Pioneer DEH 1500ub. Zastanawiam sie nad wymianą samych glosnikow + wyciszeniem drzwi. Wolałbym zostawic fabryczna wiązke, ale jak bedzie trzeba pociagnac kable to tez raczej nie widze w tym problemu. Pytanie czy taka 'modyfikacja' bez wzmacniacza w ogole ma sens, da jakiś efekt, czy to strata czasu i pieniedzy?

Trafiłem na allegro na jakiś gotowy nibyzestaw samych glosnikow http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7109022800

Zainteresowal mnie tez ten subwoofer http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6499734895


Licze na Wasze doświadczenie. ;)

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4744
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana glośnikow

Postautor: Mazi » 28 gru 2017, 22:21

Subek jak najbardziej starczy. Natomiast głośniki lipne bo nie ma syków. Weź zestaw HERTZa
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 72
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Re: Wymiana glośnikow

Postautor: Arko » 29 gru 2017, 00:10


Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 548
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Re: Wymiana glośnikow

Postautor: AdamuS91 » 29 gru 2017, 13:33

Te to tragedia ;p
Chodzi o takie: http://allegro.pl/system-hertz-dsk-165- ... 43315.html
I dystanse polecam z MDF a nie plastiki.
Obrazek
---
Posiadam Stilo 3D 1.6 16v do sprzedania na części:
Jesteś zainteresowany? Kliknij!

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4744
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana glośnikow

Postautor: Mazi » 29 gru 2017, 16:43

Dokładnie te co Adam wkleił.
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 72
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Re: Wymiana glośnikow

Postautor: Arko » 15 kwie 2018, 00:56

Witam ponownie
Z racji ze zrobilo sie ciepło kupiłem w końcu hertzy dsk. Wiem juz wszystko o wygluszeniu, jak rozebrac drzwi.. Ostanią zagwostke mam z podłączeniem wszystkiego.
Fabrycznie tweetery i średniotonowe podłaczone są osobnymi przewodami. Czy ori głośniki nie mają zadnej zwrotnicy? Po prostu rozgałęziają sie gdzoeś w drzwiach z jednego przewodu na dwa do tweetow i średnoch ? Zastanawia mnie, czy wszystko bedzie dobrze, jesli zwrotnice od hertzów podłacze do przewodow od ori glośnikow średniotonowych.

Awatar użytkownika
AdamuS91
Moderator
Posty: 548
Imie: Adam
Auto: Fiat Stilo Hatchback 3D
Silnik: 1.6 16V 103KM
Kolor: 632 BLACK METALLESCENTE
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&p=193871#p193871
Lokalizacja: Zbąszyń / WLKP
Kontaktowanie:

Re: Wymiana glośnikow

Postautor: AdamuS91 » 15 kwie 2018, 09:42

Tak jest zwrotnice wspinasz w przewód fabryczny od średnich tonów a od nich ciągniesz do lusterek. A fabryczny izolujesz i zostawiasz.
Obrazek
---
Posiadam Stilo 3D 1.6 16v do sprzedania na części:
Jesteś zainteresowany? Kliknij!

Awatar użytkownika
Mazi
J.Admin
Posty: 4744
Imie: Rafał
Auto: Stilo
Silnik: 1,2 x 2 :D
Kolor: 601 nero
Prezentacja auta: http://www.klubfiatstilo.pl/viewtopic.php?f=16&t=6122
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wymiana glośnikow

Postautor: Mazi » 15 kwie 2018, 18:57

Ori głośniki mają niby zwrotnice w postaci jednego kondensatora przy syku xD
Udało Ci się rozwiązać problem ?? Napisz jak to zrobiłeś... dla potomnych....
Szukasz pomocy elektromechanika ?? viewtopic.php?f=36&t=11584&start=25

Awatar użytkownika
Arko
Nowy Klubowicz
Posty: 72
Imie: Arkadiusz
Auto: Fiat Stilo 5D '02
Silnik: Benzyna 1.6 103 KM
Kolor: Błękitny
Prezentacja auta: viewtopic.php?f=16&t=13567
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski

Re: Wymiana glośnikow

Postautor: Arko » 16 kwie 2018, 00:52

Siedziałem z tym przeszło 10h.. :facepalm: drzwi wyciszone, glośniki załozone. Musze sie jeszcze pobawic ustawieniami audio radia, ale różnice zdecydowanie słychać :D Dzieki panowie :piwo:

ogorr
Nowy Klubowicz
Posty: 33
Imie: Szymon
Auto: Stilo
Silnik: 2.4

Re: Wymiana glośnikow

Postautor: ogorr » 18 kwie 2018, 19:53

Jak sprawa wygląda z ori subem? Podpięcie głośników z przodu stawiam, że wygląda podobnie, ale czy potrzebne jest jakieś rozdzielenie sygnału dla subwoofera? Pytanie również o głośniki z tyłu (3D) - tam jest taka sama średnica czy siedzi coś mniejszego?



Wróć do „Car Audio”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości